Kesä on kohta täällä

Korona-aika on muistuttanut siitä, kuinka tärkeää on järjestää meille kaikille ja etenkin ikäihmisille mahdollisuuksia päästä liikkumaan ulkona ja lähiympäristössä kaikkina vuodenaikoina, omien toiveiden mukaan. Erityisesti näin kesällä on mukava päästä viettämään aikaa pihamaalla ja puistoissa, kun kelit ja kunto se mahdollistavat.

Lahden Lähimmäispalvelu ry järjestää ikäihmisille läpi tämän kesän Niittykestit nimisiä avoimia tapahtumia, joissa osallistujat läheisineen voivat virkistyä niittykukkien ja hyötykasvien keskellä toisiaan ulkoilmassa tavaten. Niittykestejä tullaa järjestämään Mukkulassa, Kiveriössä ja Paavolassa. Tempaus on osa Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Lahdessa on nyt kesäkuukausien lähestyessä tärkeää pohtia, miten myös hoivakotien asukkaita voitaisiin auttaa paremmin ulkoilemaan turvallisesti. Hoivakodeissa on voinut vierailla, mutta läheisten kanssa ulkoilu ei ole ollut rajoitusten vuoksi mahdollista monin paikoin Suomea. Korona-aikana toimimisesta on meillä nyt päälle vuoden kokemus, ja edistyneet rokotukset tuovat hieman helpotusta. On välttämätöntä, että myös hoivakodeissa asuvat ikäihmiset pääsevät viettämään aikaa yhdessä läheistensä kanssa ulkoilmassa.

Valtakunnan politiikassa tapahtui tällä viikolla muutoksia. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen jätti paikkansa keskustalaiselle Annika Saarikolle. Tässä samalla myös tiede- ja kulttuuriministerin salkku vaihtui kun Antti Kurvinen nimitettiin ministeriksi. Tunnen Antin hyvin jo viime kaudelta, kun istuimme yhdessä neljä vuotta perustuslakivaliokunnassa. Antilla on kunnianhimoa ja pohjalaista tarmoa sekä suoraviivaisuutta, joka on tarpeen haastavassa urheilun, liikunnan ja kulttuurin kentässä.

Matti Vanhaselle avasin tänään torstaina Säätytalon oven viimeistä kertaa ministerinä. Matin kanssa paljon olemme tehneet hyvää yhteistyötä jo niin aiempina vuosina ja nyt ministerikollegoina. Matin kokemus ja osaaminen ovat valtiomiestasoa ja esitin hänelle toivomuksen, että hän jatkaisi ainakin ulkopolitiikan parissa eduskunnassa ulkoasianvaliokunnassa. Viimeisimmäksi olemme työstäneet yhdessä Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka julkistimme nyt keskiviikkona. Matin kanssa saimme yhdessä luotua sellaisen kunnianhimon tason ja mittarit, jotka nyt tulevat näkymään kasvupolitiikassa laajemminkin. Puoluerajat ylittävä yhteistyö on ollut aina minulle tärkeää. Talouspolitiikan hoito nyt uuden valtiovarainministeri Saarikon kanssa sujuu varmasti vähintään yhtä hyvin.

Ulkoministeriössä matkakalenteri alkaa koronan jäljiltä jo hieman liikahtaa eteenpäin. Puolisentoista viikkoa sitten ehdimme jo vienninedistämismatkalle Kazakstaniin mm. Nokian 5G-kanssa. Myös lahtelainen osaaminen oli hyvin esillä, kun Kazakstan rakentaa satoja uusia kouluja. Huonekalujen lisäksi kysyntää on suomalaiselle koulutusosaamiselle. LAB on Lahdesta tehnyt tässä hyvää työtä ja uskon että saamme rakennettua nyt laajemman yhteistyön koko vuosikymmenelle.

Erityisen vierailusta teki se, miten vieraanvaraisesti kazakstanilaiset ottivat meidät vastaan. Tapsin maan presidentin. pääministerin ja tärkeimmät ministerit. Kutsuin kollegat käymään myös Lahdessa. Suomen tappio MM-jäillä ei sekään jäänyt heiltä huomaamatta.

Tällä viikolla nähtiin kesän ensimmäinen kunnon myrsky. Toivotaan, että säät kääntyvät pian kohti poutaa, sillä ensi viikolla alkavat Lahdessa koulujen kesälomat. Meilläkin koululaiset odottavat jo innolla viimeisen kouluviikon tunnelmia ja lähestyvää lomaa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tasapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
ARKISTO