Eduskuntavaaleihin on alle kuukausi ja jokainen puolue saa nyt aidosti tilaisuutensa esitellä oman ohjelmansa Suomen tulevaisuuden tekemiseen. Politiikan kvartaali ei saa olla enää vain seuraavat neljä vuotta. Pitää uskaltaa katsota rohkeasti pidemmälle tulevaisuuteen. Siksi tarvitsemme uudistuksia sosiaaliturvaan, perhevapaisiin ja investointeja koulutukseen.
Lyhyellä aikavälillä työllisyyskehitys riippu pitkälle suhdannekehityksestä ja pikavoittoja tuovia toimenpiteitä on vaikea löytää. Työllisyyskysymys on ennen kaikkea osaamiskysymys. Peruskoulu ei enää riitä pohjakoulutukseksi. Siksi toisen asteen (lukio ja ammatillinen koulutus) tekeminen aidosti maksuttomaksi on oikea tavoite. Perusasteen varassa olevien työllisyysaste on vain 40 prosenttia, kun toisen asteen suorittaneilla se on selvästi parempi eli yli 70 prosenttia ja korkea-asteen suorittaneilla yli 85 prosenttia. Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan oppivelvollisuuden pidennys on paras keino. Se nostaa koulutustasoa ja se maksaa itsensä takaisin parantuneen työllisyyden kautta.
Tarvitsemme myös tiiviimpää veropohjaa. SDP keräisi verotuloja ennen muuta tiivistämällä veropohjaa, jolloin veroprosentit voidaan pitää matalina. Veropohjien tiivistäminen tarkoittaa, että puututaan aggressiiviseen verosuunnitteluun ja veronkiertoon. SDP kohdistaisi myös lähdeveron verovapaiden yhteisöjen osingoille, jotta myös ulkomaisten rahastojen Suomesta kertyvät tulot olisivat verotuksen piirissä.
Veropohjan tiivistäminen mahdollistaisi sen, että pieni- ja keskituloisten ansiotulo-verotusta voidaan alentaa. SDP ei nimenomaisesti haluaisi korottaa kulutuksen tasaveroja, sillä ne kohdistuvat suhteellisesti enemmän pienituloisiin.
Veropohjaa tiivistämällä voidaan rahoittaa tarvittavat investoinnit esimerkiksi koulutukseen, hoivaan ja lasten hyvinvointiin. Näillä uudistuksilla luodaan pohja tulevaisuuden kasvulle ja hyvinvoinnille.
Väite, että SDP:n korottaisi yrittäjien verotusta, mikä haittaisi taloutta ei pidä paikkaansa. Myös yritykset hyötyvät, kun SDP investoisi yhteiskunnan kestävään kasvuun. Ne saavat koulutettua työvoimaa, toimivan infrastruktuurin ja yhteiskunta tukee niitä riskien kantamisessa muun muassa sosiaaliturvan muodossa. Pohjoismaissa vahva talous ja korkea työllisyys ovat perustuneet luottamukselle ja sille, että kaikki pidetään työelämässä mukana.
SDP tukisi kestävää yritystoimintaa ja maataloutta muun muassa kannustamalla arvonlisäverotuksella ja kotitalousvähennyksellä kestäviin valintoihin. Kannatamme arvonlisäverotuksen alarajan nostamista 30.000 euroon, mikä vähentää pienimpien yritysten verovelvoitteita. SDP on ehdottanut niin kutsutun yrittäjävähennyksen poistamista sekä osinkoverotuksen uudistamista, sillä ne ovat suosineet harvoja suurituloisia yrittäjiä ja sijoittajia. Esimerkiksi yrittäjävähennyksen 130 miljoonan euron verotuesta kaksi kolmasosaa on kohdistunut kahdelle suurituloisimmalle kymmenykselle. Sen sijaan SDP:n tukisi nimenomaan pieni- ja keskituloisia yrittäjiä alentamalla heidän tuloverotustaan. Myös palkansaajiin kohdistuvat veronalennukset helpottaisivat myös yritysten työvoiman saantia.
Ville Skinnari