Suomi juhli itsenäisyyttä arvokkaasti

Keskiviikkona koko Suomi juhli itsenäisyyttä arvokkaasti, kuten pitääkin. Tasavallan Presidentin itsenäisyyden juhlavastaanotto oli perinteinen, mutta samalla luonnollisesti ainutkertainen, koska ensi vuonna meillä on uusi presidentti. Linnan juhlissa ei puhuta päivänpolitiikkaa, vaan juhlitaan aidosti Suomen kaikkein tärkeintä asiaa eli itsenäisyyttä. Juhliin valmistautuminen on sitten oma prosessinsa ja meilläkin tuli vaimon kanssa kova kiire ehtiä Lahdesta juhliin, kun niinkin tärkeä asia kuin koirien hoito piti saada vielä kuntoon.

Juhlimme itsenäisyyttä myös ensimmäisen kerran NATO-maana. Presidentti Niinistön kausi jää historiaan monella tavalla. Hänelle voi jo nyt antaa kiitettävän arvosanan työstään. Samoin koko hänen ammattitoiselle henkilöstölle, joiden nimet eivät loista julkisuudessa, mutta työn jälki on sitäkin parempaa. Niinistön yksi vahvuus on juuri oikean joukkueen rakentaminen. Presidentillä on tähän mahdollisuus, mutta ministerinä kuvio ei mene niin, vaan johtavat virkamiehet ovat ”valmiina”, kun ministeri aloittaa työnsä. Tässä on puolensa ja puolensa.

Paikalla oli sotiemme veteraanien lisäksi erinomainen otos erilaisia ja eritaustaisia suomalaisia, mutta myös ulkomaalaisia. Diplomaattikunta oli hyvin edustettuna ja lähettiläät eri puolilta maailmaa ihastelivat meidän suomalaisten tapaa viettää itsenäisyyspäivää. ”Tässä on jotain ainutlaatuista”, sanoi moni kokenut diplomaatti. Se on paljon sanottu, koska he ovat monet palvelleet eri puolilla maailmaa.

Kävimme mielenkiintoisia keskusteluja mm. some-lääkäri Atte Virolaisen, valtamerisoutaja Jari Saarion ja rallin mestarikuski Kalle Rovanperän kanssa. Lääkäri-Atte tekee arvokasta työtä some-lääkärinä lasten ja nuorten parissa, mutta myös päihdealalla erittäin vaativissa olosuhteissa virkatyössä eli vankiloissa. Jari Saario taas on pysynyt siihen valtamerillä, mitä me muut näemme ehkä vain elokuvissa. Kalle Rovanperän katse ja olemus on nuoresta iästä huolimatta jo kokeneen mestarin näköistä tekemistä myös siviilissä. Silti kysytyin kuvattava Linnassa oli tänä vuonna Käärijä. En muuten tiennyt, että hänen äitinsä on asunut Nivalassa – samalta paikkakunnalta tulee myös vaimoni.

Torstaina edessä oli paluu arkeen, osallistuin Jutta Urpilaisen presidentinvaalikiertueelle Lahdessa Triossa. Perjantaina olemme menossa seuraamaan Kymenlaakson kansanedustajakollegan kanssa paikallistaistoa KooKoo – Pelicans.

Ensi viikon alussa osallistun Qatarissa Doha Forumiin, joka kokoaa päätöksentekijöitä ja vaikuttajia eri puolilta maailmaa keskustelemaan maailman kriiseistä, sodista, mutta myös ratkaisuista. Qatar on tehnyt hyvää työtä Lähi-Idän rauhanvälittäjänä. Tätä keskustelua nyt tarvitaan – enemmän kuin pitkään aikaan.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
ARKISTO