USA, Lahti ja Päijänne

Suomessa ei ole ollut puutetta lämmöstä, mutta niin vain täällä Atlantin toisellakin puolella hikeä pukkaa ja ukkonen paukkuu. Olen tällä hetkellä virkamatkalla Yhdysvaltain pääkaupungissa Washington DC:ssa sekä perjantaina New Yorkissa. Televisiosta tulee NHL-finaali, josta Leo Komarovin New York Islanders jäi niukasti rannalle. Lexakin lähtee nyt ansaitulle kesälomalle Suomeen.

Tapaan täällä mm. presidentti Bidenin kauppaedustaja Katherine Tain, kongressin jäseniä sekä kauppa-, teknologia- ja ilmastovaikuttajia. Tämä on ensimmäinen vierailuni täällä sitten rajojen sulkemisen jälkeen ja ensimmäinen ministerivierailu Suomesta.

Yhdysvallat on iso maa, mutta kesäisin yhä korkeammalle kohoavat lämpöaallot ja kiihtyvä kuivuus vaikuttavat jo maatalouteen ja ihmisten arkeen niin itä- kuin länsirannikolla. Ilmastonmuutosta vähäteltiin Trumpin Valkoisessa talossa, mutta uusi hallinto, asiantuntijat ja isot yritykset ovat jo toista mieltä. Nyt täällä puhutaan jo satojen miljardien dollarien panoksista vihreään infraan ja sähköautoihin. Syykin on selvä: kestävissä investoinneissa on kyse ympäristön ohella ihmisten hyvinvoinnista ja merkittävästä taloudellisesta hyödystä.

Bidenin hallinto on tuonut ilmastonvaihdoksen – ja tervetulleen sellaisen – myös muille politiikan sektoreille. On paljon asioita, joista Eurooppa ja Suomi ovat amerikkalaisten kanssa eri linjoilla, koska kaupan esteet eivät ole Suomen etu, eivätkä pitkällä aikavälillä myöskään amerikkalaisten. Positiivista agendaa pitää nyt löytää. Tämä on erittäin tärkeää, sillä talouden ja kaupan sekä turvallisuusyhteistyön alueilla on paljon sellaisia kysymyksiä, joissa olemme vahvemmilla yhdessä kuin erikseen.

Yhdysvallat on ainoa Suomen seitsemästä suurimmasta vientimarkkinasta, johon vientimme kasvoi myös viime vuonna. Vaikka korona on laittanut lentomatkaajille rajat kiinni, tavaraa ja tuotteita on liikkunut edelleen kovaa vauhtia. Mikä tärkeintä, amerikkalaisten mielenkiinto Pohjoismaita kohtaan on kasvussa. Suomi nähdään täällä aidosti teknologian ja koulutuksen edelläkävijänä. Olemme pieni maa, mutta meitä kuunnellaan. Tätä valttikorttia tulee hyödyntää kaupassamme nykyistä paremmin ja nyt pitää toimia.

Suomella on merkittäviä mahdollisuuksia syventää yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa erityisesti tieto- ja viestintäteknologian sekä vihreän teknologian aloilla. Esimerkiksi 5G:n ja seuraavan sukupolven verkkoyhteyksien kysyntä ja kaupat ovat nyt se suuri asia. Markkinoita jaetaan nyt eri puolilla maailmaa. Nokia on tässä valtavan iso pelimerkki Suomelle. Se antaa samalla mahdollisuuksia muille suomalaisille yrityksille.

Kilpailu on kuitenkin kovaa. Kiina on osannut hyötyä koronasta ja ajanut kiinni muiden etumatkaa. Yhdysvalloissa, kuten muuallakin, vedetään aina vähän kotiinpäin. America First -ajattelu on ja pysyy. Amerikkalaiset yritysjätit istuvat myös isojen pääomien päällä. Suomi on silti vahvoilla ja meillä on jalka oven välissä jo hyvin myös osavaltioissa. Ne ovat yksin usein Suomea suurempia markkinoita. Aivan kuten jääkiekossakin, häviämään ei lähdetä vaan voittamaan, ja tätä asennetta olen pyrkinyt nyt valamaan kotimaisiin yrityksiin.

Minulle ulkomaankauppaministerinä on ollut tärkeää, että olen saanut tehdä käytännönläheistä työtä vientimarkkinoiden avaamiseksi suomalaisten yritysten, isojen ja pienten, kanssa ja että vienninedistämisen resursseja maailmalle on lisätty. Lahden ja Päijät Hämeen yrityksillä on myös mahdollisuuksia. Halton, Harwall, Teerenpeli, Lemkem, Kempower voivat kaikki menestyä täälläkin.

Eduskunta jäi tällä viikolla kesätauolleen. Hallituksen työ ei kuitenkaan pysähdy. Aivan kuten viimekin vuonna, korona mutta myös maailman avautuminen pitää meitä valmiudessa läpi lomien. Aion itse ehtiä perheen kanssa mökille heti kun mahdollista. Lahti, kaverit, kesä, ja tietenkin minulle Päijänne on jotain, mitä en koskaan kesällä jättäisi. Eli välillä on hyvä mennä kauas, että osaa arvostaa entistä enemmän sitä mitä on lähellä.

Hyvää kesää ja loma-aikaa kaikille!

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
Mika Heinonen: Päihteidenkäyttö ei saa olla läsnä siellä, missä lapset ovat päiväkodissa ja koulussa
Arkkitehti Päivi Airas: Lahdessa on pitkät perinteet julkisen taiteen tilaajana
Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
ARKISTO