Ukrainaa pitää tukea nyt ja jatkossa

Matkustin akuviikosta Ukrainaan osoittaakseni Suomen tuen maan päättäjille ja sen rohkealle kansalle. Euroopan historiaa kirjoitetaan nyt reaaliajassa ja Ukrainan kansa pitää kynää kädessään.

Sota aiheuttaa Ukrainassa mittaamatonta inhimillistä kärsimystä, josta toipuminen tulee kestämään pitkään. Tutustuminen Butshassa Venäjän järjettömän sodan tuhoihin oli pysäyttävä kokemus. Butshassa näkyi konkreettisesti sodan pysäyttävä tuho ja kärsimys, mutta myös se rohkeus ja päättäväisyys, jolla paikalliset toiveikkaampaa tulevaisuutta rakentavat. Siinä työssä Ukraina ei ole yksin. Vierailimme myös Irpinissä, jonne sijoitetaan Suomen lahjoittamia väliaikaisia perheasuntoja kotinsa menettäneille sekä suojattuja, liikuteltavia majoitustiloja Ukrainaan pelastustoimen käyttöön.

Yhdessä sisäministeri Krista Mikkosen kanssa toteutetulla matkalla tapasin mm. Ukrainan jälleenrakennuksesta vastaavan varapääministerin, energiaministerin, Kiovan pormestarin sekä yritys- ja avustustoimijoita. Kuulimme Ukrainan johdolta ajankohtaisesta tilanteesta niin sodan, kuin Ukrainan välittömien tarpeiden osalta.

Venäjän ohjus- ja lennokki-iskut ovat aiheuttaneet vakavaa tuhoa etenkin Ukrainan energiainfrastruktuurille. Olemme vastanneet välittömään tukitarpeeseen humanitaarisen avun ja materiaalituen kautta, mm. lähettämällä generaattoreita Ukrainaan. Aiomme tukea Ukrainan energiasektorin jälleenrakennusta, mutta myös modernisointia, pitkäjänteisesti. Suomella on lisäksi tarjota toimivia ratkaisuja opetussektorin uudistamiseen sekä digitaalisen ympäristön jälleenrakennukseen. Teemme tämän yhdessä suomalaisten yritysten ja alan järjestöjen kanssa.
Suomi seisoo nyt ja jatkossa Ukrainan rinnalla.

Kiova on eurooppalainen suurkaupunki, joka on kärsinyt vakavia tuhoja Venäjän ilmahyökkäyksien vuoksi. Kaupunkilaiset olivat jo tottuneet ilmahälytyksiin, mutta raskasta se on. Elämä sodan keskellä. Kiovassa näkyi myös tuhoutuneita rakennuksia. Muuten arki ja liikenne sujui suhteellisen normaalisti.

Sitoudumme jatkamaan tukeamme myös jatkossa. Kiovan pormestari Vitaly Klitschko oli kiitollinen Suomen antamasta tuesta. Linja-auto ja avustuslahjoitus Tampereelta tuli tarpeeseen.

Yhteistyömme näkyy Ukrainassa myös musiikissa. Välitin edelleen myös Lahti Sinfonian ylikapellimestarin Dalia Stasevskan aloitteen yhteistyöstä Kiovan Sinfoniaorkesterin kanssa. Tapasin Kiovassa myös Euroopan komission varapuheenjohtajan Timmermansin, jonka kanssa keskustelimme Ukrainan energiaratkaisujen tärkeydestä.

Torstaina työviikko jatkui Turkin kauppaministerin vierailulla Suomeen. Turkin delegaatio vierailee myös Lahdessa perjantaina. Torstaina osallistun myös YLE:n puheenjohtajatenttiin urheilu-gaalan yhteydessä. Vaalikevät on siis jo alkanut jo täysillä.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
Etelä-Lahden alueella S2-opetuksen määrä vaihtelee paljon
Eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau: Panostaisin Lahden seudun edunvalvontaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti
Eduskuntavaaliehdokas Pia Tyyskä: ”Meidän tulee uudistuksissa panostaa ihmisten palveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja laadukkaaseen koulutukseen”
Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
ARKISTO