Suomi pitää huolta turvallisuudestaan

Hallitus julkisti tällä viikolla ulko- ja turvallisuuspoliittisen ajankohtaisselonteon. Ulkoministeriön johdolla valmisteltu ja eduskunnalle luovutettu selonteko kertoo Ukrainan kriisin aiheuttamista muutoksista Suomen turvallisuus- ja toimintaympäristössä ja niiden seurauksista Suomelle. Selonteossa käsitellään laajalti Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, mutta myös muuttuneen tilanteen taloudellisia vaikutuksia, huoltovarmuutta, varautumista sekä rajaturvallisuutta, kyberturvallisuutta ja hybridivaikuttamista.

Selonteko on poikkeuksellinen ja merkittävä viesti hallitukselta. Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on pitkäkestoisia vaikutuksia turvallisuusympäristöön Euroopassa ja Suomen lähialueilla. Suomen turvallisuustilanne on vakaa. Tapahtumat maailmalla asettavat meidät kuitenkin tilanteeseen, jossa turvallisuuttamme ja sitä parhaiten turvaavia valintoja on arvioitava uudelleen.

Avoimelle ja parlamentaariselle keskustelulle eduskunnassa ja rehelliselle riskien arvioinnille tulee antaa sen edellyttämä aika. Sotilaallista liittoutumista ja mahdollista Nato-jäsenyyttä koskevassa päätöksenteossa on kyse painoarvoltaan merkittävästä linjanvedosta, jota tarkastellaan nyt viipyilemättä, mutta huolellisesti.

Eduskunnalle annettu selonteko itsessään ei tarjoa johtopäätöksiä tai valmiita ratkaisuja, mutta se antaa hyvän pohjan jatkokeskustelulle ja sitä seuraavalle päätöksenteolle. Selontekoa tullaan käsittelemään eri valiokunnissa ulkoasiainvaliokunnan johdolla. Sen rinnalla toimii eduskunnan puhemiesten, puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien muodostama koordinaatioryhmä.

Suomi on pitänyt aina huolta keskusteluyhteydestä ja kumppanuuksista maailmalle. Niin tehdään nytkin. Valtionjohto on Ukrainan kriisin aikana käynyt jatkuvasti keskustelua kansainvälisten kumppaniemme kanssa. Suomi jatkaa tiivistä keskusteluyhteyttä niin Ruotsiin kuin Yhdysvaltoihin.

Suomi ja Ruotsin suhde on erityisen vahva. Meillä on yhteinen tavoite pitää huolta Itämeren alueen turvallisuudesta. Parasta olisi, jos Suomi ja Ruotsi pystyvät tekemään samanlaiset Nato-ratkaisut samanlaisessa aikataulussa. Suomi tekee kuitenkin päätöksensä itsenäisesti.

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa koskevia päätöksiä pyritään tekemään kevään aikana. Hallituksen viesti on, että puhutaan ennemmin viikoista kuin kuukausista. Pääministeripuolue SDP on tässä keskeisessä asemassa. SDP tulee muodostamaan Nato-kantansa ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa toukokuussa yhdessä SDP:n eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen kanssa. Kannanmuodostuksemme tapahtuu yhtäaikaa eduskunnan prosessin ja valtionjohdon päätöksenteon kanssa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO