Armollista kesää!

Maantien varren mainoksessa kehotetaan ottamaan lomaa lomasta. Me odotamme kesää ja kesälomaa koko pitkän talven, niinpä odotukset ovat joskus liian suuret. Pitäisi ehtiä niin moneen paikkaan. Pitäisi saada kerralla kuntoon perheen ja lähipiirin rapistuneet ihmissuhteet. Rentoutumisesta ja virkistymisen pakostakin voi tulla stressi. Voi olla, että välillä tekisi mieli lähteä lomalle näistä lomapaineista.

Keskikesän sunnuntai antaa meille kaikille hyvän ja ytimekkään ohjeen: Armahtakaa! Päivän otsikko nousee suoraan pyhän raamatunkohdista. Niissä näytetään tietä keskinäiseen armahtamiseen. Toisten tuomitseminen ja arvostelu on helppoa, mutta se ei ole oikein. Jumala on meidän oikeamielinen tuomarimme, hän tietää ja tuntee ihmiset. Meidän ihmisten pitäisi armahtaa toisiamme ja jättää omatkin epäonnistumisemme Jumalan anteeksiannon varaan. Jeesus on sovittanut koko maailman synnit.

Elämän pettymysten keskellä tarvitsemme armoa ja Jumalan rakkautta. Silloin aavistamme Jumalan tarkoittaman levon ja luottamuksen. Saamme vain olla Jumalan lähellä. Siinä ei tarvitse yrittää tekeytyä joksikin muuksi, sillä Jumala ei tarvitse meidän hyviä yrityksiämme. Hän rakastaa meitä ilman ehtoja, ilman vaatimuksia vastalahjoista. Hänen armonsa on kaiken lähtökohta.

Tämä kokemus Jumalan äärettömästä armosta tuo meille todellista lepoa. Se antaa meille myös voimaa armollisuuteen toisia ihmisiä ja elämänmenoa kohtaan. Ei tarvitsekaan etsiä vikoja toisista ja osoittaa heidän heikkoja kohtiaan. Korvissa kaikuvat Jeesuksen sanat: Olkaa valmiit armahtamaan! (Luuk. 6:36) Siinä on yksi avain leppeään, armolliseen kesään.

Riitta Särkiö

 

EM-futis huipentuu

Kolmen viikon sohvamaratonin jälkeen EM-futiksessa ollaan päästy jo loppuotteluun. Tätä kirjoitettaessa (torstaiaamu) vasta toinen finalisti on selvillä eli Espanja, joka pudotti Portugalin rangaistuspotkukilpailussa. Toinen finalisti löytyy parista Saksa ja Italia. Saksa on selkeä ennakkosuosikki, mutta Italia on yllätysvalmis. Se on pelannut hyvät kisat ja yllättänyt muiden muassa myös meikäläisen hyvällä hyökkäyspelillään. Itselläni oli kuva Italiasta, joka pelaa nolla nollaa ja iskee sitten jostain kulmuritilanteesta ottelun ainoan maalin ja sen jälkeen pelataankin siilipuolustusta loppumatsi. Hyvästä Italiasta huolimatta liputan kuitenkin Saksan finaalipaikan puolesta, sillä niin vahva Saksa on ollut pelaamissaan peleissään, että myös Italia hoituu.

Finaalissa voi sitten käydä miten tahansa, sillä yhdessä pelissä onnikin voi olla ratkaisevassa asemassa. Yksi onnekas pomppu voi ratkaista mestaruuden. Silti uskon Saksan vievän mestaruuden, siis jos finaaliin yltää. Espanja-Italia olisi vielä kinkkisempi loppuottelupari, pelasivathan ne jo alkusarjassa 1-1- tasapelin.

Joka tapauksessa hyvätasoiset kisat on tänä vuonna nähty ja neljä parasta joukkuetta myös neljän parhaan joukkoon ansaitusti ylsivät. Kaikesta rasismiurpoilusta huolimatta jalkapallo voi Euroopassa hyvin. Neljän vuoden päästä kisat pelataan Ranskasssa ja silloin kisat ovat vielä isommat, sillä joukkueiden määrää lisätään peräti kahdeksalla. Niissä kisoissa Suomikin on sitten mukana, ainakin jos uskomme Mixu Paatelaista…No, hyvä kun tavoitteita riittää. Itse olen hieman skeptisempi lopputurnauspaikan saamisessa Suomeen. Saas nährä.

 

EM-yleisurheilu

Kaikkien mahdollisten välikisojen isä ja äiti eli Helsingin yleisurheilun EM-kisatkin käynnistyivät keskiviikkona, jos joku huomasi? Kisat käydään EM-futiksen ja Lontoon olympialaisten tiukassa kuristusotteessa ja moni kova urheilija onkin jättänyt EM-kisat väliin, koska päätähtäin on ymmärrettävästi Lontoon olympialaisissa.

Tämähän tietysti antaa hieman paremmat lähtökohdat suomalaisten menestymiselle kisoissa. Ainoa ongelma on, että ennen niin vahva yleisurheilumaa Suomi on tänä päivänä kovin pieni tekijä yleisurheilumarkkinoilla. Ainoat mitalitoiveet ovat kasautuneet keihäänheittoon ( Mannio, Pitkämäki) ja siinäkin kai lähinnä pronssin nappaamiseen. Pituushyppääjät voisivat yllättää Evilän ja Ollikaisen johdolla, mutta pistesijakin olisi positiivinen yllätys meikäläiselle.

Nuorille urheilijoille kisat ovat oiva paikka tutustua vähän isompien kisojen ilmapiiriin, joten oli oikea päätös lähteä kisoihin isolla joukkueella.Päätös saattaa myöhemmin poikia vaikka mitä. Toivotaan onnistumisia nuorille urheilijoillemme ja positiivisia kokemuksia.

 

Kisapuiston tupla

FC Lahti on keskittynyt tänä kesänä markkinoimaan näkyvästi vain kahta peliä eli ns. Kisapuiston tuplaa. Yleisöodotukset ovat kovat, toivottavasti toimistolla ei pahasti petytä. Itse en ihan ymmärrä Kisapuiston nostamista jalustalle. Tulee hieman sellainen fiilis, että hiihtostadion on myös FC Lahden mielestä paska paikka, joten tulkaa hyvät ihmiset katsomaan, kun päästään pelaamaan ihanaan Kisapuistoon.

Epäilen ettei ainakaan torstain pelissä päästä yli 2000 katsojan, sillä televisiosta tulee samaan aikaan keihäsfinaali ja sääkin on epävakainen. Sen sijaan ensi viikon Inter matsi voi hyvinkin kerätä yli kolmetuhatta katsojaa, sillä silloin EM-futis ja -yleisurheilu ovat jo ohi, joten kilpailutilannetta ei synny. Tosin jotain vaikuttaa myös torstain pelin lopputuloskin…

Muutama voitto nyt putkeen helpottaisi Lahden tilannetta liigan häntäpäässä, sillä tappioilla Lahti liukuisi kohti putoajan paikkaa ja se on paikka, jota kannattaa välttää. Joukkue tarvitsee nyt kotiyleisön tukea, joten heinäkuussa jokainen käy katsomassa vähintään yhden FC Lahden matsin, eikö vain?

 

Kesä-Pelikaanit

Pelicans viettää kesälomaa, mutta seuran toimistolla työskennellään varmasti hiki hatussa. Viime vuoden joukkueesta häipyivät kaikki syömähampaat ja tilalle ei ole kovinkaan paljon vielä saatu. No iso kasa euroja on kyllä saatu ja niillä pitäisi sitten ykkös- ja kakkoskentän hyökkääjät löytää. Lisäksi pitkällä saikulla (3-5 kk) ovat vielä hyökkääjät Jormakka, Sopanen ja Pikkarainen. Mahtaa treeneissä olla miesvajausta…

Uskon, että heinäkuun alussa, kun NHL- ja KHL-peikko häipyvät, saadaan Lahteenkin iso kasa korkeanluokan pelaajia. Sopimuksia on varmastikin jo valmiina kassakaapissa ja nyt odotetaan vain, etteivät miehet karkaa idän ja lännen rahasarjoihin. Jotkut seurat ovat tiedottaneet kovista kaappauksista AHL-liigasta, mutta vielä ei ole varmaa tulevatko kyseiset pelaajat koskaan pelaamaan SM-liigassa.

Pelicans on varmasti ottanut erilaisen tiedottamislinjan ja tiedottaa vasta kun kaikki sopimukset ovat 100% varmoja. Hyvä niin. Luotto Kaarnaan, Suikkaseen ja Nurmiseen on edelleen kova. Kyllä nuo miehet tietävät mitä tekevät! Katsellaan sitten loman jälkeen elokuussa tarkemmin miltä Pelicansin joukkue näyttää.

Pete Salomaa

 

Kiitti nyt riitti ilmainen rahanjako!

Kreikka on se uppotukki, johon Eurooppa kolautti päänsä eikä meinaa toipua, koska omien pankkien pelastaminen on tärkeämpää kuin pienen Suomen veronmaksajien rahat. Meidän on uskallettava sanoa ei eurooppalaisen rahan ilmaisjaolle ja pidettävä kiinni omista varoistamme.

Maailmassa on liikaa laiskaa rahaa, joka makaa sveitsiläisissä pankeissa ja veroparatiiseissa. Laiska raha ei hermostuksissaan ole löytänyt järkeviä sijoituskohteita länsimaissa tai edes kohtuullisesti tuottavia muita kohteita maailmalta. Kävi niin. että miljardit köllöttelevät nolla korolla saksalaisissa pankeissa.

Syy on hyvin yksinkertainen, sillä maalimanlaajuinen ylilikviditeetti syntyi, kun kiinalaisille annettiin vapaat kädet valmistaa kaikki maailman kulutustavarat. Kiinalaisia halpatuotteita valui markkinoille kuin kerjäläisiä Romaniasta Suomeen. Inflaatio teollistuneissa Euroopan maissa painui
melkein nollaan ja korot laskivat. Valtioiden oli kuitenkin pakko lainata rahansa johonkin, sillä mitään teollisia investointeja ei länsimaissa tehty, jolloin rahat lainattiin varattomille kuluttajille. Niinpä Espanjasta hankittiin kiinteistöjä ja asuntoja ryhdyttiin rakentamaan lisää ja taas pankit
lainasivat lisää ja lisää. Kierre oli valmis.

Matalan koron innoittamina länsimaissa ryhdyttiin ostamaan jopa velaksi kiinalaisiakin hilavitkuttimia. Mutta viisaat kiinalaiset sen sijaan säästivät ja investoivat teollisuutensa. Oudointa tilanteessa oli se, että vaikka yksityinen lainaraha sijoitettiin tuottamattomiin kohteisiin, se silti kasvatti bruttokansantuotetta. Ja siitähän Etelä- Euroopan poliitikot innostuivat myös valtion nimissä ottamaan lisää halpaa velkaa. Sitä jaettiin ämpärillä ja
tulipalokiireellä tuottamattomiin, mutta poliitikkojen suosioita kohottaviin kohteisiin. Ongelmana on nyt se, että rahat tuhlattiin tuottamattomiin turhuuksiin, mikä suomeksi tarkoittaa sitä, että ongelman ydin ei ole rahan niukkuus, vaan tyhmät sijoitukset.

Asuntojen hinnat eivät enää nousseet, jolloin bruttokansantuote pysähtyi ja hapatti pankkien vakuudet ja pakotti lopettamaan Kreikalta, Espanjalta, Italialta, Portugalilta ja Irlannilta täysin halvat lainat. Yhteisellä EU ratkaisulla keksittiin siirtää sekä pankkien että heikoimmassa asemassa
olevien eurooppalaisten veronmaksajien harteille.

Ongelman ydin on se, että Euroopassa ei ole osattu tehdä kahdeksaan vuoteen ehdä yhtään tuottavia investointeja sekä liian halpa kiinalainen raha.
Nyt elämme mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä palkat nousevat myös Kiinassa nopeammin kuin Euroopassa tai lännessä yleensä.

On helppo ennustaa, että ne maat, joissa palkkakehitys ovat Kiinaa matalampia menestyvät tulevaisuudessa. Mutta mistä me löydämme sen viisaan, joka osaa neuvoa meille tuottavia teollisia investointeja? Immateriaalisia ”vihaisia lintuja” tarvitaan, mutta ne eivät riitä. Tyhmintä on heittää rahat Välimeren maiden roskalainoihin, sillä eiväthän niin tee myöskään ruotsalaiset eivätkä englantilaiset.

Miksi siis me? Varmaa on vain se, että lännessä inflaatio kiihtyy ja lainojen korot nousevat, sillä Kiina määrää tahdin ja muut vikisevät.

Juhani Melanen

 

 

Rakastetusta vihatuksi ja päinvastoin

Hyvää Juhannusta kaikille!
Juhannuksen nimi viittaa nimeen. Sakarias ja Elisabet olivat vanhoilla päivillään kokeneet ihmeen ja myös melkoisen järkytyksen, kun heille syntyi lapsi. Sakariaan olisi pitänyt antaa tälle vanhimmalle pojalleen nimi Sakarias vanhan perinteen mukaisesti. Enkeli puuttui nimiharkintaan ja nimeksi tuli Johannes sukulaisten ja hurskaitten järkytykseksi.

Järkyttäminen ei ollut valinnan syy, vaan ylempi käsky. Nimellä oli merkitystä, nimi kertoi olemuksesta ja tarkoituksesta. Tälle Johannekselle ei ollut tarjolla paikkaa isänsä jälkien seuraajana pappina, vaan hänen tehtäväkseen tuli kulkea Jeesuksen edellä ja raivata tietä maailman Vapahtajalle. Jumala on armollinen, Jumala armahtaa sisältää viittauksen Jeesukseen, ei Johanneksen omaan tosi askeetin ja yrmeän miehen hahmoon. Lopulta hänen elämänsä päättyi pään irrottamiseen tarjoiluvadille palkinnoksi suorista sanoista.

Täydentävä näkökulma aukeaa sunnuntain evankeliumista, jossa tullimies Matteus, jo toisen polven veronkerääjä ja miehittäjän kaveri, kohtaa Jeesuksen. Matteus edusti harvinaista monitaitoista ihmislajia, osasi lukea ja kirjoittaa useita kieliä, osasi matematiikan perusasiat ja muutaman sovelluksen, ja oli valtiolle lojaali virkamies. Mutta omien silmissä pahempi kuin pakanat. Ja sai varmasti sen tuntea. Tällaisen henkilön Jeesus kutsuu opetuslapsijoukon ydinryhmään. Pettikö arvostelukyky? Omien kyllä, Jeesuksen ei.

Suurin merkitys ei ole sillä, kuinka minun elämässä käy, vaan sillä, kuinka Jeesus ottaa minut vastaan. hän ei testaa ja tenti loputtomiin, vaan armahtaa ja kutsuu omiensa joukkoon. Ihmisten arvostklset ja ennakkoluulot joutavat ja joutuvat romukoppaan kun Vapahtaja itse toimii. Siinä on kaiken syvin merkitys ja tarkoitus.

Esa Kekki

 

EM-futis puolivälierävaiheeseen

EM-jalkapallo ei välitä meidän suomalaisten juhannuksesta, vaan pelitahti jatkuu tiiviinä läpi viikonlopun. Onneksi sentään vain yksi peli per päivä, niin ehtii hieman juhannustakin viettämään…Pelit ovat tähän mennessä sisältäneet muutaman jättiyllätys-putoajan ( Hollanti ja Venäjä) sekä yhden supervenyjän eli Kreikan.

Omat veikkaukseni jatkoon menijöistä on pitänyt kutinsa tähän mennessä noin 62 prosenttisesti, joten ihan hirveästi ei voi henkseleitä paukutella. Useimmat pelit ovat olleet hyvätasoisia, joka kertoo kyllä futiksen korkeasta tasosta Euroopassa. Lisäksi yhtäkään 0-0 nyhjäystä ei olla vielä nähty.

Portugalin Ronaldokin sitten heräsi ja johdatteli joukkueensa kahdeksan parhaan joukkoon kahdella maalillaan. Vaikka kyseinen herra hieman liian sokerisen ja itsetietoisen oloinen onkin, on myönnettävä, että pelin kulkiessa on myös kohtalaisen pitelemätön.

Hollanti osoittautui kisojen suurimmaksi pettymykseksi. Liian monta isoa egoa samassa joukkueessa ei tällä kertaa toiminut. Viime MM-kisoissahan se vielä toimi finaalipaikan arvoisesti. Jonkun kun on tehtävä ne paskaduunit kentällä ja istuttava välillä jopa vaihtopenkillä ja kaikki eivät voi olla tähtiä. Ehkäpä tästä nöyryytyksestä Hollannin pelaajat oppivat hieman nöyryyttä pelaamaan tulevaisuudessa joukkueen, ei itsensä puolesta?

Wayne Rooney uusine hiuksineen palasi pelikiellosta ja saman tien pelasti briteille lohkovoiton, kun samalla Ranska meinasi tössiä mahdollisuutensa häviämällä Ruotsille.

Kaiken edellä nähdyn ja koetun perusteella voisin väittää, että puolivälieristä jatkoon tiensä raivaavat Portugali, Saksa, Espanja ja Italia. Tietysti yllätykset ovat aina tervetulleita, ne kun ovat juuri urheilun suola. Muutenhan nämäkin kisat olisi voitu käydä paperilla jo etukäteen….

 

FC Lahti yllätti – missä yleisö?

Yllätyksistä puhuen, FC Lahti yllätti ainakin meikäläisen positiivisesti kaatamalla Kuopiossa paikallisen palloseuran. Ottelu päättyi lahtelaisille lukemin 2-1, vaikka pelillisesti ja tilastollisesti peliä veikin kuopiolaisseura.

Näinhän se homman pitäisi vieraissa juuri toimiakin. Kotijoukkue huolehtikoon yleisön viihdyttämisestä ja kerätköön tyylipisteet, samalla kun vierailija tekee kahdesta ainoasta maalipaikastaan maalit ja vie pisteet tylysti bussilla kotiin. Aina ei tarvitse voittaa pallonhallinta- ja laukaisutilastoja ja pelata ”barceloonaa” ja sen on näköjään valmentaja Kautonenkin ymmärtänyt. Joka tapauksessa erittäin tärkeät pisteet!
Tätä kirjoitettaessa on vielä keskiviikon Haka-peli pelaamatta, mutta tässä olisi taas hyvä sauma kasvattaa piste-eroa liigan häntäpäähän.

Nyt kun pikkuhiljaa Kuhnurit ovat saamassa ykköskokoonpanoaan kentälle loukkaantumissuman jälkeen ja peliään voittavaan kuosiin, olisi hyvä jos lahtelaiskatsojatkin pikkuhiljaa heräisivät unestaan ja kansoittaisivat lehterit.
Lahden yleisökeskiarvo on koko liigan pienin (1224 katsojaa/peli), joten nyt ystävät ja kylänmiehet on näytön paikka! Näillä yleisökeskiarvoilla ei kovin montaa vuotta liigasssa pelata…

Haka pelin jälkeen Lahti siirtyy parin kotimatsin ajaksi Kisapuistoon ( 28.6. VPS ja 2.7. Inter). Mielenkiintoista nähdä miten pelipaikka vaikuttaa yleisömääriin. Viime vuonna ykkösessä Lahden yleisökeskiarvo oli 1795 katsojaa, huippuna 25.7. pelattu kärkikamppailu FC Lahti – PK-35, jota oli seuraamassa peräti 4436 katsojaa! Ihme on, jos ei näihin lukuihin liigassa pelatessa ylletä.

Eikö Lahti olekaan enää jalkapallokaupunki?

Pete Salomaa

 

Juhannuksena lapsuus tuntui mansikalta

Meidän lapsuutemme juhannuksina paistoi aina aurinko ja vesileikkimme olivat hurjia. Omatekoisista ja itseväsätyistä tarzankeinuista hypättiin korkealta ilman suojakypärää eri asennoissa kylmään veteen. Sitä ennen oli käyty armoton kivisota lingoin ja kilvin ilman turvahaalareita.

Emme me ulkoilleet Niket jalassa vaan avojaloin neljä tuntia metsässä ja söimme itse poimimiamme puolukoita ilman sokeria, erityistä herkkua olivat ketunleivät ja kusiaispesästä tikulla imetty muurahaisten kusi. Kukaan ei takonut pleikkaria eikä pelannut vihaisia lintuja, koska niitä ei ollut keksitty. Onneksi!

Äidille haettiin koivunoksia, joista tehtiin vastoja eli vihtoja, joilla oli kaksi ”kaksisuuntainen mielialahäiriö”. Niistä sai myös erinomaisia vitsoja, jotka takapuoli muisti pari tuntia ja sitten ei kun menoksi koiruuksia tekemään. Erilaisia kisoja oli alituisesti. Meidän ”miehuuskokeemme” oli raiteilla makaaminen ja voittaja oli se, joka uskalsi olla kauimmin. Tämäkin leikki loppui, kun eräs keskuudestamme sananmukaisesti potkaisi tyhjää.

Nykyään lapset röhnöttävät huonoryhtisinä aamiaispöydässä lappamassa hunajamuroja ja katsovat sohvalta väkivaltapiirtyjä kannetavasta dvd- soittimesta. Onko tämä meidän vanhempien vika? Ei vaan nykyajan, joka on liikaa suojeltu. Jotain on peruuttamattomasti pielessä. Me selvisimme aikuisiksi ilman autojen takapenkkien turvavöitä, mutta kohta vaaditaan herran tertuille pakollisia suojakypäriä pelikonsoleiden pelaamiseen, jos
siinä samalla voi mäkkäriä mutustellessa muksahtaa vaikka sohvalta. Voihan perskules sentään!

Me isojen ikäluokkien lapset olimme sen verran kovia jurrikoita, että selvisimme koulukiusaamisestakin arvin ja vanhempien sisarusten avulla Opettajat saattoivat vielä ilman vankilatuomioita käyttää valtaansa harkinnanvaraisesti ja itsenäisesti ja kitkeä tukkapöllyllä ja karttakepillä pahimmat kiusaajat kuriin. Ritsat ja puukot otettiin pois koululaukista ilman tuomarin lupaa ja koulun vahtimestari oli sheriffi vailla vertaa.

Nyt suomalaiset aikuiset ovat ällistyttävän homogeeninen massa, vaikka Suvivirren veisuusta, homojen adoptio-oikeuksista sekä Euroopan vakauttamissopimuksesta, josta kukaan ei ymmärrä mitään, onkin erimielisyyttä.

Lapsenlapsillamme on kaikkea liikaa tarpeetonta. Jokaisen nurkissa pyörii Kiinassa valmistettua muoviroinaa kasapäin. Mökin nurkassa lojuu jos jonkinlaista vieterinukkea ja mönkijää. Meillä aikuisilla on vain tarpeellista, kuten pizzakivi, kolme piikkimattoa ja laminointikone. Kuka
lukee enää kirjoja, kun rouskuttaa sipsejä ja imeä limua television vieressä?

Nostalgia valtaa mielen, kun muistelee , kuinka valmistuttiin ennen juhannusjuhlille. Mukaan pullo pimeästi haettua koskenkorvaa ja voidetta tukkaan ja ei kun lavalle! Tärkeintä oli potkia uusia Ladan renkaita, kuin jolkotella tangoa. Vasta sitten repesi, kun viimeiset puolituntia soitti
joku Islanders kunnon rockia ja latojen seinät vapisivat. Osa poruista makasi puskissa ja poliisin jousipamppu heilui, kuten mekin.

Voi aikoja, voi tapoja. Sanoivat jo muinaiset roomalaiset!

Juhani Melanen

 

Seuraa minua

Julkisen toimintansa aikana Jeesus kulki ympäri Galileaa kylästä kylään. Hään opetti, paransi ja teki tunnustekoja. Hänen opetuksensa ei ollut vaikeaselkoista teoriaa, vaan kohti käyvää puhuttelua. Hänen vertauksiaan saattoi kuunnella niin oppinut aikuinen kuin pieni yksinkertainen lapsi.

Jeesus meni suoraan asiaan. Niinpä hän saattoi sanoa matkallaan kohtaamalleen: ”Seuraa minua!” Näin kalastajat, jotka hän tapasi rannalla, jättivät verkkonsa ja liittyivät Jeesuksen matkaan. Samoin tähän kutsuun vastasi tulliasemallaan publikaani ja moni muu. Näin kahdentoista apostolin lisäksi Jeesuksen seuraajiksi liittyi yhä uusia ihmisiä. Varmaankaan kutsun saaja ei tiennyt, mitä Jeesuksen sanat ”Seuraa minua” tarkoittivat. Mutta tuo kohtaaminen ja Jeesuksen opetus vakuuttivat monen. Tässä on mies, joka voi antaa minulle sellaista, mitä en muualta saa. Ja Jeesuksen seurassa oppi, mitä se seuraaminen oikeastaan on, mikä on Jumalan tahto. Hänen seurassaan sai tuntea, mitä Jumala ja Jeesus antaa. Hänen sanojaan saattoi tallentaa mieleen ja sydämeen elämän voimaksi.

Sama Kristuksen kutsu kuuluu yhä: ”Seuraa minua!” Hän kutsuu meitä askeliinsa. Mitä se tänään merkitsee ja mihin hän meitä johdattaa? Sitä emme voi ennakolta tietää. Mutta hänen seurassaan saamme kuulla hänen ääntään. Saamme kuunnella hänen sanansa neuvoja ja sitä rohkaisua, jota hän antaa. Hän kyllä näyttää meille oikean tien, tien hänen kanssaan.

Heikki Pelkonen
Kirkkoherra

 

Jalkapalloa ja rasismia

Käynnissä olevissa jalkapalloilun EM-kisoissa on nähty hyvää jalkapalloa ja surkeaa katsojakäyttäytymistä. Pääosassa on ovat olleet lähinnä Venäjän ja Puolan faniryhmät, joiden kohtaaminen muuttui Varsovassa mellakaksi. Jollain tavalla kyllä ymmärrän puolalaisia, sillä kyllähän tuo tuhansien venäläisfanien marssi keskellä Varsovaa toi varmasti monelle ikäviä muistoja Neuvostoliiton vallan ajalta ja oli omiaan provosoimaan väkivaltaan.

Lisäksi ikäviä raportteja on kantautunut paikallisista faniryhmistä mm. Ukrainasta, jotka ovat joukkueiden harjoituskentillä solvanneet mustaihoisia pelaajia. Ikävä kyllä, juuri Itä-Eurooppalaiseen katsomokulttuuriin näyttää pesiytyneen oikeistolaiset ääriryhmät tai pitäisiköhän sanoa ihan suoraan uusnatsit. Nämä ääriryhmät käyttävät jalkapalloa välineenään tuodakseen esiin omia rasistisia näkökantojaan. Ikävää, että näin hieno laji kuin jalkapallo sotketaan moiseen.

Itse pelit ovat olleet pääosin erittäin viihdyttäviä. Tähän mennessä suurin yllättäjä on ollut Tanska, joka nitisti alkulohko B:ssä Hollannin avauspelissään. Kun Hollanti otti pataan vielä Saksaltakin, on yhdella suurimmista ennakkosuosikeista melkoinen vuori kiivettävänään, jos se mielii alkulohkostaan jatkoon. Muuten ennakkoon vahvat ovat toistaiseksi olleet vahvoja ja heikot heikkoja. Tosin yhtään huonoa jalkapallomaata ei kisoihin mukaan ole päässyt. Jopa Irlanti ja Kreikka ovat varteenotettavia jalkapallomaita.

Myös Ruotsi teki kisoistaan vaikeat häviämällä avauspelinsä isäntä-Ukrainalle. Saapas nähdä jääkö ruotsalaisten kisoista parhaiten mieleen treenit, joissa yritettiin osua pelaajan paljaaseen takapuoleen vai vieläkö Ruotsi nousee hannuhanhimaisesti jatkopeleihin?

Ylen kisastudiota on ollut kiva katsoa. Jääkiekon MM-kisoissa MTV3 kokeili ”enemmän kuin tarpeeksi studiosälää”-taktiikkaa” epäonnistuen, joten nyt Ylen minimalistinen kisastudio kahdella asiantuntijalla on mukavaa vaihtelua. Kisoista ei yritetä tehdä mitään ylilegendaarista tapahtumaa, vaan keskitytään vain olennaiseen eli jalkapalloon ilman sen kummallisempia krumeluureja. Asiantuntijat voivat olla hieman kuivakkaan oloisia, mutta varmasti ammattimiehiä. Minä en ainakaan kaipaa Pasi Rautiaista studioon meuhkaamaan.

Ennakkosuosikeista vahvin on ollut Saksa, jolla on melkoinen täsmäase hyökkäyksessä, nimittäin Mario Gomez on todella kovan luokan kliininen viimeistelijä, joka ei yleensä epäonnistu, kun paikan saa. Hänen lisäkseen jo entiseksi pelaajaksi mainostettu Ukrainan Shevchenko näytti, että vielä vanha herrakin taitaa maalinteon.

Sen sijaan jopa maailman parhaaksi pelaajaksi mainostettu Christian Ronaldo on ollut vaisu. Herra on hukannut varmoja tekopaikkoja ja muutenkin vaikuttaa miehen pelaaminen kovin tuskaiselta. Näinköhän 60 matsia kaudessa alkaa tuntumaan jo pohkeissa?
Jokatapauksessa menossa on mielenkiintoiset kisat ja tv:n ääressä tulee kyllä vietettyä ilta jos toinenkin.

 

FC Lahti rosvojen kynsissä

Eipä riittänyt, että Lahdella on ollut ongelmia loukkaantumisten ja fanien hommaamien sakkojen kanssa, vaan vielä paikalle riensivät vorot, jotka murtautuivat FC Lahden pukukoppiin Kisapuistossa ja veivät mm.tietokoneen ja pelaajien sykemittarit. Rahallisesti ei paljon mitään, mutta kyllähän tuo varmasti kyrsii, kun negatiivisia uutisia tulee jatkuvalla syötöllä. Siihen päälle vielä Ville Taulon loukkaantuminen, joka pitää miehen poissa 2-3 viikkoa, niin ollaan asian ytimessä…

Jotkut irvileuat ovat listanneet negatiiviseksi asiaksi myös valmentaja Tommi Kautosen tekemän jatkosopimuksen, joka jatkuu aina vuoden 2014 loppuun. Mielestäni ei Auge ole mitenkään tehtävässään epäonnistunut. Nosti joukkueen ykkösestä, eikä alkukausikaan mikään katastrofi ole ollut. Päin vastoin joukkue on taistellut suht’ hyvin huolimatta hurjasta loukkaantumissumasta. Eri asia on tietenkin, kannattiko sopimus tehdä jo tässä vaiheessa kautta vai olisiko kannattanut katsoa vielä esim. kuukausi, miten pelit kulkevat, kun miehiä palailee sairastuvalta.

Ensi keskiviikkona Lahdella on tilaisuus kääntää kaikki tuo negatiivisuus positiiviseksi, kun vastaan juoksee Valkeakosken Haka. Haka on neljä pistettä Lahtea jäljessä, joten erittäin tärkeä matsi on kyseessä. Sitä ennen sunnuntaina Lahti matkaa Kuopioon KuPSin vieraaksi.
KuPS myllytti viime pelissään JJK:n, joten paha matsi on tulossa. Näinköhän alkukaudesta pahasti kontannut KuPS vihdoinkin olisi herännyt?

Muistakaahan käydä EM-jalkapallon ohessa kannustamassa myös paikallista joukkuetta. Kaikki tuki on nyt tarpeen, joten tavataan hiihtiksellä ensi keskiviikkona!

Pete Salomaa

 

Lontoon olympialaisten nurja puoli

Heinäkuun 27. alkavat taas urheiluhullujen sohvaperunoiden juhlien juhla. Kunnon penkkipunnertaja voi käytännössä seurata kisoja 24 tuntia vuorokaudessa. Pakollisen tankkauksen eli oluet ja pizzat voi noutaa osuuskauppaväen ABC:ltä, joten ei kun ” Antaa palaa!”.

Hyvin harva suomalainen katsoja ei tule juurikaan ajatelleeksi, kuinka eettisesti kisat ovat valmisteltu ja miten hyvin ne käytännössä toimivat. Tosin suomalaiset eivät ole tässä yksin. Televisiossa ja useissa eri raporteissa on sitä välinpitämättömyyttä, jota Lontoon kisajärjestäjät ja kansainvälinen KOK on osoittanut eettisesti kestävän kehityksen linjan toteuttamiesta. Raporteista ilmenee, että urheiluvaatteiden ja oheistuotteiden tilaajina esiintyneet kansainväliset tuotemerkit, kuten Nike, Adidas, Speedo ja kymmenkunta muuta kansainvälisten merkkituotteiden valmistajaa eivät ole välittäneet siitä, että ne on valmistettu lapsityövoimaa käyttävissä hikipajoissa Aasissa.

Uskomattominta on ollut se, että monet pääsponsorit kuten Dow Chemicals- kemikaalijätti, jonka nimenmuutoksen takana piilee entinen Union Carbide- yhtiö, jonka tehtaan kaasuvuodossa kuoli Intian Bhopalissa satoja ja vammautui pysyvästi tuhansia, on saanut niin näkyvän paikan kisaorganisaatiossa. Kaasuvuodosta selvinneille ei ole maksettu riittäviä korvauksia ja saastunut pohjavesi myrkyttää yli 120.000 bhopalilaista joka päivä kroonisilla terveysongelmilla.

Kisojen kestävyydestä eli hienosti ” sustainbility partnerista” huolehtii myös uljas BP öljy-yhtiö, joka kunnostautui surullisenkuuluisassa Deepwater Horizon katastrofista ja Karibian öljyvuodosta. Nyt se mainostaa tervahiekkaa Lontoossa, jota käytetään öljyn tuottamiseen. Tosin uusimmat tutkimukset osoittavat sen kuormittavan erittäin suuresti ympäristöä.

On jopa häikäilemätöntä, että olympialiikkeen ylin elin antaa tapahtua jotain tällaista. Ainoastaan yksi jäsen on Meredith Aleksander eronnut tehtävästään. Kuurona pysyminen osoittaa, että 11 senttiä tunnissa sri lankalaisille ja filippiiniläisille työntekijöille maksettavat palkkiot ovat oikeudenmukaisia ja kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaisia ja vuonna 1998 KOK:n kanssa solmitun sopimuksen mukaisia.

Raporteissa vedotaan urheiluelämän kaikkiin osapuoliin, että ne alkaisivat noudattaa yhteisiä pelisääntöjä ainakin Rion kisoissa. Allekirjoittajina ovat ay-federaatio sekä tuotannon kelvollisten työehtojen puolesta Play-Pair- kampanja ja Team. Onneksi on myös protestoijia , kuten occypy- liike sekä anarkkitehdeiksi itsensä määrittelevä Space Hijakers- ryhmä, joka on ilmoittautunut järjestämään mielenosoituksia kisojen aikana.
Lisää on luettavissa asiasta Games Monitor- sivuilta netistä.

Juhani Melanen

 

 

 

EM-jalkapallo

 

Jätetäänpä suurimman paikallismedian huomion vienyt FC Lahden fanikunta rauhaan ja keskitytään hetkeksi ihan oikeaan huippufutikseen. Tänään perjantaina käynnistyy Ukrainassa ja Puolassa kisa parhaasta eurooppalaisesta futismaasta. Luvassa on siis rapiat kolme viikkoa tiukkaa istumista teeveen ääressä, kunnes loppuottelu koittaa vihdoin heinäkuun ensimmäisenä päivänä, sillä YLE televisio ansiokkaasti kaikki ottelut!

Luvassa on toivon mukaan iloista ja taitavaa jalkapalloa, eikä mitään puuduttavia 0-0 vääntöjä, joissa pelataan puolustuksen kautta ja isketään vain vastahyökkäyksistä ( kuulostaa Englannilta ja Italialta…). Vaikka futista onkin nyt saatavilla jopa yliannostus, niin muistakaahan kuitenkin käydä livenä katsomassa pari FC Lahden peliä kisojen aikana sillä 20.6. Lahti kohtaa Hakan ja 28.6. VPS:n. Jos vaikka samalla näkisitte livenä sen kohutun FC Lahden faniryhmän…

Käydäänpä hieman karkeasti lohkot läpi:
Lohko A: Puola, Kreikka, Venäjä, Tshekki
Venäjä on tämän lohkon selkeä ykkössuosikki. Loput kolme joukkuetta ovat kohtalaisen tasavahvoja ja mikä tahansa niistä voi selvitä jatkoon lohkon kakkosena. Veikkaan Puolaa kotiedun turvin.

Lohko B: Hollanti, Tanska, Saksa, Portugali
Tässä lohkossa selkeät suosikit ovat Saksa ja Hollanti. Portugalillakin on hyvä joukkue, muttei sentään kahden edellisen joukkueen tasoa. Tanskalle jää lähinnä kiusaajan rooli.

Lohko C: Espanja, Italia, Irlanti, Kroatia
Hallitseva maailman- ja Euroopanmestari on ainoa voittajasuosikki tässä lohkossa. Italia tulee hyvänä kakkosena perässä. Kroatia saa hyvän joukkueen jalkeille ja voi parhaimmilllaan kammeta Italian pois jatkopeleistä. Irlanti on lohkon statisti. Espanja ja Italia jatkoon

Lohko D: Ukraina, Ruotsi, Ranska, Englanti
Kimurantti lohko, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Kestääkö Englanti ikuisuuspaineet? Ranska on nousussa, mutta onko henkisesti tarpeeksi vahva? Ruotsi on aina vahva kisoissa ja Ukraina kotijoukkueena voi yltää pitkällekin, jos osaa kääntää kotikisojen paineet vahvuudeksi.
Heitetään jatkoon Ranska ja Englanti

Ja kun nyt veikkaamaan ja ennustamaan lähdin, niin veikataan loppuun asti. Jatkopeleissä tulisivat vastaan Venäjä – Hollanti, Puola – Saksa, Espanja-Ruotsi ja Italia-Englanti. Välieriin saadaan näistä pareista Hollanti – Saksa ja Espanja – Italia.
Loppuottelu on sitten tietenkin Saksa -Espanja, jonka Saksa vie maalein 2 -1 eli Saksa on uusi Euroopan mestari vuosimallia 2012. Tai sitten ei….

Pete Salomaa

JALKAPALLON EM 2012  OTTELUOHJELMA:
Perjantai 8.6.2012
19:00 Puola-Kreikka
21:45 Venäjä-Tshekki

Lauantai 9.6.2012
19:00 Hollanti-Tanska
21:45 Saksa-Portugali

Sunnuntai 10.6.2012
19:00 Espanja-Italia
21:45 Irlanti-Kroatia

Maanantai 11.6.2012
19:00 Ranska-Englanti
21:45 Ukraina-Ruotsi

Tiistai 12.6.2012
19:00 Kreikka-Tshekki
21:45 Puola-Venäjä

Keskiviikko 13.6.2012
19:00 Tanska-Portugali
21:45 Hollanti-Saksa

Torstai 14.6.2012
19:00 Italia-Kroatia
21:45 Espanja-Irlanti

Perjantai 15.6.2012
19:00 Ukraina-Ranska
21:45 Ruotsi-Englanti

Lauantai 16.6.2012
21:45 Kreikka-Venäjä
21:45 Tshekki-Puola

Sunnuntai 17.6.2012
21:45 Portugali-Hollanti
21:45 Tanska-Saksa

Maanantai 18.6.2012
21:45 Kroatia-Espanja
21:45 Italia-Irlanti

Tiistai 19.6.2012
21:45 Ruotsi-Ranska
21:45 Englanti-Ukraina

Pudotuspelit
Torstai 21.6.2012
21:45 Puolivälierä 1A-2B

Perjantai 22.6.2012
21:45 Puolivälierä 1B-2A

Lauantai 23.6.2012
21:45 Puolivälierä 1C-2D

Sunnuntai 24.6.2012
21:45 Puolivälierä 1D-2C

Keskiviikko 27.6.2012
21:45 Välierä

Torstai 28.6.2012
21:45 Välierä

Sunnuntai 1.7.2012
21:45 Loppuottelu

KOLUMNIT -arkisto

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

heinäkuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011