Lahtelaiset Hollannissa, Ruotsissa vaalipäivä

Terveisiä Hollannista! Osallistuin maanantaina Rotterdamissa ilmastomuutoksen sopeutumisen ratkaisuja käsittelevään kokoukseen. Suomen osaaminen näkyy jo nyt eri puolilla maailmaa mm. Ilmatieteen laitoksen ja Vaisala Oy:n sään varoitusjärjestelmien toimituksina Afrikkaan, Aasiaan ja Karibian alueille.

Haagissa tapasin Hollannin energia- ja ilmastoministeri Rob Jetten uuden suurlähettiläämme Ilkka-Pekka Similän kanssa. Hollanti haluaa rakentaa ydinvoimaa ja suomalainen osaaminen kiinnostaa. Vetyratkaisuissa Hollanti on edelläkävijä, jonka kanssa voimme tehdä paljon yhdessä.

Tiistaina vierailin Eindhovenissa ja tapasimme Joonas Kolkan kanssa Hollannissa monen vuoden tauon jälkeen. Muutin Hollantiin vuonna 1995 ja melkein heti perässä tulivat Joonas ja muun muassa Sami Hyypiä Tilburgin Willem II joukkueeseen. Pelasin kauden 1995-1996 jääkiekkoa Dortrechtin joukkueessa ja opiskelin Amsterdamissa. Joonas asuu edelleen Hollannissa ja hänen ex seuransa PSV:n rooli on ollut keskeinen Eindhovenin alueen yhteisten tavoitteiden ja kasvun moottorina. Vierailimme Brainport Industries – kampuksella, jossa korkean teknologian yritysten, koulutuslaitosten ja julkisen sektorin yhteistyönä luotu ainutlaatuinen innovaatioita tuottava ekosysteemi. Mukana on 260 teknistieteellistä yritystä ja 12500 tutkijaa, innovaatioita ja insinöörejä, jotka yhdessä kehittävät tulevaisuuden teknologioita. Myös Lahdessa on kasvua ja yliopistotason tutkimusta, joten tässä on meille mallia ja yhteistyön mahdollisuuksia, vaikka kuinka.

Lahdessa oli keskiviikkona vilkas markkinapäivä. Tapasin paljon lahtelaisia ja huolia riitti monella, miten talven kustannuksista selvitään. Sähkön saatavuuden varmistaminen on kriittistä niin talouden ja huoltovarmuuden kuin kotitalouksien kannalta. Venäjän hyökkäyssota ja kaasutoimitusten väheneminen Eurooppaan on nostanut sähkön hintaa kaikissa EU:n jäsenmaissa. Tapahtumat maailmalla heijastuvat koko Eurooppaan, myös tänne Hollantiin ja Suomeen. Tarvitsemme omien kansallisten ratkaisujen lisäksi myös EU – tason ratkaisuja ja siksi tiivis yhteydenpito on nyt tärkeää kaikkiin EU – pääkaupunkeihin.

Hallitus on päättänyt uusista toimista sähkömarkkinoiden vakauttamiseksi. Valtio voi jatkossa esimerkiksi myöntää tiukoin ehdoin lainoja tai niiden takauksia kotimaisille sähköyhtiöille, joita muuten uhkaisi maksukyvyttömyys. Tämä on tärkeä asia myös kuntaomisteisille yhtiöille. Valtio ei tule jakamaan yhtiöille ilmaista rahaa, vaan kyse on lainoista tai takuista kriisitilanteessa. Nyt pitää etsiä niin isoja kuin pieniä ratkaisuja. Kaikilla tasoilla, myös paikallisesti. Jatkamme myös tiivistä yhteistyötä Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kanssa ratkaisujen löytämiseksi. Yhteistyö ja ratkaisut olivat esillä myös vieraillessani Umeåssa yhdessä ministerikollegani Anna Hallbergin kanssa.

Ruotsissa eletään nyt tiiviissä vaalitunnelmassa, kun kunnallis-, alue- ja valtiopäivävaalit pidetään tänä sunnuntaina. Vaaleista on tulossa todella tiukat. Matkustan sunnuntaina Tukholmaan seuraamaan vaali-iltaa ja tuloksia yhdessä Ruotsin Demareiden kanssa Sosiaalidemokraatit ovat ennakkokyselyiden mukaan tällä hetkellä kannatukseltaan Ruotsin suurin puolue (28,5%). Erityisesti istuva pääministeri Magdalena Andersson on suosittu. Ruotsin vaalituloksella on suuri merkitys myös Suomelle. Suomen ja Ruotsin yhteistyö tuo vakautta erityisesti nyt, kun Venäjän aloittama energiakiista koettelee Euroopan yhtenäisyyttä. Tarvitsemme nyt toisiamme enemmän kuin koskaan myös uusien työpaikkojen luomisessa.

Lauantaina kierrän Päijät-Hämeessä Heinolassa, Sysmässä ja Hartolassa. Eli vauhdikkaasti taas mennään kohti syksyä!

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
ARKISTO