Venäjä on kleptokratia ja maailman epäinhimmillisin poliittinen toimija

Vanha poliittinen vitsi neuvostoajasta kertoo totuuden koko kansakunnasta. Siinä Hrutshev lyö vetoa, että katsomatta junavaunusta, hän pystyy sanomaan, missä itä-sateliitissa ollaan vain työntämällä kätensä ulos. Kaikki ihmettelivät tätä. Hän kertoi, että Itä-Saksassa puristettin käsiä, tsekeissä syljettin ja kotona vietiin kello.

Aloitan tosiasiasta: Venäjä ei kuulu Eurooppaan, vaan Aasiaan. Tästä seuraa se, että venäläisiä ei voi arvioida eurooppalaisilla mittareilla, minkä virheen useimmat länsimaat tekivät luodessaan energiariippuvuuden siitä. Venäjä ei usko mihinkään muuhun kuin voimaan. Kansa on erilainen, koska täysin erilaiset sosiaaliset ja poliittiset käytöstavat ja uskomukset ovat juurtuneet ja kierouttaneet heidät jo vuosikymmeniä sitten tahdottomaksi yksinvaltaa totteleviksi marioneteiksi. Olemassaolon katkera taisto on hionut heistä arkipäivän selviytyjiä. Uskomattomat varallisuuserot, valtava byrokratia ja kalliin armeijan ylläpito vaatii heiltä notkeutta jokapäiväisessä elämässä. Venäjällä perhettä ei useinkaan ole yksinkertaista elättää, vaan se vaatii luovuutta, lahjuksia, varastamista ja erilaista suhdetoimintaverkkoa kuin länsimaissa.

Tästä syystä varastamisesta on tullut täysin hyväksyttävä tapa selviytyä harmaasta arjesta. Tämä näkyy kaikissa yhteiskuntaluokissa uskomattoman laajamittaisena varastamisena ennen kaikkea valtiolta. Eihän se periaatteessa ole keneltäkään pois! Venäjällä ei toimi mikään ilman voitelua. Tämän tietävät aivan varmasti kaikki suomalaiset yrittäjät jo vuosikymmenien ajalta. Neuvostoajan jälkeen sama tapa jatkui äiti-Venäjällä, jopa röyhkeämmin. Yksityiset oligarkit ryöväsivät bulvaanien avulla Venäjän luonnonrikkaudet ostamalla oppimattomalta kansalta optiot ja valtakirjat suunnattomiin öljy- ja maakaasuvarantoihin petoksella, kuten maan tapa on aina ollut.

Venäjällä on vuosisatoja ollut tapana huijata tyhmää ja potkia naivia sopimukseen uskovaa päähän aina, kun siihen on mahdollisuus. Tämä on venäläinen luonteenvika, joka on niin musikalla kuin tavallisella byrokraatilla. Erityisen käyttökelpoiset kohteet ovat olleet länsimailla ns. ”hyödylliset idiootit”, jotka ovat aina uskoneet tähän suureen venäläiseen valheeseen, vaikka aitoa tietoa olisi ollut saatavissa helposti tutkimalla faktoja ja tilastoja.  Suurin ongelma on täysin kehittymätön Venäjän yhteinen verotus, joka on luonut kokonaisen varjotalouden. Venäjän pankkijärjestelmä on mahdollistanut Putinin ja oligarkkien omistamien pankkien kautta laajamittaisen rahanpesun ja rikollisten varastettujen varojen piilottamisen ympäri maailmaan veroparatiiseihin.

Neuvostoajan raakuudet, kaoottisuus, primitiivisyys ja joukkomurhat ovat selvästi nyt näkyvissä Ukrainan sodassa. Selvästi kaikesta näkyy, että Suomen rekkapysäkkien venäjänkieliset kyltit, joissa neuvotaan länsimaisen wc:n käyttö, ei ole saavuttanut vieläkään tavallista venäläistä. Niin kauan kuin tsaari Putin on vallassa tähän kleptokratiaan ei ole tulossa muutosta. Oppositio, protestit ja tyytymättömyys pidetään aisoissa äärimmäisillä kuritoimilla, joissa ihmishenki ei ole minkään väärtti. Venäjän historian masentavimpia piirteitä on ollut rauhallisten kehityskausien täydellinen puuttuminen. Toinen näkyvä piirre on keskiluokan puuttuminen asioihin, jotka se kokisi tärkeiksi.

Muutoksen mahdollisuudet ovat rajallisia. Ainoa mahdollisuus muutokseen piilee ”tulevaisuuden sukupolvessa”, joka on syntynyt 2000- luvulla eikä ole nähnyt kuin Putinin yksinvaltiuden pyskopatian seuraukset, joilla tavallisen kansan asemaa on jatkuvasti rajoitettu, kiristetty ja pakotettu kuosiin. Pystyvätkö Venäjän internet-suodattimet estämään tämän nokkelan nuorisojoukon tiedonsaantia? Epäilen, sillä heidän kykynsä käyttää maailman laajuista sosiaalista mediaa on aivan toinen kuin heidän vanhempiensa. He pitävät omilla keinoillaan avoinna tietoavaruutta ikäisten kavereidensa kanssa ympäri maailmaa, ehkä paremmin kuin tiedämmekään.

Uskon, että tulevaisuudessa nämä nuoret nousevat joukolla vastustamaan nykyistä tärkeimpien poliittisten ja hallinnollisten piirien kyynisyyttä ja täydellistä osaamattomuutta, joka perustuu pelkästään omanedun tavoitteluun ja ahneuteen. Onneksi Venäjän kansalla on myös uskomatonta kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä. Nyt tarvitaan enää sitä kiukkua, jolla muutoksen voimat potkaistaan liikkeelle.

Lopuksi pieni anekdootti. Venäläisessä ruokapöydässä äänestettiin, mitä halutaan. Kaikki äänestivät jäätelön puolesta, mutta kun äänet olivat lopullisesti laskettu, borssiiin päädyttiin.


Juhani Melanen

Valtuustoa ja vappua!

Vierailin alkuviikosta maanantaina Hämeen huippuluokan kasvuyrityksissä, Janakkalassa Tervakosken paperitehtailla ja Lahdessa Peikko Groupilla.

Maanantaina kokoontui myös Lahden kaupunginvaltuusto. Omassa puheenvuorossani korostin fiksun ja pitkäjänteisen omistamisen merkitystä: työterveys Wellamon myynti ei ole sellainen päätös. Lahden kaupungin olisi ryhdikkäästi pitänyt pitää kiinni meidän omasta yhtiöstä ja sen osaamisesta. Koko prosessi oli taas sarjassamme käsikirjoitettu näytelmä, jossa yhtiö saatiin näyttämään huonommalta mitä se tosiasiassa on. Valtuusto näki SDP :n muutosesityksen toisin ja hävisimme äänestyksen 31-28.

Tervakoski Oy on kansainvälisen tason esimerkki yhtiöstä, joka on tehnyt vaadittavat panostukset yritystoiminnan kasvuun ja kehittämiseen ja samalla uskaltanut luottaa omaan osaamiseensa. Tervakosken tehdas on vahvasti vientivetoinen ja omalla alallaan aivan maailman kärkeä. Tervakoskella tuotetaan erilaisia elintarvike- ja erikoispapereita, josta valtaosa lähtee vientituotteena maailmalle. Väkevät kasvu- ja vientiluvut lupaavat hyvää tehtaan työllistämisvaikutuksille myös tulevaisuudessa.

Kansainvälisen kasvun ja kehityksen harjalla on myös lahtelainen Peikko Group. Peikko on maailmanluokan edelläkävijä betonirakentamisen liitosteknologiassa ja tuulivoimaperustuksissa. Peikko on vahvasti kansainvälinen ja vie sekä valmistaa tuotteitaan ympäri maailmaa. Tässä myös kehittyvä infra ja uusiutuva energia toimivat kysynnän ykkösvetureina niin Suomessa kuin maailmalla. Hämeen ja Lahden osaaminen näkyy vahvasti tekemisessä ja liiketoiminnan kasvussa. Peikko työllistää ja tuo tuloja Lahden seudulle. Lahden kaupungin ja koulutustoimijoiden pitää varmistaa osaavan työvoiman saanti kasvuyritysten tarpeisiin myös jatkossa.

Tällä viikolla vietettiin kansallista veteraanipäivää. Menneet, nykyiset ja tulevat sukupolvet ovat paljon velkaa Suomea niin rintamalla kuin kotirintamalla puolustaneille. Ennen pitkää sotasukupolvi tulee kuitenkin poistumaan keskuudestamme. Heidän työnsä ja uhraustensa muistojen ei saa antaa himmetä suomalaisessa yhteiskunnassa. Veteraaniperinteestä on huolehdittava ja sitä on vaalittava keskeisenä osana suomalaista yhteiskuntaa nyt ja tulevaisuudessa. Valtioneuvosto on asettanut eduskuntaryhmien yhteisestä pyynnöstä veteraaniperinnetyön tulevaisuuden järjestämistä selvittävän työryhmän. Tämä on tärkeä askel siinä, että sotasukupolven muisto osana Suomen kulttuuriperintöä ja kansallista identiteettiä säilyy myös jatkossa.

Ensi sunnuntaina juhlistetaan vappua. Oman vappupuheeni pidän tämä vuonna Mikkelissä. Vapulla on pitkät perinteet työväen juhlana, mutta se on samalla myös opiskelijoiden ja koko kansan yhteinen juhla keväälle ja uudelle valolle. Vappuna voi myös pysähtyä pohtimaan suomalaisen yhteiskunnan menestystekijöillä, kuten osaamista, työtä ja yhteistä luottamusta. Näitä kaikkia koetellaan ja tarvitaan nyt aivan uudella tavalla epävarmassa maailmantilanteessa, mutta myös Suomessa. Suomi on noussut itsenäisyyden aikana vaatimattomista oloista yhdeksi maailman menestyneimpiä maita. Vapun ilosanomaan kytkeytyy viesti siitä, että tästä mittaamattoman arvokkaasta perinnöstä on huolehdittava myös jatkossa – yhdessä ja toinen toistamme aidosti tukien. Vapun jälkeen on ohjelmassa muuten ainutlaatuinen jalkapallo-ottelu Lahdessa: Suomen Cupissa kohtaavat FC Lahti ja Reipas. Menestystä molemmille ja Iloista vappua kaikille!

Ville Skinnari

Vappua!

Vappuun liittyy monta juhlan aihetta. Se on meille suomalaisille kevään juhla. Vappu on myös kansainvälinen työväen juhlapäivä ja suomalaisen työn päivä. Vietämme sitä myös ylioppilaiden juhlapäivänä. Nimi Vappu tulee kuitenkin Valburgista. Pyhää Valburgia voidaan muistaa niin 25. helmikuuta, mikä on hänen kuolinpäivänsä, kuin myös vappuna 1. toukokuuta.

Kuka oli Valburg? Hän syntyi Englannissa vuonna 710. Hän sai kasvatuksensa ja koulutuksensa Wimbornen luostarissa. Hänet kutsuttiin lähetystyöhön ja perustamaan naisluostareita Saksaan. Merimatkalla laiva joutui myrskyyn ja merimiehet ja muut laivassa olleet hätään. Valburg rukoili Jumalaa hädän hetkellä ja laiva selvisi myrskystä.

Asuttuaan jonkin aikaa naisluostarissa p. Valburg siirtyi johtajaksi Heidenheimin benediktiiniläisluostariin, jossa asui niin miehiä kuin naisia. Tuo luostari oli yksi keskeisiä lähetystyön keskuksia Keski-Euroopassa. Tuon ajan maailma oli kovin miehinen, mutta viisaana, lahjakkaana ja kyvykkäänä naisena Valburg sai johtaa myös miesluostaria. Hän sai merkittävän aseman koko kristillisessä Euroopassa.

Kristinuskon merkitys hänen elämässään oli suuri. Se oli sisäisen mielekkyyden ja rauhan lähde. Mutta se oli mahdollistanut hänelle myös opiskelun ja vastuullisen aseman ja tehtävän. Se merkitsi tietä kohti tasavertaisempaa yhteiskuntaa. Ja kristillinen sanoma jokaisen ihmisen ihmisarvosta näkyi siinä lähetystyössä, jota Valburg halusi innokkaasti tehdä. Rukouselämä ja rohkeus kuvaavat häntä. Kulkevatko ne kaksi asiaa myös rinta rinnan?


Heikki Pelkonen
kirkkoherra, Laune

Puoluerajat ylittävää yhteistyötä tarvitaan

Eduskunnassa käytiin kuluneella viikolla lähetekeskustelu Suomen muuttunutta turvallisuusympäristöä käsittelevästä hallituksen ajankohtaisselonteosta. Nyt on eduskunnan ja sen valiokuntien vuoro käsitellä Ukrainan ja maailman tapahtumien vaikutusta Suomeen ja tehdä sen edellyttämää turvallisuuspoliittista uudelleenarviointia. Avoimelle ja parlamentaariselle keskustelulle on annettava sen edellyttämä aika. Harkintaa on tehtävä huolella, mutta viivyttelemättä. Keskustelua Suomen turvallisuudesta käydään hyvässä yhteistyössä tasavallan presidentin, valtioneuvoston ja eduskunnan välillä.

Eduskunta aloitti myös hallituksen julkisen talouden suunnitelman käsittelyn. Vuodet 2023–2026 kattavassa suunnitelmassa linjataan valtion varainkäytöstä. Kehysriihessä valmisteltu suunnitelma tuo lisää rahaa esimerkiksi Suomen turvallisuuden vahvistamiseen ja kestävän kasvuun vauhdittamiseen. Esimerkiksi tutkimus- ja kehityspanoksia korotetaan 350 miljoonalla eurolla. Myös ammatillisen koulutuksen rahoituspohjaa vahvistetaan 50 miljoonalla eurolla. Varautumisessa on tärkeää katsoa huoltovarmuuden osana väestösuojelun tilaa ja parantamisen tarpeita, vaikka Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa. Pelastusviranomaisilla on väestönsuojelussa keskeinen toiminnallinen ja koordinoiva rooli. Suomessa on EU:n kattavin väestönsuojainfrastruktuuri, sekä suunnitelmia väestön suojaamisen osalta. Muuttunut turvallisuustilanne edellyttää kuitenkin väestönsuojelun ja väestönsuojakannan kehittämisen sekä resurssitarpeiden tarkistamista, mikä toteutetaan valtakunnallisella selvitystyöllä. Tämä koskee myös Lahtea ja Päijät-Hämettä.

Omassa puheenvuorossani eduskunnassa korostin selontekojen yksimielisyyden ja merkitystä eduskunnassa. Se on ollut perinteemme pitkään ja luonut samalla sisäistä yhtenäisyyttä ja turvallisuutta. Talous, työ ja toimentulo ovat maamme kestävyyden ytimessä nekin. Avainasemassa on työllisyys ja tuottavuus. Kasvu edellyttää osaamista ja siksi niin valtakunnallisesti kuin Päijät-Hämeessä on turvattava koulutuksen resurssit. Kaikkien työpanosta tarvitaan ja työllä on aina iso arvo.

Koko eduskuntaa ja Suomea kosketti viime viikolla suuri suru. Pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri Ilkka Kanerva oli nukkunut pois. Ikenä tunnettu Kanerva oli yksi suurista, aina läsnä ja aina aikaa asioille, suurille ja pienille. Hänen uransa suomalaisessa politiikassa on ainutlaatuinen ja poikkeuksellinen monella tavalla. Kansanedustajana yhtäjaksoisesti vuodesta 1975 toiminut Kanerva oli historian pisimpään eduskunnassa ollut edustaja.

Kokemuksensa ja osaamisensa puolesta Kanerva näkyi ja kuului eduskunnassa. Ikeä arvostettiin yli puoluerajojen, koska hän oli rakentaja, pelintekijä. Isäni Joukon pitkäaikaisena kollegana puhuimme Iken kanssa usein menneistäkin, siitä miten Suomea oli rakennettu ja pitää rakentaa, siitä miten tärkeää on puhua ja käydä dialogia yli puoluerajojen jatkuvasti, olimme me sitten hallituksessa tai oppositiossa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka oli Iken tekemisen keskiössä, koska hän näki – aivan oikein – sen merkityksen, tärkeyden ja heijastukset kaikkeen muuhun. Urheilua hän ei koskaan unohtanut eikä kulttuuriakaan. Viimeisen keskustelumme kävimme eduskunnan saunalla. Se oli hänelle tärkeä paikka. Se oli usein paikka, missä saimme puhua rauhassa, aivan kaikesta. Lepää rauhassa Ike.

Ville Skinnari

On aika perustaa kaivoksia kaupunkeihin

Ukrainan sota osoitti sen, että me emme voi turvata tulevaisuuttamme enää Venäjän fossiilisten energialähteiden öljyn ja maakaasun varaan yhtä vähän Suomessa, Euroopassa kuin muuallakaan maailmassa. Saavutamme ilmastotavoitteemme vain kierrättämällä metalleja tehokkaasti.
Tarvitsemme vahvan vihreän siirtymän, joka vaatii jatkuvasti lisää metalleja. Uusien kaivosten perustaminen on erittäin kallista ja vie pitkään. Esimerkiksi litiumin määrä kymmenkertaistuu vuoteen 2030 siksi, että sitä tarvitaan sähköautojen akuissa yhä enemmän. Sota litiumista on alkanut!

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan saatavuuden ja hintojen kiristyminen voi aiheuttaa erilaisia reaktioita teollisuudessa ja kuluttajissa. Skenaarioita on useita. Kysyntä voi vähentyä, materiaaleja korvataan toisilla ja ehkä älykkäin: kierrätystä lisätään ja investointeja tähän lisätään. Tällöin kaupunkikaivos voidaan myös määritellä prosessiksi, jolla metalliraaka-aineita tuotetaan jätevirrasta. Tosiasia on, että primääriset metallit ovat uusiutumaton luonnonvara, joka loppuu ennen pitkää. Tässä tilanteessa kaivostoiminta ei ehdi millään mukaan, sillä hakuprosessi ja luvat kestävät liian kauan.

Eräs erittäin järkevä ehdotus suureen raaka-ainepulaan ovat kaupunkikaivokset. Niillä tarkoitetaan suuria kierrätyskeskuksia, teollisuuskaatopaikkoja, hylättyjä rakennuksia ja infrastruktuureja, joissa kyettäisiin keräämään ja erottelemaan metalleja.
Raaka-ainetta todella riittää. Maailmassa syntyy vuosittain yli 50 miljoonaa tonnia elektoniikkajätettä ja määrä on on jatkuvassa kasvussa. Tällä hetkellä vain 17-18 prosenttia jätteestä kerätään ja kierrätetään asianmukaisesti. Arvioidaan, että EU:ssa oli 2020 yli 500 miljoonaa käytöstä poistettua puhelinta, joiden arvo 1,5 miljardia euroa. Nämä lähes kaikki sisälsivät harvinaisia maametalleja, kuten kultaa, hopeaa, platinaa, palladiumia ja kuparia.

Aalto yliopiston tutkija Lundström huomauttaa napakasti:”Kännykässä on paljon enemmän arvometalleja kuin primäärikaivoksissa”
Asiaa ovat Suomessa arvioineet monet muutkin. Elker Oy kierrättää Suomessa elektroniikkaromua (SER). Toimitusjohtaja Sakari Hietalan mukaan iso ongelma on käytöstä poistuvan arvokkaan raaka-aineen katoaminen tilastoinnin ulottumattomiin. Globaalisti tässä voidaan puhua 60-80 miljardin dollarin hankkeesta.

Kylmä tosiasia on, että metallien louhinta sähköisesti on tutkimusten mukaan halvempaa kuin neitseellinen louhinta. Kierrätysromun hyödyntämiseen kytkeytyy myös suuresti huoltovarmuus. Valitettavasti olemme Suomessa nyt erittäin riippuvaisia teollisuuden kannalta ulkomaisista raaka-aineista. Tämä voi jokainen todeta selaamalla raporttia Suomen kriittisten metallien listaa, joka ilmestyi jo 2017. Valitettavasti kierrätys on Suomessa ollut vaisua, mutta pian tähän työhön on pakko tarttua. Onneksi meidän huoltovarmuuskeskuksemme on kartoittanut teollisuuden kannalta kriittisiä metalleja. Meillä on käytettävissämme satoja YK:n ympäristöohjelman raportteja kierrättämisen hyödyllisyydestä, mutta mihinkään suuri mittaisiin tekoihin ne eivät ole vielä valitettavasti ole johtaneet.

Suomessa on onneksi osaamista näissä kierrätysasioissa jopa Akatemia-tasolla. Jyväskylän yliopistossa analyyttisen kemian ja kiertotalouden professori Ari Väisäsen ryhmässä on kehitetty piirilevyjen käsittelyyn hydrometallisia prosesseja, jolla jätteestä saadaan talteen kultaa, kuparia ja
platinaryhmän metalleja. Ja mikä parasta tätä keksintöä aiotaan hyödyntää Suomen ensimmäisessä kaupunkikaivoksen demolaitoksessa, jota ALVA Oy suunnittelee yhdessä Elkerin ja Tapojärvi Oy:n kanssa. Onnistuessaan yksikkö pystyisi käsittelemään päivässä 1000 kiloa piirilevyä ja tuottamaan kultaa 0,5 kiloa. Haasteena on ratkaisujen skaalaaminen kaupalliseen ja teolliseen tarkoitukseen ja mittakaavaan. Tällaiseen luulisi rahoitusta löytyvän, kunhan maametalleista tulee riittävä pula lähitulevaisuudessa? Kohta on kemiallisen kierrätyksen aika teollisessa mittakaavassa, koska ihminen on sellainen kun on pakko. Teknisiä loikkia on aina tapahtunut sodan aikana. Miksei nytkin!

Juhani Melanen

Lähteet: Tekniikan maailma n. 3, 2022, SK numero 4

Jeesus elää

Olemme saaneet viettää kristikunnan suurinta juhlaa, pääsiäistä. Pääsiäisen sanoma on, että Jeesus ei jäänyt hautaan, vaan voitti kuoleman. Ja siksi hänen kauttaan meillekin lahjoitetaan uusi elämä ja ikuinen elämä. Alkukirkon aikana oli tullut tavaksi kastaa uusia kristittyjä juuri pääsiäisyön messussa. Sitten seuraavan viikon ajan nuo kastetut pitivät yllään kastepukua, valkoista vaatetta. Tuo tapa viesti siitä, mistä apostoli Paavali puhui: ”Tiedättehän, että meidät kaikki Kristukseen Jeesukseen kastetut on kastettu hänen kuolemaansa. Näin meidät kasteessa annettiin kuolemaan ja haudattiin yhdessä hänen kanssaan, jotta mekin alkaisimme elää uutta elämää, niin kuin Kristus Isän kirkkauden voimalla herätettiin kuolleista.” Valkoinen vaate viesti siitä puhtaudesta, jonka Jeesus antaa, kun hän antaa synnit anteeksi.

Juuri Jeesuksen ylösnousemuksessa murrettiin pahan valta, synnin ja kuoleman valta. Siksi tuo sama ylösnousemuksen voima vaikuttaa yhä syntien anteeksisaamista ja uutta elämää. Paavali selittää tätä: ”Mutta ellei Kristusta ole herätetty, teidän uskonne on pohjaa vailla ja te olette yhä syntienne vallassa… Mutta nyt Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta jotka ovat kuolleet.”

Kristitty elää todellisuutta, joka on samalla kertaa ”jo nyt” ja ”ei vielä”. Uskossa Jumalaan me jo nyt saamme omistaa ikuisen elämän lupaukset, saamme jo elää uutta elämää ylösnousseen Jeesuksen kanssa. Ja kuitenkin me vielä odotamme. ”Nyt katselemme vielä kuin kuvastimesta, kuin arvoitusta, mutta silloin näemme kasvoista kasvoihin. Nyt tietoni on vielä vajavaista, mutta kerran se on täydellistä, niin kuin Jumala minut täydellisesti tuntee.”


Heikki Pelkonen
kirkkoherra, Laune

Suomi pitää huolta turvallisuudestaan

Hallitus julkisti tällä viikolla ulko- ja turvallisuuspoliittisen ajankohtaisselonteon. Ulkoministeriön johdolla valmisteltu ja eduskunnalle luovutettu selonteko kertoo Ukrainan kriisin aiheuttamista muutoksista Suomen turvallisuus- ja toimintaympäristössä ja niiden seurauksista Suomelle. Selonteossa käsitellään laajalti Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, mutta myös muuttuneen tilanteen taloudellisia vaikutuksia, huoltovarmuutta, varautumista sekä rajaturvallisuutta, kyberturvallisuutta ja hybridivaikuttamista.

Selonteko on poikkeuksellinen ja merkittävä viesti hallitukselta. Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on pitkäkestoisia vaikutuksia turvallisuusympäristöön Euroopassa ja Suomen lähialueilla. Suomen turvallisuustilanne on vakaa. Tapahtumat maailmalla asettavat meidät kuitenkin tilanteeseen, jossa turvallisuuttamme ja sitä parhaiten turvaavia valintoja on arvioitava uudelleen.

Avoimelle ja parlamentaariselle keskustelulle eduskunnassa ja rehelliselle riskien arvioinnille tulee antaa sen edellyttämä aika. Sotilaallista liittoutumista ja mahdollista Nato-jäsenyyttä koskevassa päätöksenteossa on kyse painoarvoltaan merkittävästä linjanvedosta, jota tarkastellaan nyt viipyilemättä, mutta huolellisesti.

Eduskunnalle annettu selonteko itsessään ei tarjoa johtopäätöksiä tai valmiita ratkaisuja, mutta se antaa hyvän pohjan jatkokeskustelulle ja sitä seuraavalle päätöksenteolle. Selontekoa tullaan käsittelemään eri valiokunnissa ulkoasiainvaliokunnan johdolla. Sen rinnalla toimii eduskunnan puhemiesten, puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien muodostama koordinaatioryhmä.

Suomi on pitänyt aina huolta keskusteluyhteydestä ja kumppanuuksista maailmalle. Niin tehdään nytkin. Valtionjohto on Ukrainan kriisin aikana käynyt jatkuvasti keskustelua kansainvälisten kumppaniemme kanssa. Suomi jatkaa tiivistä keskusteluyhteyttä niin Ruotsiin kuin Yhdysvaltoihin.

Suomi ja Ruotsin suhde on erityisen vahva. Meillä on yhteinen tavoite pitää huolta Itämeren alueen turvallisuudesta. Parasta olisi, jos Suomi ja Ruotsi pystyvät tekemään samanlaiset Nato-ratkaisut samanlaisessa aikataulussa. Suomi tekee kuitenkin päätöksensä itsenäisesti.

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa koskevia päätöksiä pyritään tekemään kevään aikana. Hallituksen viesti on, että puhutaan ennemmin viikoista kuin kuukausista. Pääministeripuolue SDP on tässä keskeisessä asemassa. SDP tulee muodostamaan Nato-kantansa ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa toukokuussa yhdessä SDP:n eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen kanssa. Kannanmuodostuksemme tapahtuu yhtäaikaa eduskunnan prosessin ja valtionjohdon päätöksenteon kanssa.

Ville Skinnari

Miksi Lahtea ei rahanpesuepäily pullottomosta kiinnosta?

Putin barbaarisen hyökkäyksen Ukrainaan luulisi antavan pontta niin Lahden tarkastuslautakunnalle kuin poliisillekin tutkia viimein, mitä ihmettä ”Lahen pullotamossa” Hennalassa oikein puuhaillaan? Totuus nimittäin on, että Suomen laki ei kiellä epäilemästä. Juuri tästä rahanpesuepäilystä on nyt juuri kyse täällä Lahdessakin. Lahti Aquan suurin omistaja on Lahden kaupunki ja niinpä sille kuuluu kaikissa olosuhteissa valvoa omistajan etua eli olla tietoinen, millaista liiketoimintaa kussakin sen tytäryhtiössä harjoitetaan. Tätä velvoitetta Lahti ei ole Aquassa nyt noudattanut, vaan on uskonut pullottamobulvaanien selityksiin kritiikittä. Toiminta täyttää kaikki kansainvälisen rahanpesuorganisaation toimintatavat.

Kirjoitin mediaan ensimmäisen kerran jo vuonna 2018 epäilyni siitä, että Lahtea tai pikemmin Lahti Aquaa vedätetään tässä pullattomo-asiassa siksi, että lupaukset olivat liian utopistisia ja asiaan oli sekaantunut erittäin outoja liikemiehiä ja sekä runsas joukko lahtelaisia poliittisia päättäjiä. Silloinen toimitusjohtaja Lipponen hehkutti asiaa kuin Jeesuksen uutta tulemista ja lupasi vuonna 2018  Lahdelle 23 työpaikkaa ja hurjia synergiaetuja kaupungille. Mitään näistä lupauksista ei ole toteutunut!

Omistajat pullottamossa ovat koko ajan vaihtuneet, kuten tällaisissa tapauksissa on aina tapana. Omistajavaihdot ovat nopeita ja äkkinäisiä. Näiden toimenpiteiden avulla todelliset toimijat saadaan monimutkaisilla rahan siirroilla häviämään. Usein omistajina ovatkin venäläiset oligarkit veroparatiiseissa. Onko näin myös Lahdessa?
Tilanne näyttää nyt siltä, että Lahti Aqualla on liiketoimintasopimus H2Ou Finland Oy:n kanssa. Hanke on seisonut kuusi vuotta ja kaiken järjen mukaan jotain olisi pitänyt jo todella alkaa tapahtua? Nyt näyttää siltä, että uusi omistaja löytyy Dubaista vai sittenkin Singaporesta? Niinpä!

Erityisesti tulisi selvittää, milllä panoksella lahtelaiset poliitikot ovat olleet näiden uskomattomien bisnesjärjestelyjen takana? Ovatko he mahdollisesti syyllistyneet rakenteelliseen korruptioon? Median tarkoitus on epäillä ja toimia kansalaisten vahtikoirina sellaisissa tapauksissa, jossa on syytä epäillä rikosta tai vilppiä. Miksei kukaan Lahdessa ole yrittänyt ottaa näistä asioista selvää, vaikka nämä asiat ovat
olleet jo vuosia niin päättäjien kuin päämedioidenkin tiedossa? Millainen vastuu Lahti Aqua Oy.llä on selvittää liiketoimiensa vastuullisuus ja rahoituslähteet?
Suomen lain mukaan rahanpesuilmoitus on tehtävä silloin, kun on syytä sitä epäillä.

Erityisen huolestunut olen nyt samanlaisesta bisnesvedätyksestä Hollolassa. Lahqua Oy on tehnyt Hollolan Kukonkoivussa 4,9 hehtaarin varauksen logistiikkakeskuksen rakentamisesta, mutta taustalla on halu päästä mukaan vesibisnekseen ja hyötyä mahdollisesta rahanpesusta. Taustalla on tässäkin asiassa lahtelaisille tuttu liikemies Ahti Junttila, Hänen yrityksensä Imper Group OY:n suurin omistaja on venäläinen Oleg Titov, joka hääri taustapiruna myös H2Ou Finlandissakin.  Ketään Lahdessa tunnu kiinnostavan se, että samainen henkilö oli KRP:n rahanpesuepäilty numero yksi vielä vähän aikaa sitten ja vietti melkein vuoden tutkintavankeudessa. Tutkivan journalismin Bellingcat- ryhmän mukaan Titov on Putinin esikunnassa toteuttamassa venäläisten rahansiirtoja veroparatiiseihin.

Lahessa nukutaan edelleen Prinsessa Ruususen unta, koska näistä asioista halutaan vaieta niiden kiusallisuuden ja mahdollisten seurausten takia. Olisko nyt aika nostaa lahtelaiset rahanpesuepäilyt viimein tikunnokkaan?

Juhani Melanen

Hiljainen viikko ja pääsiäinen

Hiljainen viikko ja pääsiäinen on aikaa, jolloin meitä kuljetetaan tunnelmasta toiseen. On pelkoa ja huolta, kun lähestytään Jerusalemia. On riemua, kun Jeesus ratsastaa kaupunkiin, on epätietoisuutta, ja ihmettelyä kiirastorstai-iltana. On surua ja epätoivoa Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta ja kuolemasta. On pääsiäisaamun iloa ja hämmennystä, kun Jeesus nousi kuolleista.

Tässä viikossa on koko ihmisen elämän kaikki tunteet. Ja läsnä on muutoinkin koko inhimillisen elämän kirjo. On hyvyys ja pahuus, pimeys ja valo, epätoivo ja toivo, viha ja rakkaus ja on elämä ja kuolema. Eikö tätä kaikkea ole tässä maailmassa. Erikoista tässä kaikessa on, että Jeesus, joka ottaa pahuuden, heikkouden, pimeyden ja synnin vastaan ja itseensä ja kantaa sen, kääntää ja muuttaa sen. Niinpä kuoleman puusta, rististä tulee elämän puu, niinpä heikkoudesta tulee voima ja viha, jota hän koki, sai hänet rukoilemaan vihamiehilleen armoa.

Tämä kaikki tuli todeksi pääsiäisen ihmeen kautta. Jos Jeesus olisi jäänyt hautaan, olisi kuolemalla ollut viimeinen sana. Samoin paha olisi voittanut hyvän. Mutta ei viha saanut valtaansa rakkautta, sillä pääsiäisihmeen kautta Jumala näytti, että Kristuksella on kaikki valta, yli kaiken pimeän ja pahan. Siksi pääsiäisen ihme on meille rohkaisu, kun pimeys, pahuus ja kuolema uhkaa ja pelottaa. Niillä ei ole viimeistä sanaa, niillä ei ole voimaa, sillä Kristuksen valta yltää yli kuoleman.

Pääsiäinen julistaa: Kristus on ylösnoussut.


Heikki Pelkonen
kirkkoherra

Tunteiden vuoristoradalla

Ihmiset huvittelevat vuoristoradalla ja hurjissa laitteissa, mutta elämä tarjoaa meille usein ihan todellista ylös-alas-kauhua ja onnea. Maailman tapahtumat yllättävät ja järkyttävät. Oman elämän vaiheet heittävät eteemme vastoinkäymisiä ja murhetta.

Palmusunnuntaina, hiljaisella viikolla ja pääsiäisen pyhinä koko kristikunta kulkee tunteiden vuoristorataa. Miten runsaan viikon aikana voikaan tunnelma vaihtua näin nopeasti ääripäistä toiseen. Matka alkaa tavallisen kansan riemusta: Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Tämä kansa tunnistaa hänet kuninkaaksi ja laulaa siksi hänelle hoosiannaa.

Mutta kohta riemu alkaa laantua, synkät äänenpainot ja syytökset muuttuvat hiljaisista mutinoista lopulta suoraksi huudoksi: Ristiinnaulitse! Ristiinnaulitse! Jeesus on tehnyt pelkkää hyvää, nyt hänet tuomitaan pahantekijänä kuolemaan. Ja hän suostuu osaansa, sillä tähän hänen elämänsä on tähdännyt. Hän tuli maailmaan pelastamaan meidät ja sovittamaan syntimme ristillä, voittamaan kuoleman vallan.

Pitkäperjantain iltana tuntuu, että kaikki on loppu, kaikki pysyy haudassa. Mutta pääsiäisaamu yllättää. Murhe muuttuu käsittämättömäksi iloksi ja hämmästykseksi. Jeesus elää!

Meitä kutsutaan nyt tälle matkalle, tunteiden koko kirjoon. Siinä on mukana ihmisten tämänhetkinen kärsimys, sota ja hävitys ja myös meidän oman elämämme huolet. Jeesus kantoi kaiken harteillaan ja kulkee rinnallamme pelastajana. Siunattua hiljaista viikkoa!


Riitta Särkiö

KOLUMNIT -arkisto

toukokuu 2024

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

heinäkuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011