Kevättä ja iloa, mutta samalla huolta tulevaisuudesta

Koulujen kesäloma alkaa ja saamme juhlia uusia ylioppilaita ja muita valmistuneita. On juhlan aika. Moni nuori saa kesätöitä, mikä on aina hieno asia. Lahti näyttää kesällä parastaan. Ensimmäinen työpaikka on ehkä se tärkein, koska sitten on aina helpompi päästä eteenpäin. Lauantaina meidänkin perheessä juhlitaan kesäloman alkua.

Torstaina kävelin aikaisin aamulla Hakaniemen rantaa kohti SDP:n puoluetoimistoa Helsingissä. Moni asia muuttuu Suomessa, jos ja todennäköisesti kun hallitus vaihtuu. Miten käy opiskelijoiden, työttömien ja jo nyt muutenkin ahdingossa olevien, jos hallitus toteuttaa lupaamansa leikkaukset?

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että tuleva hallitus saattaa poistaa oikeuden vähentää ammattiliittojen jäsenmaksut verotuksessa. Veronkiristys kohdistuisi ammattiliittoihin kuuluviin palkansaajiin. Työnantajien verovähennysoikeuteen se ei puuttuisi. Valtiovarainministeriön vero-osaston arvion muukaan muutos kasvattaisi vuotuisia verotuottoja 220 miljoonaa euroa.

Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola on laskenut tästä muutamia esimerkkejä. Jos lastenhoitaja tienaa 2400 euroa kuukaudessa, hän maksaa ay-jäsenmaksua noin 290 euroa vuodessa. Tähän asti summasta on saanut takaisin yli sata euroa, koska jäsenmaksun on saanut vähentää verotuksessa. Mikäli tuleva hallitus poistaa verovähennysoikeuden, hoitaja menettää tuon sata euroa. Paremmin tienaava koneasentaja menettäisi noin 150 euroa ja lääkäri noin 250 euroa. Summat vaihtelevat satasen tai pari vuodessa. Näitä summia ei tule pitää vähäisinä. Suomalaisten ostovoima ja toimeentulo on heikentynyt merkittävästi viime vuosina ja tämä vaikuttaisi siihen entisestään. Verovähennysoikeuden poisto vastaisi käytännössä veroprosentin kiristymistä 0,2-0,6 prosenttiyksikköä. Mikäli tämä uudistus tapahtuu, täytyy kysyä, kenen puolella hallitus on? Ei ainakaan suomalaisen palkansaajan.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen palkkaneuvotteluissa ei saatu sopua ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ilmoitti lakkojen alkavan keskiviikkona. Lakoilla pyritään vauhdittamaan kesken olevia yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen (SOSTES) palkkaneuvotteluita. (Työntekijäosapuoli vaatii alalle yli 13 prosentin palkankorotuksia kahden vuoden ajalle.) Lakko koskee useita Varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun yksiköitä. Myös vanhusten ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä lakkoiltiin alkuviikosta.

Reilu työelämä ja palkka on työntekijän oikeus ja siitä on pidettävä kiinni. Varhaiskasvatus, lastensuojelutyö ja vanhustenhoito ovat työpaikkoina tärkeimpiä. Nämä ihmiset huolehtivat meidän lapsistamme, vanhemmistamme, minusta ja sinusta. Olemme jokainen jossain kohtaa elämää näiden alojen asiakas. On aika näyttää ja antaa heille kuuluva arvostus.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
ARKISTO