DuuniExpo näytti osaamista

Lahden LAB-ammattikorkeakoulun kampuksella pidettiin keskiviikkona opiskelijalähtöinen verkostoutumis- ja rekrytointitapahtuma DuuniExpo. Lahdessa on LAB:ssa ja LUT:ssa lähes 6000 opiskelijaa. Kaupungin kasvu lähtee juuri opiskelijoista: lisää tarvitaan ja töitä pitää meidän kaikkien tehdä että täällä viihdytään ja halutaan jäädä tekemään työtä ja asumaan.

Tapahtuma tarjoili opiskelijoille hienoja mahdollisuuksia verkostoitua yrityksien kanssa kasvotusten. Onnistuneesta tapahtumasta kertoo yli 4000 kävijää. DuuniExpo luo monelle ainutlaatuisen kohtaamisen tulevan työnantajan kanssa, tai vaikkapa kipinän uudelle urapolulle. Osallistuin ”Tulevaisuus ja osaaminen” -paneelikeskusteluun. Pohdimme minkälaisia osaajia Suomessa on sekä minkälaisia osaajia tarvitsemme viiden vuoden kuluttua. Suomi tarvitsee osaajia joka tasolta, oppisopimuskoulutuksen kautta valmistuvia tekijöitä ja työperäisen maahanmuuton kautta työmarkkinoille tulevia. Nyt englannin kieli nousee työelämässä ja opinnoissa. Se ei silti yksin riitä. Monipuolinen kielitaito on rikkaus ja se on pienen maan ja lahtelaisten kilpailuetu.

Keskiviikkona ohjelmassa oli myös yrittäjien vaalipaneeli: korostin Lahden hyvää osaamista ja onnistumisia investoinneissa vihreisiin ratkaisuihin ja elintarvikealan nousua. Me olimme yhtä mieltä siitä, että vihreä siirtymä tuo työtä ja vientiä Lahteen. Erot syntyivät, kuten aina, oikeudenmukaisuudessa.

2 prosentin kasvutavoite Suomelle on kova, mutta tehtävissä. Sitä ei tehdä vain leikkaamalla, vaan panostamalla oikeisiin asioihin, kuten koulutukseen ja kansainvälistymiseen.

Kokoomus ja Perussuomalaiset keskittyvät hyväosaisten verotuksen alentamiseen ja suurituloisten yrittäjien suojeluun. Me taas halumme, juuri niitä joilla on vaikeaa ei jätetä yksin. Jos sinimusta hallitus saa vallan keväällä on leikkauksia luvassa sosiaaliturvaan, opiskelijoille, eläkeläisille ja palkansaajien turvaan.

Maanantaina tapasimme lahtelaisia ministerikollega Krista Kiurun kanssa torilla. Yhä useampi nuori kärsii masennuksesta ja ahdistuneisuudesta. Jopa joka neljäs nuori kärsii mielenterveyden häiriöistä. Joka 10 nuori on mielenterveysongelmien kanssa erikoissairaanhoidon asiakas. Kasvavaan hoidon tarpeeseen ei kuitenkaan ole pystytty vastaamaan. Lahden tilanne on silti parempi kuin pääkaupunkiseudun, mutta se ei ole selitys. Kritisoin Hyvinvointiyhtymän henkilöstöpoliikkaa: ensin järjestetään YT – neuvottelut ja näytetään osaajille ovea, seuraavaksi kerrotaan että ei saada työvoimaa. Harjun Terveyden perustaminen jätti rannalle paljon muiden sote – alan toimijoiden osaamista. Todellinen monituottajamalli jäi piippuun ja pahasti. Tästä moni pienyrittäjä ja järjestö on katkera ja syystä. Miten nyt esimerkiksi ennaltaehkäisyä monipuolisesti kehitetään ja luodaan todellisia säästöjä?

Lyhytnäköistä johtamista, jota en itse olisi koskaan hyväksynyt. Lahdessa pitää nyt tehdä Sote-alan toimijoiden kunnianpalautus ja se työ täytyy tehdä myös itse. Kannustetaan nuoria opiskelemaan alalle, maksetaan työstä reilu palkka ja motivoidaan ihmisiä ja jaksamaan vaativassa työssä.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
ARKISTO