Lahti näkyi ja kuului tällä viikolla, kun kansainvälisen ilmastorahoituksen päätoimijoita saapui vieraaksi Lahti Adaptation Finance Ministerial -kokoukseen 3.-4. huhtikuuta. Oli ilo ja kunnia isännöidä tätä korkean tason kokousta, jossa oli paikalla yhteensä yli 60 kansainvälistä ministeri- ja pääjohtajatason osallistujaa. Tämän historiallisen ilmastokokouksen pitopaikaksi valittiin Lahti, sillä meidät tunnetaan maailmalla Euroopan ympäristöpääkaupunkina ja vihreän kasvun edelläkävijänä.
Kokouksen tavoitteena oli etsiä keinoja, joilla teollisuusmaat voivat täyttää kansainvälistä ilmastorahoitusta koskevat sitoumuksensa. Erityisesti sopeutumisrahoitukseen eli ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemiseen suunnatuille toimille tarve on kriittinen. Suomella on tässä työssä merkittävä rooli. Vihreän osaamisen ja ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemisessä on merkittävää vienti- ja kansainvälistymispotentiaalia myös Päijät-Hämeelle ja Lahdelle.
Lahtelaisyritykset näyttävät Suomelle ja maailmalle esimerkkiä fiksuista ilmastoratkaisuista ja siitä, miten yksityisen ja julkisen sektorin välillä pystytään tekemään tuloksellista paikallista yhteistyötä. Lahti näytti parastaan, kun kutsuvieraat pääsivät koolle Ravintola Voitossa Lahden Stadionin hyppyrimäkien komeissa maisemissa sekä vaikuttavalla Sibeliustalolla. Hyvät puitteet varmistivat sen, että myös kokouksen lopputulos oli onnistunut. Lahden ilmastokokouksessa linjattiin esimerkiksi yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyön tiivistämisestä ja yli 30 miljardin dollarin ilmastorahoituspotin käyttämisen jatkoaskelista.
Hallitus kokoontui viime tiistaina kehysriiheen Säätytalolle päättämään valtion julkisen talouden suunnitelmasta eli rahan käytöstä vuosille 2023-2026. Kehysriihessä sovitut toimet vahvistavat Suomen turvallisuutta, luovat näkymää tulevaisuuteen ja rakentavat kestävää kasvua. Valtion tutkimus- ja kehityspanosten kokonaisuutta korotetaan ensi vuonna 350 miljoonalla eurolla ja myös uusi verokannustin otetaan käyttöön. Ammatillisen koulutuksen rahoituspohjaa vahvistetaan 50 miljoonalla eurolla. Riihipäätöksillä vastataan myös Suomen ja Euroopan muuttuneeseen turvallisuusympäristöön. Maanpuolustukseen ja Suomen turvallisuuteen panostetaan isosti. Puolustusvoimille myönnetään vuotuinen 130-200 miljoonan euron korotus ja puolustusmateriaalihankintoihin yhteensä noin 1,5 miljardin euron lisäys.
Loppuviikosta pöydälle tuli vielä lisää Suomen turvallisuutta vahvistavia päätöksiä. Varautumisen ministerityöryhmä päätti perjantaina yhteensä 700 miljoonan euron paketista Suomen energiaomavaraisuuden ja huoltovarmuuden vahvistamiseksi. Fossiilivapaaseen energiaan investoidaan 350 miljoonaa euroa lisärahaa, liikenteeseen 90 miljoonaa euroa ja asuinrakennusten ja kuntien energiaremontteihin 180 miljoonaa. Hallitus päätti myös toimista polttoaineiden hintojen alentamiseksi pumpuilla. Jakeluvelvoitetta alennetaan 7,5 prosenttia vuonna 2022 ja toiset 7,5 prosenttia ensi vuonna. Hinnat laskevat pumpuilla noin 12 senttiä litralta, jos muutos menee suoraan kuluttajahintoihin. Nyt tehdyillä päätöksillä tuodaan helpotusta kaikille tankkaajille, niin kuljetusalalle ja muulle elinkeinoelämälle kuin tavallisille kansalaisille.
Ville Skinnari