Suomi voitti, koululaisten loma alkaa

Sunnuntai oli juhlapäivä, kun Leijonat taistelivat tiensä jääkiekon maailmanmestariksi Tampereella. Kulta on Suomelle neljäs ja samalla ensimmäinen kotikisoissa. Samaan on yltänyt 2000-luvulla ainoastaan Ruotsi vuonna 2013. Seurasin loppuottelua Nokia Areenalla yhdessä Kanadan suurlähettilään kanssa. Oli aikamoinen draama koko peli! Suurlähettilään kanssa yritimme olla mahdollisimman diplomaattisia, mutta täytyy sanoa, että tunteisiin meni, molemmilla. Nämä ovat niitä hetkiä, joita ei unohda koskaan. Suomi on viimeistään nyt noussut todelliseksi jääkiekon suurvallaksi. 2019 MM-kulta, helmikuussa voitettu olympiakulta ja nyt jälleen maailmanmestaruus eivät ole sattumaa. Suomen vahvuudet ovat selvät: töitä pitää silti tehdä, koska kilpailu on kovaa ja uusia björnisiä ja grandludeja tarvitaan aivan varmasti. Onnea Leijonat, onnea Lahti ja koko Suomi!

Suomalaisella kiekkoilulla ja urheilulla ylipäätään on valoisa tulevaisuus. Kaikki lähtee lasten ja nuorten liikunnasta ja perustason valmennuksesta. Sinne on suunnattava mahdollisimman paljon resursseja valmentajista liikuntapaikkoihin. Jääkiekkoliitolla on nyt näytön paikka sijoittaa Tampereen kisojen miljoonatuotto uuden kiekkosukupolven valmentamiseen. Lahdessa tämä tarkoitta myös uuden jäähallin suunnitellun aloittamista mahdollisimman pian. Tässä pitää huomioida mahdollisuudet monipuoliseen ratkaisuun hyödyntäen koko urheilukeskuksen kehittämisen mahdollisuudet.

Kaikille lapsille ja nuorille pitää taata mahdollisuus päästä harrastamaan sitä lajia, mikä itse kiinnostaa – vanhempien tulotasosta riippumatta. Tämä on aina ollut Suomessa tärkeä periaate, mutta edelleen riittää korjattavaa. Junioriharrastamisessa etenkin joidenkin lajien kilpatasolla kausimaksujen ja välineiden hinta muodostuu edelleen monelle perheelle kohtuuttoman kalliiksi. Tätä ongelmaa pitää ratkoa tiiviimmin lajiliittojen tasolla. Sama koskee eri urheilutoimijoita. Myös valtiolla on aivan keskeinen rooli liikunnan ja urheilun mahdollistajana, mutta erityisesti kaupungin rooli on keskeinen. Lasten ja nuorten liikuntakipinää ei saa päästää sammumaan. Sillä olisi suunnattoman suuret kustannukset koko yhteiskunnalle. Liikunta on välttämätön osa niin fyysistä kuin henkistä hyvinvointia. Koko maakunnassa on nyt haettava yhteistä näkemystä siihen, miten lapset ja nuoret pidetään mukana liikkeessä ja mitä liikuntapaikkoja tarvitaan lisää.

Olin tällä viikolla Tukholmassa YK:n ilmastokokouksessa. Matkalla monet kollegat ja vastaantulijat onnittelivat MM-kullasta. Ystävämaiden kesken kamppailu ja myös kannustaminen on aina omalla tasollaan. Olen tätä kolumnia kirjoittaessa Luxembourgissa EU:n ulkoasianneuvoston kauppaministerien kokouksessa. Pöydällä ovat niin Ukraina, Venäjä-pakotteet, energia kuin Euroopan kansainväliset kumppanuudet ja kauppasuhteet. Eurooppa tarvitsee nyt uusien haasteiden edessä pitkän aikavälin strategista näkemystä ja yhteisymmärrystä enemmän kuin pitkään aikaan.

Seuraavaksi matkaan sunnuntaina Turkkiin, jossa tapaan ministerikollegoitani. Turkin esittämiin huoliin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä on löydettävä mahdollisimman pikaisesti kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Suomi pitää tiiviisti yhteyttä Turkkiin ja tämä keskusteluyhteys jatkuu. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydessä on kyse koko Euroopan ja Naton yhteistä turvallisuutta vahvistavasta päätöksestä, ja myös keino päästä tavoitteeseen tulee löytymään yhdessä. Mukana on 20 yritystä ja edustusta myös Lahdesta.

Lauantaina on juhlapäivä, kun kesälomaa koululaisilla alkaa. Kauan odotettu kesäloma, tauko arjen aherruksesta ja aamun heräyksistä, mikä ainakin meidän perheessä on välillä haastavaa. Unen ja levon tarve koskee erityisesti lapsia. Kesä on aikaa, jolloin saa olla vapaa ja on aikaa kavereille sekä tietenkin myös meille vanhemmille tilaisuus olla lasten kanssa läsnä. Oma työni on sellainen, että löytää perheelle edes yksi vuorokausi yhdessä on haastavaa. Siksi odotan jo innolla heinäkuuta, kun pääsen pois hetkeksi työarjesta, joka on etenkin tänä kevään ollut poikkeuksellisen raskas. Nautitaan kesästä, nautitaan kaikesta siitä mitä meillä on, toisistamme. Murheita ja riidankylväjiä maailmassa nyt riittää aivan tarpeeksi. Rauhaa ja rakkautta ei ole koskaan liikaa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tasapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
ARKISTO