Helteinen toukokuu tarkoittaa toivottavasti pitkää ja kuumaa kesää. Mahtavaa, kun uimavedet lämpenee ja kesä on täällä. Lapset odottavat jo kuumeisesti kesäloman alkua. Isänä odotan myös kevään todistuksia, koska paljon on yläasteikäiset pojat numeroitaan luvanneet parantaa.
Vaikka säät viilenisivät, niin eduskunnan kesästä on tulossa joka tapauksessa kuuma. Sitä se on jo nyt. Perustuslakiavaliokunnassa teemme pitkää päivää saadaksemme lausunnon valinnanvapauslainsäädännöstä eteenpäin mietintövaliokunnalle eli sosiaali – ja terveysvaliokunnalle. Aika näyttää, koska olemme valmiita viemään suurta maakunta – ja SOTE kokonaisuutta äänestykseen saakka istuntosaliin. Juhannuksena olemme viisaampia.
Omassa työssäni sosiaali – ja terveysasiat ovat keskiössä eduskunnan lisäksi myös Lahdessa. Hyvinvointiyhtymän haastellinen taloustilanne edellyttää nyt tiivistä yhteistyötä omistajakuntien kanssa todellisten ratkaisujen löytämiseksi erityisesti vuoden 2019 rahoitukselle. Kotihoitoon, lasten ja nuorten hyvinvointiin sekä perusterveydenhuoltoon pitää löytää parannusta – samaan aikaan tulee toimintoja tehostaa usealla miljoonalla. Yhtälö on erittäin vaikea, mutta edelleen mahdollinen.
Viime viikkoina on puhuttu paljon eläkeköyhyydestä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti, että pieniä takuu- ja kansaneläkkeitä tulisi pitkällä aikavälillä nostaa sadalla eurolla. SDP:llä oli jo vuoden 2018 vaihtoehtobudjetissa esitys, että pieniä eläkkeitä nostetaan 30 eurolla. Se olisi ollut ensimmäinen askel oikeaan suuntaan. Valitettavasti hallitus ei ole ollut valmis edistämään asiaa. Suomessa on noin 180 000 eläkeläistä, joilla on todella pieni alle 1200 euron kuukausieläke. THL:n uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin joka kymmenes pienituloinen eläkeläinen jättää käymättä lääkärissä rahapulan takia. Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa kenenkään ei pitäisi joutua valitsemaan ruuan ja lääkkeiden välillä – nyt näin kuitenkin on. Siksi tilanteeseen on puututtava mahdollisimman pian.
THL:n tutkimus osoittaa myös, että pienituloisten eläkeläisten tuloista jopa 40 prosenttia menee sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin, lääkemaksuihin ja matkojen omavastuuosuuksiin. Silloin ei jää paljoa rahaa asumiseen ja ruokaan, harrastuksista puhumattakaan. Korkeat asiakasmaksut ovat monelle syy olla menemättä lääkäriin.
Samaan aikaan tiedämme, että liikunnan tukeminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Valtioneuvoston uuden selvityksen mukaan vanhustenhoidosta voitaisiin säästää jopa 150 miljoonaa euroa vuositasolla, jos ihmiset liikkuisivat enemmän. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen merkitystä ei tule aliarvioida sote-uudistuksessa, sillä on nähtävissä, että ennaltaehkäisevä työ maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.
Pitkä ja kuuma kesä toivottavasti saa meidät kaikki toivottavasti liikkumaan – jokainen omalla tavalla ja omalla tasolla.
Ville Skinnari