Urheilun ja opiskelun yhdistäminen kannattaa

Aluevaalit ovat nyt takana. Valtakunnallinen vaalitulos kertoo ennen kaikkea siitä, että suomalaiset haluavat vakaata otetta sotepäätöksentekoon. SDP, kokoomus ja keskusta pärjäsivät hyvin. Bensan hinnoilla revittely ei kantanut pitkälle eli perussuomalaiset putosi. Nyt aloitetaan työ uusien alueiden rakentamiseksi. Hyvinvointivaltiosta huolehtiminen edellyttää uusia ratkaisuja ja toimintamalleja. Ne pitää nyt näyttää toteen.

Äänestysprosentti jäi Suomessa alle viidenkymmenen. Tämä on demokratian toteutumisen kannalta huolestuttavaa. Kaikkien puolueiden on nyt mietittävä ratkaisuja siihen, että kansalaisten ääni kuuluu päätöksenteossa vahvemmin. Myöskään aluevaaleissa käsitellyt aiheet eivät osuneet kaikki kohdalleen. Päijät-Hämeessä ehkä se suurin paikallinen kysymys puuttui. HYKY:n yhteisyritys Mehiläisen kanssa ei noussut esille, vaikka se kuohuu pinnan alla edelleen. Harjun terveys ei ole onnistunut kaikilta osin palvelujen tuottamisessa ja henkilöstö on unohdettu keskeisissä päätöksissä. Uuden aluevaltuuston on puututtava tähän kiireesti.

Terveysasemien kohtalo ei sekään noussut esille. Esimerkiksi Launeen terveysasema ei ollut agendalla eikä myöskään Nastolan terveysasema. Paikalliset sotekeskukset ja lähipalvelut ovat kuitenkin se palveluverkon kaikkein tärkein osa. Uusia ratkaisuita ja digipalveluita tarvitaan, mutta ne eivät korvaa kasvokkain kohtaamista. Lääkäriin on päästävä ripeästi silloin, kun on tarvetta. Kaiken pitää lähteä käyttäjän tarpeista eli ihmisestä.

Vierailin maanantaina Koulutuskeskus Salpauksessa tutustumassa Urheiluamiksen toimintaan. Oli hienoa tavata motivoituneita ja omissa kilpalajeissaan menestyviä nuoria urheilijoita ja kuulla heidän kuulumisiaan. Tavoitteet olivat jokaisella erittäin korkealla. Salpaus on huippuluokan koulutustoimija, joka pystyy tukemaan tavoitteellisesti urheilevia nuoria mahdollistamalla opiskelujen ja urheilun yhdistämisen. Urheiljoiden ammatillista koulutusta tarjoavat Urheiluamikset kuuluvat Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon ja ovat myös osa urheiluakatemiatoimintaa. On välttämätöntä, että nuorille urheilijoille taataan yhtäläiset edellytykset opiskella niin ammatillisen koulutuksen piirissä kuin urheilulukioissa. Tällä rakennetaan huippu-urheilun tulevaisuutta ja tulevaisuuden toimivaa työelämää.

Ammatillisesta koulutuksesta ja arvostuksen vahvistamisesta on käytävä keskustelua laajemminkin. Ammatillinen koulutus on keskeinen osa suomalaista työelämää ja sen merkitys tulee kasvamaan. Entisenä kilpaurheilijana ja itsekin opiskelut ja urheilun yhdistäneenä tiedän, että opiskeluun satsaaminen urheilun ohella kannattaa. Koulutuksen ja ammattiin kasvamisen kautta voi vaikuttaa niin omaan tulevaisuuteensa kuin ympäröivään maailmaan.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
ARKISTO