Ihmisen kehityslinja on selvä. Muutumme viisaasta ihmisestä näpelöiväksi ihmiseksi, jolla 100.000 kuluttua on vain iso pää ja yksi näpelöivä etusormi, joka toimii myös suvunjatko välineenä.
Rentoudun työmatkalla hyvän kirjan kanssa ja siirrän mielikuvitukseni vuorille. Samassa vaunuosastossa istuu vieri vieressä 50 totista torvensoittajaa, jotka näpelöivät kukin jotain laitetta hymyttöminä, puhumattomina mykkinä. Katseessa pilkahtaa joskus kiiltoa, mutta se sulaa nopeasti pois. Tämä toistuu joka päivä samana näytelmänä. Eläköön suomalaiset pelaavat! Meidän pelintekijämme ovat nyt maailman parhaita kiitos Angry Birdsien ja Supercellien. Nyt Suomi rikastuu peleillä. Siinä on meidän uusi Nokiamme, hehkuttavat kaikki ministereitä asti. Näin on, mihin me enää tarvitsemme kouluja, kielitaitoja ja opetusta.
Esittelen teille nyt Melasen syndrooman: jokainen pelissä vietetty tunti vastaa todellisuudessa kuukautta koulussa. Etkö ole ostanut pojallesi tai tytöllesi uusimpia pelikonsoleita? Olet jälkeenjäänyt vanhempi ja joutaisit alimpaan helvettiin vanhoillisuutesi takia. Nyt kaikki joukolla pelaamaan, pelaamaan, pelaamaan! Tämä on uusi seurakuntavirsi, jota lauletaan joka niemen notkossa kautta köyhän maamme.
Muutenkin me näpelöimme jotain koko ajan. On aivan sama, mitä työtä teemme suurin osa ajastamme kuluu näpelöimällä jotain laitetta ja kirjaamassa jotain johonkin jossain, jota kukaan ei koskaan tarvitse eikä käytä. Lääkärin aika mene tietokoneen vieressä näpelöidessä tietoja potilaasta. jonka voisi tehdä erittäin hyvin joku muukin. Nykyisiltä sairaanhoitajilta menee jo pelkästään puoli tuntia työpäivästä siihen, kun he kirjautuvat erilaisiin sairaalan sisäänkirjautumisjärjestelmiin.
Kaikki ovat tuskastuneita, mutta kun tilastointia ”muka” tarvitaan, niin pakkohan se on kirjautua. Todellisuudessa turhaa työtä tehdään, koska tieto ei kulje tai ainoastaan siksi, että se on vain esimiehelle tärkeää. Turhaa tietokonenypläystä on myös varmuuden vuoksi tekeminen. Miksi kaikenlainen raportointi on pakollista? Kai myös siksi, että työntilaajalle on kyettävä esittämään, että on tehty juuri sitä työtä, jota on tilattu.
Näpelöinti tekevät usein vain väärät henkilöt. Esimiehet tekevät sihteerien töitä ja sihteerit keittävät kahvia. Yhteistä näille näpelöintitöille on kuitenkin se, että tietojen keräämiseen menee enemmän aikaa ja energiaa kuin samojen tietojen hyödyntämiseen. Turha näpelöinti, tehtävien siirrot, kömpelöt ohjelmat ja naurettavat raportoinnit vievät työltä ilon, siis jos työtä nyt voidaan yleensäkin pitää ilona. Byrokratia elättää satoja tuhansia, siis ei kun näpelöimään, näpelöimään, näpel…
Juhani Melanen