Hallitus teki merkittäviä päätöksiä

Säätytalon budjettiriihi on juuri saatu päätökseen. Ykköstavoite hallitukselle oli saada suomalaisille kotitalouksille ja yrityksille helpotusta tulevaan talveen erityisesti sähkön hintapiikin keskellä.

Tämän tavoitteen eteen otetaan nyt uusia ja isoja keinoja käyttöön. Hallitus päätti tällä viikolla budjettiriihessä, että sähkön arvonlisäverokantaa alennetaan 10 prosenttiin joulu-huhtikuun osalta. Tämän lisäksi valmistellaan muun muassa erillinen sähkövähennys määräaikaisena tuloveroon ensi vuoden alussa ja määräaikainen sähkötuki niille, jotka eivät voi täysimääräisenä hyödyntää sähkövähennystä.

Päätimme hallituksessa myös useista muista keinoista, joilla pyritään tukemaan kansalaisten ostovoimaa. Varhaiskasvatusmaksuja tullaan alentamaan pysyvästi 70 miljoonalla eurolla. Lisäksi yksityisen hoidon tuen hoitolisää korotetaan 100 eurolla. Työmatkavähennyksen korotusta jatketaan, vähennys on vuonna 2023 kolmekymmentä senttiä kilometriä kohden. Lapsiperheiden tilannetta tullaan helpottamaan lisäksi yhden kuukauden suuruisella ylimääräisellä lapsilisällä. Henkilökuljetuksen arvonlisävero lasketaan määräajaksi 0 prosenttiin, minkä tulee näkyä myös käyttäjille liikenteen eli bussien, junien ja taksien hinnoissa.

Tein aloitteen ulosoton suojaosan nostosta jo viime eduskuntakaudella. Nyt hallitus tulee käynnistämään ulosoton suojaosaa koskevan vuoden kestävän kokeilun. Tavoitteena on korottaa ulosoton suojaosaa takuueläkkeen eli noin 855 euron tasolle.

Viime sunnuntaina esitin ESS:n kolumnissani, että myös energiayhtiöiden omistajien tulee olla vastuullisia omistajia. Tällä tarkoitin, että määräajaksi tulisi esimerkiksi Lahti Energian alentaa tuotto-odotuksia eli pitää huolta siitä, että lahtelaisten hinnat eivät nouse liian korkeiksi.

Ukrainaa tuemme 20 miljoonan euron lisäpanostuksella. Tämä täydentää Suomen Ukrainalle jo aiemmin antamaa apua. Lisäksi olemme erikseen sopineet 15 miljoonan euron tuesta Ukrainalle Maailmanpankin PEACE – yhteisrahaston kautta esimerkiksi opettajien palkkoihin, jotta koulut saadaan auki. Suomi toimittaa myös väliaikaisia perheasuntoja kotinsa menettäneille ukrainalaisille.

Keskiviikkona Lahdessa käynnistyi Sibelius – Festivaalit. 23. Ylikapellimestari Dalia Stasevska on tehnyt Lahdessa ja Lahdelle upeaa työtä. Viron festivaaliorkesteri saapui konsertoimaan virolaiskapellimestari Paavo Järven johdolla. Yhdessä Viron Suomen suurlähettilään kanssa halusimme kiittää virolaisia erinomaisesta yhteistyöstä.

Oli myös ilo ja kunnia puhua viime viikonloppuna Orimattilan kaupungin 30-vuotisjuhlassa. Orimattilassa on avautunut kauan odotettu uusi uimahalli kuntalaisille. Paikalla oli paljon kuulijoita ja paikallisseurat pääsivät lavalle. Juhlaväellä oli selvä viesti päättäjille: peruspalvelut toimivat ja moni asia on hyvin, mutta lisää työpaikkoja Orimattilaan kaivataan.

Perjantaina matkustan Ruotsiin ja Umeåån tekemään yhdessä Ruotsin sosialidemokraattien kanssa vaalikampajaa. Ruotsin ja Suomen yhteistyö on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Siksi maidemme yhteistyötä tulee edistää hallituspohjista riippumatta tiiviisti.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
Liipolan ”likka” Jonna Hakala Hawaiji Ironman -kilpailun ikäluokkansa paras
Launeelainen Juha-Pekka Forsman: Postilaatikkoihin kohdistuva ilkivalta on loputtava!
Niin maailma muuttuu Eskoseni! – Reunasen Nummisuutarit haastaa katsojat uudella tulkinnallaan
Muusikko Lipa Liukkonen: Nyt haetaan uutta vauhtia soolouralle
Sivistyslautakunta mukaan järjestyssäännöillä voi puuttua kännyköiden käyttöön
Miksi Kisapuiston suunnitelmissa on veronmaksajille halvin ja ainoa UEFA 3 -tason suunnitelma jätetty huomioimatta?
FC Lahden Mika Halttunen: Kisapuisto on äärimmäisen tärkeä koko jalkapalloperheelle
Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto: Valokuitu on kaikista luotettavin ja tehokkain tapa siirtää tietoa
Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
ARKISTO