Lasi puoliksi täynnä vai tyhjä?

Vuosi 2022 lähestyy loppuaan. Kuluneen vuoden tapahtumat ovat varmasti yllättäneet meidät kaikki. Paljon on tapahtunut: sotaa, surua, mutta myös onnistumisia. Voimme kuitenkin siirtyä joulun viettoon toiveikkaina uudesta vuodesta.

Maailma muuttui vuonna 2022. Tämän tiedämme, mutta mitä se tarkoittaa Suomelle ja Lahdelle? Ulkoministeriössä olemme tehneet huolellista analyysiä siitä millainen suunta Suomelle tästä eteenpäin. Tuloksiin palaan heti ensi vuoden alussa.

Uuden vuoden alla voi aina kysyä onko meillä lasi puoliksi täynnä vai tyhjä? Usein huomaa, että positiivinen asenne tuo mukanaan onnistumisia ja ratkaisuja. Taas negatiivinen asenne vie mukanaan ja tuo pahaa ilmaa ja ahdistusta. Kumpaa me haluamme olla?

Lahti on ollut otsikoissa positiivisesti. Investointeja, työpaikkoja, koulutuspaikkoja, paljon hyvää. Ongelmiakin riittää, sen me tiedämme. Lahti on ollut mukana ympäristöministeriön lähiöohjelmassa, mikä saadaan päätökseen vuoden viimeisenä päivänä. Vuosina 2020–2022 toiminut hanke keskittyi lisäämää myönteistä kehitystä ja asukkaiden hyvinvointia, edistämään lähiöiden elinvoimaisuutta ja turvaamaa palveluiden ja asumisen hyvää tasoa. Kaksiosaista lähiöohjelmaa toteutettiin koko kaupungissa ja erityisesti Mukkulan ja Rakokivi-Nastonharjun alueella. Lähiöalueiden kehittäminen ja segregaation ehkäiseminen on tärkeää niin Lahdessa kuin muuallakin Päijät-Hämeessä.

Opiskelijat aloittivat syyslukukauden uudessa Gaudia-lukiossa viime elokuussa. Gaudiassa on yleislinjan lisäksi musiikki, kuvataide ja muotoilu sekä IB-linja. On hienoa, että kulttuuri ja muotoilu voivat näkyä opinnoissa jo lukiosta lähtien. Muotoiluosaaminen on Lahdessa ollut erityisen vahvaa jo vuosi kymmenet.

Osallistamisessa Lahti on luonut esimerkkiä koko Suomelle. Ihmisten kuunteleminen ja ihmisten kokoisten asioiden esiin nostaminen on aivan kehittämisen ytimessä.

Pelicans on yllättänyt ainakin muun Suomen. Toinen sijoitus Liigassa lupaa hyvää keväälle. Mutta matka kevääseen on pitkä.  Valmentajalla on Pelsuissa aina positiivinen asenne ja hymy herkässä. Tässä opittavaa niin junioreille kuin aikuisille.

Yhteisöllisyys on syvällä meissä lahtelaisissa ja joulutorilla nähtiinkin monta paikallista kulttuuri- ja musiikkialan toimijaa. Joulukylässä jaettiin myös Lahden kaupungin urheilu- ja kulttuuritunnustukset. Vuoden 2022 lahtelaisesta urheiluteosta palkittiin ansaitusti Hannes Björninen. Kulttuurialan tunnustuspalkinto myönnettiin Lahden Kansainväliselle Urkuviikolle. Stipendein palkittiin nuoret lahtelaiset kestävyysjuoksija Ilona Mononen sekä Teatterikoulu Timotein ja Lahden Nuorisoteatterin teatteriharrastajat.

Lopuksi suru-uutinen. Taiteilija ja taikuri Jouko ”Jokke Alho on poissa. Nuokun Sirkus oli meille paljon jo toisessa polvessa. Joken elämäntyö muistetaan ja toivottavasti se elää ja voi hyvin Lahdessa myös jatkossa.

Rauhallista joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille!

Ville Skinnari

Korvaako Chat-Gpt-tekoälymalli fiktiivisen diktatuurin oikealla diktatuurilla ja ajatuspoliiseilla?

Open AI-säätiö julkaisema Chat-GPT on ravistellut maailman teknologiapiirejä viime viikkoina oikein kunnolla, koska tällä uudella tekoälymallilla on uskomaton kyky ymmärtää ja kirjoittaa ihmisen vapaamuotoista tekstiä. Sama suomeksi: Kukaan ei kohta voi päätellä, kuka ihan oikeasti on kirjoittanut jonkun tekstin esimerkiksi mediaan. Ennen plagiointiin pystyttiin puuttumaan
mm. yliopistoissa tietyillä menetelmillä ja vertaavuusanalyyseillä, mutta entäs nyt kun tekoälyohjelma käyttääkin tähän oppimaansa ”älykästä luovuutta”. Kuka voi sanoa ja kertoa ja nimetä alkuperäisen tekstin kirjoittajan eli luojan?

Tästä uudesta tekoälyn kyvystä annettiin jo vähän aikaa sitten ilmainen esittely ja demonstraatio suurelle yleisölle ja tämä löi ällikällä kaikki asiantuntijat. Suosittelen kaikkien uteliaiden etelälahtelaisten tutustuvan siihen henkilökohtaisesti Open AI:n sivulta netistä.
Kyseessä on enemmän tai vähemmän tuleva vallankumous, sillä ohjelma tuli markkinoille yllättävän äkkiä. Toki tieteiskirjallisuudessa tätä on odotettu jo vuosikymmeniä sitten, mutta on silti ennen kuulumatonta, että tietokone kykenee ratkaisemaan ei-rakenteellisessa muodossa tehtäviä ja hakemaan vastauksia sellaisiin esitettyihin kysymyksiin ja komentoihin, kuten ” kirjoita minulle runo Lahdesta” tai selitä minulle” kvanttitietokoneen rakenne” tai laadi minulle taulukko ” maailman ydinaseiden määrästä”.

Olemmeko siirtyneet nyt jo tosiasiassa sellaiseen Orwellilaiseen maailmaan, jossa kohta joku diktatuurivaltion Iso Veli valvoo kaikkia? Minulle se voisi tehdä sellaisen kysymyksen, että mitä luit Jussi Melanen eilen? Jos vastaan vaikkapa kirjan ”Demokratiassa oikeus on ajatella vapaasti ”. Ajatuspoliisi voi tehdä minusta valtion järjestelmävalvojalle kiireellisen esityksen. ”Eiköhän haeta ja pidätetä Melanen heti näistä diktatuurivaltiolle epämiellyttävistä ajatuksista”. Lähellä tässä jo ollaan nyt jo nyt Venäjällä,Pohjois-Koreassa, Kiinassa, Turkissa, Iranissa ja kaikissa yli 20 maailman diktatuurissa. Kuvitelkaa, että nämä valtiot saavat käsiinsä nyt kehitellyn vielä parannellun muodon ChatGpt-tekoälyn, joka tuottaa mielikuvituksellista propagandaa ja indoktrinaatiota sadoista omistamistaan trollitehtaistaan joka päivä. Totuudesta tulee vale ja valeesta totuus. Ääriajattelu , salaliittoteoriat, terroristiryhmät ja uskonnolliset fundamentalistit saisivat tästä todellisen lottovoiton ajatuksiaan edistämään.

Näitä dramaattisia esimerkkejä vaikutuksista on helppo keksiä lisää, kuten erilaisten ”trumppien” disinformaatiokampanjat, erilaiset huijausviestit, internet käyttäytymiseen vaikuttaminen, nopeasti reagoivat markkinointibotit, toiseksi henkilöksi tekeytyminen, väärät sometilit ja suoranaiset henkilövarkaudet. Johtavat poliitikot ja ns. median faktan tarkistajat joutuvat todella koville tarkistaessaan ettei viralliseen valtioiden tai yksityisten viestintään pääse mukaan tahallista ja haitallisesti suunnattua manipulointia. Uusilla tekoälyn muokkaamilla tehokkailla algoritmeilla voidaan vaikuttaa kriittisiin vähemmistöihin, yhteiskunnan kannalta kiusallisiin toisinajattelijoihin ja massavalvontaan. Opettajat ja päättäjät joutuvat tulevaisuudessa tilanteisiin, jossa heidän olisi jotenkin varmistettava vuodatetun datan totuus. Tässä ”totuuden jälkeisessä” ajassa totuushaasteet vain kasvavat. Toisaalta opettajat ja päättäjät tukevat varmasti sellaisia tekoälyjen ratkaisuja, jotka tukevat ja ovat avoimia, oikeudenmukaisia ja puolueettomia. Luottamus ja oikea valvontavastuu eri toimijoiden välille nousee ensiarvoisen tärkeäksi.

Tekoäly haastaa ihmisen jo nyt autonomisilla asejärjestelmillään. Millaiseen maailmaan me tulevaisuudessa joudumme, jos ihminen ei itse toimi enää itsenäisenä päättäjänä edes sodassa? Suosittelen kaikkia lukemaan huikean Paul Scharren viime vuonna julkaistun ”Army of none”- tietokirjan. Se on saanut erinomaista palautetta kaikilta ajattelevilta lukijoilta ympäri maailmaa. Missä viipyy lainsäädäntö tekoälyn etiikasta? Me kaikki demokratiat tarvitsisimme kaikki tätä, ennen kuin tämä on liian myöhäistä. Mutta yhtä varmasti tiedämme, että diktatuurit ja autoritaariset maat eivät näitä tekoälyn eettisiä koodeja tule noudattamaan. Meidän kaikkien on syytä tutustua siihen teknologiaan, johon reagoimme, sillä tekoälyä käytetään jo kaikkialla, missä käytetään, käsitellään ja analysoidaan suuria datamääriä. Kaikki muuttuu Eskoseni! Miehet menevät jo naimisiin puhuvan ja älykkään seksinuken kanssa yhä useammin. Oletko sinä jo valmis tekoälyn maailmaan? That`s the question.

Juhani Melanen

Joulurauhaa!

Kulunut vuosi on tuonut eteemme uutisia sodasta ja levottomuuksista. Maailmamme sairastaa niin Ukrainassa kuin muuallakin. Joulua valmistellessamme koemme kaipauksen rauhaan ja rakkauteen. Tarvitsemme läheisyyttä ja turvaa, jotta jaksaisimme kaiken epävarmuuden ja pahuuden keskellä.

Joulun sanomassakin on läsnä paljon huolta, jopa pelkoa. Maria tunsi huolta lapsen syntymän vuoksi. Vieraassa oloissa, eläinten suojassa hänen täytyi synnyttää esikoisensa kylmään maailmaan. Huolten keskelle tuli kuitenkin sanoma Jumalan rakkaudesta, joka on tarkoitettu kaikille ihmisille. Niinpä ensimmäisen joulun ihmiset saivat tuntea rauhaa ja suurta iloa.

Enkelit kuuluttivat rauhaa ihmisille, joita Jumala rakastaa. Ehkä tuo viesti ei poistanut kaikkia ongelmia. Mutta se antoi ja antaa lohtua. Myös huolten keskellä voi tuntea iloa ja rauhaa. Sitä rauhaa, jota Jumala antaa.

”Teille on syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra!” Jumala ei jätä meitä yksin kuormiemme ja kipujemme kanssa, sillä hän on antanut meille Pelastajan ja Vapahtajan Jeesus-lapsessa. Hän on tullut, että hän kantaisi meidän taakkamme, kipumme ja syntimme. Siksi hän, Jeesus, on Vapahtaja. Jospa jaksaisimme elää tämän varassa. Ja jospa niin saisimme tuntea Jumalan rauhaa ja rakkautta, että se heijastuisi ihmissuhteisiimme, koteihimme ja koko elämään. Näin voimme elää todeksi joulun rauhaa.

Siunattua Vapahtajan syntymäjuhlaa!

Heikki Pelkonen
kirkkoherra

Jeesus – Vapahtaja

Neljännen adventtisunnuntain evankeliumiteksti kertoo, kuinka unessa enkeli puhui Joosefille. Hän sanoi, että syntyvälle lapselle tulee antaa nimi Jeesus. Ja syynkin asiaan enkeli sanoi: ”… sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.”

Nimi kantaa sisällään paljon. Miksi jokin nimi on annettu lapselle? Jeesuksen kohdalla se kertoo lapsen olemuksesta ja tehtävästä. Hän tuli maailman Vapahtajaksi. Nimi Jeesus on kreikkalainen muoto arameankielisestä Jeshua-nimestä. Samasta nimestä on myös nimi Joosua lähtöisin. Nimi merkitsee Jumala pelastaa.

Koska Jumala pelastaa, siksi hän lähetti poikansa maailmaan. Siksi hänestä profeetat käyttävät myös nimeä Immanuel. Immanuel merkitsee ”Jumala on meidän kanssamme”. Jeesuksessa Jumala on ottanut ihmisen osan.

Kun kohta saamme viettää joulua, Jeesuksen syntymäjuhlaa, saamme muistaa sitä, kuinka Jumala ei jätä meitä, eikä hylkää meitä. Hän on tullut Jeesuksessa luoksemme ja niin hän yhä tekee. Saamme pyytää hänen läsnäolonsa siunausta ja rauhaa kaikkien huolten ja kuormien keskelle. Ja hän vastaa meille.

Heikki Pelkonen
kirkkoherra, Laune

Energiaratkaisuja tarvitaan nyt

Energia puhuttaa myös maailmalla. Vierailin tällä viikolla Yhdysvalloissa Washington DC:ssä ja Texasissa, joka on maailman 9. suurin talous ja jatkuvasti kasvava osavaltio. Suomi taas on hakenut Yhdysvalloissa aktiivisesti osavaltiokumppanuuksia, sillä osavaltioilla on merkittävää valtaa alueiden kasvun ohjaamisessa.

Texasista tuli matkalla uusi kumppaniosavaltio Suomelle. Nyt kuvernöörin kanssa solmittu kumppanuus helpottaa suomalaisten yritysten markkinoillepääsyä ja luo Suomen ja Texasin väliselle yhteistyölle strategiset raamit. Pian Suomeen saapuva LNG-terminaali tulee Texasista. Tämä helpottaa nyt teollisuutta, joka tarvitsee kaasua, kuten leipomot. Yhdysvaltojen kanssa solmittu
F-35 -ohjelma kasvattaa puolustuskykyämme, mutta nyt meidän pitää hyödyntää kaupan avaamat teollisuusyhteistyön mahdollisuudet. Puolustus ei ole tänä päivänä enää rautaa, vaan teknologia ja digiratkaisut ovat yhtä kovaa puolustusta. Viestini oli selvä: suomalaisilla yrityksillä on paljon tarjottavaa, samalla luomme tulevaisuudessa Suomeen tuhansia uusia työpaikkoja.

Suomi on ajautumassa sähkön hintakriisiin. Loppusyksyllä talven näkymiä sähkön hinnan osalta pidettiin vielä kohtuullisina, kun esimerkiksi Olkiluoto 3:n uskottiin olevan käynnissä vuoden loppuun mennessä. Tällä hetkellä Suomea ja Eurooppaa uhkaa korkeiden hintojen lisäksi sähköpula sekä kiertävät sähkökatkot. SDP on valmis ottamaan käyttöön kaikki mahdolliset keinot, joilla kotitaloudet ja yritykset selviävät kriisin yli. Vastaamme kriisiin ehdottamalla määräaikaista 20 s/kWh hintakattoa kotitalouksille.

Kotitalouksille on laadittava kuluvalle talvelle määräaikainen sähkön hintakatto, joka on alle 20 s/kWh. Hinta ylittäisi edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvon eikä siten oleellisesti heikentäisi kannustinta vähentää kulutusta. Mallia toteutetuista sähkön hintakatoista voidaan ottaa sen käyttöön ottaneista maista, esimerkiksi Norjasta, Saksasta, Rankasta tai Virosta.
Mahdollinen hintakaton sisältämä tuki voidaan tarvittaessa rahoittaa valmisteilla olevalla energia-alan ylisuuriin voittoihin puuttuvalla windfall verolla, jonka odotetut tuotot ovat 0,5–1,3 miljardia euroa.

Hintakriisi koskee myös yrityksiä. Valtion on kriisissä tuettava yrityksiä, jotka vähentävät sähkön kulutustaan. Tehopulan torjumiseksi on syytä kartoittaa sellaista kaupallista sähkön kulutusta, joka ei tällä hetkellä osallistu markkinaehtoiseen kulutusjoustoon (esim. säätösähkömarkkina). Näille toimijoille (esim. kasvihuoneet) voidaan rakentaa huutokauppa, jossa niiltä ostetaan markkinaehtoisesti kysyntäjoustoa eli yritykset saavat tukea siitä, että ne laittavat toimintonsa kiinni ainakin talven tai korkeimman kulutuksen ajaksi. Tämän myötä sähkön kokonaiskulutus ja hinta pienenisivät ja kyseiset toimijat eivät jää kriisioloissa tyhjän päälle. Samalla on huolehdittava työntekijöiden tehostetusta suojasta näissä tilanteissa.
Parlamentaarinen keskustelu on sovittu maanantaiksi.

Ville Skinnari

Syyllistyykö Lahden kaupunginhallitus EU-säännösten vastaiseen toimintaan tietoisesti?

Kysyin kolmelta tuntemaltani juristilta, syyllistyykö Lahden kaupunki tietoisesti lainvastaiseen toimintaan myöntäessään viime maanantaina 400 000 euron rahastosijoituksen KOKO Lahdelle. Kaikki vastasivat yksimielisesti, että syyllistyy, koska Hämeenlinnan hallinto-oikeus on todennut tämän jo aiemmassa päätöksessään EU:n kilpailulainsäädösten vastaiseksi toiminnaksi.

Miksi Lahti sitten toimii näin? Siksi, että Lahden kaupungin lakimiehet ja johto eivät tunne voimassaolevaa EU-lainsäädäntöä ja katsovat, että tapahtumayhtiöön tehtävä rahastosijoitus ei ole EU:n valtiotukijärjestelmän vastaista toimintaa. Kuitenkin EU:n valtiotukisäännöt kieltävät tuen antamisen vaikeuksissa olevalle yritykselle , jollainen KOKO Lahti on selvästi. Siksihän 400 000
euron tuki sille juuri myönnettiinkin. Erikoisinta asiassa on se, että Lahti kävelee Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen yli muina miehinä ja viis veisaa Suomen laista, yhtä vähän kuin EU:n lainsäädännöstä.

Koko Lahdelle ensi vuonna suunnittelun 4 miljoonan euron pääomittamisen taustalla vaikuttaa kuitenkin piilossa Lahti Events Oy ja sen velkojat. Velat ovat syntyneet Lahden KymiRing Oy:lle myönnetyistä 2 miljoonan euron ratamaksuista ja tapahtumayhtiö Dornan velkomisvaatimuksista. Tästä asiasta on tehty myös rikosilmoitus, jonka käsittely ja tutkintavaatimus on jatkunut huolestuttavan kauan poliisitutkinnassa valittajan kannalta?

Halutaanko KymiRing siis pitää yhä elossa, vaikka se on tuottanut Lahdelle ja sen veronmaksajille viidessä vuodessa jo yli 6 miljoonan euron tappiot? Muuhun johtopäätökseen on vaikea tulla, koska jatkuvaa KOKO Lahden kautta tapahtuvalla pääomittamisella halutaan myös antaa piilotukea tappiolliselle Lahti Eventsille, jos mahdolliset velkomisvaatimukset toteuttuisivatkin oikeudessa. Paras keino olisi tietysti pistää Lahti Events Oy konkurssiin, mutta tällöin rahansa menettäisivät
monet hyväuskoiset pienyrittäjät, jotka ovat sopimuksen mukaisesti työnsä jo tehneet.

Lahtelaisena veronmaksajana olen todella huolestunut siitä, kuinka heppoisin perusteluin lahtelaiset poliitikot ovat tätä piilotukea Lahti Eventsille ja KOKO Lahdelle vuodesta toiseen jakaneet, niin kaupunginvaltuustossa kuin hallituksessakin. Kukaan KymiRingiä tukenut lahtelainen poliitikko ei ole myöntänyt koskaan eikä missään tai ottanut vastuuta siitä, että vieraan kunnan sorakuoppaan heitetyt 6-8 miljoonan euroa olisivat olleet suuri strateginen virhe. Valtuustossa ja hallituksessa on toimittu juuri päinvastoin. Rahaa ja tukea on työnnetty aina vain lisää, kun KOKO Lahden toimitusjohtaja Emilia Mäki tai Lahden yrityskehitysjohtaja Veli-Pekka Ignatius ovat sitä vaatineet. Lahti Eventsin ja KOKO Lahden läpinäkyvyyttä ei ole tarvittu, koska kaikki salailu on kyetty tekemään osakeyhtiölainsäädäntöön vedoten.

Kun joku on uskaltanut arvostella tätä Lahti Eventsin ja KOKO Lahden täysin järjetöntä menoa, niin hänet on pyritty leimaamaan kiusaajaksi tai häntä on uhkailtu jopa rikosilmoituksella. Lahden Konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Jorma Ratia on täysin oikeutetusti ja perustellusti esittänyt näiden lisätukien poistamista Lahden kaupunginhallituksessa koska ne eivät hänestä juridisesti ole EU-lainsäädännön mukaisia. Äänestyksessä Ratian ehdotus hävisi 5-2. Tätä äänestystulosta kannatta tarkastella siksi, että Teille hyvät lahtelaiset selviäisi, millaista kieroa poliittista peliä teidän veromarkoillanne päättäjät pelaavat tuntematta lakia ja täysin omaa ja puolueensa etua tavoitellen. Kyseessähän eivät ole suinkaan näiden poliitikkojen omat rahat!

Kaikessa lahtelaisten poliitikkojen toimissa on jo nähtävissä eduskuntavaalien läheisyys. Laittoman, kriisiyhtiö KOKO Lahden 400 000 euron avustuksen puolesta äänestivät Hilden, Lampinen, Nieminen, Talja ja Kaikkonen. Tyhjää äänestivät Putula ja Ruhberg. Vain Ratia ja Aaltonen olivat vastaan. Erikoisinta on demarien toiminta ja ennen kaikkea ” Ekku” Niemisen toiminta. Nieminenhän on ollut tunnettu KymiRingin ja Lahti Eventsin arvostelija ja muutenkin järkeen ja lakiin luottava poliittinen toimija. Työntävätkö demarit siis itse kipua tuntematta lisää rahaa myös ensi vuonna 3,6 miljoonaa euroa KOKO Lahden KymiRingiin? Näinkö helposti ”Lahen” demareilta unohtui se perusopetukseen tarvittava miljoona?

Tärkein kysymys tulevaisuudessa kuitenkin on se, voivatko lahtelaiset kunnallispoliitikot jatkaa samalla tavalla edelleen ja tukea Lahden kannattamattomia tytäryhtiöiden toimintaa miljoonilla euroilla joka vuosi? Monet näistä yhtiöistä toimivat lisäksi markkinahäirikköinä täysin yksityisillä markkinoilla ja ovat joidenkin lahtelaispoliitikkojen omaisten ”suojatyöpaikkoja”. Tapahtumayrittäminen ei kuulu suinkaan Lahden ydintoimintaan millään muotoa!

Juhani Melanen

Juhlaa ja arkea

Lunta tulee ja joulu alkaa olla ovella. Sain hiihtokauden auki viime sunnuntaina Lahdessa. Ensilumen latu oli erinomaisessa kunnossa. Kohta saadaan lisää latua, hyvä niin, koska kysyntää riittää. Tähän viikkoon mahtuu paljon juhlaa ja arkea.

Viikko alkoi isäni Jouko Skinnarin muistorahaston avustustenjakotilaisuudella. Avustusta sai kuusi lahtelaista yhdistystä, minkä jokainen on hienolla työllään ansainnut. Joukkoon mahtui mielenterveys- ja nuorisopalveluiden tarjoajia sekä eri kulttuurialan tekijöitä. Muun muassa Painovoima ry vastaanotti avustuksen alueellisen kulttuurihyvinvointihankkeen esiselvitykseen ja käynnistämiseen. Kulttuuria ja taidetta hyvinvointiin – projekti on kulttuurin alueellinen kehittämishanke Päijät-Hämeessä vuosina 2023–2025. Isäni toive oli, että lahtelaista sosiaalialan ja kulttuurin kenttää ja yhdistyksiä tuetaan jaksamaan.

Maanantaina vierailin Lahden Kristillisessä oppilaitoksessa. Söimme maittavan itsenäisyyspäivän lounaan koulun ruokalassa, minkä jälkeen tapasin 8 ja 9-luokkalaisia oppilaita. Nuorilla oli monia hyviä kysymyksiä työstäni ministerinä ja kansanedustajana. Keskustelimme työni ohella myös Suomen ja nuorten tulevaisuudesta ja someturvallisuudesta.

Teerenpeli sai ansaitun palkinnon Päijät-Hämeen maakuntajuhlassa. Pyysinkien johdolla on syntynyt osaamista, jota viedään nyt jo eri puolille maailmaan. Eritysesti japanilaiset ovat ihastuneet lahtelaisiin tuotteisiin, myös lonkeroon. Eli Hartwallin lisäksi meiltä löytyy paljon osaamista panimokulttuurissa ja ruokapöytään. Lahdesta löytyy myös maajoukkuetason osaamista ruokakulttuurissa.

Lahden uudessa Gaudia lukiossa tapasin Suomen kokkimaajoukkueen, Culinary Team of Finland, joukkueen johtajan Katja Tuomaisen ja toiminnanjohtajan, lahtelaisen Jukka Turtan. Suomalainen puhdas ruoka ja tinkimätön ammattiylpeys on kokkimaajoukkueen vientivaltti, jota he haluavat viedä maailmalle. Heidän tehtävänään on myös viedä kouluihin positiivista sanomaa suomalaisesta ruuasta ja alan osaamisesta.

Itsenäisyyspäivänä puhuin Hämeenlinnassa maakunnallisessa lippujuhlassa. Illalla oli vuorossa Tasavallan Presidentin juhlavastaanotto. Arvokas tilaisuus järjestettiin nyt parin vuoden tauon jälkeen ja oli hienoa olla mukana.

Keskiviikkona Lahden markkinoilla puhutti erityisesti toimeentulo. Monessa kodissa on nyt vaikeuksia toimeentulon kanssa. Sähkön hinta, ruokakulut, lasten harrastamisen kustannukset. Näihin toimeentulon haasteisiin yritämme nyt vastata kaikin mahdollisin keinoin. Ensimmäinen joulukuuta oli historiallinen päivä maksuhäiriömerkinnöille; Suomen Asiakastiedon ylläpitämästä rekisteristä poistui lähes puolitoista miljoonaa merkintää. Merkintöjen poistumisen taustalla on uusi luottotietolaki, joka astui voimaan tämän kuun alussa. Lakimuutoksen myötä maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun maksu on suoritettu. Tähän asti merkintä on Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan pysynyt rekisterissä yleensä kahdesta kolmeen vuotta. Maksuhäiriömerkintöjen lyhentämisellä parannetaan taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden asemaa. Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon, vakuutuksen tai joissain tapauksissa jopa työpaikan saamista.

Ville Skinnari

Syntyykö Qatarin MM-kisoista aito moraalinen dilemma?

FIFA eli Kansainvälinen jalkapalloliitto on eräs maailman korruptuneimmista järjestöistä. Sen lukuisista luksuselämää viettävistä johtajista monet on tuomittu vankilaan tai saaneet sakkoja ja toimintakieltoja. Kirjoitin Omalähiösssä pari vuotta sitten, millaisiin rikoksiin FIFA:n puheenjohtaja Sepp Blatter ja monet muut johtoryhmän jäsenet olivat syyllistyneet. Ghanassa tehtiin tiliä ja 60 erotuomaria ja otteluvalvojaa sai kenkää, mutta mikään ei tunnu muuttuvan. Lahjuksia jakavat yksinvaltaiset diktatuurit samalla tavalla kuin ennenkin. Venäjä isännöi edellisiä kisoja ja toteuttaa nyt rikollista hyökkäyssotaa Ukrainassa, vaikka jo silloin Krim oli miehitetty. Kaikki sivistyneet suomalaiset tietävät, millainen ihmisoikeustilanne Qatarissa on ja miten siellä naisia, seksuaalivähemmistöjä ja siirtotyöläisiä riistetään ja syrjitään. Mutta se tärkein kysymys on edelleen auki. Onko kisojen saaminen poistanut näitä ongelmia millään lailla?

Vaikka Qatarin MM-kisoja on kritisoitu siitä lähtien, kun se ne korruption avulla 2010 onnistui hankkimaan, mitään oleellisesti ihmeellistä ei silti ole kisojen tiimoilta tapahtunut. Money talks! Öljy- ja maakaasujätti rakensi modernin ajan kisat orjia hyväksikäyttäen keskelle aavikkoa täysin järjettömät, tuhlailevat ja hiekkaan hukkuvat Potemkinin kulissit, jotka onneksi jälkipolvet tulevat muistamaan paitsi ympäristökatastrofina myös ne rakentaneiden kuolleiden orjien muistomerkkeinä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat huomanneet, että protestoinnit eivät juurikaan ole purreet ja ovat olleet jopa yllättävänkin laimeita. Euroopassa toki näkyi jalkapallokatsomoissa harvoja banderolleja, joissa MM- kisoja vastustettiin, mutta ne hiipuivat ennen kisojen avajaisia. Ihmisten valvonta kuuluu keskeisesti Qatarin keinoihin hiljentää kritiikkiä. Maa on muun muassa vakoillut Fifaa entisen CIA-upseerin avulla ja pakottaa nyt kisaturistit lataamaan puhelimiinsa kaksi epäilyttävää sovellutusta, joista mm. Ranskan tietosuojaviranomainen CNIL on varoittanut vain muutama päivä sitten.

Qatar on samanlainen tiedusteluvaltio kuin Kiinakin, koska kaikki yksipuoluejärjestelmät melkein poikkeuksetta ovat. Tärkeintä on vaientaa oppositio keinolla millä hyvänsä. Qatar on luonut täysin orwellilaisen valvontayhteiskunnan. Se on maksanut erilaisia faniryhmiä ilmaiseksi kisoihin ja vaatii niitä nyt tiedottamaan kisoista vain positiivisia asioita. Lisäksi maksettujen marionettien on raportoitava Qataria loukkaavista raporteista päivittäin. Jo tämä on osoitus valtiollisesta korruptiosta, jota käyttää vain täysin häikäilemätön diktatuuri Venäjän tyyliin. FIFA:lla olisi nyt oiva keino näyttää, että järjestö olisi kasvanut ulos entisistä käytännöistään, mutta onko aika viimein kypsä tähän.

Onneksi MM-kisoja ei enää myönnä FIFA:n johto, vaan sen päättävät kaikki 240 liittoon kuuluvaa jäsentä. FIFA:n paras keino osoittaa valtansa ja saavuttaa edes jonkinlaisia tuloksia ihmisoikeusasioissa näiden MM-kisojen jälkeen olisi perustaa kisoissa menehtyneille rakennustyöläisille jonkinlainen kompensaatiorahasto. Onneksi kisojen suurimmat sponsorit Adidas, Budweiser, Coca-cola ja McDonald´s ovat kannattaneet tätä ehdotusta. Mutta toteutuuko tämä kisojen jälkeen on hyvin epävarmaa. Kuitenkin Qatar on kaasujätti, jonka merkitys Euroopallekin kasvaa koko ajan, koska Venäjän kaasua ei tänne enää virtaa tulevaisuudessa samalla tavalla. Pieni pintakiiltokritiikki ei maata haittaa, sillä konservatiivinen muslimimaa tietää, että Eurooppa tarvitsee sitä enemmän kuin se Eurooppaa. Esimerkiksi Saksa allekirjoitti jo toukokuussa energiayhteistyösopimuksen Qatarin kanssa ja valmistaa maan satamiin sellaista infrastruktuuria, jolla nestemäistä maakaasua voidaan varastoida. Maan budjetti on joka vuosi 17 miljardia dollaria ylijäämäinen ja luku kasvaa myös tulevaisuudessa.

Vaikka useimmille kisoihin osallistuneille pelaajille on syntynyt moraalinen krapula Qatarin epäkohdista, heidän mahdollisuutensa tehdä nyt meneillään olevissa kisoissa on olematon. Onneksi rohkeitakin pelimiehiä riittää! Suomalaisesta Riku Riskistä tuli kolme vuotta sitten harvinainen vaikuttaja, kun hänen henkilökohtainen Qatar-boikottinsa vuoti julkisuuteen. Riski kieltäytyi maajoukkueleiristä Qatarissa ja oli hetken maailman tunnetuin jalkapalloilija. Riski kieltäytyi, koska hänestä kisojen eettiset arvot eivät olleet kohdallaan. Mistä heitä löytyy jalkapallomaailmasta lisää?

Juhani Melanen

Viimeinen uhri

Uskontotieteilijät ovat melko yksimielisiä siitä, että niin kauan kuin on ollut ihmisiä, on ollut uskontoja. Uskonnon harjoittamisella näyttää olleen yhteisöjen ja ihmislajin säilymisen kannalta suojeleva merkitys. Tietoisella ihmisolennolla on ollut aina myös tarve saada selittämättömille ilmiöille selitys. Ukkosen jyrinälle, sateettomalle kaudelle, onnettomuuksille tai hyvälle metsästysonnelle on ollut tarve löytää syy.

Usein selittämättömien tapahtumien taustalla on ajateltu olevan jokin henkiolento tai jumala. Ihmisellä on tarve tietää ja saada myös kokemus siitä, että asioihin voi vaikuttaa. Vihaiset jumalat on kannattanut lepyttää. Satoa, elämiä, aarteita jopa ihmisuhreja on kannettu alttareille, jotta jumalat olisivat suosiollisia ja antaisivat vastalahjansa. Myös juutalaiset uhrasivat. Jeesuksen vanhemmat toivat temppeliin vanhimman poikansa syntymän johdosta kaksi kyyhkystä uhriksi. Ylipapit teurastivat karitsan pääsiäisenä sovittaakseen kansan synnit.

Päivän vaihtoehtoisessa tekstissä Johannes kastajan ohi kävelee Jeesus. Johannes tokaisee seuraajilleen ”Katsokaa, Jumalan Karitsa” (Joh.1: 36). Jeesus oli Jumalan oma uhri. Jeesusta kutsutaan lunastajaksi sen vuoksi, että orja saatettiin ostaa eli lunastaa vapaaksi. Orjan hinta oli keskimäärin noin henkilöauton hinta. Jumala lunasti meidät syntymällä pojassaan itse tosi ihmiseksi ja uhraamalla itsensä ristillä. Näin sinun ja minun pelastamisen eli lunastuksen hinta on seimessä nukkuva Jeesus-lapsi.

Uhrikultin aika on ohi. Uhreja vaativa jumala on lepyttänyt itse itsensä. Meidän on hyväksyttävä se tosiasia, että emme voi uhrata tai tehdä mitään, edes vähän autella lepyttääksemme Jumalaa. Meidän kristittyjen ehkä suurin haaste on hyväksyä se, ettei jumalan tuomiota voi itse välttää. Jumala on kaikessa subjekti. Hän on kaiken itse tehnyt puolestamme. Katsokaa, Jumalan karitsa sinun ja minun syntien sovittaja, joulun lapsi nukkuu seimessä.


Janne Suomala

Hyvää 105-vuotispäivää Suomi!

Itsenäinen Suomi täyttää ensi viikolla 105 vuotta. Minulla päivän ohjelmaan sisältyy ensin juhlapuhe Kanta-Hämeen maakunnallisessa lipunnostotilaisuudessa Hämeenlinnassa, ja illalla osallistun Tasavallan presidentin juhlavastaanotolle. Koronavuosien jälkeen on erityisen arvokasta päästä juhlimaan itsenäisyyttä presidentinlinnaan.

Jos korona peruutti juhlat ja pysäytti koko maailman, on kulunut vuosi todistanut lisää historiallisia käänteitä. Päätös Natoon hakemisesta yhdessä Ruotsin kanssa muutti Suomen vuosikymmenien vanhaa ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa ja muutti suhdettamme itänaapuriin. Nyt yhteistyötä ja talouskasvua haetaan lännestä ja uusilta markkinoilta, kaukaakin. Myös yhteiskunnan huoltovarmuuden, kuten kriittisten raaka-aineiden saannin, kaupan sekä puolustuksen kannalta pohjoismaisten kumppanimaiden merkitys Suomelle on kasvanut.

Samalla emme ole unohtaneet omaa maanpuolustustamme.
Suomi on määrätietoisen kansainvälisen puolustusyhteistyön kautta sopinut lisäturvasta mahdollisten kriisien varalle, kehittänyt omaa iskukykyään ja modernisoinut varustelukykyään vastaamaan tämän päivän sodankäyntiin. Mutta kun mietimme veteraanejamme talvisodassa, tai nyt Ukrainassa sotaa urheasti taistelevia kansalaisia, korostuu silti yksi kansallinen ase ylitse muiden – maanpuolustustahto. Se on ollut ja on yhä puolustuksemme selkäranka, rohkeutta ja sitkeyttä valava voima, joka rakentuu yhteisöllisyyden ja merkityksellisyyden kokemuksen kautta.

Yhteiskunta, joka pitää kaikki mukana, on myös kriisinkestävämpi.

Yhdenvertaisuus on myös sitä, että kaikilla olisi mahdollisuus osallistua maanpuolustukseen joko armeijassa tai vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan kautta. Yhteiset kutsuntapäivät sekä nuorille naisille että miehille lisäisivät tasa-arvoa. Ne toimisivat myös hyvänä mahdollisuutena tarttua nuoren hyvinvointiin vaikuttaviin haasteisiin jo ennen palvelusta. Toisaalta vapaaehtoisen maanpuolustuskurssit tuovat perustaitoja, joita voi hyödyntää muulloinkin kuin sodan aikana. Suomalaisten kiinnostus vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan kasvoi merkittävästi Ukrainan sodan alettua ja on hyvä, että lisämäärärahojen saatiin kansallisen puolustuksen kehittämisen lisäksi myös tähän.

Kova turvallisuuskin on lopulta hauras, jos yhteiskuntaa koossapitävä liima pettää. Suomalaisen yhteiskunnan perusta luotiin toisen maailmansodan jälkeen lujaksi ja nyt kriisien keskellä nojaamme yhä samoihin elementteihin: tasa-arvoon, koulutukseen ja demokratiaan. Ne tarjoavat meille perustan ja turvaverkon muutosten pyörteissä. Siksi työ sivistyksen ja tasavertaisuuden puolesta myös vaikeina aikoina on äärimmäisen tärkeää valtakunnallisesti ja myös paikallisesti, kuten Lahdessakin on viime aikoina nähty.

Ville Skinnari

KOLUMNIT -arkisto

toukokuu 2024

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

heinäkuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011