Poliittisessa päätöksenteossa on yleensä aina vaihtoehtoja. SDP julkisti tällä viikolla vaihtoehtobudjettinsa vuodelle 2016. Vaihtoehtobudjetilla on kolme tavoitetta: aito kasvu, kestävä työllisyys, oikeudenmukainen ja valtiontaloudellisesti vastuullinen Suomi. SDP:n budjetin välittömät työllisyysvaikutukset ovat 35 000 uutta työpaikkaa. SDP ei myöskään ottaisi velkaa yhtä paljon kuin hallitus.
SDP:n vaihtoehtobudjetti korjaa Sipilän hallituksen budjetin epäoikeudenmukaiset toimet oikeudenmukaisilla ja talouden kasvua tukevilla vaihtoehdoilla. Olemme samalla Kansainvälisen Valuuttarahaston IMF:n linjoilla: ensin kasvu, sitten kuri.
Pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkeläisille jäisi palkasta ja eläkkeestä enemmän rahaa käteen. Näin vahvistettaisiin ostovoimaa ja toimeentuloa. Sipilän hallituksen lainsäädäntösirkuksen keskellä eläkeläisten toimeentulo on muutenkin koetuksella. Kolmen Ässän hallitus ottaa ja antaa ja taas ottaa. Sipilän prosessikaavio soutaa ja huopaa edestakaisin – päätöksiä tehdään, mutta ei tekoja.
Yrittäminen painopisteenä
Yrittäjäosaamista voi olla myös SDP:ssä, joka on juuriltaan pienyrittäjien puolue. Kokonaisuutena SDP:n malli kannustaa yrittäjyyteen sekä yritysten liiketoiminnan kasvattamiseen sekä edistää kansainvälistymistä. Me ymmärrämme sen, että Suomen menestys riippuu Suomen yritysten menestyksestä. Fiksu valtio toimii aktiivisesti yritysten apuna.
Olemme valmistelleet yhdessä kansanedustaja Timo Harakan kanssa yrittäjäpaketin, joka on yksi SDP:n vaihtoehtobudjetin painopiste. Molemmat meistä ovat olleet pienyrittäjiä. Hoputamme hallitusta tuomaan Finnveran 300 miljoonan euron yritysrahoituspaketin nyt heti eikä ensi vuonna. Mitä hallitus odottaa? Yksinyrittäjiä on Suomessa 170.000 ja he tarvitsevat tukea.
Pienyrittäjille tarjoamme henkilöyhtiöiden verotuksen muuttamista takapainotteiseksi, kuten se on palkansaajillakin. SDP:n yrittäjäpaketti, niin sanottu 8+2-malli sisältää muun muassa ensimmäisen työntekijän vähennyksen, tehoja matkailun edistämiseen, yritysrahoituksen uudistuksen ja viennin veturiverkoston, jonka lisäksi SDP haluaa, että Tekes-rahoitus jatkuu.
Vähemmän velkaa
Pohjoismaiden neuvostossa olen pitänyt esillä Suomen ja koko Pohjolan kasvumahdollisuuksia matkailualalla. Se näkyy myös SDP:n vaihtoehtobudjetissa. Voimme luoda uusia työpaikkoja ja edistää talouden kasvua panostamalla kansainväliseen matkailuun ja palvelualan kehittämiseen.
SDP:n vaihtoehtobudjetissa ei leikata Suomen eikä suomalaisten lasten ja nuorten tulevaisuudesta – SDP peruisi hallituksen leikkaukset koulutukseen, jotka vaarantavat osaamisen ja kasvun.
Sen lisäksi, että SDP:n vaihtoehtobudjetti on oikeudenmukaisempi ottaisimme myös vähemmän velkaa vuonna 2016 kuin hallituksen talousarvioesitys. Vaihtoehtomme on 332 miljoonaa euroa ylijäämäinen suhteessa hallituksen esitykseen. Rahaa otamme edelleen rikkailta ja jaamme sitä enemmän tarvitseville. Se on mielestämme oikeudenmukaisuutta.
Vaihtoehtomme tavoitteena on haastaa hallitusta ja tuoda vaihtoehtoja. Se on opposition tehtävä ja velvollisuuskin.
Meidänkin ajatuksia saa ja pitää haastaa. Olen tavattavissa joka kuukauden ensimmäinen maanantai Marinkadun Sinuhessa klo 16-17. Tervetuloa tapaamaan.
Ville Skinnari,
Kansanedustaja