Vakavat asiat on otettava vakavasti

Lahden kaupunginkirjastossa keskusteltiin viime maanantaina huumeista ja päihteistä. Avoin keskusteluilta oli tarkoitettu kaikille Lahden asukkaille. Tavoite oli kutsua kuulemaan ja keskustelemaan siitä, miten huumeet ja niiden käyttö näkyvät Lahdessa ja lahtelaisten arjessa, mitä huumeongelmalle tulisi tehdä, ja mitä sen hoitamiseksi tehdään jo nyt.

Vakava ja erittäin kipeäkin aihe veti auditorion täyteen väkeä. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on tässäkin asiassa ensiarvoisen tärkeää. Poliisi, Lahden kaupunki, Hyvinvointiyhtymä, Päijät-Hämeen pelastuslaitos sekä eri toimijat olivat hyvin edustettuina ja kertoo kaikkien sitoutumisesta asiaan. Tilaisuudesta henki vahva tahto toimintojen parantamisesta, ennaltaehkäisyn merkityksestä ja hoitoprosessien tehostamisesta. Itse korostin yhteistyön lisäksi asenteen merkitystä. Pahinta on, jos keskitymme toistemme haukkumiseen. Riidankylväjiä riittää aina, ratkaisijoista on pulaa. Rahalla ja resursseilla toki on merkitystä. Teemmekö monivuotisia tulevaisuusinvestointeja esimerkiksi nuorten pahoinvoinnin estämiseksi vai katsommeko asioita aina vuosi kerrallaan ja toteamme vuosi toisensa jälkeen, että rahaa ennaltaehkäisyyn tai perustason toimenpiteiden vahvistamiseen ei ole?

Islannissa kesti 10-20 vuotta korjata Reykjavikin paha päihdeongelma. Koulun, kodin, urheiluseurojen ja koko kolmannen sektorin ja viranomaisten yhteistyö oli kaiken keskiössä. Meidän tulee nyt luoda oma mallimme ja siihen voidaan hyvin ottaa parhaat opit Islannista mukaan. Saan huolestuneita yhteydenottoja huolestuneilta vanhemmilta lapsen vaikeaan päihdeongelmaan liittyen. Miten voin saada lapselleni harrastuksen ja elämään sisältöä, kun rahaa ei ole? Miksi harrastusta tarjotaan yhteiskunnan toimesta, vasta kun lapsi on otettu huostaan, mutta ei ennen ongelmaa? Myönnän tuntevani itseni välillä voimattomaksi, koska näen ja kuulen aivan järkyttäviä nuorten ihmisten kohtaloita enkä pysty auttamaan. Korostan, että yhteydenottoja tulee eri puolelta Suomea – ei vain Lahdesta.

Pohjanmaalla etsittiin kesän aikana yhtä nuorta, jolle ei jostain syystä vain haluttu antaa lähetettä hoitoon. Se on paikallinen viranomaispäätös, jossa kansanedustajalla ei ole suoraan mitään valtaa. Omassa maakunnassa ja kotikaupungissa voimme kuitenkin vaikuttaa ja sitä vastuuta emme voi paeta ja osoittaa ketään sormella. Ensi keväällä eduskuntavaalien jälkeen aloittavan uuden hallituksen yksi suurin tehtävä on nuorten syrjäytymisen ehkäisemisen nostaminen kansalliseksi ykköstavoitteeksi, siten että löydämme myös toimenpiteitä – ei vain puhetta.

Yrittäjien perintäkuluille katto

Tällä hetkellä yksinyrittäjiä on jo reilusti yli puolet Suomen yrittäjistä. Juuri heille ja muille pienyrittäjille laskujen perintäkulut ovat usein kohtuuttomia. Syynä on voimassa olevan lain epämääräinen kirjaus, jonka mukaan yrittäjän on korvattava perinnästä aiheutuvat ”kohtuulliset kulut”. Todellisuudessa kulut ovat olleet satoja euroja. Tulkinnanvarainen lain teksti on muutettava ja siksi olemme tehneet lakialoitteen yritysten perintäkulujen säätämiseksi samalle tasolle kuluttajien kanssa. Kuluttajapuolella perintäkuluille on asetettu enimmäismäärä, joka vaihtelee saatavan suuruuden mukaan, mutta yritysten välisessä perinnässä tällaista kattoa ei ole. Myös yrittäjille kohdistuvien laskujen perintäkuluille pitää saada katto.

Kohtuuttomat huomautusmaksut ja perintäkulut eivät ole yhteiskunnan etu. Esimerkiksi eräässä tapauksessa perintätoimisto oli lisännyt 400 euron perintäkulut 2000 euron laskuun. Lakialoitteemme mukaan tämän suuruiseen laskuun olisi saanut sisällyttää korkeintaan 50 euroa perintäkuluja. Lakialoitteessa esitetään lisättäväksi uusi kohta koskien trattaan liittyviä perintäkuluja. Trattaan liittyvistä muista toimenpiteistä kuin maksumuistutuksista ja maksuvaatimuksista saisi velalliselta vaatia perintäkuluja enintään 80 euroa.
Pahimmillaan kohtuuttomista perintäkuluista voi syntyä pienelle yrittäjälle kohtalokas kuluerä. Äkillinen maksuvaikeus voi aiheutua sairastumisesta tai siitä, että pienyrityksen omaa saatavaa ei ole maksettu ajoissa tai maksuaika suuren yrityksen alihankkijana on ollut pakko sopia niin pitkäksi, että riski oman laskun erääntymiseen pääsee syntymään.

Lopuksi vielä viikon positiiviseen ja iloiseen uutiseen eli onnittelut vielä kerran nelikymppiselle Omalähiö – lehdelle! Valitettavasti en päässyt keskiviikkona Lahden torille juhlimaan, koska eduskunta ja sen perustuslakivaliokunta tarvitsee päätösvaltaa ja päättäjiä neljänä aamuna viikossa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
Liipolan ”likka” Jonna Hakala Hawaiji Ironman -kilpailun ikäluokkansa paras
Launeelainen Juha-Pekka Forsman: Postilaatikkoihin kohdistuva ilkivalta on loputtava!
Niin maailma muuttuu Eskoseni! – Reunasen Nummisuutarit haastaa katsojat uudella tulkinnallaan
Muusikko Lipa Liukkonen: Nyt haetaan uutta vauhtia soolouralle
Sivistyslautakunta mukaan järjestyssäännöillä voi puuttua kännyköiden käyttöön
Miksi Kisapuiston suunnitelmissa on veronmaksajille halvin ja ainoa UEFA 3 -tason suunnitelma jätetty huomioimatta?
FC Lahden Mika Halttunen: Kisapuisto on äärimmäisen tärkeä koko jalkapalloperheelle
Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto: Valokuitu on kaikista luotettavin ja tehokkain tapa siirtää tietoa
Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
ARKISTO