Lahti, Fazer ja kirsikkapuisto

Lahden Launeella vietettiin tällä viikolla uuden kirsikkapuiston avajaisia. Oli upeaa olla avaamassa puistoa ja viettämässä sen ensimmäistä kirsikkajuhlaa. Vuosien työ konkretisoitua nyt. Istutimme suurlähettiläs Fujimura Kazuhiro ja suomalais-japanilaisen yhdistyksen puheenjohtaja Marketta Forsellin kanssa puistoon kolme uutta kirsikkapuuta. Puistossa on 55 kirsikkapuuta, joista 25 saatiin lahjoituksena Hokkaido-Suomi-yhdistykseltä. Puisto on kaunis ja tunnelma oli hyvä: Kitanami Taiko -ryhmä esitti taikorummuilla perinteisiä japanilaisia kappaleita, vanhasta japanilaisesta runoudesta inspiraationsa saanut Ystävyyden puutarha -monitaideteos yhdisti runoutta, musiikkia ja liikettä. Lisäksi lahtelainen Yuko Aikikai esitteli japanilaista kamppailulajia aikidoa. Hanami on japanilainen perinne, jossa kokoonnutaan perheen ja ystävien kanssa kirsikkapuiden alle viettämään aikaa yhdessä. Tätä kokonaisuutta on vietävä eteenpäin ja toivon, että voimme joka kevät nauttia Hanamista joka kevät perhepuistossa.

Japani on minulle tuttu jo nuoruusvuosilta 1990-luvun lopulta, jolloin olin töissä Marubenin kauppahuoneella Tokiossa. On ollut hienoa olla mukana rakentamassa yhteistyötä Lahden ja Japanin välille vuosien varrella. Monilla lahtelaisyrityksillä on tiiviit suhteet Japaniin ja kulttuuriyhteistyötä on tehty monessa muodossa. Kiitos kaikille kirsikkapuiston suunnitteluun ja toteutukseen osallistuneille.

Lahti sai tällä viikolla myös toisen ison uutisen, kun Fazer ilmoitti valinneensa Lahden uuden makeistehtaan sijoituspaikaksi. Tämän eteen on tehty paljon töitä. Vuonna 2025 valmistuvan tehtaan on tarkoitus korvata nykyiset Vantaan ja Lappeenrannan makeistehtaat ja tuoda Lahteen noin 1000 uutta työpaikkaa. Tehdas tulee antamaan Lahdelle siis todella suuren kasvusysäyksen. Lahti valikoitui investointikohteeksi monien vahvuuksien pohjalta. Hyvä sijainti ja liikenneyhteydet, ympäristöosaaminen, yliopistokaupunki, panostukset koulutoimeen ja päivähoitoon sekä luonto ovat kaikki Lahden valtteja isojen yritysten houkuttelemiseksi. Lahti tunnetaan niin Suomessa kuin maailmalla ympäristökaupunkina. Myös Fazer tarttui juuri tähän mahdollisuuteen. Vihreät innovaatiot ja teknologinen kehitys ovat se kasvuvoima, jonka varaan rakennetaan nyt monella alalla. Fazerille oli tärkeää, että voimme kasvaa yhdessä. Asetin jo sysksyllä yhteisen tavoitteemme nelinkertaistaa elintarvikevientimme. Rahaa tulee jatkossakin pääosin viennistä. Teemme nyt kovasti töitä uusien markkinoiden avaamiseksi Fazerille ja muille alan toimijoille.

Myös muut lahtelaisyritykset rakentavat nyt uutta kasvua. Vierailin maanantaina Stalatube Oy:n tehtaalla ja näin konkreettisesti, miten valmistetaan maailman parhaat lujat ruostumattomat teräsrakenteet. Stalatube on lahtelainen perheyritys, joka juhlii tänä vuonna jo 50-vuotista menestystarinaansa. Yrityksen johtava arvo on pysynyt samana jo 70-luvulta lähtien: yksilön, yhteiskunnan ja luonnon kunnioittaminen. Tämä on ajankohtaisempaa kuin koskaan ja se näkyy myös tuloksessa: vuosi 2021 oli Stalatuben viennissä ennätysvuosi ja tästä vuodesta odotetaan vielä parempaa. Vientiin menee tuotannosta yli 90% ja kohteena on yli 50 maata.

Tapasin maanantaina myös Lahden Teollisuusseuran kanssa. Keskustelunaiheina oli muun muassa turvallisuuspoliittisen tilanteen vaikutukset logistiikkaan ja jakeluketjuihin, protektionismin nousu ja Afrikan vientipotentiaali. Monilla lahtelaisilla yrityksillä on jo valmiiksi erinomainen tuote ja konsepti. Teemme nyt töitä, että Lahden yrityksille avautuu ovia uusia markkinoilla niin lähellä kuin kaukana. Ensi syksylle on jo sovittu uusi Japani-vierailu ja tätä työtä jatketaan. Teerenpeli, Luhta, Kempower, Fazer, Hartwall Isku ja monet muut ovat erinomaisissa asemissa valtaamaan uusia liiketoimia ja markkinoita. Samalle luomme töitä lahtelaisille pitkälle tulevaisuuteen.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
Liipolan ”likka” Jonna Hakala Hawaiji Ironman -kilpailun ikäluokkansa paras
Launeelainen Juha-Pekka Forsman: Postilaatikkoihin kohdistuva ilkivalta on loputtava!
Niin maailma muuttuu Eskoseni! – Reunasen Nummisuutarit haastaa katsojat uudella tulkinnallaan
Muusikko Lipa Liukkonen: Nyt haetaan uutta vauhtia soolouralle
Sivistyslautakunta mukaan järjestyssäännöillä voi puuttua kännyköiden käyttöön
Miksi Kisapuiston suunnitelmissa on veronmaksajille halvin ja ainoa UEFA 3 -tason suunnitelma jätetty huomioimatta?
FC Lahden Mika Halttunen: Kisapuisto on äärimmäisen tärkeä koko jalkapalloperheelle
Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto: Valokuitu on kaikista luotettavin ja tehokkain tapa siirtää tietoa
Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
ARKISTO