Valtuustoa ja vappua!

Vierailin alkuviikosta maanantaina Hämeen huippuluokan kasvuyrityksissä, Janakkalassa Tervakosken paperitehtailla ja Lahdessa Peikko Groupilla.

Maanantaina kokoontui myös Lahden kaupunginvaltuusto. Omassa puheenvuorossani korostin fiksun ja pitkäjänteisen omistamisen merkitystä: työterveys Wellamon myynti ei ole sellainen päätös. Lahden kaupungin olisi ryhdikkäästi pitänyt pitää kiinni meidän omasta yhtiöstä ja sen osaamisesta. Koko prosessi oli taas sarjassamme käsikirjoitettu näytelmä, jossa yhtiö saatiin näyttämään huonommalta mitä se tosiasiassa on. Valtuusto näki SDP :n muutosesityksen toisin ja hävisimme äänestyksen 31-28.

Tervakoski Oy on kansainvälisen tason esimerkki yhtiöstä, joka on tehnyt vaadittavat panostukset yritystoiminnan kasvuun ja kehittämiseen ja samalla uskaltanut luottaa omaan osaamiseensa. Tervakosken tehdas on vahvasti vientivetoinen ja omalla alallaan aivan maailman kärkeä. Tervakoskella tuotetaan erilaisia elintarvike- ja erikoispapereita, josta valtaosa lähtee vientituotteena maailmalle. Väkevät kasvu- ja vientiluvut lupaavat hyvää tehtaan työllistämisvaikutuksille myös tulevaisuudessa.

Kansainvälisen kasvun ja kehityksen harjalla on myös lahtelainen Peikko Group. Peikko on maailmanluokan edelläkävijä betonirakentamisen liitosteknologiassa ja tuulivoimaperustuksissa. Peikko on vahvasti kansainvälinen ja vie sekä valmistaa tuotteitaan ympäri maailmaa. Tässä myös kehittyvä infra ja uusiutuva energia toimivat kysynnän ykkösvetureina niin Suomessa kuin maailmalla. Hämeen ja Lahden osaaminen näkyy vahvasti tekemisessä ja liiketoiminnan kasvussa. Peikko työllistää ja tuo tuloja Lahden seudulle. Lahden kaupungin ja koulutustoimijoiden pitää varmistaa osaavan työvoiman saanti kasvuyritysten tarpeisiin myös jatkossa.

Tällä viikolla vietettiin kansallista veteraanipäivää. Menneet, nykyiset ja tulevat sukupolvet ovat paljon velkaa Suomea niin rintamalla kuin kotirintamalla puolustaneille. Ennen pitkää sotasukupolvi tulee kuitenkin poistumaan keskuudestamme. Heidän työnsä ja uhraustensa muistojen ei saa antaa himmetä suomalaisessa yhteiskunnassa. Veteraaniperinteestä on huolehdittava ja sitä on vaalittava keskeisenä osana suomalaista yhteiskuntaa nyt ja tulevaisuudessa. Valtioneuvosto on asettanut eduskuntaryhmien yhteisestä pyynnöstä veteraaniperinnetyön tulevaisuuden järjestämistä selvittävän työryhmän. Tämä on tärkeä askel siinä, että sotasukupolven muisto osana Suomen kulttuuriperintöä ja kansallista identiteettiä säilyy myös jatkossa.

Ensi sunnuntaina juhlistetaan vappua. Oman vappupuheeni pidän tämä vuonna Mikkelissä. Vapulla on pitkät perinteet työväen juhlana, mutta se on samalla myös opiskelijoiden ja koko kansan yhteinen juhla keväälle ja uudelle valolle. Vappuna voi myös pysähtyä pohtimaan suomalaisen yhteiskunnan menestystekijöillä, kuten osaamista, työtä ja yhteistä luottamusta. Näitä kaikkia koetellaan ja tarvitaan nyt aivan uudella tavalla epävarmassa maailmantilanteessa, mutta myös Suomessa. Suomi on noussut itsenäisyyden aikana vaatimattomista oloista yhdeksi maailman menestyneimpiä maita. Vapun ilosanomaan kytkeytyy viesti siitä, että tästä mittaamattoman arvokkaasta perinnöstä on huolehdittava myös jatkossa – yhdessä ja toinen toistamme aidosti tukien. Vapun jälkeen on ohjelmassa muuten ainutlaatuinen jalkapallo-ottelu Lahdessa: Suomen Cupissa kohtaavat FC Lahti ja Reipas. Menestystä molemmille ja Iloista vappua kaikille!

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tasapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
ARKISTO