Poikkeukselliset olot, poikkeuksellinen viikko

Kuluva viikko on ollut hyvin poikkeuksellinen. Niin poikkeuksellinen, että viikkoa voi täysin perustellusti kutsua historialliseksi. Tämä jää varmasti kaikkien meidän mieleen.

Koko viime viikonloppu paiskittiin kovasti töitä. Sama tahti on jatkunut koko viikon ja täysin syystä. Maanantaina hallitus päätti merkittävistä toimenpiteistä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien suomalaisten arkeen. Totesimme yhdessä presidentin kanssa poikkeusolot koronaviruksen takia.

Tiistaina hallitus käsitteli valmiuslain käyttöönottoasetuksen. Hallitus toimii ja haluaa varmistaa, että Suomi toimii. Keskiviikkoiltana eduskunta sitten päätti yksimielisesti ottaa käyttöön valmiuslaissa säädettyjä toimivaltuuksia viranomaisille, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan tehokkaammin torjua. Torstaina eduskunta käsittelee vielä soveltamisasetuksia. Ne kuvaavat sitä, millä tavalla valmiuslain mukaisia toimivaltuuksia käytetään.

Jokaisen toimenpiteen tärkein syy on ihmisten terveys ja turvallisuus. Ihmisten terveys menee nyt kaiken muun edelle. Erityisesti suojataan ikäihmisiä — vanhempiamme ja isovanhempiamme — ja erityisryhmiä. Siksi olemme päättäneet rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön. Keskiviikosta alkaen lähiopetus oppilaitoksissa kouluista korkeakouluihin keskeytettiin. Suositus on, että tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla vältetään. Suomi aloittaa valmistelun rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla. Suomen kansalaisille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen.

Tässä tilanteessa hallitus, yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, totesi, että normaaliolojen lainsäädäntö ei riitä väestön suojaamiseksi. Tällainen päätös tehdään vain silloin, kun perusteet ovat erittäin vahvat. Tässä tilanteessa perusteet ovat sitäkin vahvemmat, sillä kyse on ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta.

Päämäärämme on tartuntatautilain, muun lainsäädännön ja näiden valmiuslain kohtien käyttöönoton keinoin pyrkiä tasaamaan koronaviruksen aiheuttamaa tautihuippua, jotta terveydenhuollon kantokyky kestää epidemian aiheuttaman kuormituksen. Monissa maissa terveydenhuollon kapasiteetti on ollut kriittisesti kuormittunut, mutta tämä on Suomessa mahdollista välttää oikea-aikaisilla ja oikeassa suhteessa tehdyillä rajoittamistoimenpiteillä.

Meidän päätehtävämme on nyt suojata erityisesti taudin vakaville oireille alttiit riskiryhmät. Riskiryhmiin kuuluvat ennen kaikkea yli 70-vuotiaat ja 60-70-vuotiaat ihmiset, joilla on perussairauksia. Olemme halunneet painottaa sitä, kuinka tärkeää on noudattaa ohjeistuksia, jotta rajauksessa ja pysäyttämisessä onnistutaan. Käsienpesun ja kontaktien rajoittamisen tärkeyttä oman ja muiden ihmisten terveyden kannalta ei voi liikaa korostaa.

Lisäksi hallitus haluaa suojella yrityksiä ja suomalaisia työpaikkoja. Tällä hetkellä tulee paljon kysymyksiä ihmisiltä ja yrityksiltä. Tilanne huolestuttaa, mikä on täysin inhimillistä. Hallitus toimii jatkuvasti sen puolesta, että ihmiset ja yritykset saavat vastaukset kysymyksiinsä sekä tukea vaikeassa tilanteessa. Valtioneuvoston sivuilta saa ajantasaista tietoa tilanteesta.

Nämä toimenpiteet tehdään ihmisten suojelemiseksi ja yhteisen etumme vuoksi. Me suomalaiset selviämme tästäkin tilanteesta yhdessä.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pekka Räty: Aina kun tulen Lahteen, tuntuu kuin tulisin kotiin
Mika Kari, Kalle Aaltonen ja Minerva Kastehelmi Etelä-Lahden ääniharavat
Milla Bruneau: Jokainen kaupungissa vieraileva tapahtumakävijä on myös potentiaalinen tuleva lahtelainen
Vaalimainokset ovat kalliita ja ilkivalta aiheuttaa ehdokkaille ylimääräisiä kustannuksia
Johanna Ekman: Mielenterveyspalveluihin tulee päästä nopeammin ja matalammalla kynnyksellä
Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
ARKISTO