Tällä viikolla eduskunnassa oli tärkeä viikko. Tiistaina pääministeri antoi pääministerin ilmoituksen hallituksen ohjelmasta, josta keskusteltiin tiistain lisäksi myös pitkään keskiviikko iltaan. Tästä lähti liikkeelle hallitusohjelman vieminen käytäntöön. Ennen vaaleja lupasimme, että jos SDP voittaa vaalit Suomen suunta muuttuu. Nyt näin tapahtuu. Suomi investoi nyt tulevaisuuteen. Suomi viedään nyt leikkauslinjalta uudistuslinjalle. Oppositiopuolueet luonnollisesti kritisoivat uuden hallituksen ohjelmaa, mutta myös kiittivät sitä. Hallituksen aitiosta tehtävänä on vastata oman hallinnonalan kysymyksiin. Ministerit vuorollaan kertoivat hallitusohjelman sisällöstä ja yksityiskohdista. Mielestäni onnistuimme hyvin vastaamaan opposition kysymyksiin, jotka olivat pääasiassa asiallisia ja jopa rakentavia. Moni asia haluttiinkin ymmärtää väärin. Työllisyydestä puhuttiin paljon ja niin pitääkin. Tavoite 60.000 uudesta työpaikasta on kunnianhimoinen, mutta tehtävissä. Oma roolini on luonnollisesti tehdä niin paljon maaleja kuin mahdollista ulkomaankaupassa, jotta vienti vetäisi ja uusia työpaikkoja syntyisi. Työ alkoi täysillä jo viime perjantaina.
Rinteen hallitus panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin varhaiskasvatuksesta aikuisuuteen saakka. Jokaisen lapsen oikeus laadukkaaseen ja kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen palautetaan. Pienennämme ryhmäkokoja, panostamme peruskouluun ja teemme toisesta asteesta aidosti maksuttoman sekä laajennamme oppivelvollisuusikää 18 ikävuoteen. Hallitusohjelmassa panostetaan turvallisuuden ylläpitämiseen niin perinteisin keinoin, kuin ennaltaehkäisyyn ja turvattomuuden juurisyihin puuttumiseen. Poliisien määrää lisätään 300:lla vuoteen 2022 mennessä, mikä on realistinen tavoite nykyisen koulutusvalmiuden puitteissa. Poliisin alueellisen saatavuuden ja ennaltaehkäisevän työn lisäksi erityisiä painopisteitä poliisin vahvistuvassa toiminnassa ovat esimerkiksi harmaan talouden sekä verkkorikollisuuden torjunta. Erityisenä sisäisen turvallisuuden kysymyksenä tulevalla hallituskaudella huomioidaan kyberturvallisuus, jonka merkitys kasvaa koko ajan yhteiskuntamme nojautuessa yhä suuremmalta kriittisemmiltä osin sähköisiin palveluihin ja infrastruktuuriin.
Maanantaina sain kunnian ensimmäistä kertaa ministerinä olla mukana ulkomaankaupan ja viennin seminaarissa yhdessä Japanin Suomen suurlähettilään kanssa. On tärkeää, että rakennamme yhdessä yritysten ja koulutusorganisaatioiden kanssa polkua kansainvälistymiseen ja vientiin. Tätä työtä pitää tehdä yhdessä. Keskiviikkona osallistuin Helsingissä BBC Worldin nauhoitukseen, jossa keskustelimme Suomen roolista kansainvälisesti, mutta toki myös kotimaan asioista. BBC:n radiolähetyksellä on noin 170 miljoonaa kuulijaa ympäri maailmaa.
Lahden uutisia olen seurannut tarkkaan ja positiivisten asioiden lisäksi on myös vakavia haasteita, kun kyberongelma tuli Lahteen. Tämä asia tulee ottaa erittäin vakavasti. Kysymys on kansallisen turvallisuuden lisäksi kaupunkimme ja sen asukkaiden turvallisuudesta. Edellinen kyberisku teki Lahdessa vakavaa tuhoa. Nyt tilanne hoidettiin tietojeni mukaan niin hyvin kuin mahdollista. Potilasturvallisuus ei saa koskaan vaarantua.
Samoin sosiaali-terveydenhuollon tärkeitä ja lakisääteisiä perustoimintoja tekevän Hyvinvointiyhtymän arvostelu jatkui moniäänisesti. Suuri osa kustannuksista menee ja on mennyt hoitotyötä tekevien ihmisten palkkoihin. Sama palkka samasta työstä on oikeudellisestikin sovittu periaate, joka nyt näkyy kustannuksissa. SOTE-kriitikoiden kannattaa lukea hallitusohjelmaa tarkasti, koska perusterveydenhuollon viikon palvelulupaus, koskee myös Lahtea. Samoin se tosiasia, että kunnille tulee nyt hallitusohjelman linjausten mukaisesti lisää rahaa miljoonia ensi vuodelle, kun valtionosuudet nousevat. Rahalle on varmasti käyttöä, jotta kuntien riittävistä peruspalveluista ja kouluverkosta sekä opetuksen laadusta voidaan pitää huolta.
Ville Skinnari