Kesä on kohta täällä

Korona-aika on muistuttanut siitä, kuinka tärkeää on järjestää meille kaikille ja etenkin ikäihmisille mahdollisuuksia päästä liikkumaan ulkona ja lähiympäristössä kaikkina vuodenaikoina, omien toiveiden mukaan. Erityisesti näin kesällä on mukava päästä viettämään aikaa pihamaalla ja puistoissa, kun kelit ja kunto se mahdollistavat.

Lahden Lähimmäispalvelu ry järjestää ikäihmisille läpi tämän kesän Niittykestit nimisiä avoimia tapahtumia, joissa osallistujat läheisineen voivat virkistyä niittykukkien ja hyötykasvien keskellä toisiaan ulkoilmassa tavaten. Niittykestejä tullaa järjestämään Mukkulassa, Kiveriössä ja Paavolassa. Tempaus on osa Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Lahdessa on nyt kesäkuukausien lähestyessä tärkeää pohtia, miten myös hoivakotien asukkaita voitaisiin auttaa paremmin ulkoilemaan turvallisesti. Hoivakodeissa on voinut vierailla, mutta läheisten kanssa ulkoilu ei ole ollut rajoitusten vuoksi mahdollista monin paikoin Suomea. Korona-aikana toimimisesta on meillä nyt päälle vuoden kokemus, ja edistyneet rokotukset tuovat hieman helpotusta. On välttämätöntä, että myös hoivakodeissa asuvat ikäihmiset pääsevät viettämään aikaa yhdessä läheistensä kanssa ulkoilmassa.

Valtakunnan politiikassa tapahtui tällä viikolla muutoksia. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen jätti paikkansa keskustalaiselle Annika Saarikolle. Tässä samalla myös tiede- ja kulttuuriministerin salkku vaihtui kun Antti Kurvinen nimitettiin ministeriksi. Tunnen Antin hyvin jo viime kaudelta, kun istuimme yhdessä neljä vuotta perustuslakivaliokunnassa. Antilla on kunnianhimoa ja pohjalaista tarmoa sekä suoraviivaisuutta, joka on tarpeen haastavassa urheilun, liikunnan ja kulttuurin kentässä.

Matti Vanhaselle avasin tänään torstaina Säätytalon oven viimeistä kertaa ministerinä. Matin kanssa paljon olemme tehneet hyvää yhteistyötä jo niin aiempina vuosina ja nyt ministerikollegoina. Matin kokemus ja osaaminen ovat valtiomiestasoa ja esitin hänelle toivomuksen, että hän jatkaisi ainakin ulkopolitiikan parissa eduskunnassa ulkoasianvaliokunnassa. Viimeisimmäksi olemme työstäneet yhdessä Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka julkistimme nyt keskiviikkona. Matin kanssa saimme yhdessä luotua sellaisen kunnianhimon tason ja mittarit, jotka nyt tulevat näkymään kasvupolitiikassa laajemminkin. Puoluerajat ylittävä yhteistyö on ollut aina minulle tärkeää. Talouspolitiikan hoito nyt uuden valtiovarainministeri Saarikon kanssa sujuu varmasti vähintään yhtä hyvin.

Ulkoministeriössä matkakalenteri alkaa koronan jäljiltä jo hieman liikahtaa eteenpäin. Puolisentoista viikkoa sitten ehdimme jo vienninedistämismatkalle Kazakstaniin mm. Nokian 5G-kanssa. Myös lahtelainen osaaminen oli hyvin esillä, kun Kazakstan rakentaa satoja uusia kouluja. Huonekalujen lisäksi kysyntää on suomalaiselle koulutusosaamiselle. LAB on Lahdesta tehnyt tässä hyvää työtä ja uskon että saamme rakennettua nyt laajemman yhteistyön koko vuosikymmenelle.

Erityisen vierailusta teki se, miten vieraanvaraisesti kazakstanilaiset ottivat meidät vastaan. Tapsin maan presidentin. pääministerin ja tärkeimmät ministerit. Kutsuin kollegat käymään myös Lahdessa. Suomen tappio MM-jäillä ei sekään jäänyt heiltä huomaamatta.

Tällä viikolla nähtiin kesän ensimmäinen kunnon myrsky. Toivotaan, että säät kääntyvät pian kohti poutaa, sillä ensi viikolla alkavat Lahdessa koulujen kesälomat. Meilläkin koululaiset odottavat jo innolla viimeisen kouluviikon tunnelmia ja lähestyvää lomaa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Muusikko Kaarle Viikate: Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät asiansa, mutta minä olen ehdottomasti kesäihminen
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen: Lahtelaiset selvästi positiivisempia ja rennompia kesällä
Marja-Leena Vierumäki: Lauluilta Salinkalliolla -tapahtumassa virittäydyttiin juhannus- ja kesälomafiiliksiin
Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
ARKISTO