Peruskoulusta ja opettajista on pidettävä parempaa huolta

Matkaviikkoni alkoi tällä kertaa Lappeenrannasta, jossa tapasin tiistaina kaupunginjohtoa ja SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkasen sekä juttelin paikallisten kanssa torikahveilla. Sieltä jatkoin SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokoukseen Kuopioon, jossa ihmisiä puhutti erityisesti hintojen nousu, työpaikat ja koulutuksen tulevaisuus. Tätä kirjoitan matkalla Nivalaan yrittäjien paneeliin. Ensi viikko alkaa ulkoministeriön kolmipäiväisellä, Suomen suurlähettiläät ja ulkopoliittisen johdon yhteen tuovalla suurlähettiläskokouksella, jossa puhun yhdessä ulkoministeri Haaviston ja tasavallan presidentti Niinistön kanssa.

Tällä vaalikaudella on tehty isoja päätöksiä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen. Olemme palauttaneet jokaisen lapsen oikeuden laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, pienentäneet ryhmäkokoja, laajentaneet oppivelvollisuutta ja toteuttaneet jatkuvan oppimisen uudistuksen. Samalla olemme lisänneet koulutuksen rahoitusta kaikilla koulutusasteilla.

Tämä ei kuitenkaan riitä. On ikävä tosiasia, että suomalainen peruskoulu ei ole enää maailman ykkönen. Oppimiserot ovat kasvaneet eri alueiden välillä. Erityisesti poikien pärjääminen koulussa on heikentynyt. Tämä näkyy myös Lahdessa. Siksi Lahdessakaan ei saa leikata koulutuksesta. Viesti koulutuskentältä ei ole rohkaiseva. Moni nuori tarvitsee nyt aivan erityisellä tavalla tukea. Lasten ja nuorten liikunta kärsi koronasta, eikä Lahdessa vieläkään ole päästy aiempaan normaaliin.

Korona-aikana kertyi hyvinvointi- ja osaamisvajetta, joka vaikuttaa myös opettajien jaksamiseen. OAJ:n viime syksynä tekemän kyselyn mukaan jopa 57 prosenttia opettajista kertoi harkinneensa alanvaihtoa viimeisen vuoden aikana. Jatkossa jokaisesta opettajastakin on pidettävä huolta jokaisen oppilaan tavoin.

SDP julkisti kesäkokouksessa Kuopiossa kolme peruskoulun parantamiseen liittyvää tavoitetta tulevalle vaalikaudelle. Peruskoulun rahoitusta ja lainsäädäntöä on ensinnäkin parannettava niin, että jokaisessa koulussa ja luokassa voidaan keskittyä niihin perusasioihin, joita jokainen lapsi ja nuori tulevaisuudessa tarvitsee. Ensi hallituksen on otettava vastuulle perusopetuslain kokonaisuudistus, jolla tähän tavoitteeseen päästään.

SDP esittää myös esiopetuksen laajentamista kaksivuotiseksi. Nyt käynnissä olevat kokeilut kaksivuotisesta esiopetuksesta ovat olleet lupaavia. Se sekä vahvistaa lasten oppimismahdollisuuksia että tukee kaikkien koulupolun yhdenvertaisuutta. Kolmantena toimenpiteenä on kehitettävä oppimisen tukea kattamaan koko koulupolku varhaiskasvatuksesta aina korkeakoulutukseen asti. Tämä tarkoittaa lisäresursseja muun muassa erityisopettajien, psykologien ja koulukuraattorien työhön.

Tulevaisuustekojen on jatkuttava tältä vaalikaudelta seuraavalle. Nyt on korkea aika palauttaa Suomi koulutuksen kärkimaaksi.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
ARKISTO