Kun koronaviruspandemia aikanaan voitetaan niin Suomessa kuin muuallakin, on aivan varmaa, että Suomen eläkeyhtiöt tulevat esittämään eläkkeiden laskemista vähentyneiden tuottojen takia. Siksi 1,3 miljoonan suomalaisen on syytä tietää seuraavat faktat eläkeyhtiöiden epärehellisyydestä. Suomessa tuntuu olevan yksi sektori, joka voi rikkoa yksipuolisesti Suomen lakeja ja olla piitaamatta niin Finanssivalvonnan ohjeista kuin Eduskunnan oikeusasiamiehen neuvoista; nimittäin työeläkeyhtiöt. Meno näissä yhtiöissä muistuttaa järjestäytynyttä syndikalismia pelotteluineen ja lain kiertämisineen.
Suomen eläkeyhtiöiden varallisuus on huikeat 220 miljardia euroa (yksi miljardi on 1000 miljoonaa!). Kaikki työeläkeyhtiöt ovat käyttäneet asiakkaidensa ja poliitikkojensa voitelemiseen yli 380 miljoonaa työhyvinvointivaroja, jotka FIVAN mukaan ovat ylittäneet selvästi ”laadultaan ja laajuudeltaan” työeläkevakuutusyhtiöitä koskevan sääntelyn rajat. Ilmarinen tunnusti yli kymmenien miljoonien virheensä kuin omenavarkauden. ” Voi olla, että meillä on jossain vaiheessa on ollut erilaisia tulkintoja niistä (työhyvinvointitoiminnan rajoista)”, kuittasi Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen Ilmarisen 2019 tulosjulkistuksen yhteydessä.
On täysin käsittämätöntä, että toiminta jatkuu samalla tavalla kaikissa suurimmissa työeläkeyhtiöissä, ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Taistelua asiakkaista käydään kuin talvisotaa. Varma palauttaa asiakashyvityksenä työnantajille tänä vuonna 171 miljoonaa. Finanssivalvonta valmisteli lainsäädäntöaloitetta ja muutosta sosiaali- ja terveysministeriölle syksyn 2019 aikana, mutta suomalaiset poliitikot ovat haluttomia tarttumaan asiaan ja haluaisivat tilanteen säilyvän status quona, sillä Finnssivalvonnalla ei ole määräyksenantovaltuutta eikä toimintaa ole säädetty missään laissa. Yksinkertaisesti Finanssivalvonnalla ei ole oikeutta määrätä eläkeyhtiöille mitään hallinnollisia seuraamuksia selvistä sopimusrikkomuksista.
Tämän eläkeyhtiöt tietävät ja käyttävät lainsäädännön puuteita häikäilemättömästi hyväkseen. Suuret eläkeyhtiöt torpedoivat kaikki keskustelut oikeudenmukaisista eläkejärjestelyistä ja puolueettomasta, asiallisesta ja tosiasioihin perustuvasta analyysistä, koska vastassa on syvälle yhteiskunnalliseen vallankäyttön ytimeen ulottuva yksipuolinen ammattijärjestöjen ja poliitikkojen siunaama ”korruptoitunut” käytäntö. Palkkaindeksi on ammuttu alas ja sen kustannuksia kauhistellaan kuin koronavirusta. Eläkeläisaktivistit Kimmo Kiljunen ja Raimo Ilaskivi on leimattu ahneiksi kylähulluksi, mutta samaan hengenvetoon hyväksytään 1,8 miljardin sijoituskustannusten valuminen ulkopuolisille amerikkalaisille sijoitusyhtiöille. Toronton yliopiston professori Keith Aubachtheer piti tätä suomalaisten eläkevakuutusyhtiöiden uskomattomana osaamattomuutena ja hölmöytenä.
Työeläkeyhtiöt ovat tahallisesti jättäneet palauttamatta liikaa perittyjä työkyvyttömyysmaksuja noin 1-2 miljardia. Miten Suomen lainsäädäntö voi sallia tämän? Asiaa on pitkitetty jo vuosia. Kaikkein naurettavinta on eläkeyhtiöiden pelottelu, että nuorille ei enää voida maksaa eläkkeitä vuonna 2060, koska varat ovat huvenneet nykyisten eläkeläisten kuluihin. Matemaatikko ystäväni nauroi ja huomautti lakonisesti, ”Suuret ikäluokat eli 1,5 miljoonaa ovat silloin haudassa ja eläkeyhtiöiden varallisuus ei ole uhattuna millään muotoa.”
Miten ihan oikeasti on ymmärrettävä ETK:n eli Eläketurva Keskuksen Jaakko Kianderin lausunto 24.2. Kauppalehdessä. ”Riskitön sijoittaminen on varmin tie viedä eläkeyhtiöt vararikkoon.” Nykyisistä kolmen prosentin tuottovaatimuksista voidaan helposti luopua. Tällöin rahastoitujen eläkkeiden tuottovaatimukset voisivat vaihdella, jolloin se ei olisi kiinteään korkoon ankkuroitu, vaan perustuisi aitoon sijoituksista saatuun tuottoon. Olisi todella viimein puolueettoman eläketutkimuksen aika!
Juhani Melanen
Eläkeläisaktivisti