Lahti valitsee uuden johtajan

Lahden kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina valitsemaan uuden kaupunginjohtajan. Moni on kysynyt minulta kuka kolmesta ehdokkaasta olisi paras johtamaan Lahtea.

Olen saanut tuntea aiemmat kaupunginjohtajat aina Seppo Välisalosta alkaen. Isoisäni äidin puolelta Aarre Santero toimi apulaiskaupunginjohtajana 1980 – alkuun saakka. Häntä seurasi Kari Salmi, joka toimi sitten kaupunginjohtajana, Tarmo Pipatti sen jälkeen ennen Jyrki Myllyvirtaa ja Pekka Timosta.

Ajat ovat muuttuneet ja nyt Suomi on tilanteessa, jossa edes nimekkäitä hakijoita on vaikea löytää edes suuriin kaupunkeihin. Oulu oli tästä ehkä paras esimerkki. Mistä se johtuu, on vakava asia ja kertoo kuntajohtamisen tilasta ja Suomesta aika paljon. Palkkaus on jopa pääministerin palkkaa suurempi suuremmissa kaupungeissa ministereistä tai kansanedustajista puhumattakaan. Onko vastuu sama kuin pääministerillä? No ei siellä päinkään. Onko paineensietokyky samalla tasolla? Onko Suomesta kadonneet karismaattiset johtajat vai luoko järjestelmä meille tietynlaisia virkamiesprofiileita, jotka ovat harmaita kuin tapetti ja ilman todellisia ajatuksia suurempien ongelmien ratkaisemiseksi? Ennen johtavat virkamiehet johtivat etulinjassa ja valmistelivat asiat virkavastuulla. Nyt tämä työ kipataan konsulteille ja tulokset voi nähdä esimerkiksi Lahdessa epäonnistuneita hankkeina, jotka eivät ole koskaan toteutuneet.

Lahti tarvitsee nyt johtajan, joka jatkaa rohkeaa kasvuhakuista linjaa ja ymmärtää mitä yliopisto ja uudet ja vanhat veturiyritykset voivat mahdollistaa Suomelle ja lahtelaisille. Hän myös uskaltaa haastaa nykyiset toimintatavat ja myös paikallisen poliittisen kulttuurin, jossa tuntikausien kokoustamisen sijaan luodaan visio, uskalletaan toteuttaa sitä ja luodaan olosuhteita ja mahdollisuuksia lahtelaisille. Hän osaa luoda Lahteen uusia tuloja, koska menoja kyllä riittää ja niin pitääkin, koska esimerkiksi koulutoimen leikkaukset vievät toteutuessaan jo pohjan toimivalta koulujärjestelmältä.

Kaikki kolme ehdokasta ovat sosiaalisesti lahjakkaita, mukavia ja helposti lähestyttäviä. Kuka tahansa heistä selviää kyllä tehtävässä, mutta sitä me emme ole hakemassa. Ja kuka luo sen Lahden tekemisen meiningin, osaa johtaa siiloutuneita toimintatapoja sekä keskustella yrityksien, yliopistojen ja ihmisten kanssa yli perinteisten rajojen? Uudistaa homehtuneet organisaatiot kuten Tilakeskus, Spatium ja kaupungin oma liikuntatoimi, joka saa ulkopuolisen kysymään miksi täällä on niin monta toimijaa. Uudistaa KOKO-Lahden siten että upea Sibelius-talo, teatteri ja orkesteri eivät kärsi muun tekemisen konttaamisesta? Luo työllisyyspalvelut sellaiseen kuntoon, ettei jatkuvasti joudu kysymään mitä Lahti nyt oikeasti edes yrittää ja miksi yhteistyö muun Päijät-Hämeen kanssa on niin mahdotonta. Hän laskee Lahden työttömyysprosentin alle 10 kansallisen keskiarvon viidessä vuodessa, tuo Lahteen satoja miljoonia uusia investointeja, rakentaa rohkeasti uuden monitoimiareenan ja Kisapuiston sekä luo olosuhteet harrastaa Lahdessa monipuolisesti. Hän tekee Lahdesta kansainvälisen opiskelijakaupungin, joka on rosoinen ja vähän rähjäinenkin verrattuna Euroopan kaunokaisiin, mutta jossa on paras meininki ja johon voi rakastua.

Siksi ääneni menee maanantaina kerrankin Turkuun. Se, että on SDP:n jäsenkirja ei ole minulle se juttu, jonka minut tuntevat tietävätkin. Nikosta Lahti saa hyvä johtajan ja hänen kanssaan olemme tehneet Turkuun monta hyvää asiaa, joten miksi ei Lahteenkin.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO