Kivusta syntyy uusi elämä

Vanhan perinteen mukaan kirkossa on vietetty hiljaisella viikolla ahti-jumalanpalveluksia. Kärsimyshistoria alkaa palmusunnuntaina kertomuksella, jossa Jeesus saapuu aasilla viettämään juutalaista pääsiäisjuhlaa Jerusalemiin. Tästä seuraava kärsimyshistorian kuvaus on perinteisesti jaettu kuuteen ahtiin eli jaksoon, joissa käydään läpi ehtoollisen asettaminen, Getsemanen tapahtumat, Jeesuksen tuomitseminen ja Golgatalle vieminen ja lopulta kuolema sekä hautaaminen.

Pääsiäisen ajan raamatunkertomuksissa on yhtä aikaa läsnä suru ja ilo. Usein meidän maailmassamme suru ja ilo nähdään toistensa vastakohtina. Suru on pidettävä piilossa, sitä ei saa näyttää eikä siitä puhua. Ja kärsimyksen työnnämme helposti sivuun ja suljemme siltä silmämme. Surua ja kärsimystä pidetään ilon ja onnen vastakohtina, jotka peittävät alleen elämän hyvät asiat. Ne ovat jotakin sellaista, joita kukaan ei elämäänsä tieten tahtoen halua. Mutta niin kuin hyvin tiedämme, ennemmin tai myöhemmin joudumme kohtaamaan surua, elämään läpi oman elämämme kärsimyksiä ja menetyksiä. Ne ovat asioita, jotka tulevat jokaisen kohdalle. Niitä emme voi paeta.

Emme ole voineet paeta myöskään tilannetta, joka nyt koskettaa meitä ihmisiä kaikkialla maailmassa. Elämme poikkeuksellista aikaa, josta on riisuttu monta elämäämme pystyssä pitävää perusasiaa. Emme voi liikkua vapaasti, olla yhteydessä toisiin ihmisiin, mennä kirkkoon, kohdata työssä tai harrastuksissa. Tavallinen arki on muuttunut, huoli ja pelko pyörii mielessä. Miten tästä kaikesta selvitään? Miten minä selviän, entä läheiseni? Miksi Jumala sallii tämän kaiken?

Vastauksia ei aina ole. Mutta Jumala on, kärsimyksessäkin – ja juuri kärsimyksessä. Hän on itse kulkenut läpi syvimmän pimeyden ja yksinäisyyden. Kärsimyshistorian ja koko pääsiäisen sanomassa paljastuu lopulta jotakin mullistavaa. Ei ole elämää ilman kärsimystä, ei ole ylösnousemusta ilman kuolemaa. Se avaa meille ehkä tässäkin tilanteessa jonkin uuden näkökulman katsoa elämää. Tavan, jossa suostumme elämän kipuun. Ei siksi, että kärsimyksessä olisi jotakin hyvää tai tavoiteltavaa. Vaan siksi, sen tiedon varassa, että kärsimyksestä syntyy jotakin uutta. Kivusta syntyy uusi elämä, elämä voittaa kuoleman.

Ja siksi risti on meille merkkinä toivosta, uudesta alusta ja elämästä. Ristin juurella olemme Jumalan äärettömän suuren rakkauden äärellä. Sen rakkauden äärellä, joka ei pakene kärsimystä, surua ja elämän pimeyttä. Risti vie kärsimyksen keskelläkin eteenpäin, murheesta se vie iloon, pimeästä haudasta ylösnousemuksen juhlaan.

Julistakoon jokainen kevään merkki sinulle
ylösnousemuksen ihmettä.
Laulakoot pikkulinnut sinulle rakkaudesta,
joka voittaa pahan vallan.
Kertokoot auringon säteet sinulle Jumalasta,
joka pitää meistä huolen.
Olkoon ylösnoussut Kristus kanssasi!


Pauliina Hatakka

Kiitos lahtelaisille!

Viime viikot olemme eläneet koronakriisin keskellä. Itselleni se on tarkoittanut lukuisia valtioneuvoston istuntoja, asiantuntijoiden kuulemista ja päätöksiä, joilla on kannettu vastuuta ja huolehdittu suomalaisten terveydestä ja Suomen taloudesta erittäin vaikeasta tilanteesta.
Kriisin keskellä me kaikki suomalaiset olemme joutuneet sopeutumaan uudenlaiseen. Päätökset ovat näkyneet ihmisten arjessa ja kaupunkien kaduilla. Elämme monella tavalla aivan poikkeuksellisessa tilanteessa. Ainoa, minkä tiedämme, on se, että selviämme tästä tilanteesta yhdessä.

Ihmisten tukemisen lisäksi olemme tukeneet suomalaisia yrityksiä ja elinkeinoelämää, jotta tilanteesta selvitään. Yksinyrittäjille tulee 2 000 euron toimintatuki, jota yksinyrittäjät voivat hakea kunnalta. Kunnat tiedottavat tuen avautumisesta. Kunnille laaditaan tuen myöntämiseen käytännönläheiset ohjeet sekä valmis hakulomakepohja. Tukea voi hakea rinnakkain yrittäjille tulossa olevan laajennetun työttömyystuen kanssa. Jos 2000 euron tukea haetaan kiinteisiin kuluihin, ei se vaikuta työttömyysturvaan. Lisää tietoa tästä asiasta löytyy työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta. Baarien ja ravintoloiden sulkeminen on välttämätöntä. Hallitus olisi halunnut edetä vieläkin nopeammin.

Haluan ennen kaikkea kiittää suomalaisia ihmisiä siitä, että tilanteeseen on suhtauduttu asian vaatimalla vakavuudella. Erityisen kiitoksen haluan osoittaa lahtelaisille. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat tehneet mittaamattoman arvokasta työtä huolehtiessaan suomalaisten terveydestä ja turvallisuudesta. Hyvinvointiyhtymä on ennakoinut tilannetta hyvin. Opettajat ja koulut ovat venyneet uudenlaisessa tilanteessa, oppilaat samaten. Haluan kiittää kaikkia niitä oppilaita, jotka ovat tehneet tunnollisesti koulutöitä etänä. Kaikilta se ei ole onnistunut ja haasteet ovat tiedossa ihan meilläkin kotona kahden teinipojan kanssa. Vetoan myös isiin ja äiteihin, että kotona kriisi ei aiheuttaisi muita kriisejä. Maltti on nyt valttia, vaikka mielenrauha onkin koetuksella.

Lahden Ateria on toiminut esimerkillisesti kouluruokailun järjestämisessä. Nyt on tärkeää varmistaa, että kriisin aikana myös ikäihmisille ja ruoka-apua tarvitseville järjestetään ruokajakelua siten, että se on turvallisesti saatavilla. Lahden kaupunki ja Lahden Ateria voivat tässäkin olla esimerkillisiä toimijoita.

Kiitos siis kaikille esimerkillisestä toiminnasta kriisin keskellä. Me selviämme tästä yhdessä.

Ville Skinnari

Maailman tärkeimmän ”turhuuden”, urheilun ylisuuret palkkiot sekä urheilujärjestöjen korruptio

Kun maailma kamppailee olemassaolostaan koronapandemian kourissa, joutuvat kaikki pakosta arvioimaan omalta kohdaltaan elämän merkitystä ja arvoja sekä pohtimaan, mikä on todella tärkeää ja mikä pintakiiltoa ja suurta turhuutta. Urheilusta on tullut kuin vahingossa elämää suurempi asia, jota taitavat rikolliset ja liikemiehet manipuloivat ja hallitsevat mafiamaisin keinoin.

Olen tuhansien muiden suomalaisten kanssa suuri urheilun ja erityisesti jalkapallon ja koripallon intomielinen fanittaja sekä tyypillinen penkkiurheilun kannattaja CMore urheilukanavineen, mutta silti en koskaan ole sulkenut silmiäni niistä täysin uskomattomista rikoksista, joita urheilun nimissä tehdään ja ollaan tehty vuosikymmenien saatossa. Olen lukenut raportteja ja kirjoja näistä organisoiduista ja tahallisista maailman laajuisista rikoksista ja kirjoittanutkin niistä aika ajoin palstalleni ja yleisönosastoihin, saadakseni ihmiset ja kaltaiseni fanit tajuamaan, miten mädässä ammattiurheilun kehässä me lopulta liikumme. Ja miten vaikeaa valtiotasoisiin huijauksiin on puuttua!

Talouslehti Forbes julkaisee joka vuosi 100 maailman parhaiten ansaitsevan urheilijan nimet lehdessään. Vuonna 2019 listalla on ensimmäisenä Messi 127 miljoonaa dollaria, sitten Ronaldo 109 miljoonaa ja Neymar 105 miljoonaa dollaria. Formula-kuski Lewis Hamilton sijalla 13. ja Sebastian Vettel 30. Amerikkalaisia koripalloilijoita oli listalla yli 30 ja golffareita 12. Mutta uskomaton tosiasia on silti, että nämä urheilijoiden palkkiot ovat vain ”peanuts” eli pähkinöitä siinä ällistyttävässä urheilurikollisuuden vyyhdissä, missä miljardit dollarit liikkuvat liukkaasti ”hämärämiesten” taskuihin. Tämä korruptio on valtiotasoista. Tiedämme Qatarin jalkapallon MM-kisojen korruption, FiFA:n Blatterin petokset ja lahjusskandaalit ja sopupelit, Dohan MM-kisat, Venäjän valtiollisen dopingin ja siellä järjestetyt jalkapallon MM-kisat ja talviolympialaiset. Luetteloa voisi jatkaa pitkälle, mutta tässä pienessä artikkelissa ja mielipiteessä, se ei ole mielekästä.

Olen nyt pandemiakaranteenissa lukenut kaksi huikeaa teosta, joita suosittelen kaikille urheilusta kiinnostuneille faneille siksi, että urheilu elämäsämme asettuisi oikeisiin mittasuhteisiin muun elämän kanssa. Ensimmäinen on tosin englantilainen, mutta ei silti Shakespearea. ”The Fall of House of FIFA – The Multimillion Dollar Corruption at the Heart of Global Soccer”. Toinen juuri lukemani kirja on Declan Hillin ”Maksetut maalit”. Nämä kirjat avasivat Matti Meikäläiselle täysin uskomattomat näkymät urheilurikollisuudesta. Declanin kirjassa on haastateltu yli kahtasataa ”syväkurkkua”, jotka avaavat millaisissa mitoissa tätä urheilurikollisuutta maailmalla harrastetaan! Onko puhdasta urheilua enää olemassakaan? Maksammeko liikaa urheilijoille? Ja se tärkein; Kuinka paljon urheiluorganisaatioihin valuu veronmaksajien rahaa, joka päätyy pelkästään organisaatioiden ylläpitämiseen ja sen pitäjille?

Olen kirjoitellut Omalähiöön jo lähes 30 vuotta nimimerkillä Melastelua. Nyt kun oma Etelä-Lahden ”Pikkujättiläisemme” joudutaan pandemian takia sulkemaan joksikin aikaa, kiitän uskollisia lukijoitani saamastani kivasta palautteesta ja toivotan kaikille karanteenin sietokykyä. Toivottavasti syssymällä tätäkin muistellaan ainutlaatuisena kokemuksena.

Juhani Melanen

KOLUMNIT -arkisto

tammikuu 2025

joulukuu 2024

marraskuu 2024

lokakuu 2024

syyskuu 2024

elokuu 2024

kesäkuu 2024

toukokuu 2024

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

heinäkuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011