Satavuotias Suomi juhli kotona ja maailmalla

Satavuotias Suomi juhli keskiviikkona kotimaassa ja kansainvälisesti. Sinivalkoinen valaistus näkyi upeasti eri puolelle planeettaa. Osallistuin itsenäisyyspäivä juhliin Lahdessa, Iitissä ja Helsingissä. Lahdessa järjestettiin vähävaraisten vaihtoehtoisessa Itsenäisyyspäiväjuhlassa. Tilaisuuden järjestäjät onnistuivat luomaan arvokkaan mutta samalla rennon lämpimän tunnelman Sammonkadulle.

Satavuotias Suomi on onnistunut monessa asiassa erinomaisesti, mutta se että niin moni joutuu elämään köyhyysrajan alapuolella, ja valitsemaan ruoan tai lääkkeiden välillä ei ole se Suomi mitä me haluamme. Sotaveteraanien kohtaaminen oli arvokasta. Iitissä erinomaisen puheen piti upseerikokelas, 20 – vuotias nuorinainen laivastosta. Nuori abiturientti korosti tekoälyn merkitystä ja kyberosaamista. Eri sukupolvet kohtasivat, mutta arvot ja isänmaan kunnioitus olivat meille kaikille yhteinen asia.

Presidentinlinnassa Itsenäisyysjuhlissa oli sielläkin ainutlaatuinen tunnelma. Jonot olivat poikkeuksellisen pitkät Linnan ulkopuolella, mutta sisällä sitä vastoin jonottamista oli aiempaa vähemmän. Paikalla oli paljon vanhoja kavereita muun muassa urheilumaailmasta. Jalkapallon ja jääkiekon nykytilasta ja tulevaisuudesta löytyi asiantuntemusta Lahdesta, Turusta ja vähän muualtakin. Linnan juhlien jälkeen kävimme hotelli Kämpissä nopeasti jatkoilla, mutta vain pikaisesti, koska torstaina oli aamulla edessä paluu arkeen ja eduskunnan valiokuntatyöhön.

Meidän perheessä oli myös oma projekti Suomi 100-juhlaan. Valmistelu lähti liikkeelle jo pari vuotta sitten isäni Joukon ajatuksesta tuoda vaimoni pukuun satavuotiaan Suomen historiaa. Isälläni oli asiaan jonkinlaista näkökulmaa. Hän ehti olla mukana juhlissa jo presidentti Kekkosen ajasta saakka vuoteen 2014 saakka eli noin sellaiset 35 kertaa. Vaimoni Tean puvun suunnitteli ja valmisti lahtelainen Mari Ketosalmi. Puvun suunnittelussa haluttiin kunnioittaa 100-vuotiasta Suomea ja siksi siihen haettiin vaikutteita 1910-luvun juhlapukeutumista. Pukua tehtiin myös kiertotalouden hengessä. Puvun sadat helmet olivat osin kierrätettyjä ja ommeltu pukuun käsin.

Satavuotias Suomi on maailmalla kova juttu. Meitä arvostetaan ja kunnioitetaan. Suurlähetystöt ympäri maailmaa todistivat sen keskiviikkona. Aasiassa katsotaan elämää ja asioita yleensä paljon pidemmällä perspektiivillä kuin meillä länsimaissa. Tämä oli minunkin Suomi 100 – juhlapuheen otsikko Iitissä. Miten teemme Suomesta menestyvän hyvinvointivaltion seuraavat 100 vuotta?
Satavuotisjuhlat varmasti jatkuvat vielä joulukuun ajan, mutta työ Suomen tulevaisuuden eteen seuraavaksi 100 vuodeksi on jo alkanut. Kukaan meistä ei sitä tee yksin, vaan se tehdään yhdessä – tillsammans.

Ville Skinnari

 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
ARKISTO