”Ystävyys on kallein aarre, se ei sammu milloinkaan,
toivon, että mekin saamme pitää sen myös ainiaan.”
Tällaisia kirjoittelimme lapsena toinen toistemme ystävävihkoihin ja liimasimme kiiltokuvia vielä koristeeksi.
On tärkeää, että voi jakaa elämän iloja ja suruja ystävän kanssa. On tärkeää omistaa ystävä ja olla ystävä. sitä ei korvaa mikään. Hyvän ystävän arvosta puhuu myös Raamattu. Mm. Sananlaskujen kirjassa sanotaan: ’Paljon ystäviä – vähän ystävyyttä, tosi ystävä, enemmän kuin veli’ sekä ’Öljy ja suitsuke ilahduttava mieltä, ystävän rakkaus on kuin tuoksuva puu’.
Ystävänpäivän lähellä, ja toki muulloinkin, voi mietttiä että ketkä ovat minun ystäviäni ja kenen ystävä minä olen?
Voinko luottaa ystäviini, voivatko ystäväni luottaa minuun? Ystävyyssuhdetta, niin kuin kaikkia ihmissuhteita, tulee vaalia ja hoitaa. Hyvä ystävyys kestää myös erimielisyydet ja vaikeat ajat, koska hyvän ystävyyssuhteen perustana on rakkaus.
Ystävistä kannattaa jatkuvasti kiittää Jumalaa. Häntä saamme myös kiittää Todellisesta ja Tosi Luotettavasta Ystävästä, Jeesuksesta. On suuri lahja ja ilon aihe, että saamme olla hänen ystäviään ja hän itse kutsuu meitä ystävikseen. Jeesus sanoo Johanneksen evankeliumissa: ’Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensa ystäviensä puolesta.’
Jeesus otti itselleen vapaaehtoisesti meidän, hänen ystäviensä, syyllisyyden ja rikkomukset, töppäilyt, pahat teot ja sanat, itsekkyyden ja kovuuden ja kaiken, mikä erottaa meidät Jumalasta ja toisistamme, ja sai meille kuuluvan rangaistyksen: kuoleman. Jotta meidän ei tarvitsisi jääfä kuoleman omiksi, Jumala antoi Jeesuksen nousta kuolleista avaten meille pääsyn anteeksiantamukseen ja iankaikkiseen elämään, kun vain otamme tämän lahjan vastaan.
Tästä valtavasta rakkauden ja todellisen ystävyyden osoituksesta kiitollisina arvioimme omaa elämäämme ja ihmissuhteitamme.
Paasto alkaa Tuhkakeskiviikkona, helmikuun 22. päivä. Monissa kirkoissa vietetään tuhkamessua. Tuhkakeskiviikkona tunnustamme, että olemme syyllisiä Jeesuksen kuolemaan. Pyydämme anteeksi tätä ja pyydämme myös voimaa ja tahtoa antaa anteeksi toinen toisillemme.
Kun Jumala meitä näin rakastaa, rakastakaamme me myös toinen toisiamme, olkaamme ystäviä toisillemme, ajatelkaamme hyvää toisistamme, rukoilkaamme toistemme puolesta.
Nina Tetri-Mustonen
Seurakuntapastori
Lahden Seurakuntayhtymä