Armo on sitä, että kukaan ei jää yksin

Monille meistä on rippikoulussa opetettu armosta näin: ARMO = Ansioton Rakkaus Minun Osakseni. Tämä näppärä muistisääntö on kyllä hyvin tiivistetty, mutta mitä se oikein tarkoittaa minun elämässäni ja arjessani?

Monen kysymys läpi elämän on, miten kelpaan toisille? Olenko tarpeeksi hyvä? Saanko olla oma itseni ja tulla rakastetuksi tällaisena kuin olen? Jokainen kaipaa tulla nähdyksi ja kuulluksi – ja hyväksyvä katse tai ymmärretyksi tuleminen voi olla vapauttava ja eheyttävä kokemus. Samalla se voi olla kokemus myös armosta, siitä, että minä riitän, minä kelpaan, minä en ole yksin.

Viime vuoden loppupuolella ilmestyi Pipiliaseuran tuore raamatunkäännös uudesta testamentista. UT2020 käännöksessä kieltä on päivitetty nykykielelle niin, että evankeliumeja ja Paavalin kirjeitä olisi helpompi lukea. Käännöksellä on haluttu tuoda Raamatun sana lähemmäs erityisesti nuoria lukijoita. Siksi myös monia vanhoja, tuttuja käsitteitä on sanoitettu toisin unohtamatta niiden alkukielistä ja -peräistä merkitystäEsimerkiksi juuri sana armo on jossakin kohtaa korvattu sanoilla lahja, hyvyys, suloisuus tai suosio.

Se, että olemme Jumalan armahtamia ja hänelle rakkaita, on meille suloinen lahja. Se on osoitus Jumalan hyvyydestä ja suosiosta meitä kohtaan. Armo on sitä, että Jumalalle sinä riität, sinä kelpaat – ja hänen kanssaan et koskaan ole yksin.


Pauliina Hatakka

Kohti parempaa koulurauhaa

Kaikelle kiusaamiselle ja häirinnälle on oltava nollatoleranssi. Vaikka tilastojen valossa kiusaaminen on 2000-luvulla valtakunnallisesti hieman vähentynyt, on jokainen kiusaamistapaus liikaa. Kiusaaminen on siirtynyt kasvavassa määrin kouluympäristön ulkopuolelle ja verkkoon, mikä luo omat haasteensa. Myös koronan ja etäopetuksen aiheuttama taakka näkyy kouluissa, joten nyt jos koskaan tarvitaan tekoja.

Kiusaaminen on yksi keskeisimmistä ongelmista, joihin SDP:n johtamassa hallituksessa on haluttu puuttua. Julkaisimme kuluneella viikolla hallitusohjelman mukaisesti toimenpideohjelman kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseksi kouluissa ja oppilaitoksissa. Ohjelma tarjoaa konkreettisia toimia, joilla puuttua lasten ja nuorten syrjäytymiseen sekä edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kaikilla koulutusasteilla.

Kiusaamisen ehkäisy alkaa jo varhaiskasvatuksesta. Lapsena opitut tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat keskeisessä roolissa siinä, että kasvava nuori sisäistää muiden kunnioittamisen ja empatian tärkeyden. Perusopetuksessa tullaan jatkossa tarjoamaan entistä tehokkaampia työvälineitä koulupudokkuuden ehkäisemiseen ja kouluyhteisöjen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Toimenpideohjelmassa korostetaan lisäksi etsivää nuorisotyötä ja jengiytymiseen puuttumista rauhallisen kouluympäristön turvaamisessa.

Myös lainsäädännöllisille uudistuksille on tarvetta, erityisesti vakavien kiusaamistapausten osalta. Nykyisellään esimerkiksi vain opettajalla on oikeus määrätä jälki-istuntoa eikä oppilaan osallistumista opetukseen voida turvallisuussyistäkään evätä. Perusopetuslain ns. kaksoisrangaistavuuden kielto taas estää koulua aloittamasta kurinpitomenettelyä, mikäli kiusaamiseen tai vaikkapa uhkailuun syyllistynyttä oppilasta vastaan on vireillä syyte. Vastaavasti koulun jo antama rangaistus voi estää rikosoikeudellisen seuraamuksen, vaikka sille olisi tarve.

Tällaiset lain puutteet asettavat uhrin ja muun kouluyhteisön kestämättömään tilanteeseen. On hyvä, että opetusministeriössä valmistellaan paraikaa muun muassa nämä seikat huomioivaa lakipakettia. Eduskunta pääsee käsittelemään lakeja näillä näkymin syysistuntokaudella.

Toimenpiteiden ja lakien ohella pitää puhua myös resursseista. Koulutusinvestoinnit ovat yksi tämän hallituksen punaisista langoista, mutta esimerkiksi nuorisotyön henkilöstömääriin pitää kiinnittää edelleen huomiota. Isossa osassa tässä tulee olemaan tulevien sote-alueiden rahoitus. Kuitenkin lastensuojelun hukkumiseen kasvaviin asiakasmääriinsä on viimein tulossa stoppi SDP:n ajaman vähimmäishenkilöstömitoituksen myötä.

Kiusaaminen ja syrjintä eivät kosketa vain uhria vaan myös häneen läheisiään, niin vanhempia kuin muita lapsen tai nuoren elämästä huolta kantavia ihmisiä. Toisaalta kaikki eivät välttämättä löydä kotoakaan riittävää tukea ja turvaa. Siksikin kouluyhteisöillä on valtaisa merkitys: turvallinen ja kaikki mukaan ottava opiskeluympäristö on jokaisen oikeus. Nuorella pitää olla myös apu lähellä: numero mihin soittaa, kun on vaikeaa, masentaa tai kiusaaminen ahdistaa. Suora yhteys asiantuntijaan, kenelle uskaltaa ja pystyy puhumaan.

Helppoja ratkaisuja ei ole, vaan kiusaamisen vastaiseen työhön tarvitaan mukaan kaikki kouluyhteisöistä vanhempiin ja valtiovaltaan. Opettajat ovat kovilla. Lahdessa erityisesti vanhempainyhdistykset ja nuorisojoukkueet ovatkin olleet aktiivisesti mukana luomassa hyvää henkeä. Kannetaan yhdessä huolta koulurauhasta ja haetaan ratkaisuja.

Ville Skinnari

Valtataistelu Kiina vs. muu maailma sähköautoissa kiihtyy

Kauramoottoreista polttomoottoreihin, polttomoottoreista sähköajoneuvoihin. Näin se menee! Akkuvirtaisten ajoneuvojen osuus kasvaa nopeasti Kiinan johdolla. Kukaan ei tunnu miettivän sitä, kuinka taloudellista ja ympäristöystävällistä tämä kakki on? Muutama tiedemies on sanonut, että sähköakkujen valmistaminen ei todellakaan ole mikään ympäristöteko.

Saasteettomia vaihtoehtoja on: vety ja monet muut. Mutta Kiina painaa sähköautoissa kaasua ja EU nöyristelee tässä pelissä marionettina. Tässä sähköautopelissä panokset ovat kovia ja lupaukset vielä kovempia. Tulemme kokemaan siirtymän, joka mullistaa tulevaisuutemme. Autosta on tulossa pyörillä liikkuva itseohjautuva tietokone. Sähköisen tulevaisuuden taistelua tullaan käymään verissä päin. Tesla on alan johtava brändijohtajansa Elon Muskin visioiden takia, mutta säilyttääkö hän johtoasemansa, jää nähtäväksi!

Muskin unelma on valmistaa vuodessa 20 miljoonaa sähköautoa, mutta vuonna 2019 niitä valmistui vain 170.000. Kyseessä on uhkapelin tuomaa jännitystä. Alkavatko Texasin ja Berliinin ”gigatehtaat” tuottaa sähköautoja sillä nopeudella kuin Kiinan uusi Shanghain huipputehdas, on vielä hämärän peitossa. Kuitenkin Muskin on päästävä tästä ”tuotantohelvetistä” nopeasti yli, muuten Kiina tulee jyräämään muun maailman.

Kiire on myös muilla perinteisillä autonvalmistajilla hypätä kisaan mukaan ja oppia koodaamaan uusia autojaan, sillä uusissa autoissa on integroitu sähköjärjestelmä. Tesla pyrkii koko ajan kehittämään autojaan älypuhelimen kaltaisilla automaattisilla ohjelmistopäivityksillä. Uusilla autonvalmistajilla on suuria haasteita päästä kärryille uusissa akku- ja ohjelmistoteknologioista. Tässä tilanteessa ”vanhojen” ainoa mahdollisuus menestyä on yhteistyö- ja hankkeet.

Tässä armottomassa kisassa kärkkyvät Teslan liepeillä Kiinan LI, Nio, VM Motor ja Xpeng sekä amerikkalaiset Fisker. Lucid ja skandaalien piinaama Nikola. Innostuneet sijoittajat ovat pumpanneet niihin rahaa hirvittäviä määriä. Kaikki ovat yhteisellä hillopurkilla ja hyötymässä sähköautobuumista. Mutta on eri asia pystyvätkö uudet yrittäjät vakuuttamaan sijoittajat siitä, että niillä on sellaista teknologiaa, jolla pystytään synnyttämään pitkän aikavälin kilpailuetua? Ongelmia on hirveästi!

Huoltoverkot ovat osin rakentamatta puhumattakaan siitä että muotoilu ja valmistustekniikka olisi vaadittavan massatuotannon edellyttämällä tasolla. Jäljelle jää edelleen se kysymys, eikö vety olisi ympäristöystävällisin vaihtoehto vai onko niin, sähköautoihin on sijoitettu niin paljon rahaa, että paluuta vanhaan ei enää yksinkertaisesti ole?

Juhani Melanen

Trumpin virkakausi on päättynyt, mutta Trumpismi ei häviä

Maailmalla on kuluneella viikolla taas tapahtunut. Valkoisen talon avaimet vaihtoivat omistajaa, ja Joe Biden on nyt Yhdysvaltain presidentti. Perinteiset tanssiaiset jäivät pitämättä, mutta arvokkuutta ei tilaisuudesta puuttunut. Uusi presidentti piti virkaanastujaistilaisuudessaan viime viikkojen tunnelmia heijastavan puheen, jonka selkeänä viestinä oli kansakunnan suuremman yhtenäisyyden tarve. Ulkomaille Biden lähetti viestin Yhdysvaltain paluusta kansainvälisen yhteistyön piiriin sekä tahdosta korjata liittolais- ja kumppanuussuhteet.

Ensimmäisinä tekoinaan Biden liitti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimukseen, kumosi muslimeita koskevan maahantulokiellon, keskeytti rajamuurin ja öljyputken rakentamisen, määräsi pandemiaan liittyviä taloudellisia helpotuksia sekä pysäytti Trumpin aloittaman prosessin, jossa maa olisi vetäytynyt Maailman terveysjärjestö WHO:sta. Ennen tammikuun loppua luvassa on kaiken kaikkiaan yli 50 presidentillistä määräystä ja ohjeistusta, joilla kumotaan ja muutetaan myös Trumpin keskeistä perintöä.

Uusia hallintoja mitataan sen mukaan, kuinka paljon ja mitä ne saavat aikaan ensimmäisen 100 päivän kuluessa. Edellisetkin presidentit ovat ajaneet suuria lakialoitteita. Obama profiloitui taloudellisen elvytyspaketin edistäjänä ja nuorempi Bush veroleikkauksista. Franklin D Roosevelt sai hyväksyttyä jopa 76 lakia ensimmäisten kuukausien aikana. Bidenin Valkoisen talon kiireellisin haaste on vastata Yhdysvalloissa pahasti käsistä päässeeseen koronakriisiin. Tartuntaluvut ja koronakuolemat ovat maassa aivan toisella tasolla kuin meillä. Bidenin ensimmäinen prioriteetti on turvata kongressin tuki 1,9 biljoonan dollarin elvytyspaketille ja varmistaa näin myös 100 miljoonan rokotteen jakaminen 100 päivän aikana. Haaste ei ole aivan pienimmästä päästä. Kuten meillä Euroopassa, rokotteita tuotetaan tällä hetkellä myös Yhdysvalloissa kilpaa taudin leviämisen kanssa. Mutta tämä on vasta puolet haasteesta. Amerikan kaltaisessa hallintorakenteiltaan ja terveydenhuoltojärjestelmältään monipolvisessa maassa kriittistä on se, miten ja mitä tahtia rokoteannoksia saadaan varsinaisesti ihmisten käsiin.

Kaikki merkit viittaavatkin siihen, että nyt alkava poliittisen keskustelun ilmastonmuutos tuo mukanaan ainakin hetkellistä vakautta. Tämä on Euroopan ja Suomen kannalta on hyvä.

Vaikka Trumpin virkakausi on päättynyt, Trumpismi ei häviä. Viime vuosien politiikassa on nimittäin ollut kyse muustakin kuin riidanhaluisesta retoriikasta. Se on ollut merkki maan syvästä poliittisesta kahtiajaosta, tuloerojen kasvusta ja laajalle levinneestä disinformaatiosta. Ja nyt amerikkalaiset työntekijät ja pienyrittäjät ovat koronan myötä ahtaammalla kuin koskaan suuryhtiöiden jatkaessa osinkopottien jakoa. Talousreformit ovat tarpeen, joten Yhdysvallat jatkanee itselleen mieluisilta osin protektionistista kauppapolitiikkaa myös Bidenin kaudella.

Pidetään kuitenkin kiinni ilmassa olevasta positiivisesta vireestä. Mitä nopeammin Yhdysvallat saa koronan haltuun ja kauppa Euroopan kanssa elpyy, on se myös Suomen etu. Olemme saaneet määrätietoisella työllä pidettyä kiinni omista intresseistämme, ja jatkamme tällä linjalla neuvottelupöydissä myös Bidenin tiimin kanssa.

Jos Trumpin kaudesta nostaisi jonkin opetuksen, se olisi, että 2020-luku on Euroopan unionin ja Suomen kaltaisten oikeusvaltioperiaatteeseen ja yhteistyöhön uskovien maiden aika loistaa. Vastaus vihapuheeseen ja sulkeutuneisuuteen on tasa-arvon puolustaminen ja avoin demokratia. Olemme voimakkaampia yhdessä kuin yksin.

Ville Skinnari

Uusilta kunnallisvaaliehdokkailta vaaditaan ennen muuta vankkaa talousosaamista

Lahden ongelma on viime vuodet ollut kompetenssin puute talousasioissa. Tällä on perinteisesti
arveltu,että puoluekirja ja ”jees,jees-asenne riittää hoitamaan mitä postia tahansa Lahden
60:ssa osakeyhtiössä ja muissa lautakunnissa. Mutta tämä on suuri virhe ja kostautuu tuleville
sukupolville, jotka joutuvat kantamaan ja vastaamaan Lahden veloista ja typeristä hukkainvestoinneista vuosikymmenet sen jälkeen kun nykyiset ”vastuuttomat” päättäjät kasvavat horsmaa Levolla!

Tämä aika vaatii digiosaamista ja kokonaisvaltaista näkemystä Lahden tilasta ja ennen kaikkea malttia arvioida lahtelaisten veronmaksajien kantokyky ja tulevat tarpeet. Lahden johtavilla päättäjillä ja virkamiehillä on megalomaaninen tarve levittää verorahaa ikään kuin sitä kasvaisi puussa. Luotetaan halpoihin lainakorkoihin ja kyllä ”aika hoitaa” –mentaliteetillä pusketaan eteenpäin ja työnnetään täysin käsittämättömiä hankkeita eteenpäin tutkimatta niiden vaikutusta tavallisen lahtelaisen elämään. Usein suuriakin taloudellisia päätöksiä tehdään pienellä klikillä, koska tiedetään, että ”suuressa tuvassa” joku voisi epäillä esitetyn hankeen mielekkyyttä ja tarkoituksenmukaisuutta. Malliesimerkki tietysti miljoonien pyörätie, mutta muitakin riittää! Paavolan kiinteistö myytiin ruotsalaiselle kiinteistösijoittaja Hemsölle muka 10 miljoonan euron voitolla ja itse asetutaan taloon vuokralaiseksi. Mistään ei kuitenkaan löydy vertailulaskelmia tästä asiasta aikavälillä 2021-2041, josta ilmenisivät Lahden maksama vuosittainen vuokra ja kiinteistön hoitokulut? LAD:ssa sama asia, vuokraa maksetaan 55.000 euroa kuussa satoja vuosia. Eivät kai Lahden päättäjät todella usko, että muualla maailmassa ei osata laskea kiinteistöhankkeiden kannattavuutta pitkillä aikaväleillä.

Nyt kaikki on kaupan ja juuri saneerattua ”Lahden” kaupunginsairaalaa harkitaan myyntiin. Toimivat terveysasemat lopetetaan Etelä-Lahdessa ja muualta ja kaikki siirretään Harjun pääteerveysasemalle, jonne on yhtä vaikea tulla autolla kuin kaupunginsairaalaankin! Enemmistöosakas Mehiläinen tulee aivan varmasti tekemään saman uudessa Sote-yhtymässä ja sadalla miljoonalla eurolla saneerattu, uusittu huippuyksikkö pilkotaan sopiviksi namupaloiksi suurille yksityisille kiinteistösijoittajille ja eläkeyhtiöille. Tämä sama tullaan tekemään aivan varmasti myös Lahden kruununjalokivelle Lahti Energialle vedoten taas kerran akuuttiin rahapulaan.

Vaatimaton ehdotukseni on, että Lahden sijoittajaguru Mika Mäkinen joukkoineen kokoaisi Koko Lahti Oy:n ja Lahti Eventsin talousnerot ja kauppaisi Lahden Hyppyrimäet jollekin ruotsalaiselle sijoittajaryhmälle. Nämä Lahden lempilapset ovat tulleet maksamaan Lahdelle eri arvioiden mukaan ainakin 40 miljoonaa euroa ja niiden kunnossapito maksaa useita satojatuhansia euroja vuodessa!

Toinen ehdotukseni on se, että Lahden kaupungin kaikki virat ulkoistetaan, koska nille ei ole tarvetta Lahden siirtyessä tulevaan Sote-yhtymään, jonne Päijät-Hämeen enin osa veroistakin ohjautuu valtion tullessa isännäksi ja verotuksen muuttuessa.

Kolmas ja radikaalein ehdotukseni on kaikkien Lahden 60 osakeyhtiöiden myynti pörssiin tai kenelle tahansa asiasta kiinnostuneelle sijoittajalle. Tarkastellessani näiden yhtiöiden tilitaseita ei niitä ainkakaan huonommin olisi kyennyt hoitamaan, malliesimerkkinä Spatium Oy!

Lahden kaupungin toimintakulut ovat 852,1 miljoonaa euroa tänä vuonna. Siitä sosiaali- ja sivistyspalveluiden ostoon käytetään 47 prosenttia eli 403,3 miljoonaa euroa. Investointeihin käytetään 77,3 miljoonaa euroa. Tässä tärkeitä lukuja, joita tulevien ”kansantribuunien” olisi syytä tutkailla ja samalla miettiä, miten 5,2 miljoonan alijäämäinen budetti saataisiin tasapainoon?

Kaiken ulkoistuksen pitäisi alkaa kuitenkin Lahden asioiden ja päätösten tiedottamista kuntalaisille!
Nyt Lahden viestintä ontuu pahasti ja lahtelaiset saavat itse hakea netistä tietoja valtuuston päätöksistä. Neljä kertaa ilmestyvä tiedotuslehdykäinen ei yksinkertaisesti riitä. Yksinkertaisesti syvä Lahden ääni ei enää kuulu.

Juhani Melanen

Rukous

Tällä viikolla vietetään rukousviikkoa. Se sisältää kahdeksan päivää rukousta ykseyden puolesta vuosittain aina samaan aikaan, 18.-25. tammikuuta. Kristittyjen ykseyden ekumeeninen rukousviikko on kansainvälinen rukousliike, joka on laajasti tunnettu meillä ja muualla. Sen perinteet ovat pitkät, sillä sitä on vietetty jo yli sata vuotta. Tämän vuoden rukousviikon kansainvälinen materiaali on valmisteltu Grandchampin luostariyhteisössä Sveitsissä. Viikon teemana on: Pysykää minun rakkaudessani, niin tuotatte paljon hedelmää

Rukous yhdistää, vaikka fyysisesti emme voisikaan kokoontua. Monet suomalaiset sanovat rukoilevansa säännöllisesti. Rukous on muoto, joka liittää kansakuntia ja eri uskontokuntia yhteen. Mahtaako tässä maailmassa olla mitään toista asiaa, joka läpäisee niin suuria ihmisjoukkoja!

Me jokainen osaamme rukoilla. Se kyky on rakennettu meihin jokaiseen. Kristityn on helppo liittää kädet yhteen, katsoa mielessään kohti Jumalaa ja kertoa niitä asioita, jotka ovat siinä hetkessä tärkeitä. Jos rukous on hukassa, niin voi aina rukoilla Isä Meidän-rukouksen. Se on rukous, jonka Jeesus itse meille opetti ja siksi siis aina turvallinen valinta.

Milloin sinä olet viimeksi rukoillut? Onko siitä kauan aikaa vai ristitkö kätesi joka ilta? Ota pieni hetki itsellesi, laita kädet ristiin ja huokaa Jumalan puoleen. Vaikka itse olisit epävarma siitä, onko rukoilemisesta mitään välitöntä hyötyä, niin muista tämä. Jumala on luvannut kuulla kaikki rukouksemme. Mikä suuri lupaus ja lahja se onkaan.

Siunattua rukousviikkoa jokaiselle.


Ville Hakulinen

Jeesuksen ohjelmanjulistus

Aatteellisilla yhdistyksillä, puolueilla, monilla järjestöillä jne. on oma ohjelmansa. Siinä ilmaistaan, miksi tämä organisaatio on olemassa, mikä on sen tarkoitus ja tehtävä. Aivan samoin yrityksillä useinkin on oma strategiansa, jossa määritellään sille tavoitteet.

Ensi sunnuntain evankeliumiteksti kertoo Jeesuksen vierailusta Nasaretin synagogassa. Tätä raamatunkohtaa on sanottu Jeesuksen ohjelmanjulistukseksi. Hänelle annettiin kirjakäärö, jossa oli profeetta Jesajan kirja. Hän lukee siitä katkelman. Sitten Jeesus alkaa puhua synagogassa oleville: ”Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen.”

Jeesuksen ohjelmanjulistus ei ole jotain omaa vaan se kytkeytyy Jumalan ilmoitukseen ja ennustukseen. Jeesuksessa toteutuu se, mitä Jumala on luvannut jo satoja vuosia aikaisemmin. Hän on tullut täyttämään Isältään saamansa tehtävän. Todeksi on tullut Jesajan lupaus Eikä vain silloin kerran synagogassa oleville. Vaan Jeesus yhä tekee, mitä Jumala jo kauan sitten lupasi Jesajan suulla. Siksi voimme ajatella, että nämä ovat Jeesuksen sanat, hänen ohjelmansa ja tehtävänsä myös tänään ja myös meille:

”Hän on lähettänyt minut
ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman,
julistamaan vangituille vapautusta
ja sokeille näkönsä saamista,
päästämään sorretut vapauteen
ja julistamaan Herran riemuvuotta.”


Heikki Pelkonen,
kirkkoherra, Laune

Korona ei saa kahlita lasten ja nuorten liikuntaa

Liikunnan ja harrastamisen tilanne koronan keskellä on huolestuttava. Julkisia sisäliikuntapaikkoja ja kuntosaleja on suljettu ja ryhmäliikuntaa laitettu tauolle. Tilanne on harmillinen kenelle tahansa liikunnan ystävälle, mutta rajoitukset ovat iskeneet kohtuuttomasti erityisesti lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Treeneihin ei pääse, ja vaarana tällä hetkellä on, että monen liikuntakipinä sammuu kotona odotellessa.

Siinä missä hikiliikkujat ja kuntoilijat ovat voineet turvautua yksityisiin saleihin, juniorijoukkueiden ja kerhojen tilanne on toinen. Seurat nojaavat toiminnassaan liikuntahalleihin, jotka ovat monin paikoin ainoita joukkuelajeihin ympärivuotisesti soveltuvia tiloja. Kaupunkien ja kuntien liikuntapalvelut ovat lisäksi usein maksuttomia tai vähintään edullisia, ja niiden kautta avautuu monelle lapsiperheelle tärkeä tukiyhteisö. Lisäksi ulkoliikunta on nyt erinomainen vaihtoehto.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) joutuu ymmärrettävästi tasapainoilemaan koronatoimien ja ihmisten arjen välillä. Hyvä päämäärä ei kuitenkaan tarkoita, että keinot olisivat täysin kohdillaan. Omaan käsitykseeni ei sovi, että baarit saavat railata pitkälle iltaan, mutta lasten ja nuorten liikunnalle laitetaan stoppi.

Onneksi meillä Lahdessa on saatu pidettyä paikkoja auki toistaiseksi kohtuullisen hyvin. Kiitos tästä kuuluu sekä paikallisille urheiluseuroille että Lahden liikuntatoimelle, jotka ovat vastuullisella toiminnallaan varmistaneet, ettei kevään kaltaista koronasulkua enää tulisi. Toisin on käynyt esimerkiksi Uudellamaalla, missä joukkuelaisten selkään kaadettiin kylmää vettä, kun kaikissa kaupunkien liikuntatiloissa laitettiin lappu luukulle jo viime marraskuussa. Siksi seuroja pitää nyt tukea taloudellisesti.

Osakeyhtiöpohjaiset toimijat joukkuelajeissa ovat vaikeuksissa ja heille tulee löytää tapa tuen jakamiseen. Tämä on työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) työn alla ja nyt on oltava myös nopea ratkaisujen löytämisessä. Palkat ja hallivuokrat juoksevat, vaikka lipputulot ja vapaaehtoistoiminta ovat katkolla. Seuramaksujen nostaminen ei sekään ole kestävä ratkaisu. Lahti on toiminut tässä asiallisesti ja tullut vastaan vuokrissa sekä myöntämällä erillistukia. Ei olisi kuitenkaan pahitteeksi meistä mahdollisimman monen olla nyt mukana tukemassa omaa seuraa.

Kyse on myös kymmenistä tuhansista työpaikoista ympäri maan. Liikunta-alan julkisten työnantajien ja yritysten tulonmenetyksissä puhutaan jo vähintään sadoista miljoonista euroista. Seurauksena on nähty lomauksia ja irtisanomia. Jo kesällä Valtion liikuntaneuvosto varoitti liikunta-alan joutuvan merkittäviin ongelmiin, mikäli rajoitukset kiristyvät syksyn ja talven mittaan. Nyt elämme tätä kriisiä. Valtio ja kunnat ovat tukeneet liikuntatoimijoita kymmenien miljoonien korona-avustuksilla, mutta ei näillä vielä maaliin päästä.

Liikunta-alaa on mahdoton tekohengittää ilman valtakunnallista suunnitelmaa siitä, kuinka seurojen ja lajiliittojen, yritysten sekä muiden toiminnanharjoittajien toiminta saadaan tasapainoon. Tässä kaivattaisiin nyt STM:n ja liikuntapolitiikasta vastaavan opetus- ja kulttuuriministeriön parempaa yhteistoimintaa. Erityisesti lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksia koskevia päätöksiä on kiireellistä harkita entistä tarkemmin, kun rokotesuojan saavuttaminen etenee.

Meistä jokainen voi vaikuttaa pitämällä omaa ja läheisten liikuntamieltä yllä. Perheissä kannattaa nyt suunnata yhdessä hiihtoladuille tai ulkojäille, kun kunnon talvi on tullut ryminällä. Lapset, nuoret ja me vähän vanhemmatkin ulos telmimään, niin keho ja mieli virkistyy.

Ville Skinnari

Vihapuhe, sananvapaus ja tapaus Räsänen

Mikään ei ota niin päähän kuin amerikkalainen kaksinaismoraali. Nyt tämä Amerikan kaikkien punaniskojen diileri ja vihauskonlahkon vetäjä Trump on julistettu kaikkien suurimpien mediatuottajien ( Facebook, Twitter ja Instagram) toimesta persona non grataksi , tilit on suljettu ja häneltä on viety lopullisesti kaikki viestintämahdollisuudet. Mutta miksi tämän rasistin ja psykopaatin annettiin mellastaa mediassa huolettomasti neljä vuotta ja suoltaa Järjen Jättiläisen syvällä rintaäänellä valheita, joita vastuullinen lehdistö joutui korjaamaan koko ajan. Hän oli tämän ajan trollien kuningas ja manipulaation mestari, jolle mikään muu ei ollut tärkeää kuin oma ego, valta ja omat intressit!

Tämä velkaantunut pelle ihannoi Putinia ja Pohjois- Korean johtajia, jotka saattoivat hallita maitaan ilman huolen häivää ja turhaa demokratiaa. Vasta ”kapina” Capitol- kukkulalla herätti
viimeisetkin itsenäiset ajattelijat huomaamaan että mieshän on todella vaarallinen narsisti, joka ensin manipuloi tyhmät kannattajansa kapinaan ja sitten tuomitsi heidän rikollisen toiminnan. Ja tällä miehellä on ydinasesalkku! Miksi häntä siedettiin näin kauan? Siksi, että naiivi kahtiajakautunut kansa uskoo kaikkiin eliitin salaliittoteorioihin sokeasti ja on valmis hyppäämään tämän johtajansa perässä vaikka tuleen, vaikka Messias itse loikoilisikin Floridan aalloilla Atlantin rannalla. Missä olivat pääkaupungin poliisit valtauksen aikana? Nukkuivatko kaikki viisi eri poliisiyksikköä?

Näistä käydään varmasti tänä vuonna oikeutta eri osavaltioissa, vaikka Messias itse pakenisikin ihannoimiensa diktaatoreiden suojaan välttääkseen tuomiot. Toisaalta tämä traaginen ja koominen näytelmä paljasti myös USA:n demokratian voiman ja selviytymiskyvyn. Mutta hulluus pääsi silti liian pitkälle ja populismi oli voittaa järjen äänen, sillä tämän äärioikeiston amerikkalaisen sonnilauman annettiin örveltää aivan liian kauan!

Siksi sananvapaus onkin kaiken demokratian kulmakivi ja yksilön tärkein oikeus. Mutta tällä hetkellä ihmisoikeudet useissa maissa ovat joutuneet puolustuskannalle, koska nämä ääripäänkulkijat eivät käsitä, että vapauteen kuuluu myös vastuu omista teoista samoin
kuin vastuu sellaisista sanoista sen yhteisön puolesta, jota kulloinkin virallisesti edustaa.
Vallan kolmijako toimii vielä Suomessa, mutta Euroopassa Unkari, Puola ja monet muutkin maat,  alkavat ottaa tiedotusvälineitä haltuunsa tarkoituksella ja miehittää oikeusistuimia omilla luotetuilla kannattajillaan täysin häikäilemättömästi. Onneksi eurooppalainen demokratiamme on ryhtynyt itsepuolustukseen ja ainakaan vielä suuret keikaukset eivät ole onnistuneet. Populismia on todella mielenkiintoista seurata. Miten brexit hajoittaa Englantia, eroaako Skotlanti Britanniasta? Populistit  yrittävät välttää vastuunsa ja lupauksensa, kuten aina, mutta leivätön pöytä odottaa. Miten brittiäänestäjät reagoivat seuraavissa vaaleissa EU:sta esitettyihin valheisiin? Miten estetään  rahoitusalan pakeneminen Citystä, miten niukkenevat varat jaetaan Englannissa uudelleen?

Tässä yhteydessä on hvvä tarkastella meidän omaa sananvapauden airuettamme Päivi Räsästä ja hänen toimiaan Suomi-demokratiassa. Päivin agenda on yksinkertainen ja hän vetoaa yksinomaan raamattuun. Lääkäri Räsänen on esittänyt väitteen, että Jumala ei alunperin luonut ihmistä homoseksuaaliseksi. Hän on myös kritisoinut evankelis-luterilaista kirkkoa sen ryhdyttyä tukemaan Pride-kulkuetta! Viranomaiset Suomessa ovat horjuneet lain tässä lain tulkinnasta. Muuten asia ei minua kiinnostaisi lainkaan, mutta Räsänen tekee tästä moraalisen asian. Hänelle ainoa moraalioppi on raamattu. Miten me löydämme Räsästä vastaan tutkinnallista näyttöä lainsäädännöstämme?

Luomakunnassa on havaittu noin 1500 lajilla homoseksuaalista käyttäytymistä. Miksi Jumala olisi tehnyt ihmisestä poikkeusta? Tiede ei voi määritellä syntiä, joksi Räsänen homouden määrittelee. Onko Räsäsen puhe vihapuhetta? On ja ei! Tiede voi kuitenkin kertoa, miten moraalikoodistomme ja lakimme ovat syntyneet. Jos Suomessa sanoo, että Raamatun mukaan homous on syntiä, se ei ole vihapuhetta. Mutta, jos sanoo, että valtiovalta ja yhteiskunta eivät voi hyväksyä homoutta ja parisuhde on vain miehen ja naisen välinen suhde, on lausuma lainsäädännön vastainen Suomessa.

Räsänen ampuu siis poterosta homoseksuaaleja erittäin häikäilemättömästi ja pelkästään raamattuun vedoten. Uskonnot ovat Suomessa erityisessä suojelussa. Paavilta meni 350 vuotta sen myöntämiseen, että maapallo on pyöreä. Kirkko kidutti Gallileo Galileita ja häntä rangaistiin totuudesta. Räsänen vaatii itselleen sananvapautta, mutta hän ei hyväksy samaa niille, jotka haluavat haastaa kristittyjen jumalkäsityksen. Hän ei hyväksy Jumalan pilkaa, koska häntä suojaa laki uskonrauhan rikkomisen rangaistavuudesta. Tieteen ja tutkimuksen näkökulmasta Räsänen on erehtynyt. Vaatisin hänelle rangaistusta vihapuheesta homoja kohtaan. Kirkkomme on edistyksellisempi kuin lääkäri Räsänen, vaikka poliisit eivät näyttöä hänen rikoksestaan löytäneet, silti hänen käytöksensä ei ole valtiopäivänaisen kannalta hyväksyttävää. Pieni 100 000 euron sakkotuomio lienee lähellä oikeutta. Vihapuheesta on tuomioita tullut vähemmistäkin solvauksista!

Juhani Melanen

Kasteen lahja, ole hyvä!

Joulun jälkeen saadut lahjat käsitellään, mikä mitenkin. Joku lahja pääsi jo aattoiltana käyttöön, toinen lahja siirrettiin odottamaan oikeaa hetkeä. Voi olla, että kolmas lahja joutui saman tien pussukkaan, jossa lukee ”kirpparille”.

Tänä viikonloppuna kirkoissa puhutaan kasteen lahjasta. Ehkä olet sen lahjan kerran saanut. Miten on lahjan laita tänään? Vaikka kasteen lahja olisi saatu vuosia sitten vauvana, se lahja on edelleen uusi ja tuore ja käyttökelpoinen. Kasteessa Jumala otti meidät omikseen, liitti jäseneksi seurakuntaan ja maailmanlaajan kirkkoon. Kastettu on kristitty.

Kasteessa on sellainen ihmeellinen voima, että se on joka päivä totta. Tavaralahjat vanhenevat, menevät pois muodista, homehtuvatkin. Mutta kasteeseen voi palata milloin vain. Jumala on nytkin meidän Isämme, Jeesus on meidän pelastajamme ja Pyhä Henki ohjaa meitä elämässä. Kaste muistuttaa meitä siitä, että Jeesuksen tähden meidän syntimme pestään joka päivä pois.
Pukeudu siis nytkin valkoiseen kastepukuun… noin mielikuvituksessasi ainakin. Ajattele, että olet Jeesuksen puhdistama, armosta elävä ihminen. ”Kaikki te jotka olette Kristukseen kastettuja, olette pukeneet Kristuksen yllenne!” (Gal. 3:26) Kasteen lahja kantaa meitä myös uutena vuonna.


Riitta Särkiö

KOLUMNIT -arkisto

toukokuu 2024

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

heinäkuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011