Hyvää juhannusta!

Koko Suomi viettää viikonloppuna juhannusta. Juhannus on keskikesän ja valon juhla. Pääsen itse myös mökillä Päijänteelle perheen kanssa. Lämpöäkin pitäisi riittää. Sauna tekee suomalaisen juhannuksen. Juhannukseen kuuluu olennaisena osana myös yhdessäolo ja luonto, tietenkin säävarauksella kuten Suomessa aina.

Olin viime viikon pitkällä virkamatkalla Yhdysvalloissa New Yorkissa ja Washingtonissa. Tulos ja tunnelmat olivat hyvät. Saimme suomalaisten yritysten viestiä ja markkinamahdollisuuksia auki Yhdysvaltoihin ja yhteistyötä vireille myös toiseen suuntaan. Lahdessa tapasin maanantaina Salpauksen edustajia aiheena aina tärkeä ammatillinen koulutus. Työpaikoilla Lahdessa ja Päijät-Hämeessä tarvitaan nyt paljon eri alojen osaajia. Polku koulutuksesta työelämään täytyy sujua niin, että jokainen opiskelija saa mukaansa hyvät eväät jatkoa varten.

Talouden ja maailman muutosten keskellä tarvitaan aivan uudella tavalla panostuksia yhteiskunnan peruspalveluihin. Eduskunnan viikko sitten hyväksymässä ja hallituksen valmistelemassa julkisen talouden suunnitelmassa on lisämäärärahaa muun muassa hyvinvointialueiden toiminnan käynnistämiseen ja hoitotakuun toteuttamiseen. Nämä panostukset pitää saada nyt mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön uusilla hyvinvointialueilla. Jokaisella suomalainen on oikeus hyviin sotepalveluihin asuinpaikasta riippumatta. Myös Päijät-Hämeessä ja Lahdessa on kiinnitettävä huomiota siihen, että palvelupolut saadaan toimivaan niitä käytävien ihmisten kannalta oikein ja että henkilöstön asemasta pidetään huolta. Uuden hyvinvointialueen valtuustolla on iso vastuu. Nyt käsittelyssä olevassa strategialla on luotava perusta sille työlle, mitä tehdään seuraavina vuosina.

Korona, hintojen nousun aiheuttamat talousvaikeudet sekä työelämän ja opintojen kuormittavuus ovat lisänneet suomalaisten mielenterveysongelmia. Näiden ratkaisemiseksi on haettava kiireesti uusia ratkaisuja. Hallituksen nyt linjaamiin panostuksiin sisältyy rahaa myös työkyvyn tuen palveluihin sekä mielenterveyttä vahvistaviin toimiin. Näihin laitetaan yhteensä 15 miljoonaa euroa seuraavina vuosina. Etenkin opiskelijoiden jaksamiseen on kiinnitettävä huomiota. Hallituksen päättämä lisäys opiskelijoiden mielenterveyspalveluihin tulee tarpeeseen, mutta myös se pitää myös kohdistaa oikein. Matalan kynnyksen palveluiden avulla ja oppilaitoksiin jalkautuvassa mielenterveystyössä päästään lähelle tukea tarvitsevaa opiskelijaa itseään. Tällöin myös vaikutus on suurempi.

Politiikassa vedetään nyt loppukiriä ennen kesätaukoa. Vielä tällä viikolla eduskunnassa oli paljon asioita. Kohta päättäjätkin hiljentyvät kesälomille. Se on hyvä aika kerätä voimia

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
Etelä-Lahden alueella S2-opetuksen määrä vaihtelee paljon
Eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau: Panostaisin Lahden seudun edunvalvontaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti
Eduskuntavaaliehdokas Pia Tyyskä: ”Meidän tulee uudistuksissa panostaa ihmisten palveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja laadukkaaseen koulutukseen”
Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
ARKISTO