Uusi vuosi tuo vanhat haasteet uudelleen eduskunnan käsittelyyn. Eduskunta on perinteisesti istuntotauolla tammikuussa. Uusi kevätkausi käynnistyy heti helmikuun alussa. Vuosi 2018 tulee olemaan poikkeuksellinen eduskunnassa. Erityisesti perustuslakivaliokunta on tärkeässä roolissa. Saamme keväällä käsiteltäväksemme uudelleen valmistellun maakunta – ja SOTE paketin. Hallitus on toivottavasti oppinut viime kerrasta. Kesällä jouduimme palauttamaan noin 1500 sivuisen lakikokonaisuuden uudelleen valmisteltavaksi. Maakuntauudistus muuttaa toteutuessaan Suomea pysyvästi. Perinteisen valtion ja kunnan rajapinnan väliin syntyy uusi toimija eli maakunta. Perustuslaki ei suoraan tunne käsitettä maakunnallinen itsehallinto. Uutta lainsäädäntöä joudutaan tekemään paljon myös SOTE – ja maakuntapaketin ulkopuolella. Hyvä lainvalmistelu tarkoittaa, että asiantuntijoita kuullaan aidosti. Valmistelulla on oltava tarvittava tila ja aika sekä osaaminen. Poliittinen ohjaus ei saa tarkoittaa sitä, että asiantuntijoita ei kuunnella. Näin Sipilän, Orpon ja sinisten hallitus on valitettavasti usein toiminut ja siksi lakien peruttamisesta tai palauttamisesta valmisteluun on tullut liiankin tuttua huttua.
Lahdessa tehdään merkittävä päätön ensi maanantaina valtuustossa. Taide – ja muotoilukeskus jatkovalmistelu (LAD) saanee valtuuston tuen. Se on hyvä asia. Mieleeni tulee väkisin Sibelius – talon päätöksenteko. Ketkä näkivät ja näkevät nyt uuden vetovoimatekijän merkityksen Lahdelle? 1990-luvulla Lahdessa jaettiin Sibelius – taloa tukeneille potkuja jopa omasta valtuustoryhmästä. Isänikin sai kenkää SDP:n paikallisesta valtuustoryhmästä istuvana ministerinä Lipposen I hallituksessa, koska tuki vahvasti Sibelius –talon rakentamista. Launeen alueen kehittäminen ei ole ollut Lahden kaupungin virkamieseliitin painopisteenä. Nyt olemme kuitenkin saamassa liikkeelle ainakin SOL – Areenan oheisharjoitteluhallin rakentamisen. Lisäksi olen pyytänyt kaupungilta selkeän näkemyksen, voidaanko uusi tekojäärata rakentaa Launeelle, Kisapuistoon vai Radiomäelle. Jääurheiluväen lisäksi myös paikalliset yrittäjät ovat turhautuneet tekojääratahankkeen valmistumisen hitauteen. Tekojäärata on kaikkien lahtelaisten asia – ei vain jääurheilun harrastajien, jotka muutenkin saavat jääaikaa jäähalleissa. Tukirahoitusta on haettu opetus – ja kulttuuriministeriöstä. Lisäksi paikalliset yrittäjät ovat luvanneet omaa rahoitusta, jotta hanke vihdoin toteutuu. On selvää, että uimahalli kuuluisi tähän samaan Launeen kokonaisuuteen, mutta virkamiesvalmistelussa tähän ei ole ollut halua eikä tahtoa. Lahden kaupungin uudessa strategiatyössä toivottavasti osataan vihdoin yhdistää kaikki Lahden tärkeät kehittämishankkeet yhteisen sateenvarjon alle. Nyt kisapuisto, hotelli ja keskustan kehittäminen ovat olleet repaleisia ja erillisiä kokonaisuuksia. Tulokset ovat sen mukaiset eikä yksityistä rahoitusta houkuttelevaa kokonaisuutta ole saatu rakennettua.
Presidentinvaalit ovat pian. Vaaleista voi oppia ainakin sen, että ulko – ja turvallisuuspolitiikka on pienelle Suomelle aina tärkeä asia. Entisen Neuvostoliiton alueen vakaus on Suomenkin etu. Olemme kiinnittäneet huomiota erityisesti Keski-Aasian alueellisen tasapainon tärkeyteen, demokratiakehitykseen tai sen puutteeseen. Ensi viikolla olen Kazakstanissa ja Kirgisiassa eduskunnan Keski-Aasia ryhmän puheenjohtajan roolissa. Kazakstan on pinta-alaltaan lähes Euroopan kokoinen alue, jonka rooli YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajana ja ydinaseettomana valtiona on entistä merkittävämpi Keski – Aasian lisäksi myös kansainvälisesti. Kirgisiassa tapaan maan presidentin, jolla on vaalien jälkeen kova työ nostaa pienen maan elintasoa ja hyvinvointia kahden suuren eli Kiinan ja Venäjän välissä. Kansainväliset suhteet parlamenttien välillä ovat olennainen osa valtioiden välistä yhteistyötä presidentti -, ja hallitustason yhteistyön lisäksi.
Ville Skinnari