Valoa kevääseen

Alkuviikosta kuului hyviä uutisia, kun tautitilanteen parantuessa Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä antoi luvan jatkaa alle 20-vuotiaiden sisäliikuntaa myös Lahdessa ja Hollolassa. Ehtona on, että varotoimista pidetään kiinni. Tällainen toimintatapa kuulostaa mielestäni järkevälle. Katsotaan rajoituksia tilanteen mukaan, mutta annetaan lasten ja nuorten liikkua niin paljon kuin mahdollista. Uusien virusmuunnosten kanssa on aihetta olla varovainen. Brittivariantti ehti jo eksyä Päijät-Hämeeseenkin, kun ensimmäinen tartunta havaittiin viime viikolla. Tehokkainta on nyt pysäyttää ärhäkkäät viruskannat jo rajoille. Hallituksen linjana on laaja ja velvoittava testaus kaikille maahantulijoille, kuitenkin niin, ettei tavaraliikenne tai huoltovarmuudelle kriittiset alat vaarannu. Rajatoimilla vaikuttaa olevan myös laaja parlamentaarinen tuki.

Lisää hyviä uutisia tuli torstaina. Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen sai konkreettista vauhtia, kun Valtioneuvosto päätti lisärahoituksesta eri alueille. Lahden vaikea tilanne sai ansaitsemaansa jatkotukea. Eri tukimuotoja kohdistetaan nyt Lahden kaupungille ja Päijät-Hämeen liitolle tavoitteena luoda pohjaa ja resursseja ihmisten aitoon ahdinkoon ja hätään, uudelleen koulutukseen ja uusille työpaikoille. On selvää, että Lahden alueen rakennemuutos tarvitsee paljon enemmän ja erityisesti yritysten mukaan saamista uusien työpaikkojen syntymiseksi. Siksi on nyt tärkeää, että työllisyystoimissa huomioidaan akuutin tilanteen eli scanialaisten auttamisen lisäksi myös monet ovat joutuneet lomautetuksi ja irtisanotuksi. Avainasia on, että miljoonapotilla luodaan tosiasiallista vaikuttavuutta ja haetaan kestäviä tuloksia. Siinä meitä auttaa se, että sähköisen liikenteen osaamiselle on nyt kova kansainvälinen kysyntä. Tämä tilaisuus pitää nyt osalta hyödyntää myös paikallisesti. Nuorten työllistyminen ja koulutuspaikkojen saatavuus koronankin keskellä on oltava pianopiste ja siksi haluankin, että kesätyöpaikkoja saadaan haastavasta tilanteesta huolimatta mahdollisimman monelle lahtelaiselle nuorelle.

Kun Suomessa on kylmää niin samaa voi sanoa maailmankin tilanteesta. USA:n uusi hallinto on tässä paljon vartijana. Kauppapolitiikka on pidettävä tässäkin mielessä. Olemme toistaiseksi saaneet turvattua tavaran vaihdon niin EU:n sisämarkkinoilla kuin muiden kauppakumppanien – kuten Yhdysvaltain, Kiinan ja Venäjän – kanssa, vaikka ihmisten liikkuvuus on ollut katkolla. Suomen viennin mahdollisimman hyvä liikkumatila tulee säilyttää myös nyt rajojen uudelleen kiristyessä.

Myös rokotusten vauhdittuminen on jo näköpiirissä, joskin kärsivällisyyttä vaaditaan vielä. Meillä Päijät-Hämeessä on rokotettu tähän mennessä noin 5000 ihmistä. PHHYKY on postittanut tällä viikolla kirjeitä, joilla kutsutaan rokotukseen 70-vuotiaat ja sitä vanhemmat asukkaat. Rokotustahti on silti vielä liian hidasta ympäri maan, sillä Suomeen saapuneet rokote-erät ovat toistaiseksi olleet pieniä. Pullonkaula onkin rokotevalmistajien päässä. Rahaa ja hankintasopimuksia Suomella kyllä on, ja myös sairaanhoitopiirit ovat hyvin varautuneita.

On siksi paljon kiinni siitä, että jaksamme pysyä positiivisena kohti kevättä ja valoa, vaikka pakko myöntää, että koville tämä tilanne ottaa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
Toiminnanjohtaja Jake Ropponen: Joukkuepeleissä kavereiden tuki kantaa myös vaikeiden elämänvaiheiden yli
Kirjastolla muistellaan launeelaisten lähihistoriaa
Mietteitä Lahden kaupungin talousarviosta
Etelä-Lahden koulussa kierrätetään kirjoja mahdollisimman paljon
Heikki Laine: Kisapuiston stadionin myötä pesäpallolla on mahdollisuus uuteen nousuun Lahdessa
Täyttävätkö Lahti Eventsin ja KymiRingin salailukytkennät rakenteellisen korruption kriteerit?
Lähikuvassa Sinfonia Lahden uusi vt.intendentti Maija Kylkilahti
Rehtori Karoliina Mäkelä: Monitoimitalo Aura on koko Renkomäen yhteisöllinen keskus
Kirjailija Timo Sandberg: Kostonkierteen ensi-ilta jännittää
Something rotten nosti Lahden heittämällä Suomen harvalukuiseen musikaalieliittiin
ARKISTO