Suomi panostaa varautumiseen ja uudistumiseen

Lahti näkyi ja kuului tällä viikolla, kun kansainvälisen ilmastorahoituksen päätoimijoita saapui vieraaksi Lahti Adaptation Finance Ministerial -kokoukseen 3.-4. huhtikuuta. Oli ilo ja kunnia isännöidä tätä korkean tason kokousta, jossa oli paikalla yhteensä yli 60 kansainvälistä ministeri- ja pääjohtajatason osallistujaa. Tämän historiallisen ilmastokokouksen pitopaikaksi valittiin Lahti, sillä meidät tunnetaan maailmalla Euroopan ympäristöpääkaupunkina ja vihreän kasvun edelläkävijänä.

Kokouksen tavoitteena oli etsiä keinoja, joilla teollisuusmaat voivat täyttää kansainvälistä ilmastorahoitusta koskevat sitoumuksensa. Erityisesti sopeutumisrahoitukseen eli ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemiseen suunnatuille toimille tarve on kriittinen. Suomella on tässä työssä merkittävä rooli. Vihreän osaamisen ja ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemisessä on merkittävää vienti- ja kansainvälistymispotentiaalia myös Päijät-Hämeelle ja Lahdelle.

Lahtelaisyritykset näyttävät Suomelle ja maailmalle esimerkkiä fiksuista ilmastoratkaisuista ja siitä, miten yksityisen ja julkisen sektorin välillä pystytään tekemään tuloksellista paikallista yhteistyötä. Lahti näytti parastaan, kun kutsuvieraat pääsivät koolle Ravintola Voitossa Lahden Stadionin hyppyrimäkien komeissa maisemissa sekä vaikuttavalla Sibeliustalolla. Hyvät puitteet varmistivat sen, että myös kokouksen lopputulos oli onnistunut. Lahden ilmastokokouksessa linjattiin esimerkiksi yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyön tiivistämisestä ja yli 30 miljardin dollarin ilmastorahoituspotin käyttämisen jatkoaskelista.

Hallitus kokoontui viime tiistaina kehysriiheen Säätytalolle päättämään valtion julkisen talouden suunnitelmasta eli rahan käytöstä vuosille 2023-2026. Kehysriihessä sovitut toimet vahvistavat Suomen turvallisuutta, luovat näkymää tulevaisuuteen ja rakentavat kestävää kasvua. Valtion tutkimus- ja kehityspanosten kokonaisuutta korotetaan ensi vuonna 350 miljoonalla eurolla ja myös uusi verokannustin otetaan käyttöön. Ammatillisen koulutuksen rahoituspohjaa vahvistetaan 50 miljoonalla eurolla. Riihipäätöksillä vastataan myös Suomen ja Euroopan muuttuneeseen turvallisuusympäristöön. Maanpuolustukseen ja Suomen turvallisuuteen panostetaan isosti. Puolustusvoimille myönnetään vuotuinen 130-200 miljoonan euron korotus ja puolustusmateriaalihankintoihin yhteensä noin 1,5 miljardin euron lisäys.

Loppuviikosta pöydälle tuli vielä lisää Suomen turvallisuutta vahvistavia päätöksiä. Varautumisen ministerityöryhmä päätti perjantaina yhteensä 700 miljoonan euron paketista Suomen energiaomavaraisuuden ja huoltovarmuuden vahvistamiseksi. Fossiilivapaaseen energiaan investoidaan 350 miljoonaa euroa lisärahaa, liikenteeseen 90 miljoonaa euroa ja asuinrakennusten ja kuntien energiaremontteihin 180 miljoonaa. Hallitus päätti myös toimista polttoaineiden hintojen alentamiseksi pumpuilla. Jakeluvelvoitetta alennetaan 7,5 prosenttia vuonna 2022 ja toiset 7,5 prosenttia ensi vuonna. Hinnat laskevat pumpuilla noin 12 senttiä litralta, jos muutos menee suoraan kuluttajahintoihin. Nyt tehdyillä päätöksillä tuodaan helpotusta kaikille tankkaajille, niin kuljetusalalle ja muulle elinkeinoelämälle kuin tavallisille kansalaisille.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Muusikko Kaarle Viikate: Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät asiansa, mutta minä olen ehdottomasti kesäihminen
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen: Lahtelaiset selvästi positiivisempia ja rennompia kesällä
Marja-Leena Vierumäki: Lauluilta Salinkalliolla -tapahtumassa virittäydyttiin juhannus- ja kesälomafiiliksiin
Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
ARKISTO