Suomi näkyy ja kiinnostaa Japanissa

Olen tällä hetkellä Japanissa, minulle hyvin tutussa maassa. Osallistun täällä Tokion paralympialaisiin ja tapaan myös maan avainministereitä, kuten ulkoministerin, digiministerin ja lentoliikenteestä sekä rakentamisesta vastaavat ministerit, sekä japanilaisten yritysten edustajia.

5G ja 6G -osaamisen lisäksi esittelin Tokiossa suomalaista puurakentamista. Sibelius-talo ihastuttaa edelleen alan ammattilaisia. Lahdessa käynnistetty hiilineutraalin rakentamisen keskus kiinnostaa ja se pääsee näyttämään osaamistaan, kun japanilaiset saapuvat Lahteen vierailulle, kun se on mahdollista. Yhdessä voimme tehdä paljon enemmän. Japanilaiset tuovat mukanaan osaamisen lisäksi myös kaivattuja resursseja ja verkostoja eri puolille maailmaa.

On ollut hienoa seurata suomalaisten kisamatkaa, vaikka koronan myötä tunnelma stadionilla onkin erilainen. Ratakelaajat Toni Piispanen ja Leo-Pekka Tähti sekä tuolikeihäänheittäjä Marjaana Heikkinen avasivat Suomen mitalitilin komeilla tuloksilla. Myös kolminkertainen maailmanmestari Amanda Kotaja kelasi satasen paralympiahopeaa huippuajalla ja saavutti samalla uransa ensimmäisen paralympiamitalin.

Pajulahden valmennus – ja leiritysosaaminen tunnetaan Japanissa ja koko paraurheiluperheessä ympäri maailmaa. Uusia leirityksiä odotetaan jo innolla. Koronarajoitukset ovat Japanissa Suomea paljon tiukemmat eikä matkustaminen ole helppoa.

Suomella on paljon tarjottavaa Japanille ja Japanilla myös meille. Japani on kolmanneksi suurin kauppakumppanimme Euroopan ulkopuolella. Japanin panostukset suuriin yhteiskunnallisiin hankkeisiin, kuten digitalisaatioon ja vihreään siirtymään, ja myös alueen kulutustottumukset tarjoavat isoja bisnesmahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Kysyntää ja potentiaalia kaupalle siis löytyy.

Myös Suomen maakuva on Japanissa erinomainen. Japanilaiset tuntevat meidät korkean tason osaamisesta, teknologiasta ja puhtaasta luonnosta. Japanin ja Suomen kulttuureissa ja toimintatavoissa on paljon eroavaisuuksia, mutta toisaalta hämmästyttävän paljon samaa. Perisuomalaiset hyveet, kuten rehellisyys ja täsmällisyys, ovat myös täällä suuressa arvossa.

Suomen ja Japanin välisen lentoliikenteen palauttaminen normaaliin on ollut vierailuni asialistan kärjessä. Finnairin suorat yhteydet Japanin suuriin kaupunkeihin Tokioon, Osakaan, Fukuokaan ja aina pohjoiseen Sapporoon saakka ovat olleet iso kilpailuvaltti, joka on mahdollistanut niin matkustajien kuin rahdin kulun Japaniin ja takaisin paitsi Suomesta myös Euroopan markkinoilta. Lahdesta lähtee Japaniin joulukuussa yritysryhmä, jonka myötä syntyy uutta vientiä ja yhteistyötä, mikä näkyy myös työpaikkoina.

Ensi sunnuntaina vietetään Yrittäjän päivää. Yrittäjätoiminnan tukemiseen ja yrittäjyyden arvostuksen edistämiseen tähtäävää päivää on vietetty vuodesta 1997 alkaen.

Ilman yrittäjyyttä ei olisi kasvua ja työllisyyttä. Yritystoiminnan merkitys Suomen taloudelle on korvaamattoman suuri, aina vientimenestyjistä pien- ja yksinyrittäjiin. Yrittäjyys on myös hyvinvointiyhteiskunnan kivijalka: julkisten palvelujen rahoitus on riippuvainen liiketoiminnan luomasta tulovirrasta.

Moni yrittäjä on ollut kovilla korona-aikana. Myös Lahdessa ja Päijät-Hämeessä löytyy paljon yrittäjiä, jotka ovat joutuneet tekemään vielä normaaliakin pidempää päivää ja miettimään oman firman ratkaisuja uudelleen. Toisaalta meiltä löytyy myös iso joukko kasvuyrityksiä, jotka ovat jo nyt luomassa loikkaa koronanjälkeiseen maailmaan.

Kun ostaa kotimaista ja kannattaa paikallista yrittäjää, ostaa samalla työtä Suomeen. Yrittäjä – aivan kuten työntekijäkin – on päivänsä ja arvostuksensa ansainnut.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
ARKISTO