Kesä on kohta täällä

Korona-aika on muistuttanut siitä, kuinka tärkeää on järjestää meille kaikille ja etenkin ikäihmisille mahdollisuuksia päästä liikkumaan ulkona ja lähiympäristössä kaikkina vuodenaikoina, omien toiveiden mukaan. Erityisesti näin kesällä on mukava päästä viettämään aikaa pihamaalla ja puistoissa, kun kelit ja kunto se mahdollistavat.

Lahden Lähimmäispalvelu ry järjestää ikäihmisille läpi tämän kesän Niittykestit nimisiä avoimia tapahtumia, joissa osallistujat läheisineen voivat virkistyä niittykukkien ja hyötykasvien keskellä toisiaan ulkoilmassa tavaten. Niittykestejä tullaa järjestämään Mukkulassa, Kiveriössä ja Paavolassa. Tempaus on osa Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Lahdessa on nyt kesäkuukausien lähestyessä tärkeää pohtia, miten myös hoivakotien asukkaita voitaisiin auttaa paremmin ulkoilemaan turvallisesti. Hoivakodeissa on voinut vierailla, mutta läheisten kanssa ulkoilu ei ole ollut rajoitusten vuoksi mahdollista monin paikoin Suomea. Korona-aikana toimimisesta on meillä nyt päälle vuoden kokemus, ja edistyneet rokotukset tuovat hieman helpotusta. On välttämätöntä, että myös hoivakodeissa asuvat ikäihmiset pääsevät viettämään aikaa yhdessä läheistensä kanssa ulkoilmassa.

Valtakunnan politiikassa tapahtui tällä viikolla muutoksia. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen jätti paikkansa keskustalaiselle Annika Saarikolle. Tässä samalla myös tiede- ja kulttuuriministerin salkku vaihtui kun Antti Kurvinen nimitettiin ministeriksi. Tunnen Antin hyvin jo viime kaudelta, kun istuimme yhdessä neljä vuotta perustuslakivaliokunnassa. Antilla on kunnianhimoa ja pohjalaista tarmoa sekä suoraviivaisuutta, joka on tarpeen haastavassa urheilun, liikunnan ja kulttuurin kentässä.

Matti Vanhaselle avasin tänään torstaina Säätytalon oven viimeistä kertaa ministerinä. Matin kanssa paljon olemme tehneet hyvää yhteistyötä jo niin aiempina vuosina ja nyt ministerikollegoina. Matin kokemus ja osaaminen ovat valtiomiestasoa ja esitin hänelle toivomuksen, että hän jatkaisi ainakin ulkopolitiikan parissa eduskunnassa ulkoasianvaliokunnassa. Viimeisimmäksi olemme työstäneet yhdessä Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka julkistimme nyt keskiviikkona. Matin kanssa saimme yhdessä luotua sellaisen kunnianhimon tason ja mittarit, jotka nyt tulevat näkymään kasvupolitiikassa laajemminkin. Puoluerajat ylittävä yhteistyö on ollut aina minulle tärkeää. Talouspolitiikan hoito nyt uuden valtiovarainministeri Saarikon kanssa sujuu varmasti vähintään yhtä hyvin.

Ulkoministeriössä matkakalenteri alkaa koronan jäljiltä jo hieman liikahtaa eteenpäin. Puolisentoista viikkoa sitten ehdimme jo vienninedistämismatkalle Kazakstaniin mm. Nokian 5G-kanssa. Myös lahtelainen osaaminen oli hyvin esillä, kun Kazakstan rakentaa satoja uusia kouluja. Huonekalujen lisäksi kysyntää on suomalaiselle koulutusosaamiselle. LAB on Lahdesta tehnyt tässä hyvää työtä ja uskon että saamme rakennettua nyt laajemman yhteistyön koko vuosikymmenelle.

Erityisen vierailusta teki se, miten vieraanvaraisesti kazakstanilaiset ottivat meidät vastaan. Tapsin maan presidentin. pääministerin ja tärkeimmät ministerit. Kutsuin kollegat käymään myös Lahdessa. Suomen tappio MM-jäillä ei sekään jäänyt heiltä huomaamatta.

Tällä viikolla nähtiin kesän ensimmäinen kunnon myrsky. Toivotaan, että säät kääntyvät pian kohti poutaa, sillä ensi viikolla alkavat Lahdessa koulujen kesälomat. Meilläkin koululaiset odottavat jo innolla viimeisen kouluviikon tunnelmia ja lähestyvää lomaa.

Ville Skinnari

Uskontunnustus?

Ensi sunnuntaina vietetään pyhän kolminaisuuden sunnuntaina ja samalla uskontunnustuksen sunnuntaita. Se kutsui minut pohtimaan uskontunnustuksen sanoja. Oletko miettinyt, mitkä sanat siinä sinulle ovat erityisen tärkeitä tai pohdintoja herättäviä?

Uumoilen, että usealle meistä siellä on Jumalasta tärkeä sana Isä. Se tuo helposti mieleen ihmisisän ja lapsen suhteen. Sellaisen, jossa isä on vanhempana rakastava, huolehtiva, mutta myös kaitseva, ja siksi myös armahtava. Sellainen isä on myös monenlaisia lahjoja antava. Uskontunnustuksessa Jumala piirtyy meille siis turvalliseksi Isäksi.

Toisessa kappaleessa minun mielenkiintoani herätti tuo kohta, jossa sanotaan uskottavan Jumalan Ainoaan Poikaan. Jeesusta ei voi ajatella Jumalan Pojaksi samassa mielessä kuin inhimillinen isä ja poika ovat suhteessa toisiinsa. Ehkä kuitenkin tällä ilmaisulla ”Ainoa Poika” tavoitellaan sitä, että isä-Jumalalla ja Jeesuksella on oikein läheiset ja luottamukselliset välit.

Ainoana Poikana Jeesus oli korvaamattoman arvokas isä-Jumalalle – niin kuin ainoat pojat ihmismaailmassa etenkin ensimmäisillä vuosisadoilla ja aina siitä eteenpäinkin ovat tavanneet olla. Meille merkityksellistä on, että tämä Jumalan Ainoa Poika teki merkittäviä tekoja. Se, että Jumala on elänyt poikana ja ihmisenä, sillä on meille valtava merkitys. Sitä kautta Jumala sai kasvot, tuli meille helpommin lähestyttäväksi ja tajuttavaksi. Jeesuksen kautta on tullut meille pelastus ja vapahdus.

Entä käsite Pyhä Henki – olisiko se vaikein asia Pyhässä Kolminaisuudessa? Minulle muistuu mieleen Riitta-kollegan erään saarnan ytimekäs muotoilu: Pyhä Henki synnyttää uskoa ja lisäksi antaa voimaa sekä viisautta, mutta antaa myös synnintuntoa ja sitten pelastuksen iloa! Siinä se!

On hyvä muistaa, että Jumalasta ja uskontunnustuksen käsitteistä puhuttaessa ollaan aina suurien mysteerien äärellä. Ei kukaan voi sanoilla selittää auki salatun Jumalan ominaisuuksia tyhjentävästi. Siksi minusta on jotenkin todella puhuttelevaa, kun messussa yhdessä ja yhteen ääneen sanotaan uskontunnustusta. Se on sellainen hetki, jolloin ikään kuin verho nostetaan hetkeksi ylös ja katsellaan Jumalaa, koetaan Hänet lähellä ja läsnäolevaksi.

Uskontunnustuksessa Jumala tulee luoksemme ja tutuksi inhimillisten sanojen kautta. Ja samalla siinä liitytään ajan ylittävään yhteisöön, kaikkien uskontunnustusta lausuneiden kristittyjen vuosisataiseen saattoon. Siinä hetkessä on mukana ihmettelyä, pyhyyttä ja kiitosta!

Sinuakin kutsutaan joka sunnuntai mukaan messuun ja yhdessä uskontunnustusta ääneen lausumaan – vaikkapa jo ensi sunnuntaina kello kymmenen Launeen messun! Olet lämpimästi tervetullut mukaan messuun Youtuben kanavalle Launeen seurakunta!


Pastori Kati Saukkonen,
Launeen seurakunta

Suomen lainsäädäntö suojaa vakuutusyhtiöiden ja perintätoimistojen epärehellisen toiminnan

Koko Suomi kärsii tuskaisesti koronasta, eniten tapahtumajärjestäjät ja sitten nimenomaan
ravintolayrittäjät. Monet ravintola-alan yrittäjät ovat ottaneet siksi tällaisiä tapauksia varten epidemiakeskeytysvakuutuksen Pohjolasta. Sadat yrittäjät ovatkin olleet hämmästyneitä ja suuren ihmetyksen vallassa, koska Pohjola ei ole korvannut heille mitään tästä liiketoiminnan keskeytyksestä! Monet yrittäjät ovatkin kyselleetl, miksi Pohjolalla on keskeytysvakuutus olemassa, jos se tällaisessa tilanteessa ei auta? Juuri ravitsemusalalla epidemiakeskeytysvakuutukset ovat yleisiä. Yrittäjät tietävät salmonellan ja noroviruksen vaaroista sekä liiketoiminnan keskeytyksistä aiheutuvista kustannuksista ja ovat sen tähden varautuneet tähän vakuutuksella.

Näiden epidemioiden varalle otetuissa vakuutusten ehdoissa on yhtiökohtaisia eroja. Vakuutusneuvonta Fine ilmoitti selkeästi, että Pohjolan vakuutus velvoittaa maksamaan myös koronakorvauksia. Pohjola on kuitenkin kieltäytynyt noudattamasta tätä suositusta. Ja kuten aina, Pohjolan korvauspalveluiden johtaja Sari Styrman sanoo, ettei vakuutusta ole ”muka” tarkoitettu koronan kaltaiseen tilanteeseen, jossa on jouduttu säätämään koko toimialaa tai laajoja alueita koskevia rajoituksia. Tilanne on täysin sama kuin vakuutuslääkäreiden kohdalla: ei makseta, ei makseta. Näissä tapauksissa joutuu yrittäjä aina ”tupaan” käräjöimään oikeuksistaan. Yksin ei kannata lähteä, vaan melkein ainoa keino on joukkokanne, jolloin kustannukset jakautuvat tasaisemmin häviön jälkeenkin.

Valoa on jo näkyvissä, sillä asiassa on jo yksi päätös. Kainuun käräjäoikeus tuomitsi Pohjolan maksamaan korvauksia kajaanilaiselle yritykselle viime helmikuussa. Juttu jatkuu, sillä molemmat osapuolet ovat valittaneet päätöksestä hoviin. Nyt asianajotoimisto Magnussonin asianajaja Mika Laapotti vetää kanneryvästä, jossa on mukana 23 Talenom Lain asiakasyritystä. Voitaako oikeus eli yrittäjät vai kiero vakuutusyhtiö, joka kiistää vastuunsa, vaikka sopimusjärjestely on lainvoimainen. Kuinka kauan tähän menee aikaa?

Suomessa kotitalouksien velkaantumisaste on ennätystasolla. Velkaa on keskimäärin 132 prosenttia suhteessa kotitalouksien vuosituloihin. Maksuhäiriöisten suomalaisten määrä on noussut vuosi vuodelta ja vuoden 2020 lopulla heitä oli 392 000. Ja vuonna 2020 tehtiin yli 1,8 miljonaa uutta maksuhäiriömerkintää, kertoi Asiakastieto, kun soitin sinne eilen.
Eniten maksuhäiriöisiä on 30-39- vuotiaissa. Valitettavasti maamme synkin alue on oma Päijät- Hämeemme, jossa peräti joka kymmenes asukas omaa merkinnän maksuhäiriöstä. Kaikki me tiedämme, mitä tästä seuraa. Kun Jussi Meikäläinen luisuu maksuvaikeuksiin, liihottelee ensimmäisenä paikalle perintäyhtiö.

Perintä jaetaan vapaaehtoiseen perintään ja oikeudelliseen perintään eli ulosottoon.
Avi:n rekisterissä on tällä hetkellä 80 ammattimaisesti Suomessa perintää harjoittavaa yritystä. Perintä on luvanvaraista, mikä tarkoittaa, että sitä ei saa tehdä ellei ole Avi:n rekisterissä.
Omalaatuisinta asiassa on se, että monet perintätoimistot voivat jatkaa perintätoimintaa, vaikka
niillä olisi itsellään päällä useita huomautuksia epäasiallisesta ja laittomasta perintätoiminnasta.  Avi voi ojentaa perintäyhtiöitä neljällä tavalla: huomauttamalla lain tai hyvän perintätavan vastaisesta toiminnasta, hallinnollisella ohjauksella, varoituksella sekä määräaikaisella kieltämisellä. Perintätoimistojen kierous on siinä, että yhtiöillä on mahdollisuus valittaa hallinto-oikeuteen aina, kun niiden häntä palaa. Ja tämähän kestää samalla tavalla kuin asiakkaiden piina; vuosikausia!

Esimerkki valaisee asiaa. Instrum, eräs Suomen suurimmista perintäimperiumeista, on saanut Avi:lta vajaassa puolessatoista vuodessa kolme varoitusta vakavista rikkeistä. Se on saanut kaksi kertaa hallinnollista ohjausta ja seitsemän huomautusta ” lain ja hyvän perintätavan vastaisesta toiminnasta”, mutta pyyhkinyt näillä kaikilla suoraan sanoen persettä. Sen liikevaihto oli
vuonna 2019 lähes 77 miljonaa euroa ja työntekijöitä sillä oli 450. Mitkään lisäuhkaukset eivät ole auttaneet ja laittomat perinnät ovat voineet jatkua ihan niin kuin ei mitään olisi tapahtunut. On ilmiselvää, että Avi on voimaton tämän kaltaisten suurten ”rosvojen” suhteen. Avi on tosin kyennyt kieltämään liiketoiminnan pieniltä perintäpuljuilta, jotka toimivat ilman lupia. Näiden toimijoiden takana on usein ammattirikollinen tai rikolliset.

Lopuksi neuvo hyvä etelälahtelainen lukijani. Älä missään tapauksessa maksa perintää seuraaville perintäyrityksille. Himo Finland, AHV- Finance, Kasbono, Credit Agency Finland ja RQ Tieto. Ne tekevät perintää ilman asianmukaista lupaa. Muista silti äänestää!

Jussi Melanen

Ikäihmisten palvelut on saatava kuntoon

Ikääntyminen on meillä kaikilla edessä. Elämän tarpeet muuttuvat, kun vuosia kertyy ja työura jää taakse. On meidän jokaisen oikeus saada silloin tarvitsemamme apu ja tuki.

Vanhuspalveluiden järjestämisessä ei kuitenkaan olla Suomessa kaikilta osin onnistuttu. Väestömme ikääntyy ja tarpeet kasvavat. Monessa kunnassa on päädytty leikkaamaan vääristä paikoista, kun sote-järjestelmä on koetellut jo valmiiksi tiukoilla olevaa kuntataloutta.

Hallitus teki viime syksynä ison parannuksen kirjatessaan sitovan hoitajamitoituksen lakiin. Hoitajamitoitus tarkoittaa sitä, että kaikki palveluntuottajat – niin julkinen puoli kuin yksityiset hoitokodit – ovat velvoitettuja palkkaamaan riittävän määrän henkilökuntaa huolehtimaan asukkaistaan.

Myös vanhuspalvelulain uudistamisen toinen vaihe etenee. Tällä seuraavalla lakipaketilla parannetaan ennen kaikkea kotihoidon palvelujen saatavuutta ja laatua sekä edistetään kotihoidon henkilöstön riittävyyttä. Vanhusten kotihoitoon on järkevää panostaa, sillä moni ikäihminen haluaa ja pystyy viettämään eläkepäiviä tutussa kotiympäristössä. Usein myös ihmisen toimintakyky säilyy kotiarjessa pidempään.

Lahdessa ja Päijät-Hämeessä oma alueellinen korjaustarve liittyy omaishoidon tilanteeseen. Meillä on käynyt vuosien varrella niin, että omaishoidon tuen kriteerit on ruuvattu liian tiukalle. Tämä on johtanut tilanteisiin, joissa vanhusten läheiset ovat joutuneet ottamaan suuren vastuun hoidosta vailla riittävää tukea yhteiskunnalta. Moni on joutunut nyt koronan aikana vielä normaaliakin suuremmalle koetukselle.

SDP ajaa yhtenäisiä kriteerejä omaishoitoon. Ei voi olla enää niin, että joissakin kunnissa kotiin tuotavia palveluita karsitaan sen vuoksi, että ikäihmistä hoitaa omaishoitaja esimerkiksi puoliso. Päinvastoin: kotipalveluiden tehtävänä on tukea omaishoitajaa paikoin hyvinkin raskaaksi käyvässä arjessa.

Sekä omaishoidon tukeen että vanhusten arjen elämää ja kuntoutusta tukeviin kotipalveluihin on varattava nykyistä paremmat resurssit. Samalla tulee etsiä pitkän tähtäimen ratkaisuja siihen, miten kustannukset saadaan pidettyä kestävällä tasolla.

Sote-uudistuksen myötä palveluita tullaan siirtämään kuntatalouksilta leveämpien hartioiden vastuulle. Kun uusi hallintomalli astuu voimaan, se on osattava jalkauttaa paikallisesti ja resursseja on käytettävä oikeisiin kohteisiin. Hallitus on esimerkiksi jakanut omaishoitoon rahaa myös nyt koronavuoden aikana, mutta kaikilla alueilla tätä ei ole käytetty oikein.

Lahdessa pitää saada vanhuspalvelujen kokonaiskuva nyt haltuun. Toimiva järjestelmä edellyttää kotihoidon ja omaishoitoa tukevien palvelujen vuoropuhelua. Kun tilanne sitä vaatii, pitää myös hoivakotipaikan järjestyä rivakasti, jottei vanhus jää kierteeseen kodin ja sairaalaan välille.

Laadukkaat ja kattavat ikääntyneiden palvelut ovat välttämättömyys. Tässä ei ole varaa epäonnistua. Moni meistä on antanut ja antaa arvokkaan työpanoksensa omien vanhempien tai muun läheisen hoidossa, mutta viime kädessä yhteiskunnan pitää kantaa vastuu.

Ville Skinnari

Lahti tarvitsee yhteistyökykyisen ja vaikeistakin asioista päättämään kykenevän valtuuston

Suomen kieli kykenee tavoittamaan sivistyksen kahdella sanalla: olkaa ihmisiksi! Lahden uusi valtuusto on paljon vartijana seuraavat neljä vuotta. Lahden ongelmat ovat yhteisiä ongelmia, jotka on kyettävä ratkaisemaan yhdessä. Silti kukaan päättäjä ei saa työntää päätään pönttöön ja jättää ajattelematta yhteistä asioista omilla aivoillaan. Mikä yksinkertaisesti tarkoittaa sitä, että ne kaikki tyhmät esitykset, joita valtuustosalissa yritetään saattaa manipuloivien virkamiesten ja johdon toimesta älyttömiksi päätöksiksi on torpattava päättäväisesti.

Eniten hallaa ovat vuosien varella Lahdelle aiheuttaneet ns. ”junantuomat kaupunginjohtajat”, joita ovat olleet esim. Pipatti ja Myllyvirta, jotka olivat myydä koko Lahden markkinamiehille. Osansa tästä vastuusta kantavat myös entinen kansanedustaja Ilkka Viljanen ja kaikki ne, jotka ovat näitä vekkuleita olleet valitsemassa. Etukäteen tiedettiin hyvin, että mikkeliläiset olivat erittäin tyytyväisiä päästessään Myllyvirrasta eroon, koska hän oli Eteenpäin- lehden mukaan ajanut Mikkelin täysin konkurssitilaan. Pormestarimallista Lahdessa päästiin, mutta nyt on valvottava tarkasti nykyisen Lahden kaupunginjohtajan päätöksiä ja niiden lainmukaisuusnäkökohtia ja
varmistettava, että hän myös noudattaa konserinlainsäädännön ohjeita syytäessään rahaa konkurssikypsille Lahden omistamille osakeyhtiöille.

Valtuuston on otettava se valta takaisin, jonka se on nyt menettänyt  Lahden kaupunghallitukselle, jolta on puuttunut täysin kyky erottaa tärkeät ja epäolennaiset asiat toisistaan ja nähdä, että tavallinen Lahden kuntalainen kaiken päätöksenteon keskiössä. Tärkein tulevan valtuutetun taito on katsoa ja arvioida realistisesti, mitkä asiat ovat tavalliselle lahtelaiselle veronmaksajalle ensiarvoisen tärkeitä ja hänen hyvinvointiaan edistäviä asioita. Näitä ovat sosiaaliset ja perheen hyvinvointiin liittyvät asiat, kuten terveyspalveluiden saatavuus ja helppous, lähikoulujen sijainti ja asuntoalueiden viihtyvyys. Mistä seuraa automaattisesti, että niiden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet on oltava etusijalla uuden valtuutetun työkalupakissa.

Seuraavaksi tulevat ympäröivään luontoon ja liikennejärjestyihin liittyvät asiat. Tärkein torpattava asia on heti koko Liisu-järjestely, joka suorastaan vaikeuttaa ja hankaloittaa Lahden liikenettä eikä millään muotoa edesauta lahtelaisten pääsyä torille tai keskustaan sekä pelkästään kaventaa ja hidastaaa Mannerheiminkadun ja Vesijärvenkadun liikennettä.

Uuden valtuutetun on tutustuttava hyvin Lahden talouden mittareihin ja luotava näistä oma kuva itselleen. Hänen on kyettävä katsomaan tulevia talousasiota suoraan silmiin ja nähtävä, mitkä teot ovat Lahden tulevaisuuden ja työllisyyden kannalta kaikkein tärkeimpiä. Tässä tilanteessa on myös uskallettava puhaltaa peli poikki sellaisilta Lahden konserniyhtiöitä, joiden tuloksenteko on jo vuosia ollut tappiollinen. Lahti Eventsistä on kaikkien helpoin aloittaa. Muitakin konserniyhtiöitä on syytä pitää silmällä ja seurata niiden tuloksentekoa. Nyt näyttää siltä, että monet konserniyhtiöt ovat pelkästään lahtelaisten virkamiesten luomia suojatyöpaikkoja.

Sote-uudistuksen jälkeen koko talouspakka menee täysin sekaisin. Tässä tilanteessa on tärkeää pitää hattu kourassa ja tutkia, mitkä ovat Lahden talouden kruununjalokiviä. Näitä ovat Lahti Energia Oy ja Lahti Aqua Oy. Niitä ei missään tilanteessa myydä, vaikka sijoittajaguru Mika Mäkinen ja Lahden johtotroikka tätä tulevat taas varmasti esittämään. He ovat jo myyneet suuren osan Lahden kannattavista kiinteistöistä ulos ja samalla sitoutuneet mielettömiin vuokrakuluihin hamaan tulevaisuuteen.

Erityisesti toivon, että uudet valtuutetut huomaisivat Lahden olemattoman oikeudellisen osaamisen tason. Lahti on saanut eniten huomautuksia oikeuskanslerilta käsittämättömistä ja kallista lausunnoistaan sekä lainvastaisista päätöksistään, koska Lahden kaupungin lakimiehet eivät ole itse osanneet ratkaista yksinkertaisiakaan lakiasioita, vaan ovat tarvinneet tähän konsulttien apua? Mihin Lahti tarvitsee neljää lakimiestä, jos osaamisen taso on, mikä on?

Viimeisin ja tärkein asia on rakentavan yhteistyön merkitys. Tässä asiassa auttaa uutta valtuutettua paljon kyky kuunnella vastapuolta ja nähdä asiat myös vastustajan kannalta. Silti hänen on kyettävä erottamaan hillopurkkiedustajat ja oppurtunistiset omanedun tavoittelijat, sillä näiden lukumäärä ainakin nykyisessä valtuustossa on erittäin suuri. Nämä ovat niitä kriteereitä, joita lahtelaisten veronmaksajien tulisi huomioida valitessaan uusia valtuutettuja Lahden valtuustoon. Samalla ne pyrkivät olemaan ohjeita uusille valtuutetuille, ilman jeesustelua.

Juhani Melanen

 

Hengen kädet keinutelkoot sinua

Kun kuljen keväisessä metsässä lenkillä koirani kanssa, kuulen, tunnen ja näen merkkejä Jumalan rakkaudesta ympärilläni. Kesää kohti kurottuvassa luonnossa, koivujen vihreässä heleydessä, lintujen riemun kiljahduksissa ja lemmekkäässä kukerruksessa, vuokkojen valkoisessa kukkamatossa, monenlaisten pölyttäjien surinassa kukasta kukkaan. Missä Jumala, missä Jumalan Henki, siellä on myös rakkaus.

Kun poljen pyörällä keskikaupungilla, kuulen, näen ja tunnen Jumalan rakkauden läsnäolon ympärilläni. Potkulaudalla ajamista opettelevassa pikkupojan innossa, pientä vauvaa vaunuissa työntävän äidin hellyydessä, koirapuiston raisusti leikkivissä koirien ilossa, rollaattorin istuimella huilaavassa vanhan naisen kiireettömyydessä, kadunkulmaan isojen muovipussien kanssa pysähtyneiden miesten keskinäisessä yhteydessä. Missä Jumala, missä Jumalan Henki, siellä on myös rakkaus.

Kaikille näille kohtaamilleni ihmisille, myös sinulle, haluan toivottaa virvoittavan ilon, lohduttavan toivon ja Jumalan Hengen rakkauden täyttämää kesää ja helluntaita kelttiläisen siunauksen sanoin:

Isän kädet kannatelkoot sinua.
Vapahtajan kädet syleilkööt sinua.
Hengen kädet keinutelkoot sinua.
Jumalan kaikkivaltiaan siunaus,
Isän, Pojan ja Pyhän Hengen siunaus
pitäköön sinua ikuisesti sylissään.


Pauliina Hatakka

Tulkoon sinun valtakuntasi

Kaikki meistä osaavat tutun Isä meidän-rukouksen lauseen ”tulkoon sinun valtakuntasi”. Nuo kolme sanaa ovat päätyneet kampanjan nimeksi, joka kutsuu suomalaisia rukoilemaan. Helatorstaista alkava ja helluntaihin päättyvä kampanja haluaa kutsua meitä rukoilemaan meille tärkeiden ihmisten ja meille tärkeiden asioiden puolesta. Rukouskampanja sopii hyvin tähän ajanjaksoon, sillä Raamattu kertoo, miten opetuslapset rukoilivat yhdessä Jeesuksen taivaaseenastumisen jälkeen ja odottivat yhdessä Pyhää Henkeä.

”Tulkoon sinun valtakuntasi” on osaa maailmanlaajuista ”Thy Kingdom Come” -rukoushaastetta. Voit siis tänä ajanjaksona keskittyä tavallista enemmän rukoukseen ja siten olla mukana kampanjassa. Onneksi rukous ei vaadi kampanjaa, vaan jokainen kristitty voi rukoilla koska tahansa. Mutta ehkä joskus on erityisen hyvä pohtia rukouksen merkitystä itselle.

Rukoileminenhan on meille valtava lahja. Saamme kantaa meille tärkeitä asioita ja ihmisiä Jumalan eteen. Se herkistää, kun joku kertoo rukoilevansa puolestamme. Myös messussa Launeen seurakuntalaisia ja kaikkia lahtelaisia muistetaan esirukouksessa. Jos mieleesi tulee joku, kenen puolesta voisit rukoilla, niin pistä kätesi ristiin ja siunaa tätä ihmistä mielessäsi.

Rukouskampanjasta löydät lisätietoja kirkon www.evl.fi sivuilta.

Siunattua kesää.


Ville Hakulinen

Tiivis politiikan viikko Lahdessa ja Suomessa

Lahden kaupunginvaltuusto kokoontui maanantai-iltana. Pöydällä oli yksi koko kuluneen valtuustokauden tärkeimmistä päätöksistä, Lahden kaupunkiseudun ja valtion välisen uuden MAL-sopimuksen vahvistaminen. Kuten viime viikolla kirjoitin, MAL-sopimus on iso harppaus Lahden nousussa kohti Suomen kasvukeskusten kärkeä. Perussuomalaiset näkivät tässäkin 10 vuoden paketissa sen negatiivisen puolen. Lasi tuntuu PS:lla olevan aina puoliksi tyhjä.

Tiistai-iltana oli vuorossa lähestyvien kuntavaalien ensimmäinen iso puheenjohtajatentti. SDP:n puheenjohtaja Marin oli karanteenisäännöistä johtuen estynyt osallistumasta, joten tuurasin häntä SDP:n varapuheenjohtajana Ylen suorassa kuntavaalitentissä. Positiivista oli se, että keskustelu käytiin lähes täysin kunta-asioista. Erityisesti perussuomalaiset ovat tuoneet tarkoituksella kuntavaalien tarjottimelle teemoja, jotka eivät kuntapäättäjille kuulu, kuten EU-asiat tai valtakunnan politiikan kysymykset.

Oli hyvä, että peruspalvelut ja hoitojonot nousivat tentissä isosti esille. Suomessa on tällä hetkellä paljon kuntia, joissa hoitoon ei yksinkertaisesti pääse ajallaan. Osittain syynä on hoitohenkilökunnan ja resurssien riittämättömyys, osittain kuntien päälle kaatuvan sote-järjestelmän tehottomuus. Tämän päälle on kertynyt vielä koronan aiheuttamaa hoito- ja hoivavelkaa.

Siinä missä edellisen hallituksen sote kaatui pahasti, SDP:n johdolla valmisteltu sote-uudistus on jo loppusuoralla. Toin tentissä esille sen, että Päijät-Hämeessä on kaikista haasteista huolimatta tehty edelläkävijän työtä jo vuodesta 2008. Maakunnallinen toimintamalli on meillä totta ja sen hyödytkin. Samalla olemme joutuneet kärsimään Lahden omasta huonosta palvelutilanteesta jo vuosia. Parannuksia on tullut, mutta silti en koskaan olisi hyväksynyt esimerkiksi Launeen terveysaseman lakkauttamista. Säästöjä se ei oikeasti tuo. Kaiken toiminnan keskittäminen Keskustan Terveysasemalle ei ole järkevää.

Nopeaan hoitoon pääsyyn ja ennaltaehkäiseviin palveluihin satsaaminen on oikein sekä suomalaisten hyvinvoinnin että talouden kannalta. Kun ihmisille saadaan yksilöllistä apua heti alkuun, ehkäistään hoitotarpeen kasvua ja säästetään pitkällä aikavälillä erikoissairaanhoidon kustannuksissa. SDP:lle on tärkeää, että hoitotakuu eli nopea hoitoon pääsy toteutuu sote-uudistuksen ja muiden panostusten avulla. Siksi emme suostuneet leikkaamaan sote-palveluista tai koulutuksesta kehysriihessä.

Työviikkojen lomassa on ollut pakko löytää aikaa liikunnalle. Viime lauantaina kävin testaamassa kolmannen kerran osaamistani Padelissa. Toisin kuin tenniksessä, Padelissa pallo pysyy pelissä ja liikkuu, joten nopeuttakin tarvitaan.

Kesä tuntuu tulevan nyt vauhdilla. Hyvää kesäistä viikonloppua kaikille!

Ville Skinnari

Saamaton Lahden valtuusto on antanut vallan virkamiehille

Lahden poliittinen tilanne vaikuttaa koomiselta ja siinä on todellisia farssin aiheita siksi, että Lahden valtuustoa viedään kuin pässiä narussa. Tämän on mahdollistanut Lahden hampaaton kaupunginhallitus, joka ei ole millään tavalla valvonut virkamiestensä ”älyttömiä” edesottamuksia. Esimerkkejä riittää. Pahimmat ovat olleet pormestarimalli (onneksi torpattiin), Liisu, Harjun terveysaseman vallan siirtäminen Mehiläiselle, Etelä- Lahden ja Ahtialan terveysasemin lakkauttaminen, Paavolan kampuksen myyminen ruotsalaisille, Lahden konserniyhtiöiden valvonnan pettäminen, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ongelmat valituksineen, väestöennusteiden täydellinen yliarviointi, kalliiden pyöräteiden rakentaminen, älyttömän matkakeskuksen rakentaminen, miljoonien työttömyyssakkojen turha maksaminen, Kisapuiston saneerausongelmat jne. Tätä luetteloa voisi jatkaa, mutta en katso sitä tarpeelliseksi, koska Lahden valtuustokaan ei tunnu käsittävän, mitä päätöksiä se on ymmärtämättömyydessään tehnyt?

Valtuusto ja hallitus ovat antaneet vallan avaimet hillopurkkiryhmyreilleen, jotka ovat marionetteina toteuttaneet Lahden kaupunginjohtajan päätökset kyseenalaistamatta kertaakaan niiden laillisuutta tai ymmärtämättä päätöstensä asiasisältöjä. Tämän kaiken takana on älykäs virkamiesjohto, joka on kyennyt manipuloimaan valtuutetut päätöstensä taakse. Lahden konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen on saanut seikkailla optioidensa kanssa miten haluaa. Nyt näistä on aiheutumassa tappiota 50 miljoonaa euroa. Miksei kukaan ole uskaltanut painaa jarrua, vaikka Lahden tarkastuslautakunta on todennut tämän toiminnan laittomaksi jo useana vuonna? Väitän, että Lahden nykyvaltuutettujen kompetenssi ei ole riittänyt millään tasolla seuraamaan itse tekemiensä taloudellisten päätösten seuraamuksia. Tämän tietäen ”hurlumhei-henki” on saanut jatkua näin kauan. Demokratia on upea asia, mutta kyvyttömyys tajuta sen henkeä antaa mahdollisuuden siirtää valta sellaisille, joiden taka- ajatuksena ovat vain oma etu ja hyöty. Näitä päättäjiä Lahdessa tällä hetkellä liikaa. Elleivät lahtelaiset veronmaksajat tajua tätä, nostan myös minä kädet ylös! Olen kokenut ahdistusta jo vuosia siitä, että mediassa jo kauan esittämäni kunta-asiat ovat osoittautuneet kumman usein tosiksi. Tämä on tarkoituksellista kissan hännän nostoa. Silti vain harva valuutettu on välittänyt tuon taivaallista esittämistäni Lahden ongelmista tai yrittänyt toimia oman järkensä mukaan. Useimmat näin tehneet ovat joutuneet eroamaan monasti ryhmistään, koska eivät ole voineet katsella nykyvaltuuston menoa enää suljetuin silmin!

Lopuksi räikein esimerkki väärästä ja laittomasta vallankäytöstä. Jorma Ratia teki asiallisen valtuustokysymyksen KymiRingin tukemisesta Lahden veronmaksajien rahoilla. Asiasta on olemassa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös, joka yksiselitteisesti kieltää tämän tukemisen. Silti Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen on myöntänyt lainaa lahtelaisten veronmaksajien rahoista kaksi miljoona euroa KymiRingille omalla päätöksellään. Oikeutetusti voidaan kysyä, eikö hän itse tunne Lahden konserniohjeita lainkaan? Siellä sanotaan aivan selvästi, että Lahden kaupunginjohtajan on valvottava konseriniyhtiöitään hyvän hallintolain edellyttämällä tavalla. Timosen toiminnan valvoja taas on Lahden kaupunginhallitus. Vastineessaan Timonen väittää, että hän ei ole vastuussa konserniyhtiöden taloudesta. Ei olekaan, mutta hän on vastuussa niiden valvonnasta! Uskaltaako kukaan tulevista uusista valtuutettuista tehdä asiasta poliisille tutkintapyyntöä?

Lopuksi! Miten konkurssikypsällä Koko Lahdella on varaa ostaa koko etusivun mainos päämediassa? Eikö tämä mainonta olisi pitänyt tasapuolisuuden ja demokratian nimessä pitänyt kohdistaa myös kaikkiin lahtelaisiin medioihin? Lahtelaiset veronmaksajat eivät todellakaan ole niin tyhmiä kuin Lahden virkamiehet ja kaupungin johto luulevat ja varmasti näkevät tämän kaupungin kannattamattomien konserniyhtiöiden”valkopesun” ja törkeän manipuloinnin läpi. Oikeutetusti voidaan kysyä, onko tämä mennyt poliittinen valtuustokausi ollut vastuullista yhteisten asioiden hoitamista vai harrastelijamaista nöyrää alistumista ”virkamieskorruptioon”?

Juhani Melanen
Lahtelainen veronmaksaja

Lahden arviointilautakunnan raportti vuodelta 2020 suomii Lahden johtoa rajusti

Lahden kaupungin arviointikertomus on taas ilmestynyt. Valtamedia on vain hiukan vaivautunut arvioimaan ja ruotimaan tätä vuoden tärkeintä asiapaperia. Tukeeko se paikallisia päättäjiä? Heti etusivulta saamme lukea, että Lahden ja Nastolan yhdistymisessä hallinnollisia menoja ei ole kyetty vähentämään arvioidulla neljällä miljoonalla eurolla. Syytä ei kukaan ole vaivautunut etsimään?

Lahden kaupunginhallitus on yrittänyt lopettaa kokonaan tarkastuslautakunnan toiminnan tai päästä ainakin määräämään, mitä se saa julkaista ja mitä ei. Tämä vaikuttaa täysin epädemokraatiselta ja lahtelaisten sananvapautta loukkaavalta toimenpiteeltä ja vaikuttaa suorastaan Veli Venäläisen vehkeilyltä. Onneksi tähän pantiin nyt tiukka stoppi, sillä Tampereen julkisoikeudenlaitos ilmoitti, että näin ei voida toimia, joten Lahden kaupunginhallitus tyrmättiin täysin. Yksinkertaisesti tämä tarkoittaa, että Lahden kaupunginhallituksella ei ole mitään toimivaltaa Lahden tarkastuslautakunnan toiminnan ohjailemiseen. MOT!
Jatkokysymys? Mitä ihmettä nämä Lahden kaupunginhallituksen ”järjenjättiläiset” ovat oikein ajatelleet yrittäessään toimia lakia vastaan? Eivät todella mitään! Seuraava kysymykseni onkin kuntavaalien tärkein. Miten pääsemme heistä eroon?

Viime valtuustokaudella siirrettiin sosiaali- ja terveyspalvelut Päijät- Hämeen hyvinvointiyhtymälle. Silti kuntalain mukaan hyvinvointipalvelut ovat edelleen kunnan eräs tehtävä, mitä hyvinvoinnin ja osallisuuden vastuualueen lakkauttamista koskevat päätökset eivät tarkaslautakunnan arvion mukaan tue.

Vasta monen vuoden rahantuhlauksen ja veivailujen jälkeen Myllyvirran ”kupla” Kuntien Tiera Oy:n SAP HR-ohjelmasta on päätetty luopua, vaikka Lahden arviointikertomukset ovat jo vuodesta 2014 lähtien kertoneet Lahden johdolle, että koko hanke on täysi susi, eikä vastaa odotuksia. Miksi kaupungin johto on silti myöntänyt sille pääomalainoja? Tässä voi epäillä rakenteellista korruptiota aiheesta.

Lahden sisäinen pankki on korkojen laskun ja rahoitusmarkkinoiden vakauden myötä menettänyt suurelta osin merkityksensä. Perustellusti voidaan kysyä, miksi Lahden kaupunki ei ole vaatinut mitään vakuuksia tytäryhtiöilleen myöntämille lainoille. Jo vuonna 2015 voimaan tulleen kuntalain mukaan, näin ei ole voinut toimia ja vakuudettomasti myönnetyt lainat eivät ole laillisia. Nyt on selvitettävä , kuka tytäryhtiöille laittomat lainat on myöntänyt ja onko tässä tapahtaunut mahdollisesti rikos?

Yhtiöittämisillä kaupungin henkilöstöä on siirretty pois kaupungin organisaatioista yhtiöiden palkkalistoille. Tämän jälkeen kaupunki on useassa tapauksessa vähentänyt ostoja perustamiltaan yhtiöiltä, mikä on lopulta johtanut niiden toimintojen lakkauttamiseen ja henkilöstön irtisanomisiin. Tarkastuslautakunta ei pidä tätä toimintaa vastuullisena.

Edessä ovat epävarmuuden vuodet, kun vero- valtionosuusjärjestelmät muuttuvat sote-uudistuksen myötä täydellisesti vuonna 2023 ja uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Tämän vuoden pelasti valtion koronatuki!
Lahden kaupunginhallituksen täysin epärealistiset väestönkasvuodotukset, osoittavat taas kerran Lahden virkamiesten kyvyttömyyden arvioida tulevaisuutta. Näillä ennusteilla ei ole toden kanssa mitään tekemistä, eivätkä ne voi toimia ja ohjata päätösvalmistelua ja päätöksentekoa. Herätkää tulevat päättäjät!

Eduskunta on antanut sivistysjohtajalle huomautuksen hänen rehtori Akolalle antamasta huomautuksesta. Mikä intressi kaupungilla oli tilata laaja ja kallis selvitys ulkopuoliselta ”muka” asiantuntijalta”? Lisäksi sivistysjohtaja on suorittanut laittomia hankintoja, jotka olisi pitänyt kilpailuttaa? Onko tämä asiallista johtajavirkamiehen toimintaa?

Valmistuneen tarkastuskertomuksen tärkein huomio on kiinnittynyt siihen, että Lahdella on kyseenalainen kunnia johtaa ylimpien oikeusviranomaisten antamien huomautusten listaa koko maassa. Näitä huomautuksia on tahallaan piiloteltu medialta. Tämän on mahdollistanut Lahden oma tiedotustoiminta, jonka tärkein tehtävä tuntuukin olevan johdon töppäyksien salailu. Koko hallinnon uskottavuus kärsii tästä ja lautakunta edellyttääkin huomautusten määrän merkittävää pienentymistä. Miksi Lahti ei kykene itsearvioimaan hallintonsa työtapoja? Lahden kaupunginhallituksella ja myös valtuustolla on todella peiliin katsomisen paikka.

Juhani Melanen

 

 

KOLUMNIT -arkisto

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

heinäkuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011