Tämän viikon suuri uutinen on Suomen NATO-jäsenyyden eteneminen. Suomi etenee nyt kohti maalia ja finaalia ennen Ruotsia. Ruotsi tulee perässä ja se on tärkeää.
Salpausselän Kisat onnistuivat hyvin. Itse kummastelin ääneen FIS:n puheenjohtajan Johan Eliashin kommenttia. Hänen mukaansa Salpauselän Kisat voisivat olla jatkossa joka toinen vuosi? Kommentti menee kokemattomuuden piikkiin, koska päinvastoin Suomen ja Pohjoismaiden maailmancup-kisoja tarvitaan enemmän kuin koskaan. Syynä on yksinkertaisesti lumivarmuus. Muut FIS:n edustajat olivat myös ihmeissään ruotsalaisen heitosta, mutta vakuuttivat että Lahti on jatkossakin isolla kisakalenterissa. Hyvä niin, koska tapahtumat me osaamme. Tehdään yhdessä seuraavat 100 vuotta ja entistä paremmin.
Kirjoitin viime viikolla urheilun ja kulttuurin merkitysestä meille kaikille. Pelicans näytti Kalpa:n kanssa, mitä urheilu parhaimmillaan on. Loistava sarja, parempi voitti ja nyt mennään kokonaan uudelle tasolle eli välieriin, missä kaikki on mahdollista.
Perjantaina ja lauantaina pelataan Lahdessa. Torstaina 6.4. Tampereelle. Ilves – Pelicans ottelussa tarvitaan kaikki tuki Lahdesta ja järjestän 50 hengelle matkaa kannustamaan Pelsut voittoon ja tästä tietoa tulee eri kanaviin.
Harrastusten hinnat aiheuttavat kodeissa ja arjessa ongelmia, kun rahat ovat jo valmiiksi tiukilla. Torstaina otin Helsingissä esille sen mistä olemme pitkään puhuneet. Monimutkainen ongelma tarvitsee yksinkertaisen ratkaisun. Se on kotitalousvähennys. Kotitalousvähennys on laajennettava harrastuksiin, urheiluun, liikuntaan ja kulttuuriin. Nyt tarvitaan konkretiaa. Ei riitä, että sanotaan juhlapuheissa, että kulttuuri ja liikunta kuuluvat kaikille. Tarvitaan konkreettisia ratkaisuja, mikäli haluamme, että harrastaminen ja kulttuuri lisääntyvät. Kotitalousvähennyksen laajentaminen koskemaan harrastuksia ja kulttuuria on yksinkertainen ja toimiva ratkaisu. Se toimii ja on ihmisille jo valmiiksi tuttu.
Meillä on ollut pitkään käytössä kotitalousvähennys, kun ostamme siivous-, lastenhoito- tai remonttipalveluita. Jopa tietokoneiden asentamisen kustannukset saa kotitalousvähennyksiin. Miksi liikunta- ja kulttuuriharrastukset eivät toimisi saman mekanismin mukaisesti? Olemassa oleva kotitalousvähennys on ulotettava myös harrastuksiin ja kulttuuriin.
Viime vuosien kestoaihe on ollut, kuinka laji- ja harrastusmaksut liikunnan ja kulttuurin eri muodoissa ovat muodostuneet monelle perheille kynnykseksi kustannusten nousun myötä. Mukaan pitää ottaa kaiken ikäisten liikuttaminen ja oikean ravinnon varmistaminen ja myös kulttuurin harrastaminen.
Ja kaikki eivät halua liikkua, vaan saavat energiaa musiikista, näyttelemisestä tai taiteesta – tämä on myös tasa-arvokysymys. Uudistus tukee ihmisiä kustannusten kanssa sekä kannustaa kulttuurin, taiteen ja liikunnan pariin.
Harrastusmaksujen lisäksi myös palkkaan voisi saada vähennysoikeuden, jos yksityishenkilö palkkaa suoraan ohjausta ja valmennusta varten henkilön.
Yksi finaali käydään sunnuntaina 2.4 ja silloinkin ratkaistaan paljon. Muistakaa äänestää! Nähdään Lahdessa – ja Tampereella!
Ville Skinnari