Poikkeukselliset olot, poikkeuksellinen viikko

Kuluva viikko on ollut hyvin poikkeuksellinen. Niin poikkeuksellinen, että viikkoa voi täysin perustellusti kutsua historialliseksi. Tämä jää varmasti kaikkien meidän mieleen.

Koko viime viikonloppu paiskittiin kovasti töitä. Sama tahti on jatkunut koko viikon ja täysin syystä. Maanantaina hallitus päätti merkittävistä toimenpiteistä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien suomalaisten arkeen. Totesimme yhdessä presidentin kanssa poikkeusolot koronaviruksen takia.

Tiistaina hallitus käsitteli valmiuslain käyttöönottoasetuksen. Hallitus toimii ja haluaa varmistaa, että Suomi toimii. Keskiviikkoiltana eduskunta sitten päätti yksimielisesti ottaa käyttöön valmiuslaissa säädettyjä toimivaltuuksia viranomaisille, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan tehokkaammin torjua. Torstaina eduskunta käsittelee vielä soveltamisasetuksia. Ne kuvaavat sitä, millä tavalla valmiuslain mukaisia toimivaltuuksia käytetään.

Jokaisen toimenpiteen tärkein syy on ihmisten terveys ja turvallisuus. Ihmisten terveys menee nyt kaiken muun edelle. Erityisesti suojataan ikäihmisiä — vanhempiamme ja isovanhempiamme — ja erityisryhmiä. Siksi olemme päättäneet rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön. Keskiviikosta alkaen lähiopetus oppilaitoksissa kouluista korkeakouluihin keskeytettiin. Suositus on, että tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla vältetään. Suomi aloittaa valmistelun rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla. Suomen kansalaisille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen.

Tässä tilanteessa hallitus, yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, totesi, että normaaliolojen lainsäädäntö ei riitä väestön suojaamiseksi. Tällainen päätös tehdään vain silloin, kun perusteet ovat erittäin vahvat. Tässä tilanteessa perusteet ovat sitäkin vahvemmat, sillä kyse on ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta.

Päämäärämme on tartuntatautilain, muun lainsäädännön ja näiden valmiuslain kohtien käyttöönoton keinoin pyrkiä tasaamaan koronaviruksen aiheuttamaa tautihuippua, jotta terveydenhuollon kantokyky kestää epidemian aiheuttaman kuormituksen. Monissa maissa terveydenhuollon kapasiteetti on ollut kriittisesti kuormittunut, mutta tämä on Suomessa mahdollista välttää oikea-aikaisilla ja oikeassa suhteessa tehdyillä rajoittamistoimenpiteillä.

Meidän päätehtävämme on nyt suojata erityisesti taudin vakaville oireille alttiit riskiryhmät. Riskiryhmiin kuuluvat ennen kaikkea yli 70-vuotiaat ja 60-70-vuotiaat ihmiset, joilla on perussairauksia. Olemme halunneet painottaa sitä, kuinka tärkeää on noudattaa ohjeistuksia, jotta rajauksessa ja pysäyttämisessä onnistutaan. Käsienpesun ja kontaktien rajoittamisen tärkeyttä oman ja muiden ihmisten terveyden kannalta ei voi liikaa korostaa.

Lisäksi hallitus haluaa suojella yrityksiä ja suomalaisia työpaikkoja. Tällä hetkellä tulee paljon kysymyksiä ihmisiltä ja yrityksiltä. Tilanne huolestuttaa, mikä on täysin inhimillistä. Hallitus toimii jatkuvasti sen puolesta, että ihmiset ja yritykset saavat vastaukset kysymyksiinsä sekä tukea vaikeassa tilanteessa. Valtioneuvoston sivuilta saa ajantasaista tietoa tilanteesta.

Nämä toimenpiteet tehdään ihmisten suojelemiseksi ja yhteisen etumme vuoksi. Me suomalaiset selviämme tästäkin tilanteesta yhdessä.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tasapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
ARKISTO