Syksy alkoi, katse jo kohti kevättä

Viime viikolla Jyväskylän MM-rallien yhteydessä järjestetyssä seminaarissa käynnistyi myös politiikan syksy. Osallistuin ajankohtaiskeskusteluun yhdessä Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin ja Elinkeinoelämän Keskusliiton Jyri Häkämiehen kanssa. Vaikka eletään vasta elokuuta, niin katseet ovat jo huhtikuun eduskuntavaaleissa. Joidenkin mielestä Petteri Orpo ja Kokoomus nähdään jo seuraavana pääministeripuolueena. Tämä asetelma sopii meille. Meillä on kevääseen asti aikaa nostaa kannatustamme ja nousta edelleen Suomen suurimmaksi puolueeksi.

Parin viikon loma teki hyvää puolueen puheenjohtajalle, pääministeri Sanna Marinille ja myös minulle. Lepo oli kyllä tarpeen, koska edessä on kova vuosi. Etelä-Lahden Demarit asettivat minut ehdokkaaksi kevään 2023 eduskuntavaaleihin. Vaaleissa menestyminen vaatii aina suuren määrän energiaa ja jalkatyötä. Silti tärkeintä on, että on mukana täysillä ja tunteella, pystyy vaikuttamaan asioihin ja ajamaan niitä asioita, jotka ovat ihmisille kaikkein tärkeimpiä. Arvostan myös sitä palautetta, mitä kesän aikana olen lahtelaisilta saanut eri tilaisuuksissa. Korjattavaa on paljon, mutta moni asia on myös parantunut. Hallitus on koronasta ja sodan aiheuttamasta hintojen noususta huolimatta pystynyt nostamaan Suomen työllisyyden ennätyksellisen korkealle. Työelämässä on nyt enemmän suomalaisia kuin koskaan. Tämä ei tarkoita, että kaikki olisi hyvin. Suurin haaste on juuri nyt sosiaali- ja terveysalalla hoitoon pääsy. Ongelma on lahtelaisille valitettavasti tuttu, koska – jos ja kun – peruspalveluihin ei ole päässyt, jolloin kuormittuu Akuutti24 automaattisesti. Tämä asia on ensisijaisesti Hyvinvointiyhtymän ja siten kuntaomistajien vastuulla. Samalla toki hallituksenkin toimia tarvitaan, se on selvä – ja niitä on tulossa. Ratkaisuja haemme budjettiriihessä, mutta jo nyt voin sanoa, että EU:n koronaelvytyspaketista tulee konkreettista tukea hoitojonojen purkamiseen ja palveluiden saatavuuden parantamiseen.

Keskiviikkona saimme pysäyttävän suru-uutisen. Vesa-Matti Loirin poismeno koskettaa syvältä. Lapin kesän on vaiennut. Vesku oli nähnyt unen, että hänen viimeinen keikkansa tehtäisiin Japaniin. Tämän matkan yhteiset valmistelut keskeytti korona. Valitettavasti. Silti Vesku elää ikuisesti, ei vain viihdealan ammattilaisena, vaan suomalaisten suurena tunteiden tulkkina, musiikista, urheilusta aina Uuno Turhapuroon saakka. Eli muistetaan Veskun kaikki parhaat palat ja neuvot, oikeat repliikit ja äänenpainot sekä tietenkin biljardissa se kolme vallia keskelle, mikä meni Uuno Armeijan leivissä ensimmäisellä yrittämällä vielä sisään.

Lahdessa kesän suru-uutinen oli Ari-Pekka Latun poismeno. Esimerkillinen huippu-urheilija, perheenisä, valmentaja, persoona, joka oli aina läsnä ja välitti. Junioriurheilussa ja valmennuksessa saimme tehdä monta vuotta yhdessä. AP:n muisto elää myös Lahdessa ja näkyy vielä Lahden Ahkeran toiminnassa ja muutenkin.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
ARKISTO