Valoa kevääseen

Alkuviikosta kuului hyviä uutisia, kun tautitilanteen parantuessa Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä antoi luvan jatkaa alle 20-vuotiaiden sisäliikuntaa myös Lahdessa ja Hollolassa. Ehtona on, että varotoimista pidetään kiinni. Tällainen toimintatapa kuulostaa mielestäni järkevälle. Katsotaan rajoituksia tilanteen mukaan, mutta annetaan lasten ja nuorten liikkua niin paljon kuin mahdollista. Uusien virusmuunnosten kanssa on aihetta olla varovainen. Brittivariantti ehti jo eksyä Päijät-Hämeeseenkin, kun ensimmäinen tartunta havaittiin viime viikolla. Tehokkainta on nyt pysäyttää ärhäkkäät viruskannat jo rajoille. Hallituksen linjana on laaja ja velvoittava testaus kaikille maahantulijoille, kuitenkin niin, ettei tavaraliikenne tai huoltovarmuudelle kriittiset alat vaarannu. Rajatoimilla vaikuttaa olevan myös laaja parlamentaarinen tuki.

Lisää hyviä uutisia tuli torstaina. Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen sai konkreettista vauhtia, kun Valtioneuvosto päätti lisärahoituksesta eri alueille. Lahden vaikea tilanne sai ansaitsemaansa jatkotukea. Eri tukimuotoja kohdistetaan nyt Lahden kaupungille ja Päijät-Hämeen liitolle tavoitteena luoda pohjaa ja resursseja ihmisten aitoon ahdinkoon ja hätään, uudelleen koulutukseen ja uusille työpaikoille. On selvää, että Lahden alueen rakennemuutos tarvitsee paljon enemmän ja erityisesti yritysten mukaan saamista uusien työpaikkojen syntymiseksi. Siksi on nyt tärkeää, että työllisyystoimissa huomioidaan akuutin tilanteen eli scanialaisten auttamisen lisäksi myös monet ovat joutuneet lomautetuksi ja irtisanotuksi. Avainasia on, että miljoonapotilla luodaan tosiasiallista vaikuttavuutta ja haetaan kestäviä tuloksia. Siinä meitä auttaa se, että sähköisen liikenteen osaamiselle on nyt kova kansainvälinen kysyntä. Tämä tilaisuus pitää nyt osalta hyödyntää myös paikallisesti. Nuorten työllistyminen ja koulutuspaikkojen saatavuus koronankin keskellä on oltava pianopiste ja siksi haluankin, että kesätyöpaikkoja saadaan haastavasta tilanteesta huolimatta mahdollisimman monelle lahtelaiselle nuorelle.

Kun Suomessa on kylmää niin samaa voi sanoa maailmankin tilanteesta. USA:n uusi hallinto on tässä paljon vartijana. Kauppapolitiikka on pidettävä tässäkin mielessä. Olemme toistaiseksi saaneet turvattua tavaran vaihdon niin EU:n sisämarkkinoilla kuin muiden kauppakumppanien – kuten Yhdysvaltain, Kiinan ja Venäjän – kanssa, vaikka ihmisten liikkuvuus on ollut katkolla. Suomen viennin mahdollisimman hyvä liikkumatila tulee säilyttää myös nyt rajojen uudelleen kiristyessä.

Myös rokotusten vauhdittuminen on jo näköpiirissä, joskin kärsivällisyyttä vaaditaan vielä. Meillä Päijät-Hämeessä on rokotettu tähän mennessä noin 5000 ihmistä. PHHYKY on postittanut tällä viikolla kirjeitä, joilla kutsutaan rokotukseen 70-vuotiaat ja sitä vanhemmat asukkaat. Rokotustahti on silti vielä liian hidasta ympäri maan, sillä Suomeen saapuneet rokote-erät ovat toistaiseksi olleet pieniä. Pullonkaula onkin rokotevalmistajien päässä. Rahaa ja hankintasopimuksia Suomella kyllä on, ja myös sairaanhoitopiirit ovat hyvin varautuneita.

On siksi paljon kiinni siitä, että jaksamme pysyä positiivisena kohti kevättä ja valoa, vaikka pakko myöntää, että koville tämä tilanne ottaa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
ARKISTO