Lahti, Suomi ja Islanti.

Keskiviikkona esittelimme SDP:n vaihtoehtobudjetin eduskunnassa. Valtiovarainministeri Orpo virkansa puolesta puolusti hallituksen linjaa. Me oppositiosta luonnollisesti omaamme. Esittelimme SDP:n tulevaisuusinvestoinnit budjetissa muun muassa koulutukseen, perhevapaauudistukseen, verotukseen ja eriarvoistumisen vähentämiseen. Siinä ei ole mitään uutta, että verotuksessa haluamme antaa enemmän vähempiosaisille ja ottaa rikkailta. Se on arvovalinta.
Istunnossa kiirehdin suoraan illan jalkapallo-otteluumme, joka oli minulle poikkeuksellinen. Pitkäaikainen eduskunnan jalkapallojoukkueen kapteeni Kari Uotila siirsi puoliajalla kapteenin nauhan minulle. Itse ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin Fortumin joukkuetta vastaan. Viidentoistaminuutin riittämättömästä lämmittelystä huolimatta peli meni topparina yllättäen hyvin eli ilman revähdyksiä, loukkaantumisia tai päästettyjä maaleja. Toukokuussa 2020 Parlamenttien 4-maan turnaus tullaan pelaamaan Lahdessa eli Saksa, Sveitsi ja Itävalta pääsevät näyttämään osaamistaan.

Jalkapallo on hyvä aasinsilta Islantiin. Pienen pieni saarivaltio on tehnyt jäätävää jälkeä. Islannissa onnistuttiin lisäämään lasten ja nuorten hyvinvointia sekä vähentämään heidän alkoholinkäyttöään. Islannissa päätettiin tukea vanhemmuutta, mahdollistaa perheille enemmän yhteistä aikaa sekä varmistaa, että jokainen lapsi ja nuori pääsevät ohjatun harrastustoiminnan pariin. Määrätietoisella ja tutkimukseen perustuvalla päätöksenteolla siellä on onnistuttu tekemään ihmeitä – lapset ja nuoret voivat paremmin, perheet viettävät enemmän aikaa yhdessä, kaikilla lapsilla ja nuorilla on harrastus ja heidän alkoholinkäyttönsä on matalinta koko Pohjolassa.

Suomi käyttää Pohjoismaista vähiten rahaa henkeä kohden sosiaali – ja terveyspalveluihin. Silti rahat eivät riitä, koska työttömyys on meillä paljon korkeampaa kuin muissa Pohjoismaissa. Suomi eikä Lahti kestä 2020-lukua näillä työttömyysluvuilla – oli SOTE – malli mikä tahansa – ellei työllisyys kohene.

Ennaltaehkäisevä työ on entistä tärkeämpää. Julkinen sektori ei voi vain katsoa sivusta, että järjestöt ja muut toimijat hoitavat asiaa, vaan sen on todella aktivoiduttava. Siksi SDP on esittänyt vaihtoehtobudjetissaan suomalaiseen Islannin malliin panostamista. Esitämme SDP:n vaihtoehtobudjetissa 50 miljoonaa euroa ”Suomen Islannin malli” kokeilualueelle. Lahti voisi olla yksi näistä kokeilualueista vahvuuksineen ja haasteineen.
Mukaan pitää saada päiväkodit, koulut, urheiluseurat, kulttuuritoimijat ja järjestöt sekä erityisesti perheet. Kaikki lähtee kotoa ja kodin hyvinvoinnista. Rahoituksen voisi kanavoida Lahden kaupungille, joka sitten koordinoisi toimintaa. Nyt kuntien raha ei tähän riitä. Siksi tarvitaan valtion osallistumista.

Kokeilussa junioriohjaajat voisivat olla ”päätoimisia” ja tukea kouluja ja vanhempia kerhotoiminnassa tai vaihtoehtoisesti rahoitus voidaan antaa varhaiskasvatukseen tai kouluille. Paras malli syntyy kokeilemalla. Seurat ja yhdistykset saisivat tukea kuljetusten järjestämiseen. Näin lasten ei tarvitse viettää pitkiä aikoja yksin kotona, eikä vanhempien tarvitse heti työpäivän päätteeksi kuskailla lapsia ympäri kyliä eri harrastuksiin. Haluamme varmistaa, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus oppia, kasvaa ja harrastaa turvallisessa ympäristössä ja mikä tärkeintä saada ystäviä. Eikä se jalkapallo – tai muu urheilu – tai kulttuurimenestyskään olisi huono asia. Jokaisessa lapsessa on lahjakkuutta, kun häntä vain autetaan se löytämään.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
Toiminnanjohtaja Jake Ropponen: Joukkuepeleissä kavereiden tuki kantaa myös vaikeiden elämänvaiheiden yli
Kirjastolla muistellaan launeelaisten lähihistoriaa
Mietteitä Lahden kaupungin talousarviosta
Etelä-Lahden koulussa kierrätetään kirjoja mahdollisimman paljon
Heikki Laine: Kisapuiston stadionin myötä pesäpallolla on mahdollisuus uuteen nousuun Lahdessa
Täyttävätkö Lahti Eventsin ja KymiRingin salailukytkennät rakenteellisen korruption kriteerit?
Lähikuvassa Sinfonia Lahden uusi vt.intendentti Maija Kylkilahti
Rehtori Karoliina Mäkelä: Monitoimitalo Aura on koko Renkomäen yhteisöllinen keskus
Kirjailija Timo Sandberg: Kostonkierteen ensi-ilta jännittää
Something rotten nosti Lahden heittämällä Suomen harvalukuiseen musikaalieliittiin
ARKISTO