Viime päivinä on keskusteltu laajalti julkisuudessa Lahden huumeongelmasta. Ensi tiistaina tapaamme sisäministeri Kai Mykkäsen kanssa Helsingissä Lahden kaupungin ja Hyvinvointiyhtymän edustajat, jossa ongelmien lisäksi haemme konkreettisia ratkaisuja. Lahti ei ole ongelmansa kanssa yksin, vaan tämä on koko Suomen asia.
Lahden ja koko Suomen huumeongelman taustalla on monta syytä. Nuorten syrjäytyminen ja näköalattomuus on lisääntynyt. Työttömyys tai opiskelupaikan puute – huoli ja epävarmuus omasta elämästä on monen kohdalla totta. Koko elämä ja arki on enemmän tai vähemmän palasina. Huumeiden käyttö lisääntyy todella huolestuttavaa vauhtia ja yksi ongelmakenttä on lasten ja nuorten päihdehuolto. Hoitoonohjauksessa on edelleen haasteita. Liian usein perheet ja myös ammattilaiset kertovat, että nuoren päihdeongelmaan ei suhtauduta riittävän vakavasti. Valvontaa tai sen puutetta voi ja pitää kehittää. Poliisi tarvitsee uusia tapoja ja resurseja. Valvonnan on mentävä sinne minne nuoretkin ovat eli nettiin ja sosiaaliseen mediaan. Siellä ovat myös rikolliset.
Uutisista saamme lukea, että perinteiset rattijuopot ovat vaihtuneet huumekuskeiksi. Amfetamiinia jäi viime vuonna Hämeen poliisin haaviin kuusi kiloa, vuotta aiemmin noin kolme kiloa. Poliisipäällikön mukaan määrät ovat melko suuria. Lahdessa on päihdetyötä tekevien arvioiden mukaan jopa tuhat huumeiden ongelmakäyttäjää. Ongelmakäyttäjistä läheskään kaikilla ei ole riippuvuutta, mutta silti luku on aivan liian suuri. Kustannuksia syntyy, kun sama ihminen on jatkuvassa hoitokierteessä. Ihmisen ongelmien ennaltaehkäisystä puhutaan paljon, mutta tosiasiassa kehitys on kulkenut juuri toiseen suuntaan. Matalan kynnyksen palveluista on leikattu. Uudistuksia on tehty organisaatiot edellä. Asiakas ei ole ollut keskiössä.
Pelkkä laastari ei riitä ongelmien korjaamiseen, vaan tarvitaan uusia työkaluja ja vanhojen hyvienkin toimintamallien tehostamista. Sisäministerille olennainen kysymys on miten poliisien uusia toimintamalleja voidaan luoda ja toteuttaa? Tällä tarkoitan esimerkiksi valeostojen lisäämistä nettimaailmassa ja asiallista ja riittävää valvontaa.
Lasten ja nuorten päihdehuollon parantaminen on Hyvinvointiyhtymän ja kaupunginkin asia. Ja miten kannustamme päihderiippuvuudesta selviytynyttä aktiiviseksi yhteiskunnan jäseneksi ja mukaan työelämään? Lahdessa tehdään kouluissa hyvää valistustyötä.
Ville Skinnari