Energiaratkaisuja tarvitaan nyt

Energia puhuttaa myös maailmalla. Vierailin tällä viikolla Yhdysvalloissa Washington DC:ssä ja Texasissa, joka on maailman 9. suurin talous ja jatkuvasti kasvava osavaltio. Suomi taas on hakenut Yhdysvalloissa aktiivisesti osavaltiokumppanuuksia, sillä osavaltioilla on merkittävää valtaa alueiden kasvun ohjaamisessa.

Texasista tuli matkalla uusi kumppaniosavaltio Suomelle. Nyt kuvernöörin kanssa solmittu kumppanuus helpottaa suomalaisten yritysten markkinoillepääsyä ja luo Suomen ja Texasin väliselle yhteistyölle strategiset raamit. Pian Suomeen saapuva LNG-terminaali tulee Texasista. Tämä helpottaa nyt teollisuutta, joka tarvitsee kaasua, kuten leipomot. Yhdysvaltojen kanssa solmittu
F-35 -ohjelma kasvattaa puolustuskykyämme, mutta nyt meidän pitää hyödyntää kaupan avaamat teollisuusyhteistyön mahdollisuudet. Puolustus ei ole tänä päivänä enää rautaa, vaan teknologia ja digiratkaisut ovat yhtä kovaa puolustusta. Viestini oli selvä: suomalaisilla yrityksillä on paljon tarjottavaa, samalla luomme tulevaisuudessa Suomeen tuhansia uusia työpaikkoja.

Suomi on ajautumassa sähkön hintakriisiin. Loppusyksyllä talven näkymiä sähkön hinnan osalta pidettiin vielä kohtuullisina, kun esimerkiksi Olkiluoto 3:n uskottiin olevan käynnissä vuoden loppuun mennessä. Tällä hetkellä Suomea ja Eurooppaa uhkaa korkeiden hintojen lisäksi sähköpula sekä kiertävät sähkökatkot. SDP on valmis ottamaan käyttöön kaikki mahdolliset keinot, joilla kotitaloudet ja yritykset selviävät kriisin yli. Vastaamme kriisiin ehdottamalla määräaikaista 20 s/kWh hintakattoa kotitalouksille.

Kotitalouksille on laadittava kuluvalle talvelle määräaikainen sähkön hintakatto, joka on alle 20 s/kWh. Hinta ylittäisi edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvon eikä siten oleellisesti heikentäisi kannustinta vähentää kulutusta. Mallia toteutetuista sähkön hintakatoista voidaan ottaa sen käyttöön ottaneista maista, esimerkiksi Norjasta, Saksasta, Rankasta tai Virosta.
Mahdollinen hintakaton sisältämä tuki voidaan tarvittaessa rahoittaa valmisteilla olevalla energia-alan ylisuuriin voittoihin puuttuvalla windfall verolla, jonka odotetut tuotot ovat 0,5–1,3 miljardia euroa.

Hintakriisi koskee myös yrityksiä. Valtion on kriisissä tuettava yrityksiä, jotka vähentävät sähkön kulutustaan. Tehopulan torjumiseksi on syytä kartoittaa sellaista kaupallista sähkön kulutusta, joka ei tällä hetkellä osallistu markkinaehtoiseen kulutusjoustoon (esim. säätösähkömarkkina). Näille toimijoille (esim. kasvihuoneet) voidaan rakentaa huutokauppa, jossa niiltä ostetaan markkinaehtoisesti kysyntäjoustoa eli yritykset saavat tukea siitä, että ne laittavat toimintonsa kiinni ainakin talven tai korkeimman kulutuksen ajaksi. Tämän myötä sähkön kokonaiskulutus ja hinta pienenisivät ja kyseiset toimijat eivät jää kriisioloissa tyhjän päälle. Samalla on huolehdittava työntekijöiden tehostetusta suojasta näissä tilanteissa.
Parlamentaarinen keskustelu on sovittu maanantaiksi.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
ARKISTO