Terveisiä junasta matkalla New Yorkista Washington DC:hin, Yhdysvalloista. Kirjoitan aikaerosta johtuen aika silmät ristissä.
Viime viikolla vierailin Turkissa ja Tanskassa. Turkissa oli mukana 20 suomalaista yritystä, mm. Halton ja BE Group Lahdesta sekä Alettin Basbogan arvokas paikallinen osaaminen. Ministereiden kanssa oli mahdollista keskustella kaupan lisäksi myös muista ajankohtaisista asioita. Tärkeä matka monella tavalla.
Lahden valtuustossa maanantaina palattiin lumiseen talveen. Miksi auraaminen ei onnistunut? Valtuustoaloite oli oikealla asialla koska viime talvi osoitti että kokonaisuus ei toimi. Silti valtuuston enemmistö ei halunnut palauttaa asiaa uuteen valmisteluun, vaikka perusteet mielestäni sille olisivat olleet olemassa. Virheistä pitää oppia.
New Yorkissa puhuin YK:n turvaneuvoston avoimessa kokouksessa sekä tapasin suomalaisia yrityksiä ja New Yorkin kaupungin johtoa. Suomi kiinnostaa nyt maailmalla enemmän kuin koskaan ja näin on myös Yhdysvalloissa.
Tapaan Washingtonissa myös kongressiedustajia ja talousasioiden ohella käymme keskusteluja Euroopan turvallisuustilanteesta ja Natosta.
Turvallisuuspolitiikka oli esillä myös viikonvaihteessa Naantalissa, missä osallistuin Kultaranta-keskusteluihin tasavallan presidentin kesäasunnolla. Tämän vuoden keskusteluiden otsikkona oli ”Vastuunsa kantava, vahva ja vakaa Pohjola”. Päävieraina olivat Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, kumpikin pitkänlinjan demaripolitiikkoja. Kultarantaan kerääntyi laajalti ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajia sekä elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan edustajia Suomen turvallisuus ja Nato-jäsenyys, Ukraina, pohjoismainen yhteistyö ja kriisivalmius olivat kaikki esillä. Myös suurvaltasuhteita ja Kiinan nousua käsiteltiin.
Presidentti Niinistön ja muiden osallistujien viesti oli selvä ja sama kuin hallituksen: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ei lisää Pohjolassa jänniteitä. Päinvastoin, kyse on yhteisestä vakaudesta ja turvallisuudesta. Korostin omassa puheenvuorossani yhteisen pohjoismaisen kestävyyden rakentamisen tärkeyttä nykyisessä tilanteessa: jos meillä on ollut tähän asti Pohjoismaiden kesken ”yhteinen” keittiö ja viisi eri huonetta, niin seuraavaksi pitää rakentaa yhteinen talo. Perustukset ovat vahvat: turvallisuuden lisäksi tähän kokonaisuuteen kuuluu energia, ruoka, terveys, koulutus, työllisyys ja uudet vihreät investoinnit eli kaikki meille tärkeät asiat.
Norjan, kuten muidenkin keskeisten Nato-maiden, tuki Suomen jäsenyydelle puolustusliitossa on vahva. Turkin esiin nostamia kysymyksiä käsitellään yhdessä Ruotsin ja Naton jäsenmaiden kanssa.
Presidentti Niinistö ja pääministeri Støre korostivat Kultarannassa, että Pohjoismaat eivät uhkaa ketään eikä turvallisuus ole nollasummapeliä. Suomen Nato-jäsenyydessä on kyse Suomen ja suomalaisten turvallisuuden vahvistamisesta sekä samalla koko Pohjolan vakauden turvaamisesta.
Kansainvälistä yhteistyötä tehdään myös Lahdessa. Esimerkiksi pari viikkoa sitten Lahden urheilukeskuksessa järjestetystä Suomen, Saksan, Itävallan ja Sveitsin parlamenttien välisestä jalkapalloturnauksesta on tullut paljon hyvää palautetta niin kotimaasta kuin ulkomaisilta vierailta. Oli suuri kunnia pukea maajoukkuepaita päälle ja isännöidä turnausta eduskunnan joukkueen kapteenina. Jalkapallon lisäksi turnaus oli erinomainen tilaisuus vaihtaa ajatuksia maailman tilanteesta entistä yhtenäisemmän ja vahvemman Euroopan rakentamiseksi. Saksa vei ansaitusti turnausvoiton. Iso kiitos järjestelyistä Lahden kaupunki, Lahti Region ja erityisesti Lahden Reippaan upea porukka! Samoin Jari Litmanen ja Pekka Lagerblom jotka toivat oman panoksensa mukaan. Kisojen toteutus urheilukaupunki Lahdessa puhuu sen yhteistyön ja kansainvälisen vetovoiman puolesta, jota meiltä löytyy. Ollaan siitä myös oikealla tavalla ylpeitä!
Ville Skinnari