Kesä on kohta täällä

Korona-aika on muistuttanut siitä, kuinka tärkeää on järjestää meille kaikille ja etenkin ikäihmisille mahdollisuuksia päästä liikkumaan ulkona ja lähiympäristössä kaikkina vuodenaikoina, omien toiveiden mukaan. Erityisesti näin kesällä on mukava päästä viettämään aikaa pihamaalla ja puistoissa, kun kelit ja kunto se mahdollistavat.

Lahden Lähimmäispalvelu ry järjestää ikäihmisille läpi tämän kesän Niittykestit nimisiä avoimia tapahtumia, joissa osallistujat läheisineen voivat virkistyä niittykukkien ja hyötykasvien keskellä toisiaan ulkoilmassa tavaten. Niittykestejä tullaa järjestämään Mukkulassa, Kiveriössä ja Paavolassa. Tempaus on osa Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Lahdessa on nyt kesäkuukausien lähestyessä tärkeää pohtia, miten myös hoivakotien asukkaita voitaisiin auttaa paremmin ulkoilemaan turvallisesti. Hoivakodeissa on voinut vierailla, mutta läheisten kanssa ulkoilu ei ole ollut rajoitusten vuoksi mahdollista monin paikoin Suomea. Korona-aikana toimimisesta on meillä nyt päälle vuoden kokemus, ja edistyneet rokotukset tuovat hieman helpotusta. On välttämätöntä, että myös hoivakodeissa asuvat ikäihmiset pääsevät viettämään aikaa yhdessä läheistensä kanssa ulkoilmassa.

Valtakunnan politiikassa tapahtui tällä viikolla muutoksia. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen jätti paikkansa keskustalaiselle Annika Saarikolle. Tässä samalla myös tiede- ja kulttuuriministerin salkku vaihtui kun Antti Kurvinen nimitettiin ministeriksi. Tunnen Antin hyvin jo viime kaudelta, kun istuimme yhdessä neljä vuotta perustuslakivaliokunnassa. Antilla on kunnianhimoa ja pohjalaista tarmoa sekä suoraviivaisuutta, joka on tarpeen haastavassa urheilun, liikunnan ja kulttuurin kentässä.

Matti Vanhaselle avasin tänään torstaina Säätytalon oven viimeistä kertaa ministerinä. Matin kanssa paljon olemme tehneet hyvää yhteistyötä jo niin aiempina vuosina ja nyt ministerikollegoina. Matin kokemus ja osaaminen ovat valtiomiestasoa ja esitin hänelle toivomuksen, että hän jatkaisi ainakin ulkopolitiikan parissa eduskunnassa ulkoasianvaliokunnassa. Viimeisimmäksi olemme työstäneet yhdessä Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka julkistimme nyt keskiviikkona. Matin kanssa saimme yhdessä luotua sellaisen kunnianhimon tason ja mittarit, jotka nyt tulevat näkymään kasvupolitiikassa laajemminkin. Puoluerajat ylittävä yhteistyö on ollut aina minulle tärkeää. Talouspolitiikan hoito nyt uuden valtiovarainministeri Saarikon kanssa sujuu varmasti vähintään yhtä hyvin.

Ulkoministeriössä matkakalenteri alkaa koronan jäljiltä jo hieman liikahtaa eteenpäin. Puolisentoista viikkoa sitten ehdimme jo vienninedistämismatkalle Kazakstaniin mm. Nokian 5G-kanssa. Myös lahtelainen osaaminen oli hyvin esillä, kun Kazakstan rakentaa satoja uusia kouluja. Huonekalujen lisäksi kysyntää on suomalaiselle koulutusosaamiselle. LAB on Lahdesta tehnyt tässä hyvää työtä ja uskon että saamme rakennettua nyt laajemman yhteistyön koko vuosikymmenelle.

Erityisen vierailusta teki se, miten vieraanvaraisesti kazakstanilaiset ottivat meidät vastaan. Tapsin maan presidentin. pääministerin ja tärkeimmät ministerit. Kutsuin kollegat käymään myös Lahdessa. Suomen tappio MM-jäillä ei sekään jäänyt heiltä huomaamatta.

Tällä viikolla nähtiin kesän ensimmäinen kunnon myrsky. Toivotaan, että säät kääntyvät pian kohti poutaa, sillä ensi viikolla alkavat Lahdessa koulujen kesälomat. Meilläkin koululaiset odottavat jo innolla viimeisen kouluviikon tunnelmia ja lähestyvää lomaa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
Mika Heinonen: Päihteidenkäyttö ei saa olla läsnä siellä, missä lapset ovat päiväkodissa ja koulussa
Arkkitehti Päivi Airas: Lahdessa on pitkät perinteet julkisen taiteen tilaajana
Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
ARKISTO