Hikeä ja kyyneleitä

Viime aikojen päivät ja välillä yötkin on saatu seurata tiiviisti Tokion olympialaisia ja urheilua maailman huipulta. Japanin kisat ovat kaikin tavoin poikkeukselliset ja keskustelua on riittänyt puolesta ja vastaan. Japanissa asuneena olen saanut olla paljon yhteydessä myös paikallisiin. Tiukat rajoitukset myös ärsyttävät japanilaisia, joista osa pitää niitä ylimitoitettuina. Japanissa on tulossa parlamenttivaalit syksyllä ja siksi tunnelma on kaikin tavoin jännittynyt. Kukaan ei halua, että kisat muistettaisiin vain koronasta, puhumattakaan valtavasta kisojen aiheuttamasta epidemiasta.

Suomalaiset urheilijat ovat taistelleet hienosti. Mitalimenestyminen uinnissa ja nyrkkeilyssä saa toivottavasti vielä jatkoa. Lahtelaisena jännitin erityisesti painija Arvi Savolaisen puolesta. Savolainen kävi matolla todella kovan kamppailun ja antoi kaikkensa. Pelkkä pronssiotteluun pääsy on jo kova saavutus. Lahdessa tehdään upeaa työtä junioreista saakka urheilussa ja erityisesti kamppailulajeissa. Takana on valtava määrä työtä ja hikipisaroita. Televisioruudusta on nähty myös kyyneleitä ja sekin kuuluu asiaan. Se valtava työmäärä, minkä urheilijat tekevät unelmiensa eteen, purkautuu. Pelkästään Tokion kosteus ja kuumuus tekevät työstä äärimmäisen haastavaa.

Olympialiike yhdistää ihmisiä ainutlaatuisella tavalla. Se on myös rauhanliike, jonka tavoitteisiin lukeutuu muun muassa reilun pelin, kansojen välisen yhteisymmärryksen ja nuorten urheiluharrastuksen edistäminen. Samalla olympialaiset ovat historiansa aikana olleet myös ikävien ja erittäin traagistenkin tapahtumien näyttämö. Hien ja kyynelten lisäksi on vuodatettu myös verta. Kansainvälisen politiikan keskiöön Tokion kisat nousivat tällä kertaa Valko-Venäjän urheilijoihinsa kohdistaman painostuksen myötä.

On tärkeää, että niin Kansainvälinen olympiakomitea kuin osallistujamaat puolustavat nyt yhdessä ihmisoikeuksia ja mielipiteenvapautta. Urheilulla on iso potentiaali maailmaa kehittävä voimana, eikä pelisääntöjen rikkojien pidä antaa tahrata yhteistyön tuloksia. Siksi kansainvälisen sääntöpohjaisen maailman pelisääntöjen kehittäminen ja niiden noudattaminen ovat Suomen ulkopolitiikankin ydintä. Se työ ei kovin usein näy televisiossa eikä lue lehdessä, mutta sitä työtä teemme meidän kaikissa 91 suurlähetystössä eri puolilla maailmaa.

Myös kotimaan urheilussa on nähty kovaa menoa. FC Lahti on pelannut komeasti koko kauden, ja menestyksen myötä voitonnälkä vain kasvaa. Nyt takana on jo yhdentoista ottelun pituudelta tappiotonta putkea. Nyt on edessä vielä se tärkein eli ratkaiseva loppusuora ja tahtoa mennä pitää löytyä loppuun saakka. Jääkiekkokausi ei sekään ole enää kaukana. Harjoitusottelut käynnistyivät jo Pelicansin B-junnujenkin osalta keskiviikkona Isku-Areenalla.

Päijät-Hämeeseen osui kolmaskin iso saavutus, kun orimattilalaisesta Suven Sametista tuli historian nuorin ravikuningatar. Hevosalan tekijät ovat Lahden alueellakin suuri työllistäjä ja siksi tärkeä elinkeino harrastusmahdollisuuksien lisäksi. Ravitapahtumat ovat yksi kesän kohokohta ja Lahdessa meillä on tässä pitkät perinteet ja hyvä tulevaisuus edessä. Tokion kisoista olen saanut tehtäväksi opetella ratsastuksen saloja, kun 11-vuotias tyttäreni on innostunut hevosista kaiken kaikkiaan. Eli hevos- ja ponipaikkoja on kierretty ahkerasti loman aikana eri puolilla maakuntaa.

Valtakunnan politiikassa on ollut tässä välillä hetken aikaa hiljaisempaa, mutta nyt on jo valmistauduttu täyttä vauhtia syksyyn. Hallituksen työlistalla tulee olemaan monta tärkeää asiaa, joista ensimmäisenä vuorossa on syyskuun budjettiriihi. Vaikka kasvuluvut näyttävät hyvältä, uudistuksia tarvitaan, niin yritykset kuin työntekijätkin odottavat hallitukselta kestäviä päätöksiä. Ilmastotoimia on tehty jo paljon ja nyt on aika näyttää, että ne myös tuovat investointeja ja työtä. Lahdessa Kempowerin investointi ja 150 uutta työpaikkaa on tästä hyvä esimerkki. Yritysten pitää olla nyt eturintamassa näyttämässä tietä uusilla avauksilla, koska samalla avautuu aivan uusia markkinoita.

Koronarintamalla hyvä uutinen on, että rokotuksissa on edistytty. Kiitos siitä kuuluu aktiivisesti rokotteensa hakeneille suomalaisille. Laajamittaisiin rajoituksiin palaamista on vältettävä viimeiseen asti, sillä ne osuvat ihmisten työhön ja toimeentuloon. Kouluissa sekä lasten ja nuorten harrastuksissa pitää nyt päästä jatkamaan mahdollisimman normaalia arkea. Etäopetus on ollut kaikille rankkaa, myös opettajille, ja siksi se ei voi olla kuin erittäin viimeinen vaihtoehto tulevaan syksyyn. Koronapassia pitää nyt edistää siten, että urheilu- ja tapahtumateollisuus pääsee syksyn aikana liikkeelle.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
ARKISTO