Kiitos isänmaasta

Itsenäisyyspäivänä katsomme taaksepäin ja kiitämme menneitä sukupolvia kauniista isänmaasta. Tämä maa on ollut ja on edelleen puolustamisen arvoinen. Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothilla oli tapana sanoa, että Suomi on hieno maa, paras maa meille suomalaisille.

Itsenäisyyspäivänä katsomme myös eteenpäin. Meidän jokaisen tehtävänä on omalta osaltamme rakentaa kotimaatamme. Raamatussa Jeesus muistuttaa meitä siitä, että joka tahtoo tulla suureksi, olkoon toisten palvelija. Siitä lähtökohdasta on hyvä rakentaa seurakuntaa, kirkkoa ja yhteiskuntaa. Lähimmäisen rakkaudesta kumpuavat heikommista huolen pitäminen ja yhteinen hyvä oman edun tavoittelun sijaan.

Meidän kristittyjen tehtävänä on paitsi palvella ja rakastaa lähimmäistä, myös rukoilla rauhaa tähän maailmaan. Vuorisaarnassa Jeesus opettaa, että autuaita ovat rauhantekijät, he saavat Jumalan lapsen nimen. Meidän kristittyjen tehtävä on rakentaa rauhaa omassa elämässämme, läheistemme parissa, työpaikoillamme, arjessamme, yhteiskunnassamme, niin maamme rajojen sisä- kuin myös ulkopuolella. Siihen rukoilemme apua Jeesukselta, rauhanruhtinaalta.

Maija-Reetta Katajisto

Hyvä Suomi! Entäs Pelsu?

Urheilu on yksi elämän tärkeimmistä sivuasioista. Kun funtsii suomalaista urheilumenestystä, huomaa, kuinka mahtavasti pärjätään.

Toki jalkapallossa lippulaivamme on voittanut vain joskus. Viime ajat meni mönkään, mutta edessä on uusi nousu jonkun johdolla.

On meillä kaksykköset, jotka ensi kesänä pelaavat EM-kisoissa. Sanokaa minun sanoneen, että hyvin pelaavat. Jopa mitaleista. Hyvä Mika Lehkosuo!

Ja iloa tuo myös Helmarit. Ihan Euroopan kärkimimmejä joukkue täynnä.

Ja kun pysymme pallopeleissä, löytyy aihetta juhlaan enemmän kuin ehdin muistaa. On koripalloa, lentopalloa, futsalia ja ringetteä unohtamatta joukkuevoimistelua. Koriksen EM-kisat elosyyskuun vaihteessa Tampereella, alkulohko. Tässä kuussa sählätään kultaa, ainakin hopeaa.

Eipäs unohdeta jääkiekkoa. Veikkaan, että 25.5.2025 juhlitaan kultaa kädettaskussa Pennasen joukkueella. Sitä ennen helmikuussa otetaan joku mitsku 4 Nations Face-Off -turnauksessa NHL-miehin! Myös naiset palaavat mitalikantaan.

Hyvin on asiat, eikä menty vielä Iivoon ja varmaan jotain joukkueita unohdin.

Mites Pelicans? Ei hyvältä näytä. Mutta huominen kaiken muuttaa voi. Harmittaa, että Saipan Keke Kousa olisi, jos olisi, Pelsun ykköspakki. Viikko sitten Lahteen takaisin muuttanut Jesse Saarinen heti valmennukseen punomaan ylivoimakuvioita, joihin kaivataan järkeä. Ja tulosta. Ja vetoja.

Olli Jokinen

Pallolegendaksi näin itsenäisyyspäivän tienoilla sopii etelälahtelaisille hyvin tuttu Olli Jokinen. Siinä mies Isänmaan asialla. Myös pallokentillä työmäärä oli tapissa. Olli on oikea mies laulamaan Olen suomalainen!

Raine Järvinen

Itsenäisyyttä pitää arvostaa ja tehdä töitä se eteen

Tällä viikolla juhlistamme itsenäistä Suomea. Linnanjuhlat ovat arvokas juhla, jossa muistamme niitä sukupolvia, ketkä ovat tämän maamme rakentaneet. Itsenäisyys merkitsee vapautta, mutta myös vastuunkantoa. Suomi ja suomalaiset ovat kohdanneet vaikeita aikoja läpi historiamme – mutta usko ja luottamus tulevaan kantaa. Kaikki eivät enää arvosta tasavallan presidentin instituutiota, johon Itsenäisyyspäivän vastaanotto osana kuuluu. Laajasti katsottuna itsenäisyyteen kuuluu perustuslailliset oikeutemme, turvallisuuspoliittiset ratkaisumme, mutta myös taloudellinen ja teknologinen suvereniteetti. Ja tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö Suomen tulisi tehdä yhteisiä ratkaisuja EU – tasolla tai vahvistaa kumppanuuksia, koska yksin emme selviä eikä ole tarkoituskaan. Siksi osaamisemme ja kyvykkyytemme laajasti vahvistaa myös meidän itsenäisyyttämme.

Marraskuu vaihtui joulukuuhun, mutta lämmin joulumieli on monessa perheessä kaukana. Irtisanomiset, ostovoiman heikentyminen, epävarmuus tulevasta on kaikkea muuta kuin sitä mitä haluamme. Niistä on kuitenkin monen joulu tänä vuonna tehty. Synkät työllisyys- ja talouslukemat ovat toki varjostaneet Suomea jo pitkään. Valitettavasti haastavat talousajat eivät ole pian takana. Ne kenellä menee todella hyvin eivät kuulu tähän ryhmään, mutta jo keskituloiset perheet ja erityisesti yksinhuoltajat ovat monet suurissa vaikeuksissa. Orpon ja Purran hallitukselta tämä on ollut arvovalinta.

Tulevaisuuden uskoa toisi meille uudet työpaikat ja investoinnit. Mutta ei hyvältä näytä. SSAB:n jätti-investointi valui jo Ruotsiin, ja nyt Fazerin päätös perua Lahteen suunniteltu investointi tai siirtää se Ruotsiin kertoo karua kieltä Suomen investointi-ilmapiiristä. Arvonlisäveron korotus ja hallituksen kaavailema makeisvero ovat osoittautumassa kalliiksi virheiksi sekä Suomelle että Lahdelle. Lyhytnäköiset veropäätökset uhkaavat viedä Lahdelta miljardiluokan investoinnin, jolle kaupunki on jo tehnyt mittavia valmisteluja muun muassa maankäytön osalta. Kuka kantaa vastuun tästä?

Investointien taustalla on aina kysymys luottamuksesta ja ennustettavuudesta. Hallitus ei voi piiloutua maailman epävarmuuden tai Euroopan taloustilanteen taakse – tämä tilanne on heidän omaa aikaansaannostaan.
Lahden kaupunki on tehnyt erinomaista työtä investoinnin eteen, mutta hallituksen toimet tai enemmänkin ehkä niiden puute ovat jättäneet kaupungin ponnistelut ilman tulosta. Vaikka pääministeri Orpo ja elinkeinoministeri Rydman ovat vierailleet Lahdessa ja keskustelleet Fazerin investoinnista, puheet ovat jääneet vain puheiksi. Lisäksi hallituksen mainostama suurten teollisten investointien verotuki ei ole tuonut ratkaisua Fazerin tilanteeseen.

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi!

Ville Skinnari

Tuleeko se joulu?

Joulun odotus on erityistä aikaa. Se näkyy jo siinä, että sille on oma nimensä, adventinaika. Kun menneinä vuosina kiersin kouluissa kertomassa adventista ja kysymässä lapsilta, että mitä he odottavat joulussa, he kertoivat odottavansa joulun lähestymistä, jouluperinteitä ja jouluruokaa.

Ajattelen tuon järjestyksen kuvaavan hyvin sitä, miten me valmistaudumme jouluun. Teemme ensin näkyväksi sitä, että joulu on lähestymässä, valmistelemme sitten jouluperinteitä ja joulun ollessa korvilla hankimme ja valmistamme jouluruoat ja -herkut. Kaikki tämä vaatii melkoisen määrän valmistelua. Saatamme sen keskellä huokaista, että tuleeko se joulu, kun on vielä niin paljon tekemättä.

Ehkä etenkin silloin meidän on hyvä hiljentyä adventin sanoman äärelle. Sana adventti tulee latinan sanoista adventus Domini, jotka merkitsevät Herran tulemista. Hän tulee keskellemme hyvin vaatimattomiin oloihin pienenä, heikkona ja hauraana, ilman ehtoja. Juuri siinä piilee joulun suuruus. Me emme kykene raivaamaan tietä joululle, saati tekemään sitä. Joulun tekee alusta loppuun Herra.


Roope Syngelmä

Jalkaväkimiinakeskustelu tarvitsee faktoja

Puolustusvoimien komentaja Janne Jaakkola kertoi MTV:lle, että jalkaväkimiinoista tarvitaan keskustelua, koska turvallisuusympäristö on muuttunut. Hänen mukaansa turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi sen jälkeen, kun Suomi luopui jalkaväkimiinoista ja liittyi Ottawan sopimukseen vuonna 2012. Komentajan lausuntoa on helppo ymmärtää kotimaisen keskustelun näkökulmasta. Hän ei ota suoraan kantaa pitäisikö Suomen irtaantua Ottawan sopimuksesta, koska päätös on poliittinen. Hän kuitenkin kävisi keskustelua paitsi jalkavälimiinoista, myös uusista teknologioista. Tämä viimeinen lause on etenkin niin mielenkiintoinen, että asiaa pitää ja tulee tarkastella laajemmin.
Tässä on koko asian ydin. Maailma muuttuu ja teknologiat kehittyvät, mutta me kaipaamme turvallisuutta ja jalkaväkimiinoissa on jotain sellaista perinteistä ”turvaa”. Me ymmärrämme mitä ne ovat ja miten ne toimivat. Tosiasiallisesti jalkaväkimiina on tyhmä ja vanhanaikainen ase. Sen käyttö luo suuren vaaran siviileille ja omille sotilaille.

Miten maailma toimii nykyaikana? USA:n presidentin Joe Bidenin hallinnon päätös lähettää jalkaväkimiinoja Ukrainalle koskee todennäköisesti akkukäyttöisiä miinoja, eli ne menettävät tehonsa parissa viikossa, jonka jälkeen ovat vaarattomia. Tarkoittiko puolustusvoimien komentaja jotain tällaista? Vai sittenkin jotain vanhasta maailmasta? Ottawan sopimuksen 2. artiklan mukaan jalkaväkimiina on mikä tahansa ase, joka on ”uhrikäyttöinen”, eli kohde omalla toiminnallaan laukaisee aseen. Suomella on edelleen varastoissa n. 15.000 toimintakykyistä jalkaväkimiinaa, jotka on voitu jättää tuhoamatta Ottawan sopimuksen nojalla ”koulutuskäyttöön”. Eli meillä on näitä miinoja jo, vaikkakaan ei toki niitä määriä kuin aiempina vuosikymmeninä. Komentaja ei spekuloi sillä, mistä niitä hankittaisiin lisää. Vanhanaikaisia jalkaväkimiinoja ei käytännössä valmista enää kukaan. Tai ehkä joku jossain. Suomi on itse valmistanut näitä varmaankin joskus vuosikymmeniä sitten. Suomi halunnee olla uutena Nato – maana puolustusalan uusien teknologian edelläkävijä, ei perässähiihtäjä? Siksi pitäisi puhua uusien teknologioiden mahdollisuuksista, ei paluusta johonkin vanhaan. On yleisesti tiedossa, että jo nyt modernien miinojen aktivointi ja passivointi etänä on mahdollista. Tai siten, että ne passivoituvat tietyn aikataulun mukaan. Samoin on mahdollista miinojen tarkka paikannus digitaalisesti. Asiantuntijapiireissä vanhanaikaisia ja nykyaikana tyhmäksi katsottavia jalkaväkimiinoja tuskin kukaan kaipaa takaisin.

Komentaja on oikeassa siinä, että toimintaympäristö on muuttunut, mutta ulostulon ajankohta ihmetyttää. Mikä juuri nyt on komentajan mukaan olennaisesti muuttunut? Hieman huolestuttaa, jos suomalaiselle kenraalille tulee yllätyksenä venäläinen sodankäyntitapa. Eivätkö he muka ole käyttäneet jalkaväkimiinoja ihan samalla tavalla Georgiassa, Syyriassa ja Krimillä jo vuonna 2014? Kaikki nämä vuodet, 2012 Ottawan sopimukseen liittymisestä lähtien, puolustusvoimat ovat sanoneet, että jalkaväkimiinojen suorituskyky on saatu täysimittaisesti korvattua (mm. hankkimalla tilalle vielä miinojakin karumpi asetyyppi eli rypäleammukset). Tähän minä olen uskonut, mutta hyvä, että voimme keskustella tästäkin asiasta avoimesti.

Asialla on myös suuri ulko- ja turvallisuuspoliittinen ulottuvuus. Suomen irtaantuminen Ottawan sopimuksesta olisi järisyttävä kansainvälinen uutinen ja turvallisuuspoliittinen hätäraketti taivaalle, jonka viesti olisi, että me emme pärjää täällä ja sotilaallinen varautumisemme on sen verran heikkoa, että meidän pitää irtaantua yhdestä maailmanhistorian merkittävimmästä kansainvälisestä sopimuksesta. Mitä meidän Nato-liittolaisemme miettisivät? Irtaantumisella olisi siis korkea ulko – ja turvallisuuspoliittinen hinta, eikä tällaisia päätöstä voi tehdä umpiossa. Onneksi voimme puolustuspoliittisessa selonteossa käydä tätäkin keskustelua julkisuuden lisäksi myös eduskunnassa. Tosiasiat edellä.

Ville Skinnari

Äänestään mies tunnetaan

Intohimoinen futismies Tuomas Virkkunen tunnetaan toki kasvoiltaan ainakin Tampereella, Hesassa ja Barcelonassa. Varsinkin Mestareiden liigaa selostava moottorileuka on vuoden 2008 Urheilutoimittaja. Eikä into sammu. Päinvastoin.

Tuomas kertoo, että on suositellut mykistysnappia, jos ääni alkaa ärsyttää. Palautetta tulee laidasta laitaan, isoja kehuja ja välillä dumataan alimpaan helvettiin.

Tuomas Virkkunen

Tuomas kokee, että selostajan tärkein tehtävä on tunnelman luominen. Siinä hän minusta onnistuu 10+. Asiantuntemus ja into paistavat läpi. Esikuvinaan mies pitää rennon tyylin Antero Mertarantaa ja Jukka Rönkää.

Tuomaksella on satoja selostuksia. Mieleen ovat jääneet esimerkiksi 2017 Barca-PSG, 2019 Liverpool-Barca ja 2019 Ajax-Tottenham. Välillä Tuomas matkustaa pelipaikkakunnalle, usein selostuspaikka on Maikkari.

Oho. Alkuaikoina Tuomas teki ennakkotyötä jopa 14 tuntia yhtä peliä varten. Nyt riittää vähemmän, kuitenkin useampi tunti siinä menee. Perusteellinen.

Lopuksi kuvittelen, miten Tuomas selostaa tulevan kesän kävelyfutisottelua.

”Ai kauheaa. Nyt tehdään historiaa. Puolilihava Järvinen riistää pallon keskialueella kyseenalaisin keinoin. Pilli ei soi. Järvinen etenee uskomattoman nopeasti, mutta ei sitä voi juoksuksi tulkita. Laukaus lähtee, aivan järjetön veto! Maali. Maa-aa-liii! En ole eläissäni nähnyt vastaavaa. Verkko repeää. Ei tarvita VARia!”

Raine Järvinen

Omalääkärimalli koputtaa, mutta onko rahaa?

Sosiaali – ja terveydenhuollon kokonaisuus on laaja ja sitä laajempi on poliittinen keskustelu ja todellisuus. Tällä viikolla Perussuomalainen ministeri Kaisa Juuso nosti esille omalääkäri mallin edistämisestä. Hieno avaus! Mutta miten se omalääkärimalli nyt menikään aiemmin esimerkiksi Lahdessa? Miksi se ylipäätään aikoinaan ajettiin alas? Omalääkärimalli pelasti aikoinaan paljon perusterveydenhuoltoa. Se aloitettiin 1990-luvulla ja se toimi hyvin siihen asti, kun lääkäripula iski. Malli houkutteli myös lääkäreitä ja virkoihin jopa haluttiin (tämän vahvisti minulle lääkärikansanedustaja Aki Linden, joka mallia käynnisti Porissa 1990-luvulla).

Omalääkärimallissa alueen väestö jaetaan ryhmiin, joille kullekin nimetään oma lääkäri paikalliselta terveysasemalta. Ministeri Juuson mukaan tämä merkitsee suurta muutosta suomalaisille.
Aki Linden osaa avata ammattilaisena hyvin syitä miksi omalääkärimalli kariutui ja rapautui 2000-luvulla. Kun potilaat alkoivat päästä terveyskeskuksiin, lisääntyi lääkäreiden kuormitus huomattavasti ja työpäivät venyivät. Toiseksi, kuntien olisi pitänyt lisätä lääkäreiden määrää. Mutta miten kävi? Kolmanneksi, 2000-luvulla lisättiin resursseja erikoissairaanhoidossa, työterveyshuollossa ja erityisesti yksityisten lääkäripalveluiden tarjonta kasvoi. Julkisten terveyskeskusten resurssit polkivat paikoillaan.

Kuulostaa niin tutulta. Lääkäripula? Yksityisten palveluiden ostaminen? Julkisen terveydenhuollon (tietoinen) alasajo? Eli ongelmia, johon ei ole yhtä syyllistä tai ratkaisua. Lahdessa muistan hämärästi keskustelun 1990-luvulla ja minua paremmin asian muistavat varmaan voivat tässä auttaa. Sen muistan, että ministerinä Aki Linden käynnisti vuonna 2022 omalääkäriasian valmistelun. Hyvä, jos se nyt etenee.

Nyt Orpo-Purran hallitus on ilmoittanut edistävänsä omalääkärimallia, mutta 130 miljoonan euron leikkaukset perusterveydenhuollosta uhkaavat hankkeen toteutumista. Leikkaukset heikentäisivät hoitoon pääsyä ja vähentäisivät terveyskeskusten resursseja, mikä vaarantaisi omalääkärimallin onnistumisen. Kela-korvaukset eivät riitä paikkaamaan julkisen terveydenhuollon puutteita, erityisesti alueilla, joilla on paljon iäkkäitä asukkaita. Tätä muuten esitimme jo viime kaudella.

Hallituksen on nyt peruttava hyvinvointialuiden perusterveydenhuollon leikkaukset ja turvattava hoitotakuun toteutuminen. Omalääkärimalli voi olla samalla myös omaishoitajamalli, mutta se tarvitsee nyt sen rahoituksen. Muuten tämäkin sinänsä hyvä ajatus on vain unelmahöttöä.

Hoitotakuu on samalla ”silta” myös omalääkärimalliin, jos ja kun sellainen halutaan toteuttaa.
Mutta Orpolle ja Purralle toistaiseksi on ollut tärkeämpää tukea yksityisiä terveysjättejä. Katsotaan miten käy?

Ville Skinnari

Ahmaisin Mixun

Vanhenin. Nyt on iso luku. Sain lahjaksi Mika-Matti Paatelaisen kirjan. The fighting big finn. Luin päivässä puolessa. Ei ihmeitä, mutta ymmärrän ja arvostan miestä.

Kirjassa Mixu avaa tapaus-Litmasta ja joulukuusta paljastamatta oikein mitään. Pelikentillä nähtyä räväkkyyttä olisin toivonut kirjaankin.

Oli Mixu maaliahne pelaaja. Treenasi paljon. Oli Mixu omanlaisensa valmentaja. Jääräpää. Mutta hienon kansainvälisen uran teki. Thaimaa, Hongkong jne. Eikä ura ole loppu.

Mixusta tehtiin laulukin mukaillen Wiskarin Sirpaa. ”Miksu lähti nuorena Skotlantiin, tutustumaan viskiin ja oluisiin. Myös Suomeen uudet opit toi, niitä Alajakin ihannoi, Huuhkajista paikka avautui. Gijonissa venyttiin ihmeeseen, hetkeksi taivas tuntui auenneen, no jatkossa totuus paljastui. Stadikalla fanit huusi, tunge hanuriisi joulukuusi. Paatelainen vastasi kritiikkiin, taas on pystytty hyviin hyökkäyksiin, tuskin pallonhallinta hyödyttää, jos maalimäärät aina nollaan jää.”

Jotenkin vaikuttaa myös Riveltä.

Idea. Kalle Veirto lisätöihin. Yksiin kansiin lahtelaisten tarinoita. Piristä Hapeen ja monia muita. Kyllä tulis värikästä juttua, jos pojat eivät niitä panttaisi.

Risto Paulamäki

Sarjassani legendat on vuorossa Risto Paulamäki, josta myös kirjan saisi nimellä Pedagogin maratooni. Oli hieno tavata vuosien jälkeen. Eräät eivät vanhene.

Raine Järvinen

Kuninkaiden kuningas

Tänä syksynä on taas monessa maassa käyty presidentin vaaleja. Seuraamme niitä, koska maailma on tätä nykyä yhä enemmän yhteinen. Muiden maiden päätökset ja asiat vaikuttavat meihin. Huolta ja epävarmuuttakin sisältyy yhteisen maailmamme tulevaisuuteen.

Kirkkovuoden päättävä tuomiosunnuntai on yhdeltä nimeltään Kristuksen kuninkuuden sunnuntai. Meille kristityille Kristus on kaikkeuden Herra. Hän sanoo viimeisen sanan, hän on pahuuden ja kuoleman voittaja.
Miten pystyisimme säilyttämään luottamukseen suureen kuninkaaseemme maailman myrskyjen keskellä? Joskushan tuntuu, että kaikki on vain ihmisten varassa: valtionpäämiehet ajavat itsekkäästi omaa etuaan, on paljon väkivaltaa, ilmasto kuumenee, luonto tuhoutuu. Nämä huolet ovat aivan tosia. Niiden eteen on pienten ihmisten ja suurten päättäjien tehtävä töitä kukin omalla tontillaan.

Mutta kaiken tämän takana ja alla ja yläpuolella minä näen Jumalan. Hänellä on lopulta kaikki valta. Hän haluaa antaa meille tulevaisuuden ja toivon. Hän on antanut Poikansa maailman pelastajaksi ja armolliseksi tuomariksi. Lopulta kaikki kääntyy hyväksi, jos jätämme itsemme Jumalan haltuun. Pidetään tästä toivosta kiinni.


Riitta Särkiö

Hämäränhyssyä

Pohjoisessa on kuulemma marraskuisten iltojen aikaa vietetty ihan omalla tavallaan. Lapissa se illan hämärtyvä sinisyys on tärkeä hetki, joka on otettu vastaan niin, että sen alkaessa keskeytetään askareet ja istahdetaan vaikka kiikkustuoliin. Valoja ei sytytetä vaan annetaan hämärän laskeutua. Vasta kun on täysin pimeää, sytytetään valot ja jatketaan askareita. Tälläinen hämäränhyssyn viettäminen tuntuu kauniilta ja viisaalta tavalta. Se kunnioittaa vuorokauden rytmiä ja tuo jokaiseen päivään hiljentymishetken.

Samalla tavoin kirkkovuoden tarkoitus on tukea ihmiselämälle tärkeää rytmiä. Kirkkovuosi värittää vuodenaikojen kiertoa ja antaa aineksia jokaisen päivän henkilökohtaiseen hiljentymiseen. Ensi sunnuntaina kirkkovuosi lähestyy kohti dramaattista loppuaan. On tulossa toiseksi viimeinen sunnuntai, Valvomisen sunnuntai, juuri ennen Kristuksen kuninkuuden sunnuntaita, toiselta nimeltään tuomiosunnuntaita. Nyt Jeesus puhuu sunnuntain evankeliumitekstissä paljon hengellisestä valvomisesta.

On kristityn osa valvoa. Se tarkoittaa esimerkiksi, että kukin pyrkii toteuttamaan vastuullisesti Jumalan kullekin antamaa elämänosaa tässä maailmassa. Se voisi tämän lisäksi tarkoittaa aktiivista pyrkimystä vastustaa pahaa. Ja tänään ajattelen, että valvominen on myös hitauden kulttuurin arvostamista. Voisinko kulkea tänään jalan/pyöräillen auton sijaan? Liitynkö mukaan lasten leikkiin, luenko kirjaa, kirjoitanko kirjeen? Ajattelenko rauhassa lähimmäisiäni ja annan itsellenikin lepoa. Tietysti kristitty odottaa myös Kristuksen kohtaamista, sydäntään tarkaten, mutta levollisen valppaana, luottamuksessa eläen. Hämäränhyssyssä pysähtyen, siitä nauttien ja siinä leväten.


Pastori Kati Saukkonen

KOLUMNIT -arkisto

joulukuu 2024

marraskuu 2024

lokakuu 2024

syyskuu 2024

elokuu 2024

kesäkuu 2024

toukokuu 2024

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

heinäkuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011