Venäjän nihilismi mahdollistaa valehtelun ja mahtailun

Koko jälkineuvostoliittolainen kulttuuri on rakentunut kleptokraattisen eli varasteluun perustuvan
yhteiskunnan kannattelemiseen. Venäjä on tyystin unohtanut valistusajan ja romantiikan hyveet, joita Tolstoi ja monet muut sivistyneet yksilöt ja tiedemiehet noudattivat Venäjällä arjessaan vielä
1800-luvulla ja 1900- luvun alussa.

Nihilismillä on oma oppinsa ja selkeä filosofinen rakenteensa. Se alkoi hahmottua saksalaisen ja venäläisen nuorten älymystön piirissä. Romantiikan totuus, suuruus ja kauneus pömpöösi vaihtui haukkumasanaan nihilismi ( ei mitään) aatesuunaksi. Kyyniset nihilistit näkivät yhteiskuntarakenteen korruptuitueena. Se piti uusia täysin. Nihilistit olivat aktiivisia pomminheittäjiä ja kapinakokouksien järjestäjiä – rähinöitsijöitä ja vallankumokusellisia.

Aate oli alusta alkaen sisältä kuollut. Ivan Turgenevin ”Isät ja pojat” romaanissa ja Anton Tsehovin kuvaamat nihilistit eivät nähneet maanpäällisellä elämällä mitään väliä. Kyynisyys siirtyi muihinkin 1900-luvun alun aatteisiin, kuten anarkiaan ja kommunismiin. Itse asiassa juuri bolsevikit siirsivät kansan pariin sen välinpitämättömyyden, joka on  niin uskomattoman juurtunut venäläisen yhteiskunnan rakenteisiin ettei sitä enää mielletä edes korruptioksi.

Esimerkit tämän hetken Venäjältä kertovat kaiken. Rikkaat oligarkkien nuoret lunttaavat ja lahjovat professorejaan. Ajokortit hankitaan ruplatukuilla. Lääkäriin ei ole asiaa ilman lahjuksia, sillä heidän palkkansahan on vastuun määrään nähden naurettava. Opiskelupaikat hankitaan lahjuksilla ja opinnot suoritetaan lahjuksilla. Jopa rokotustodistuksiakin myydään Venäjällä rahalla! Kaikki on kylmästi sanottuna Venäjällä kaupan! Maan tapa on suomeksi valtion ” kusetus”.

Uskomattominta on se, ettei tämä tunnu huolestuttavan ketään venäläistä. Lahjuksia vastaan tilatut moottoritiesillat sortuvat. Venäjällä on vieläkin kaupunkeja, jotka eivät kuulu valtakunnan tieverkkoon. Kaikki toimii korruptiolla ja kaikesta pitää maksaa pimeästi. Kuulin 2018 Karjalan reissullani tokaisun, joka kuvastaa parhaiten venäläistä yhteiskuntaa: ”Mikään ei toimi, mutta kaikki toimii”! Rahasta on tullut jumala ja patriarkka Isä Kirill siunaa tämän toiminnan pyhällä vedellä. Hän pitää Putinia Jumalan ihmeenä ja syytää länttä Ukrainan sodasta.

Raskas byrokratia rohkaisee lahjomiseen ja estää vapaan markkinatalouden. Yllättävää ei ole se, että jopa korruptiota tutkivat virkamiehet tuomitaan korruptiosta. Millainen on sellainen yhteiskunta, joka halveksii valtion virkamiehiä eli ” tsinovnikkejä” yli kaiken ja jokaisella maantiepysäyksellä joutuu miettimään, minkä venäläisen rosvokoplan ryöstämäksi voi joutua? Venäläisen yhteiskunnan peruskivi on korruptio, koska koko maa on täynnä sellaisia sääntöjä, joita on käytännössä mahdoton noudattaa. Kaikesta rikkeistä kuitenkin selviää olemalla itsevarma, ovela ja uhmakas ja rikkomalla sääntöjä juuri sopivasti. Tämä nihilistisen järjestelmän kulmakiviä ovat täysin sekasortoinen järjestyskoodi, joka takaa mielivaltaisen pidättämisen ja ”ohjattu” oikeuslaitos, joka huolehtii kansalaisten tuomitsemisen.

”Venäjällä ei ole todellista politiikkaa. Maani on aluetta, jota johtaa rikollisjoukko, joka tekee, mitä se ikinä haluaa”, kirjoitti Pussy Riot -ryhmän Nadetzda Tolokonnikov pidättämistään ennen. Putin itse on nihilsimin ruumiilistuma, psykopaatti yksinvaltias, joka noudattaa selvää kaavaa: hän hylkää heti ”työrukkasensa”, jos niistä tulee liian voimakkaita eli Hajoita ja hallitse! Nämä nihilistisen yhteiskunnan mahdollistajat ymmärtävät, että Venäjällä säännöt on tehty rikottaviksi. Tämä on ollut maan tapa jo todella kauan.

Mielenkiintoisimpia ovat tämän nihilistisen yhteiskunnan mahdollistajat. Heidät voidaan jakaa karkeasti kahteen kastiin, joista ensimmäinen ei kunnioita viranomaisia ja petkuttaa valtiota aina, kun se on mahdollista. Usein he itsekin ovat korkearvoisia viranaomaisia tai kenraaleja, jotka tietävät, missä ovat isot rahat kahmittavissa valtion pussista omiin. Toisen ryhmän muodostavat alistujat, jotka eivät pärjää yhteiskunnassa. He ovat sihteereitä, bussinkuljettajia, vastaanottovirkailijoita, jotka eivät uskalla tehdä omia, itsenäisiä valintoja, vaan he ovat hirttäytyneet mielettömiin sääntöihin, joka näkyy yleisenä pelkona asioiden hoitamisessa.

Kaikkea hallitaan neuvostonihilismistä tutulla ” silovije strukturilla” eli valtarakenteilla. Tutkivan journalismin Projekt-niminen vapaa organisaatio laski, että noin kaksi prosenttia kaikista venäläisistä on niin sanottuja siloviikkeja eli he palvelevat jossain Venäjän sadoista turvallisuuorganisaatioista. Lopuksi Nobelin rauhanpalkinnon saajan Dimitri Muratovin toteamus:” Kun kehitykseen pyritään ilman demokratiaa, väkivaltakoneiston tarve kasvaa!”

Jussi Melanen

Kesäsiunausta!

Nyt kesäkuun lopun viimeisinä päivinä on ollut läkähdyttävän kuumaa. Siitä tulee uupumuksen hetkiä ja väsymistä, vaikka sinänsä on mielessä ilo kesän mukavista asioista ja kauneudesta. Tämä asiahan on kuin elämä itse: usein on yhtä aikaa ihanuutta ja samalla vaikeutta! Voisikohan vanhan sanalaskun leikkimielisesti kääntää uusiosananlaskuksi vaikka näin: ”Ei niin hyvää etteikö jotain pahaakin”?

Jumala kutsuu meitä etsimään hyvää ja luottamaan Häneen turvana. Jokaisella lienee elämässään vaiheita, jolloin joutuu ikävien ja vaikeiden valintojen tai tilanteiden eteen. Silloin voi käydä niin, että omiin kykyihin ja ihmisviisauteen luottaminen estää kuulemasta Jumalan ääntä, ja vaikeudet alkavat tuntua ylivoimaisilta. Me kuitenkin saamme luottaa siihen, Jumala ei jätä meitä yksin kompastelemaan ja lipsahtelemaan, vaan Hän nostaa ja kantaa meitä aina uudelleen. Hän lähestyy monin tavoin meitä, luomiaan ihmisiä, ja kutsuu yhteyteensä, sitkeästi ja alituisesti. Talvella ja kesällä – kaikkina vuodenaikoina. Siitä kertoo Psalmin 55 lupauskin: ”Jätä taakkasi Herran käteen, ja Hän pitää sinusta huolen.”

Jumalan kutsua kuulutetaan konkreettisesti Pyhässä Raamatussa sekä jumalanpalveluksissa, radion ilta- ja aamuhartauksissa, seurakuntien muissa tapahtumissa. Olet lämpimästi tervetullut kuulolle, vaikkapa kesäsunnuntaisin Launeen kirkkoon!

Lopuksi meille kaikille kesää viettäville kesäsiunaus:
”Lämmittäköön aurinko meitä päivällä. Näyttäköön kuu meille tietä yöllä. Varjelkoon Jumala meitä eksymästä poluiltamme. Varjelkoon Hän meitä missä kuljemmekin. Siunatkoon Jumala meitä rakkaudella ja antakoon meille vapauden ja rauhan. Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.” (Pirjo Kantala)


Pastori Kati Saukkonen

Kesätyöpaikka jokaiselle nuorelle

Kesä on auringon, ulkoilun ja yhdessäolon aikaa. Se on myös kesätöiden aikaa. Lahden kaupunki ja monet yritykset työllistävät satoja lahtelaisnuoria joka kesä. Juuri kesätyö on monelle nuorelle se ensimmäinen kosketus työelämään. Kesätyön kautta kertyvä kokemus on tärkeä askel matkalla kohti aikuisuutta. Se luo myös pohjan hakea myöhemmin ensimmäistä varsinaista työpaikkaa. Kesätyöpaikat antavat samalla opiskelijoille mahdollisuuden tutustua oman alansa työtehtäviin.

Kaikki eivät kuitenkaan tänäkään kesänä saaneet työpaikkaa, vaikka halukkuutta ja intoa olisi riittänyt. Tämä tarkoittaa, että monella nuorella työkokemus ja palkkakuitti jää väliin. Raha on tänä kesänä tiukassa monessa perheessä, kun hinnat nousevat. Kotimaan matkailukaan ei ole enää samalla tavalla edullinen vaihtoehto.

Lahden kaupunki on tänäkin vuonna jakanut 300 euron kesätyöseteitä. Erityisesti pienemmissä yrityksissä kynnys apukäsien palkkaamiseen voi olla silti korkea. Moni nuori tarvitsee myös henkilökohtaista tukea ja ohjausta, ennen kuin askel kesätöihin tai työsuhteeseen voi tapahtua. Kaupungin, työvoimapalveluiden ja yritysten tulisi hakea nyt yhdessä ratkaisuja siihen, miten jatkossa entistä useammalle nuorelle pystytään antamaan mahdollisuus kesätyöhön.

Tapasin juhannuksen alla Lahden, Asikkalan, Hartolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Orimattilan, Padasjoen ja Sysmän kaupungin- ja kunnanjohtajat sekä Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Niina Pautola-Molin ja maakuntaliiton muuta johtoa ulkoministeriöllä. Päijät-Hämeen kasvu ja kehitys edellyttävät nyt yhteistä tilannekuvaa ja näkemystä. Päijät-Häme on jo nyt Suomen elintarvikealan keskus, ja Fazerin investoinnit vahvistavat Lahden asemaa entisestään. Olemme myös monen muun alan kärjessä. Koko maakunnan tasolla on panostettava työllisyyteen, koulutukseen ja toimiviin liikenneyhteyksiin, jotta kasvu kantaa.

Viime päivinä on riittänyt hellettä. Nyt jos koskaan kesä on täällä. Lahdessa ja lähiseudulla on erinomaiset mahdollisuudet viettää kesää. Tekemistä löytyy rannalta ja luonnosta ja myös kesätapahtumia on tulossa runsaasti. Aion itsekin kiertää elokuussa Päijät-Hämeessä, tavataan silloin. Itselläni riittää töitä vielä heinäkuun puolelle, mutta sitten suuntaan Padasjoen mökille. Siellä on lenkkikaverina jackrussellinterrierimme Osku. Lahden kesä, ystävät ja Päijänne ovat minulle tärkeä voimavara. Löydetään jokainen tänä kesänä itse se oma asia, mikä tuo iloa ja hyvää mieltä.

Hyvää kesää ja loma-aikaa kaikille!

Ville Skinnari

KOLUMNIT -arkisto

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

heinäkuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011