Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta vuoden 1918 sisällissodasta. Lyhyt mutta verinen sota tappoi suoraan ja välillisesti kymmeniä tuhansia ihmisiä ja repi haavoja, joista osa on pysynyt auki näihin päiviin asti.
Sisällissota on yhä jännitteinen ja ristiriitainen ilmiö. Se on tutkituimpia vaiheita Suomen historiassa.
Tapahtumahistoria tunnetaan, mutta monista henkilökohtaisista kokemuksista on vaiettu tai puhuttu peitellysti.
Sisällissodan muistamista on leimannut – ja vielä 100 vuoden jälkeen leimaa – syvä jako sodan osapuolten välillä. Kummallakin osapuolella on omat muistomerkkinsä, tärkeät päivämääränsä ja tarinansa.
Muistot sisällissodasta elävät merkityksellisinä, vaikka sodan itse kokeneista juuri kukaan ei ole enää hengissä. Kokemukset sodasta ovat siirtyneet tarinoina seuraaville polville. Vaikeneminen on aiheuttanut omanlaisensa tarpeen muistamiselle. Siksi Lahden seurakuntayhtymässä järjestetään sotamuistojen muisteluryhmiä. Niiden tavoitteena on se, että osallistujat voivat jakaa henkilökohtaisia sotamuistojaan, tulla kuulluksi ja myös osalliseksi erilaisista kertomuksista ja kokemuksista.
On hyvä etsiä viettää vuoden 1918 muistoa etsimällä näitä uusia, jakolinjoista vapaita tapoja. Niin voimme etsiä sovitusta ja yhteistä pohjaa, joka voi näyttää tietä eteenpäin ja antaa toivoa muidenkin sisällissotien ja konfliktien repimällä maailmalle. Yhteyden etsiminen ja rauhan rakentaminen ovat liittymistä Jumalan työhön.
Tervetuloa Launeen kirkkoon sunnuntaina 11.3.2018 viettämään Leipäsunnuntaita ja sisällissodan 1918 muistosunnuntaita. Messun jälkeen voi ilmoittautua muisteluryhmiin.
Pastori Kati Saukkonen