Mäenlasku, hernekeitto ja laskiaispulla, ne ovat ne laskiaistiistain perinteiset ja iloiset asiat! Laskiainen on kuitenkin pohjimmiltaan kirkollinen juhla. Se on saanut nimensä laskeutumisesta paastoon. Toisen selityksen mukaan paaston lähestyessä lasketaan, montako päivää on paaston alkamiseen ja montako päivää se kestää. Meitä siis valmistellaan tuhkakeskiviikkona alkavaan 40 päivän pituiseen paastoon.
Paaston aloituspäivää voi verrata liikennevaloihin: joulun punainen ja kynttiläpäivän valkoinen ovat jo aiemmin alkutalvesta vaihtuneet vihreäksi. Jos autossa istuisi, se olisi kuin jalka siirtyilisi kaasun ja jarrun välillä. Kun tuhkakeskiviikkona väri vaihtuu violetiksi, niin kirkossa se tarkoittaa jarruttamista ja hidastamista. Täyspysäys tulee 40 päivän kuluttua, kun musta väri tulee pitkäperjantain väriksi. Mutta sitten jatketaan pääsiäisen valkoisen värin iloon! Näin on värisymboliikkaa kuvaillut pastori Kari Pekka Kinnunen.
Millaiset laskiaisperinteet sinulla on ollut ja on? Entä oletko koskaan paastonnut? Jos olet, millainen paasto se oli? Ruuan määrän ja laadun muuttuminen, ajankäytön muutos, hidastaminen ja hiljentyminen, toisia varten oleminen? Tänäkin vuonna meitä kutsutaan jälleen laskeutumaan paastoon. Ja kaikki nuo edellä esitetyt paastoamistavat ovat kannatettavia vaihtoehtoja. Etenkin meitä kutsutaan miettimään, mikä elämänmenossa on todella tärkeää. Ehkä seuraava P.Kantalan laatima paastonajan rukous auttaa alkuun?
”Jumala, tarvitsen hiljentämistä elämääni.
Haluan jättää kaiken kiireen, ahmitut aamiaiset ja lounaat, juoksun ohikiitävään bussiin, levottomat yöt.
Haluan pysähtyä. Hengittää ja olla hiljaa.
Kunnes sinä, Jumala, hengität minussa.”
Kati Saukkonen
Pastori