Kolmannen kerran voima ja sanonta todentui viime viikon torstaina Oslossa järjestetyssä finaalissa, jossa Lahti nimitettiin vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Lahti on päässyt ansiokkaasti finaaliin kahdella aikaisemmallakin kerralla, mutta vasta tänä vuonna kaupungissamme kehitetyt ympäristöratkaisut vakuuttivat juryn ja toivat voiton kotiin. Lahden kanssa kärkikolmikkoon ylsivät ranskalaiskaupungit Lille ja Strasbourg. Saatu ykkössija tarkoittaa siis sitä, että EU:n komissio nostaa Lahden edelläkävijäksi Euroopassa ympäristöasioissa ja pitää innovatiivisia ympäristöratkaisujamme esimerkkeinä muille eurooppalaisille kaupungeille.
Suomessa ei ole koskaan ollut Euroopan ympäristöpääkaupunkia eli Lahdesta tuli tällä saralla Euroopan mestari. Tunnustus on hieno palkinto kymmenen vuoden pitkäjänteiselle kehitystyölle ja merkittävä status sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Tosin tästä vasta alkaa se varsinainen työ. Lahden pitää nyt saada alueellisesti kaikki toimijat mukaan eli tarkoitan tällä elinkeinoelämää, koulutusorganisaatioita. Ja eikä vain alueellisesti. Lahden pitää nousta nyt aidosti kansainväliselle tasolle ympäristöalan toimijana. Tämä työ on käynnissä, mutta paljon on vielä tehtävää. Se edellyttää kansainvälisten toimijoiden sitoutumista Suomeen ja Lahteen. Omassa roolissani ulkomaankauppa-ministerinä tulen tekemään Euroopassa ja kansainvälisesti työtä Lahden roolin vahvistamiseksi. Siksi on tärkeää, että Lahti ja Suomi siinä samalla luo sellaisia kokonaisuuksia, jotka kiinnostavat maailmalla. Ympäristöalan koulutusosaaminen on meidän ehdoton kansainvälinen vahvuus. Tutkimus – ja kehitystoimintaa sekä uutta yritystoimintaa pitää kehittää ja parantaa selvästi. Tarvitsemme kansainvälisiä yrityksiä joiden todellisiin tarpeisiin kehitämme ratkaisuja. Samalla pitää luoda työpaikkoja, joita Lahti todella tarvitsee.
Yleisurheilutermein sanottuna käyty kisa oli eri lajien ottelu, jossa Lahti sai muihin kaupunkeihin verrattuna parhaimmat pisteet neljällä osa-alueella, jotka ovat ilmanlaatu, jäte, vihreä kasvu ja ekoinnovaatiot sekä johtaminen. Isoimpia tekijöitä otteluvoiton saavuttamisessa olivat kaupunkimme huhtikuussa tekemä merkittävä energiapäätös kivihiilen käytön lopettamisesta ja noin 180 miljoonan euron investointipäätös ympäristöystävälliseen bioenergialaitokseen. Lisävauhtia voittoon toi kaupunkimme kyky tuottaa sovellettavia ympäristöratkaisuja muille kaupungeille ja erilaisiin olosuhteisiin. Lahden kiertotalousinnovaatiot, vesiensuojelun hyvät käytännöt sekä osallistava yleiskaavamalli ovat erinomaisia esimerkkejä muualle skaalattavissa olevista ratkaisuista. Lisäksi kaupungissa toteutetaan tulevan syksyn aikana asukkaiden henkilökohtainen liikkumisen päästökauppa ensimmäisenä kaupunkina koko maailmassa. Tätä työtä seurataan laajemmin Euroopassa ja maailmallakin, koska siitä voi syntyä hyvä esimerkki maailmalle.
Tulevana viikonloppuna osallistun kansainväliseen ilmastokokoukseen Abu Dhabissa sekä alkuviikosta olen Genevessä mm. maailman kauppajärjestö WTO:n tapaamisissa. Suomen EU – puheenjohtajuus lähtee liikkeelle vauhdilla 1.7. ja heinäkuussa tapahtuu siten paljon Helsingissä ja Brysselissä.
Ville Skinnari