Lahti näytti osaamistaan, Ukraina tarvitsee meitä

Täällä viikolla SDP:n puoluejohto kokoontui Lahteen kesäkokoukseen. Ministerit ja kansanedustajat vierailivat eri kohteissa. Lahden tori oli täynnä. Vierailin Lahden yliopistokampuksella. LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu esittelivät osaamistaan, samoin Fazer ja Kempower. Paljon syntyy nyt uutta ja noin pitääkin. Muistamme hyvin esimerkiksi sen, miten Scanian toimintojen lakkautus Lahdessa iski kovaa ja sattui. Vaikean tilanteen keskellä tehtiin juuri kuin pitääkin: katsoimme eteenpäin ja lähdimme hakemaan uusia ratkaisuja ja työpaikkoja. Valittamalla niitä ei synny, vaan uusia siltoja rakentamalla Suomessa ja kansainvälisesti.

Puhuin tällä viikolla myös Helsingissä suurlähettiläspäivillä. Tapahtuma on erittäin tärkeä koska tasavallan presidentin, pääministerin, ja meidän ministereiden puheita kuunnellaan tarkkaan. Käsittelin puheenvuorossani sitä toimintaympäristön muutosta, mikä Suomea ja meitä kaikki on nyt kohdannut. Maailmassa on nyt kriisejä enemmän kuin koskaan. Vapaa demokratia on ahtaalla, hinnat nousukiidossa ja uusia ratkaisuja tarvitaan, uudessa maailman tilanteessa. Putinin aloittama sota iskee nyt myös jokaisen kukkaroon, ja sen seuraukset on kestettävä ja ratkaisut löydettävä.

Meillä Suomessa ja Lahdessa moni asia on hyvin. Lähes samalla etäisyydellä, kun Utsjoki on Lahdesta, siviilit joutuvat tälläkin hetkellä kärsimään sodan jaloissa. Tämän viikon keskiviikkona vietettiin Ukrainassa maan itsenäisyyspäivää. 31 vuotta sitten Ukraina julistautui itsenäiseksi valtioksi. Nyt, ukrainalaiset joutuvat jo kuudetta kuukautta kamppailemaan vapaudestaan ja alueellisesta itsemääräämisoikeudestaan. Suomi on osoittanut tukensa Ukrainalle ja tämän tuen on jatkuttava. Suomi on tukenut Ukrainaa merkittävästi eri keinoin. Olemme valmistelleet ulkoministeriössä uutta pakettia, jossa mukana on myös akuutin humanitäärisen avun lisäksi asuntoja hädässä oleville perheille. Suunnittelin matkaa Kiovaan nyt alkusyksyyn, mutta se siirtyy todennäköisesti nyt myöhempään ajankohtaan.

Myös Lahdessa on tehty paljon ukrainalaisten pakolaisten kotiutumisen eteen ja iso kiitos kaikille, jotka olette olleet mukana. Inspis ry on hyvä esimerkki siitä, miten pieni yhdistys voi tehdä vaikuttavaa työtä pienillä resursseilla. Toisaalta, vaativan ja vastuullisen työn kuormittaminen näin suurilta osin vapaaehtoispohjalle ei ole kestävä ratkaisu ja siksi Lahden kaupungin tulee jatkossa luoda paremmat prosessit ja ratkaisut, koska varautuminen on viisasta aina tehdä etukäteen. Ei vasta sitten, kun tilanne on päällä.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
ARKISTO