Valoa kevääseen

Alkuviikosta kuului hyviä uutisia, kun tautitilanteen parantuessa Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä antoi luvan jatkaa alle 20-vuotiaiden sisäliikuntaa myös Lahdessa ja Hollolassa. Ehtona on, että varotoimista pidetään kiinni. Tällainen toimintatapa kuulostaa mielestäni järkevälle. Katsotaan rajoituksia tilanteen mukaan, mutta annetaan lasten ja nuorten liikkua niin paljon kuin mahdollista. Uusien virusmuunnosten kanssa on aihetta olla varovainen. Brittivariantti ehti jo eksyä Päijät-Hämeeseenkin, kun ensimmäinen tartunta havaittiin viime viikolla. Tehokkainta on nyt pysäyttää ärhäkkäät viruskannat jo rajoille. Hallituksen linjana on laaja ja velvoittava testaus kaikille maahantulijoille, kuitenkin niin, ettei tavaraliikenne tai huoltovarmuudelle kriittiset alat vaarannu. Rajatoimilla vaikuttaa olevan myös laaja parlamentaarinen tuki.

Lisää hyviä uutisia tuli torstaina. Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen sai konkreettista vauhtia, kun Valtioneuvosto päätti lisärahoituksesta eri alueille. Lahden vaikea tilanne sai ansaitsemaansa jatkotukea. Eri tukimuotoja kohdistetaan nyt Lahden kaupungille ja Päijät-Hämeen liitolle tavoitteena luoda pohjaa ja resursseja ihmisten aitoon ahdinkoon ja hätään, uudelleen koulutukseen ja uusille työpaikoille. On selvää, että Lahden alueen rakennemuutos tarvitsee paljon enemmän ja erityisesti yritysten mukaan saamista uusien työpaikkojen syntymiseksi. Siksi on nyt tärkeää, että työllisyystoimissa huomioidaan akuutin tilanteen eli scanialaisten auttamisen lisäksi myös monet ovat joutuneet lomautetuksi ja irtisanotuksi. Avainasia on, että miljoonapotilla luodaan tosiasiallista vaikuttavuutta ja haetaan kestäviä tuloksia. Siinä meitä auttaa se, että sähköisen liikenteen osaamiselle on nyt kova kansainvälinen kysyntä. Tämä tilaisuus pitää nyt osalta hyödyntää myös paikallisesti. Nuorten työllistyminen ja koulutuspaikkojen saatavuus koronankin keskellä on oltava pianopiste ja siksi haluankin, että kesätyöpaikkoja saadaan haastavasta tilanteesta huolimatta mahdollisimman monelle lahtelaiselle nuorelle.

Kun Suomessa on kylmää niin samaa voi sanoa maailmankin tilanteesta. USA:n uusi hallinto on tässä paljon vartijana. Kauppapolitiikka on pidettävä tässäkin mielessä. Olemme toistaiseksi saaneet turvattua tavaran vaihdon niin EU:n sisämarkkinoilla kuin muiden kauppakumppanien – kuten Yhdysvaltain, Kiinan ja Venäjän – kanssa, vaikka ihmisten liikkuvuus on ollut katkolla. Suomen viennin mahdollisimman hyvä liikkumatila tulee säilyttää myös nyt rajojen uudelleen kiristyessä.

Myös rokotusten vauhdittuminen on jo näköpiirissä, joskin kärsivällisyyttä vaaditaan vielä. Meillä Päijät-Hämeessä on rokotettu tähän mennessä noin 5000 ihmistä. PHHYKY on postittanut tällä viikolla kirjeitä, joilla kutsutaan rokotukseen 70-vuotiaat ja sitä vanhemmat asukkaat. Rokotustahti on silti vielä liian hidasta ympäri maan, sillä Suomeen saapuneet rokote-erät ovat toistaiseksi olleet pieniä. Pullonkaula onkin rokotevalmistajien päässä. Rahaa ja hankintasopimuksia Suomella kyllä on, ja myös sairaanhoitopiirit ovat hyvin varautuneita.

On siksi paljon kiinni siitä, että jaksamme pysyä positiivisena kohti kevättä ja valoa, vaikka pakko myöntää, että koville tämä tilanne ottaa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
Etelä-Lahden alueella S2-opetuksen määrä vaihtelee paljon
Eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau: Panostaisin Lahden seudun edunvalvontaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti
Eduskuntavaaliehdokas Pia Tyyskä: ”Meidän tulee uudistuksissa panostaa ihmisten palveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja laadukkaaseen koulutukseen”
Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
ARKISTO