Maailmaan mahtuu usein vain yksi uutinen

Osallistuin tällä viikolla Suomen ja Eduskunnan edustajana Doha Forumiin Qatarissa. Tapahtuma kokoaa päättäjiä, yrityksiä, sijoittajia ja journalisteja ympäri maailmaa. Asialistalla on pääasiassa vain ja ainoastaan Gazan tilanne. Tunnelma oli huolestunut, mutta samalla vihainen. Miksi viattomia ihmisiä tapetaan ja tapetaan? Miksi kansainvälistä oikeutta ei kunnioiteta? Qatarin rooli välittäjänä on ollut keskeinen ja kiitin kollegoita Qatarin ulkoministeriössä ja parlamentissa aktiivisesta työstä tulitauon puolesta. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres puhui voimakkaasti avajaispuheessaan Gazan humanitäärisen tulitauon puolesta. YK:n turvaneuvoston tilanteesta huolimatta hän painotti, että ”ei luovuteta”. Tähän on helppo yhtyä.

Tapahtuma osoitti samalla sen, miten jakautunut maailma tällä hetkellä on. Paikalla oli enemmistö maailman maista, kun katsoo väkilukua, mutta Euroopasta ja Yhdysvalloista eli ”lännestä” osallistujia oli vain kourallinen itseni mukaan lukien. Tämä kertoo kaiken jakautuneesta maailmasta. Afrikkalainen katsoo esimerkiksi Ukrainan sotaa aivan eri lasein kuin me. Gaza on nyt kaikkien huulilla ja syystä, mutta Ukrainan tilanteesta puhuttiin vähemmän, Afganistanista ei enää ollenkaan, vaikka vielä pari vuotta sitten se oli pääuutinen. Afganistanissa naisten ja tyttöjen asema on edelleen erittäin haastava. Dohassa paikalla oli myös Taliban – liike, joka hallitsee Afganistania Yhdysvaltojen ja länsiliittouman vetäytymisen jälkeen. Suomi siirsi myös suurlähetystön Kabulista Dohaan ja lähettiläämme toimii nyt Dohasta käsin.

Osallistuin Doha Forumissa ajatushautomo Wilson Centerin vetämässä paneeliin Australian varaulkoministerin, Bosnia-Hertsegovinan ulkoministerin ja Kiinan globaalisaatiokeskuksen pääsihteerin kanssa. Aiheemme oli ”Kohti monikerroksista maailmaa”. Aihe on erittäin ajankohtainen, koska se yhteistyön ja sääntöpohjaisuuden maailma mikä toisen maailmansodan ja kylmän sodan jälkeen rakennettiin, on nyt rikki. Ja tähän ovat syyllisiä kaikki suurvallat. Enää maailma ei ole ”me”, vaan se on ”minä, minä” maailma. Ja me pienet maat, kun Suomi kärsimme tästä eniten. Kansainväliset toimijat ovat kriisiytyneet, kuten YK, ETYJ tai WTO. Mutta parempaakaan vaihtoehtoa meillä ei ole kuin yrittää löytää ratkaisuja nykyisillä foorumeilla. Tilanne ei paranisi uusia perustamalla. Siksi on tärkeää käydä keskustelua vaikeistakin asioista, joista olemme vaikka täysin erimielisiä. Tästä syystä Euroopan Unioni on kaikkine heikkouksineen meille niin tärkeä yhteinen alusta. Ja NATO:nkin riskit tulevaisuudesta pitää tunnistaa ja sen me olemme tehneet.

Afganistanin tilanteeseen liittyy myös suuri riski uudesta pakolaisaallosta. Pakistan on palauttanut satoja tuhansia ihmisiä takaisin Afganistaniin. Mitä heille tapahtuu? Mitä, jos muuttoliike lähtee Keski-Aasiaan ja sitä kautta edelleen kohti pohjoista ja esimerkiksi Suomen rajoille saakka? Tämä riski tiedetään. Siksi on tärkeää, että yritämme kansainvälisen yhteisön kanssa auttaa ihmisiä paikan päällä edelleen Afganistanissa, jotta elämisen edellytykset olisivat edelleen olemassa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
ARKISTO